Normalno napajanje vuče vazduh iz kućišta, on ti tu ništa ne smeta protoku. Da još povećaš protok ako možeš postavi ventilator sa prednje strane kučišta da gura vazduh unutra, u sredini ili dole na dnu da protok vazduha ide dijagonalno od prednjeg ulaza do zadnjeg zlaza gore. Takođe gledaj da što manje žica i kablova bude na putu protoka, specijalno ako imaš one flat kablove za IDE i Flopi. Postoje 2 škole hlađenja kućišta. Jedna je da se stvori malo nadpritiska u kućištu, tj, da ulaz svežeg vazduha bude veći od izlaza. Drugi je da se stvori podpritisak u kućištu, tj. da izlaz bude nešto veći od ulaza. To je sve zato što nikako ne može da se napravi da bude potpuno ravnomerno. U stvari štos je u tome da bude što veća promaja tako da svi delovi unutra dobijaju protok vazduha.
Čipset je baš u najgorem delu ploče, moglo bi se reći u zavetrini između video karte i procesora pa treba videti da on bude u struji vazduha.
Nešto u toj teoriji gadno nije u redu.
Uvek je - koliko vazduha uđe u kućište toliko i izlazi..
Drugačije ne može.
Ako bi bilo drugačije
a) ili bi se kućište nadulo i explodiralo
b) ili bi se sasvim lepo moglo videti kako se stanice kućišta uvijaju prema unutra od smanjenja pritiska
Moguće je da te dve škole rade samo jedno - inicijalno povećaju ili smanje pritisak, ali on je uvek naknadno konstantan jer koliko vazduha uđe u kućište toliko mora da izađe.
Ne može drugačije.
I još nešto mi je nelogično smetaju kablovi po kućištu, ali ne smeta da ventilatori budu jedan pored drugoga i da duvaju u suprotnom smeru.
To baš se ne sećam da je u skladu sa dinamikom fluida (mada davno sam to radio pa sam možda nešto pobrkao).
Gadno pojednostavljena dinamika fluida sledi:
Kablovi kako smetaju (a na isti način smetaju venitlatori) pošto se sužava prostor za protok vazduha - potrebno je da vazduh prolazi mnogo većom brzinom da bi prošla ISTA količina vazduha, ali pošto je prečnik manji mnogo je veći otpor (pošto je to kod fluida - ako se dobro sećam kvadratna funkcija).
U slučaju da se postavi ventilator kao što sam prepravio sliku..
1) vazduh koji već ima neku brzinu dolazi na sledeći ventilator - nekako mi to odokativnom metodom deluje kao bolji protok vazduha
2) argument da nije dobro da vazduh sa procesora ide direktno u napajanje (ugrejan vazduh) mi je malo čudna u najmanju ruku
a čudno mi je jer je najgora stvar koja može da se uradi da vazduh kruži unutar kućišta (a to je da se par puta podgreje pa tek onda izlazi napolje) i da tek onda još dodatno ugrejan prolazi kroz napajanje (kada bi ventilator na kućištu izbacivao sav vazduh onda bi napajanje obavezno pregrejavalo (treba i njemu protok vazduha

))
a ovo što si predložio citiram:
Ili još bolje, da ventilator na CPU hladnjaku duva prema nazad a na kućištu ventilator da izbacuje vazduh. bi bilo lepo i tu bi se odmah složili, ali je problem što ventilator na hladnjaku može da stoji prema gore ili prema dole (barem taj hladnjak koji ima u odnosu kako je postavljen soket na ploči) - može samo onako kako stoji, ili okrenuo za 180°.
Moje mišljenje je da će daleko bolje biti hlađenje ako se postavi kao na prepravljenoj slici.
Što bi rekao (pevao) Balešević u pesmi Pa, dobro, gde si ti?: "Možda grešim, ali ja sam takvog dojma"