Šta je novo?

Problem sa našim slovima u Flash-u

Pioneerko

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2005
Poena
320
Pokusavam da napravim neku jednostavnu prezentaciju u flashu. Tacnije skinuo sam jedan lep template i sad tu pokusavam da integrisem neke slike, text itd. Sve ide odlicno osim jedne stvari - ne mogu da namestim da se vide nasa slova.
Googlao sam i trazio i citao sve i svasta, ali sva resenja na koja sam naisao nisu vredela.
Problem je sledeci:
index.html sam editovao u notepadu i sacuvao sam ga sa kodnim rasporedom utf-8 (pokusao sam i sve ostale, naravno). ubacena je ova linija:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

E sad, ta pocetna stranica se prakticno ucitava iz xml foldera koji u sebi sadrzi neke flash elemente i config file, koji sam takodje editovao. U tom config.xml fajlu mi je unet neki tekst i fajl sam pokusavao da sacuvam sa razlicitim kodnim rasporedima, ali nasa slova se na kraju nikako ne vide.

Pocetnik sam, i ne znam da li sam uspeo da objasnim problem kako treba, tako da ako treba neko dodatno pojasnjenje - javljam.

Poslednja izmena:
da li ti je naveden kodni raspored u xml fajlu? Nesto tipa ovo:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
Mislim da ce ti ovo resiti problem.

Ne, bilo je samo ovo:
<?xml version="1.0",
sad sam ubacio i taj tvoj dodatak, ali na zalost i dalje isti slucaj. Jednostavno cak ni ne zameni nekim retardiranim simbolima nego NISTA ne prikazuje.

Hvala u svakom slucaju.

PS: jel ima veze sto nasa slova ubacujem jednostavno promenom tastature sa ENG na SR?

Pogledaj u flashu koji je font koriscen za taj deo gde ti ispisuje taj tekst iz xml-a. Probaj da ga promenis u tipa Arial i ostavi u xml-u ono UTF-8 . Kompajliraj flash i probaj. Ako ti prikaze nasa slova znaci da font koji je koriscen u flashu nema nase karaktere. Ako ti ne prikiaze nasa slova probaj neke slicne kombinacije. Pogledaj da li je sam xml snimaljen kao utf-8.

Ok, pokusacu font da promenim kad dodjem doma.
Nego jos jedan problemcic se pojavio. kada sajt ucitam sa hdd-a, sve radi kako sam zamislio, ali kada sam ga uploadovao na net neke stvari su se izmesale, npr. raspored galerija nije kako treba (nego je poredjan azbucnim redom). Takodje u opisima slika se ne pojavljuej ono sto treba da pise nego sam naziv jpg fajla.
Napominjem da na hddu radi sbve kako treba.

Evo probne adrese: ivansevo.dreamhosters.com

Poslednja izmena:
Na zalost i dalje nista ne uspevam. Ne mogu da pronadjem nacin da promenim taj glavni font.

Evo, ovako izgleda taj fajl gde vrsim podesavanja, i unosim text. Tu je i slovo "Š".
Kod:
<!-- 

This is the configuration section for the main file. Save and then publish the 
flash movie (_source/main/main.fla) to see changes. 

-->	

<?xml version="1.0"?>

<config>	

<!-- fade in time after preload  -->	
	<fadeInTime>2</fadeInTime>

<!-- do you want to show the fullscreen button true | false   -->	
	<showFullscreenButton>true</showFullscreenButton>

<!-- do you want to use the mp3 player? true | false -->
	<useMp3Player>true</useMp3Player>

<!-- amount of time taken to open and close a section -->	
	<openCloseTime>1</openCloseTime>

<!-- Alignment of music player | left or right -->
	<musicPlayerAlign>right</musicPlayerAlign>

<!-- Alignment of fullscreen button | left or right -->
	<fullscreenBtnAlign>right</fullscreenBtnAlign>

<!-- LOGO -->

<!-- * you can either use the options below to create a logo or simply 
	place your own logo in the movieclip called logo in main.fla -->

<!-- Name text -->
	<nameTxt>Nikola Ševo</nameTxt>

<nameTxtColor>0xffffff</nameTxtColor>

<!-- Name text -->
	<tagline>design</tagline>

<taglineColor>0x718795</taglineColor>

</config>

Naravno, imam i taj flash fajl main.swf ali njega nikako ne uspevam da editujem pomocu Adobe Flash CS4. Gde gresim?

Jel treba da paste-ujem jos neke delove?

Evo stranice SAJT

Poslednja izmena:
Instaliraj neki stariji Flash, na primer FlashMX i onda probaj da otvoriš i edituješ font (do toga je 99%). Čisto da napomenem da ako se radi o html-u tebi prezime čita kako treba (Ševo) u nazivu sajta.

btw.
Sviđa mi se template, kao i izbor muzike, radovi takođe, ali fotka ti je očaj. :)

#dopuna
E, da, zaboravio sam da kažem, ono što je tarzan već napisao, potreban ti je .fla fajl kako bi mogao bilo šta da edituješ. :)

Poslednja izmena:
Ne mozes da editujes .swf fajl posto je to samo video. Treba ti .fla fajl iz kojeg je eksportovan ta animacija. Prema kodu koji si postavio vidim da otprilike bi trebao da imas i taj main.fla fajl.

