Šta je novo?

Problem sa NEC-om ND 3550A

SS1984

Slavan
Učlanjen(a)
24.02.2008
Poena
310
Imam problem sa DVD rezacem NEC ND-3550A.

Naime, hoce da reze sve diskove, cita sve DVD RW diskove, i +R DVD diskove, ali nece da procita -R DVD diskove (tj. uvek pise CDDrive). Pri tom, hoce da ih nareze i te diskove hoce da procita moj DVD player, ali NEC nece. Upravo sam instalirao firmware 1.07 ali se nista nije promenilo.

Procitao sam na nekoj od tema da ce Isobuster da procita disk i stvarno jeste. E sad jel uspeo neko da resi problem, bez koriscenja ISObustera?

Pozdrav

Teško da je ko resio. Verovatno imaš XP instaliran probaj Vistu ili 98-cu na tim operatinim sistemima rade dobro. Imaš search pogledaj malo starije teme pisalo se o tome dosta ja sam imao 3550 i 4550 obadva sam zafrljacio u kantu za otpatke toliko su me iritirali kupio LG i krljaj do mile volje sve živo sažvacu

Imam i ja "taj NEC 3550A" i pomocu programa za flesovanje sam mu postojeci bios (firmware 1.07) zamenio tj. flesovao tako da ga sada sistem vidi kao NEC 4551A. Na ovaj nacin sam postig'o jedino po nazivu noviji rezac ali citanje tj. necitanje diskova je ostala njegova urodjena mana. Doduse, malo bolje cita obicne diskove i bolje reze DVD RW, to sam bar uspeo da primetim. Tako da...Iso Buster ti preostaje kao resenje dok ne nabavis neki bolji DVD opticki uredjaj. Pozdrav!

Meni se isti problem desava sa Sony/Nec Optiarc 7173S. Samo sto mi izbacuje da je prazan tj. cddrive na +R verbatimima, posto samo njih koristim. Ima da ide na reklamaciju posto mi jos vazi garancija.

Meni se isti problem desava sa Sony/Nec Optiarc 7173S. Samo sto mi izbacuje da je prazan tj. cddrive na +R verbatimima, posto samo njih koristim. Ima da ide na reklamaciju posto mi jos vazi garancija.

Tesko da ce ti zbog toga uvaziti reklamaciju.

Pa moraju mi uvaziti, zato sto dosta svojih narezanih nece normalno da ocita. Sinoc sam sveze narezao jedan dvd+r ubacim ga kad ono kao prazan cd. Uredjaj mora normalno da radi, a ne da zeza, barem u garantnom roku. Jer nema vece ironije kada rezac ne moze da ocita svoj narezan disk.

Poslednja izmena:
Pa moraju mi uvaziti, zato sto dosta svojih narezanih nece normalno da ocita. Sinoc sam sveze narezao jedan dvd+r ubacim ga kad ono kao prazan cd. Uredjaj mora normalno da radi, a ne da zeza, barem u garantnom roku. Jer nema vece ironije kada rezac ne moze da ocita svoj narezan disk.

A ako ga probaju pod Vistom ;) 99.9% da nece biti tih simptoma.

SS koji Nero koristis?Ja koristim 6.6.1.4 imam iste simptome sa mojim Pioneer-om 111DBK inače elektronika u njemu je Nec tako da mislim da mu je vreme za zamenu meni je istekla garancija pre 2meseca probao sam i Nero7xxx verzije kao i famoznu 8 verziju ali isto se dešava najgore je što stvarno ne znam koji Dvd rezač sada da kupim mislim da je to lutrija jer se svi kreću od 1800-2400 dinara a za te pare ne mogu da očekujem nešto posebno ići ću na onaj koji ima najdužu garanciju:)

Imao sa isti problem,samo sa NEC 3520.Ceo net bruji da NEC ima problem sa čitanjem DVD-R,eto i meni ista stvar,mada jedno 2 godine je dobro radio.E sad ako si lud ko ja što sam,pa isprobao sve živo i na kraju ga rastavio na sto delova,očistio laser ,namučio se muka jedno 2-3 sata i na kraju je počeo da čita te medije ili ga ostaviš preko iso bustera se petljaš ili možda ono najlakše mašiš se za džep pa novi e to je sve stvar tvog izbora.Želim ti više sreće

Odneo sam svoj rezac kod druga i kod njega prepoznaje normalno dvdove, a ne kao da su prazni. Istina je da rezacu treba sada mnogo duze vremena da ocita, kao da se nesto muci, ali kod njega radi. Moja je intelova maticna a njegova nforce2 ploca. Ima winxp pro sp2. E sad u cemu je stvar stvarno ne znam. Do nedavno sve radilo, a sad zezanje sa dvd+r diskovima, doduse samo testirano sa verbatimom jer samo njega koristim. Ako njima u servisu bude normalno radio, onda ne znam sta cu.

