Šta je novo?

Problem sa mrezom posle promene modema

• Začetnik teme Začetnik teme vanjad
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

vanjad

Slavan
Učlanjen(a)
17.05.2006
Poena
319
Skoro sam presao sa Sbb na PTT ADSL, i od tada imam problem. Modem Asus Aam6010ev-t4 je preko rutera TP link TL-WR340G povezan na jedan UTP kabl sa racunarom. Na WIFI obicno bude cesto nakacen laptop i telefon. E sad, od kad je menjan modem na uredjajima koji su prikaceni preko WIFI pojedini sajtovi upste nece da se ucitaju, dok preko UTP radi najnormalnije. Takodje, kada se nakacim preko WIFI na jednom forumu nece uopste da mi posalje odgovore na teme recimo, dok na PC koji je prikacen preko UTP salje savrseno. Jel ima neko ideju sta bi moglo biti. Kapiram da je neka banalna stvar iliti podesavanje. Samo da kazem da je na Sbb netu sve radilo savrseno sto se rutera tice.

Za svaki slucaj uradi reset oba rutera i vidi sta ce biti. Meni ovde smrdi da je problem sa MTU vrednostima mada ne znam sto bi onda radilo preko eth.

Poslednja izmena:
Kao što je rečeno, a dodao bih redosled. Pogasi sve, uklj. prvo modem, posle minut router, posle minut komp. Proveri je l` radi, pa ako je ok, onda jedan po jedan wifi klijent.

Evo novosti. Zamenio sam modem za neki TP Linkov, medjutim problem ostaje. Sad sto sam primetio recimo laptop cak ni preko UTP ne sljivi neke sajtove, npr. infostud.com, jedan forum mi ucitava odlicno, medjutim kada hocu da saljem odgovor jako dugo salje a u 90% slucajeva ne posalje uopste. E sad, kada u promptu pingujem taj sajt i infostud pinguje ga odlicno, bez zadrske, a u browserima ne radi nikako. Resetovao sam sve uredjaje, gasio iz struje pa palio ali nista ne vredi. Na desktopu recimo da sve radi kako treba, on je isto vezan UTP-om. Jedina razlika je sto je desktop sa Win 7, laptop XP, medjutim na iphone imam isti problem kao i na laptopu. Neke ideje?

Poslednja izmena:
A komp direktno na izlaz modema? Izbaci wireless i komp direktno na izlaz modema. Ako sve radi kako treba, promeni adresu na wireless-u i to je to.
Najverovatnije se "gadjaju" adrese ili wireless ne moze da "pokupi" pravilno DNS iz modema...
pozz

Ista prica i kada je vezan komp direkt za modem.

Pod pretpostavkom da ti je racunar cist od virusa i kojekakvog malware djubreta, ostaje onda samo setovanje modema [posto si ga i promenio], to je do provajdera...

Problem je sto na jednom racunaru jos koliko toliko ok radi dok na drugima mnogo losije.

Evo novosti. Zamenio sam modem za neki TP Linkov, medjutim problem ostaje.
Čekaj... zamenio si ovim modemom onaj Asusov, a isti ruter je ostao u priči? Eto ti odgovor, tu treba da tražiš rešenje. Pozajmi ruter od nekoga, pa probaj. Ili je rikavela, ili treba fabrički reset na ono malo dugmence, pa ispočetka kako sam ti napisao u prethodnom postu.

Edit: videh da je isto i kada je direktno vezan komp na modem. Kod ADSL je prvi korak provera kontakata na telefonskim priključcima. Očito da imaš smetnje. Stavio si spliter? Proveri/zameni tel. kabal koji ulazi u modem, a proveri i ostale ili kontakte u zidnoj utičnici. Sve sam to jednom radio, grešku sam našao na tavanu gde su bile pozelenele žice od slabog kontakta.

Poslednja izmena:
Mislim da nije do toga iako je dobra ideja. Evo i zasto mislim da nije do toga, na jednom racunaru funkcionise ono sto na drugom ili telefonu ne radi. Recimo sajt poslovi.infostud.com nece da ucita na laptopu, a na PC radi kao munja. A opet na istom tom laptopu pogledajte ping za taj isti infostud u prilogu. Takodje za forum jedan na laptopu i telefonu nema shanse da posaljem post, na PC radi savrseno. Cisto sumnjam da je do zice.