Mada ti to nece mnogo pomoci, jer je flash automatski podesen da svaki uneti tekst tumaci kao unicode, tako da bi u principu trebalo da pomogne dodavanje encodinga u XML fajlu.

Mozda ce ovo zvucati glupo, ali probaj da napišeš to Š u decimalnom ili hex zapisu. Mozda ga flash procita kako treba:
Š Š Š

Instaliraj neki stariji Flash, na primer FlashMX i onda probaj da otvoriš i edituješ font (do toga je 99%). Čisto da napomenem da ako se radi o html-u tebi prezime čita kako treba (Ševo) u nazivu sajta.
Pokusacu sa starijom verzijom. A prezime u nazivu sajta je ok, verovatno zato sto to pise u samom index.html (title).

btw.
Sviđa mi se template, kao i izbor muzike, radovi takođe, ali fotka ti je očaj. :)
hahahha, znam za fotku, kao sto rekoh ovo je samo probna verzija i nije za javnost (osim za vas :) ). Bice to sredjeno. Drago mi je da ti se dopada.

#dopuna
E, da, zaboravio sam da kažem, ono što je tarzan već napisao, potreban ti je .fla fajl kako bi mogao bilo šta da edituješ. :)

Ne mozes da editujes .swf fajl posto je to samo video. Treba ti .fla fajl iz kojeg je eksportovan ta animacija. Prema kodu koji si postavio vidim da otprilike bi trebao da imas i taj main.fla fajl.
U samom template-u sam dobio folder source koji sadrzi sve .fla fajlove.

Mozda ce ovo zvucati glupo, ali probaj da napišeš to Š u decimalnom ili hex zapisu. Mozda ga flash procita kako treba:
Š Š Š
Ovo drugo sam probao, a pokusacu ovu prvu varijantu danas.

UPDATE:
i dalje nema rezultata.
Pokusao sam da slovo š stavim u decimalnom i hex zapisu, u .xml sam ubacio liniju: <?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
ali i dalje nista.

U folderu source sam nasao folder sa fontovima, koriscen je font "LANE" koji sam instalirao i u wordu normalno podrzava sva nasa slova.
Ali nikako ne uspevam da editujem main.fla (pokusao sam i sa starim flash mx-om).

???? Help.

Zipuj ili Raruj i okači negde da možemo da skinemo (nemoj slučajno na Rapid ili MU, već kod sebe negde :)) odmah i vidimo o čemu se radi.

Evo uploaduje se:
SAJT

Ovo je dakle taj originalni komad templejta, koji sam ja kasnije obradjivao.

NOVO

Poslednja izmena od urednika:
Ubaci ovaj .xml fajl u XML\Main folder.
Deinstaliraj font koji si instalirao, na žalost, on nema podršku za naše znakove tako da ti ne znači ništa.
Skini, instaliraj, FlashCS3 (9), otvori main.fla iz source foldera, zameni font sa Arial (bilo kojim) svejedno, i trebalo bi da ti radi bez problema.

Prilozi

• config.rar
    685 bajta · Pregleda: 43
Hvala puno za trud, ali ja il' sam lud il' sam pijan, ali nikako ne mogu da promenim taj font. U cemu je fora, otvorima taj main.fla u flashu, i lepo mi se prikaze ceo library, svi pojedinacni delovi, ali nigde ne mogu da pronadjem podesavanja za fontove, odnosno koji font da koristi.

...kada sajt ucitam sa hdd-a, sve radi kako sam zamislio, ali kada sam ga uploadovao na net neke stvari su se izmesale, npr. raspored galerija nije kako treba (nego je poredjan azbucnim redom). Takodje u opisima slika se ne pojavljuej ono sto treba da pise nego sam naziv jpg fajla.
Napominjem da na hddu radi sve kako treba.

???

Meni CS3 izbaci poruku, pošto nemam taj font instaliran, da ga zamenim sa nekim drugim.

Proveri "dozvole" na fajlovima, kako su CHMODovani, ali sumnjam da to ima neke veze.

Slovo Š, taj font ima, to ne treba da te brine.

Izbacio slovo Š iz upotrebe...

edit:
na koju foru da ubacim ikonicu za sajt? Tipa kad ga neko sacuva u bookmark da postoji neki logo.

Poslednja izmena:
Napravis .ico fajl 16x16 i stavis ga u root sajta pod imenom favicon.ico

^^Hahahahaha! :laugh:

Ta ikonica se zove favicon i stoji u HEAD tagu stranice. Veličina ikonice je 16x16, naravno ti možeš da napraviš i veću, ali će je tada sam browser skalirati i možda ne bude onakva kakvu si zamislio.
Kod:
<link rel="shortcut icon" type="image/ico" href="http://www.plumts.com/favicon.ico" />

Pošalji mi na pm nešto što bi hteo da imaš kao ikonicu da ti uradim. :)

^Nije dovoljno samo da stavi u root.

Poslednja izmena:
Da da, zaboravih mu reći da treba da stavi kod i u head tag :)

Zapravo, neki browseri će sami od sebe provaliti da postoji favicon, kao na primer, veseli, InternetExplorer, dok će neki drugi možda imati problem.
Svejedno, kod ne škodi, a čim ne škodi, znači da koristi. :)

E hvala svima, uspeo sam. Ubacio sam nesto bez veze za probu i naravno radi.
Svaka cast.

Jos kad bi neko uspeo da mi resi problem sa nazivima slika... :)

Nazad
Vrh Dno