Uopste se ne cimajte da resite ovaj problem, skoro svi NEC i Optiarc drajvovi posle izvesnog vremena prestanu da citaju DVD-R pod WinXP i tu pomoci nema. Jedino resenje je Win98 ili Vista. Ako ostajete na XP-u (kao ja), vecinu diskova je moguce procitati pomocu programa IsoBuster. Ovim problemom se vec duze vreme bave mnogo pametnije glave (barem sto se tice CD/DVD) sa cdfreaks-a i nisu nasli resenje. Tako da, drzite se DVD+R-ova a za materijal sto imate na DVD-R-ovima probajte da procitate pomocu IsoBustera i prerezite na DVD+R

A meni bas suprotno, dvd-r mi super radi, a dvd+r zeza.

Uopste se ne cimajte da resite ovaj problem, skoro svi NEC i Optiarc drajvovi posle izvesnog vremena prestanu da citaju DVD-R pod WinXP i tu pomoci nema. Jedino resenje je Win98 ili Vista. Ako ostajete na XP-u (kao ja), vecinu diskova je moguce procitati pomocu programa IsoBuster. Ovim problemom se vec duze vreme bave mnogo pametnije glave (barem sto se tice CD/DVD) sa cdfreaks-a i nisu nasli resenje. Tako da, drzite se DVD+R-ova a za materijal sto imate na DVD-R-ovima probajte da procitate pomocu IsoBustera i prerezite na DVD+R

Al vidiš ja sam iščitao te postove po cdfreaksu i nije mi nikako čitao
dvd-r i na kraju sam očistio laser i počeo je da čita sve živo.
E sad ko je tu više lud a ko pametan pojma nemam

@Ralex2: cudno, moj 4550 nece -, sa + nikad nisam imao problema
@drpiga: eto, ja moj ocistio i dalje nece

Kod mene je ista situacija sa 4550. Očistio ga i sve po starom. CD-RW i DVD-RW svakodnevno čita, briše i narezuje. Sad uzimam DVD+ sa kojima nema problema. Foru sa IsoBuster-om koristim već neko vreme.
Rešenje do daljnjeg: plusevi u Nec, a minusi u novi Samsung 203D. :p

@Ralex2: cudno, moj 4550 nece -, sa + nikad nisam imao problema

Na cdfreaks jedan sto ima isti moj rezac nec 7173S rekao je da je isto kod njega da zeza +r, a radi -r. Moguce da kod naseg modela to vazi, a za ostale suprotno.

sve u svemu, izbegavajte kombinaciju Nec(Optiarc)+WinXP

Ali stvarno sramota je da nec ne resava taj problem vec duze vremena.Ja sam za godinu dana zamenio nd4550 za isti taj posle samo dva meseca rada zbog necitanja diskova.Drugi primerak je bio malo zilaviji mada sam tada vec presao da mahom koristim maxwell dvd+r sa kojima nemam nikakvih problema a i izuzetno su dobri mediji.Taj drugi 4550 je zamenjen pred istek godisnje garancije i dat mi je 4571 koji je otkazao citanje dvd-r posle samo mesec dana ali je garancija normalno prosla i vise nisam imao prava na zamenu.Tri uredjaja da ispune garanciju od godinu dana bas pouzdano nema sta.Sad je poceo i ovaj primerak da brljavi i kod rezanja (ali je ipak savrseno rezao vise od godinu dana) XWawe mediji obicno prijave gresku kod upisa leead out mada i leead in po meni predugo traje (oko minut ipo) dok sam proces rezanja prolazi normalno.Desilo se 4 puta zaredom pre par veceri,a nesto ranije se desilo da je disk na 4x rezao sat i deset minuta i na kraju izbacio prazan disk a ponovni postupak na istom disku je uspesno izveden za normalno vreme.
Stvar oko citanja dvd-r posebno zanimljiva pod linuxom radi ok.Pod xp-om hoce da uspesno iscita disk ako je bio u drajvu prilikom butovanja.Da stvar bude zesca kupio sam dvd citac firmiran kao sony koji sada ne cita iste diskove koje nece ni nec a sve zato sto je to isti uredjaj.
Kod mene su konkretno u pitanju verbatimovi mediji u -r standardu ali se stvar u poslednje vreme prosirila i na njihove +r medije. Iso buster uspesno iscitava te medije ( i to lakse na nec uredjaju nego na sony-ju).Malo sam nesto eksperimentisao i utvrdio da -r medije koje obicno hoce da cita ako ostavim okrenute tako da sijalica osvetljava snimajuci sloj nec uspesno cita te diskove kad se ubace u njega ali nakon vadjenja ista prica.Sad mozete malo i da ih suncate tako na vestackom svetlu.Generalno nec uredjaji imaju nekakav problem sa osetljivoscu koji nikako da rese.
Sto se mog neca tice sleduje mu flesovanje i eventualno ciscenje pa ako i dalje nastavi da zeza kod rezanja ide u kantu za djubre a ja ovog puta zaobilazim sve sto mirise na nec i sony,dosadilo mi da se macujem s glupostima....

Poslednja izmena:
I kod mene poceo da se javlja isti problem ( Nec 4550 ), mada sve vise i vise diskova nece da cita.
Interesuje me, ako je disk na Nec-u uspesno narezan i prosao je verifikaciju, a drugi citac te diskove normalno ucitava, da li to znaci da su ti diskovi zaista uspesno narezani i da nema potrebe da se ponovo rezu? Mislim, da znam da li podatke mogu da obrisem sa kompa...

Vrh Dno