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    34.9 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
S obzirom da si rekao da se isto dešava i kada komp vežeš direktno na modem, to ubija tezu da postoji problem s routerom tj. njegovim wifi delom. Tu je najveći "zbun". Kada si imao kablovski net, iz modema si išao u WAN na routeru, sada si ušao u LAN i to je navodno jedina promena? Možda je tu neka greška? Ali opet navod iz prve rečenice ubija i tu tezu:lupko:
Moraš da budeš siguran šta se dešava sa više kompova/laptopova direktno povezanih na ADSL modem. Ako greška postoji posle više ponavljanja na obe mašine, ostaju samo žice, modem ili provajder kao problem. Ako su greške povremene, sigurno kontakti/žice. Ako na jednom kompu stalno radi, a na drugom stalno ne, onda je do kompa, mrežne karte, browsera. Opet, smetnje u vezi sa žicama nisu konstantne, one variraju, nekada su izraženije, nekada prođe signal. Kada tako loš signal dođe do routera, šum/smetnja se pojačava prilikom konverzije u wifi. Takođe, elektronika mrežne karte može bolje ili lošije da filtrira te šumove. Da ne pominjem da ti parica u pošti može da bude u banani. Ako bi navalio na provajdera da izvrši ispitivanja mreže, prvo bi ti rekli da proveriš kućne instalacije, ali probaj da ih smaraš jer po ovome kako si izneo problem, logičnog rešenja nema.

Modem je sa ruterom bio identicno povezan i na SBB-u i tamo tih problema nije bilo. Pre toga isto tako povezan na Telekom ADSL-u, takodje problema nije bilo. Sutra ce mi doci drugar koji se profi bavi mrezama pa cemo videti, ako ni to ne pomogne bojim se da ce biti vrlo zeznuto.:trust:
Jos jedna interesantna stvar: na iphone u njegovom Safari browseru iste te sajtove nece da otvara kao na laptopu. Kada otvorim u Operi ti isti sajtovi savrseno rade. Mislim...

Poslednja izmena:
Učukaj u router google-ov dns 8.8.8.8 i 8.8.4.4.
Na iphone-u i laptopu postavi fixne ip adrese, pa tamo iste ove dns-ove.

Prilozi

• Clipboard01.webp
    Clipboard01.webp
    24.2 KB · Pregleda: 36
Laptop i iphone sam vec fiksirao na adrese preko rutera, ali sad cu i ovo da probam.

Probao i ovo sa Google DNS-om i ista prica.:smash:

Bas uzas. Videcu sa tim drugarom sutra ako stignemo da procackamo, siguran sam da je neka sitnica. Nesto mi lici da na novijim OS radi, a da na starijim pravi probleme.

Ma negde u parametrima za sam modem imas problem i nista vise...
Ne moze da na jednom racunaru radi "koliko-toliko" , a na drugom ne radi, itd..
Sam modem, resetovati, ubaciti user&pass, podesiti ppoe, 8/35 i ako onda ne radi, to je do provajdera i nista vise. Eventualno ih zvati ako oni koriste neku drugu vrednost MTU [ ne secam se, davno sam jednom korisniku dodavao wireless router i gledao njihova podesavanja].
Sve to pod uslovom, da je racunar cist od virusa i kojecega ili probati laptop,preko kabla direktno i onda znas na cemu si.
pozz

Bas uzas. Videcu sa tim drugarom sutra ako stignemo da procackamo, siguran sam da je neka sitnica. Nesto mi lici da na novijim OS radi, a da na starijim pravi probleme.
Sigurno, rešenje postoji, najverovatnije si prevideo nešto.
Kad ti dodje drugar sa iskustvom i pogleda, naći će rešenje ili makar dijagnostikovati da je eventualni problem do operatera.
Ipak je direktan uvid u situaciju nezamenljiv, konsultovanje na forumu nekada pomaže a nekada naprotiv još više zamrsi situaciju 🙂
Ništa loše nisam mislio sa ovim poslednjim, jednostavno dešava se ponekada.

Ali modem si menjao zbog istog problema, tako da...

Pa da, ali onda je pretpostavljam setovanje, kako je neko vec rekao.

Sve sto jos mozes da uradis, pre zvanja provajdera, je da "sredis" instalaciju u stanu/kuci.
Znaci, tlf uticnica, ADSL filter ka modemu, filteri ispred svakog telefona [ako ih imas vise].
Postoji mala mogucnost da je tlf linija u losem stanju, bilo do kucnog prikljucka, bilo u stanu i da se modem non-stop konektuje/diskonektuje...Lampica "link" ili "adsl", na modemu sija stalno ili sa prekidima?
Van stana/kuce je Telekom zaduzen, dok je unutra tvoj problem. Imao si kablovski, tako da sa njim nije bilo problema [nije isao preko tlf linije].
pozz

^ Ne bih rekao da je do toga jer na nekim računarima sve radi OK. Primera radi, dao sam mu live sedmicu i tamo je sve radilo, dok XP ima problema na svim računarima. Verovatno je neko sitno podešavanje koje je različito na XP-u i sedmici, ili nešto slično kod modema (mada i u to sumnjam jer su probana dva rutera, bez rezultata).

Upravo tako. Ono sto je pravilo je da na win 7 radi, na xp nece. Takodje, na novijem iOS radi, na starijem nece.:trust:

Nazad
Vrh Dno