Šta je novo?

Problem sa matičnom pločom Gigabyte - continuous beep sound?

Raksa

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
319
Gore navedena ploča (ne znam tačno koji je model) za AMD procesore i DDR2 memoriju ima problem tj. kada upalim računar dobijam non-stop dugačak zvuk (beep) sa nje, koji se ponavlja! Malo sam tražio slične probleme po guglu ali nisam i dalje rešio problem pa se zato obraćam Vama, koji ste mi mnogo puta pomogli oko rešavanja sličnih problema i to veoma uspešno.. Da li neko zna u čemu je problem sa ovom pločom, ako je uopšte do nje problem????

Moras nam reci koji je model u pitanju i na koji nacin se tacno problem manifestuje, odnosno, da li se "beep" zvuk javlja prilikom svakog paljenja i da li se sistem uopste bootuje? Meni, btw, ovo smrdi na memoriju, ne na plocu...

Razumem. Kada se vratim sa posla napisaću koji je model u pitanju, znam samo za memoriju da je Kingston HyperX DDR2 800. Što se tiče napajanja mislim da je CoolerMaster 420W i probaću da zamenim napajanje i memoriju pošto imam takav tip memorije u drugom računaru... Dakle, kada sve isprobam javiću se ponovo oko 22.00. Što se tiče zvuka koji ispušta matična ploča, računar normalno upalim i posle 10 sec. se pojavi zvuk u trajanju 3 sec koji se stalno ponavlja na svaki 5-15 sec... Hvala na brzom odgovoru!

Poslednja izmena:
Došao kući, otvorio kućište, vadio komponente jednu po jednu, čak sam i menjao tj stavio drugu memoriju i napajanje i uvek se javljao isti zvuk sve dok nisam izvadio procesor onda se ništa nije dešavalo!? Da nije možda do procesora problem??? U pitanju je 790 čipset za AMD procesore.

Što se tiče zvuka koji ispušta matična ploča, računar normalno upalim i posle 10 sec. se pojavi zvuk u trajanju 3 sec koji se stalno ponavlja na svaki 5-15 sec...

Mozda glupo pitanje...ali pogledaj da li ti se vrti vent na cooleru na procesoru...Da ti se ne pregreva procesor pa da ti se pali alarm kada ti procesor dostigne odredjenu temp...Na to mi lici ovo tvoje pistanje...

Edit: Usput pogledaj koja ti je temp procesora kada pocne da pisti ...

Poslednja izmena:
Vrteo se kuler na procesoru što se tiče očitavanja temperature to ne mogu da pogledam jer ne mogu ni u BIOS da uđem... Odnet je na servis jer je pod garancijom pa ćemo videti šta se desilo!

Cekaj....hteo si da kazes da pritisnes prekidac za ukljucivanje racunara i ona pocne da pisti...a ne po ucitavanju Win-a...Nisi se bas lepo izrazio,ja sam pomislio da ti pisti kad podigne Win...Javi sta si uradio kada ti srede racunar....Trebao si odmah da ga odnes u servis kada vec imas garanciju...

Dugi jednolicni zvuk koji se periodicno ponavlja verovatno ukazuje na neispravnost memorije. To doduse zavisi od proizvodjaca BIOSa ali verovatno je to u pitanju. Probaj tu memoriju na drugom racunaru (vazno da podrzava DDR2, u tvom slucaju). Ako je i tamo ista situacija onda ne valja memorija. Posto si vec ubacivao druge memorije u tvoju plocu, ja mislim da se to nece desiti vec ce taj drugi racunar normalno raditi sa tvojom memorijom. Znaci, po meni, ostaje opcija da ne valja naponski regulator na maticnoj ploci koji snabdeva memoriju strujom. To se moze utvrditi unimerom. Proveri vizuelno u okolini memorijskih slotova da li vidis neku anomaliju: naduvan elektrolit, rascvetan ili nagoreo tranzistor (crne platicne kockice) ili bilo sta drugo sto deluje neobicno .Sto se tice izostanka zvukova sa izvadjenim procesorom to je najnormalnija stvar.

Pa mislim da sam napisao lepo kad upalim računar da se onda javlja taj zvuk tj. nije postojala mogućnost ni da uđem u BIOS a kamoli da se uđe u Windows/Linux. Kućište sam otvorio, povadio sve moguće komponente koje su bile "zakačene" za ploču (nju nisam skidao), vadio napajanje, očistio sve sa Dry Air-om, vratio nazad sve komponente i opet se nije desilo ništa. Računar odnet u servis, čovek sve isto uradio (ja sam čak stavljao drugo napajanje i memoriju) i na kraju je proradio :)
E sad ti ljudi, sa kojima ja sarađujem često, su vrlo ljubazni i uslužni, čak su reinstalirali OS jer je bio prepun raznoraznih virusa i testirali su računar jedno prepodne da se i sami uvere funkcioniše li sve na njemu kako treba!
Šteta što ne smem da napišem koja je firma u pitanju jer je zabranjeno reklamiranje, ne bih da dobijem ban bez razloga, jer su stvarno fer i korektni sa cenama..
Problem rešen, svakako hvala svima na pomoći....

hm i koji je problem bio ?

Kada prilikom paljenja racunara racunar odmah krene da pisti, a imate crn ekran.
Znaci ne ulazi u bios, ne ulazi u windows, ventilatori se vrte, ekran crn, a racunar pisti.
To su uvek audio upozorenja iz samog BIOS-a.
Ti Beep-ovi, Pistanja obicno imaju neku semu ponavljanja, kao morzeova azbuka.
3 kratka biip-a, pa pauza, pa 3 kratka biip-a, pa pauza itd.
Na nekim plocama ovo oznacava da ploca ne vidi memoriju.
Dugacak ne prekidan biip u trajanju od nekoliko sekundi, pa pauza, pa onda opet.
Kod vecine proizvodjaca je znacio da ploca ne vidi grafiku.

Ova vrsta upozorenja je javlja uglavnom kada BIOS ploce ne moze da detektuje sve neophodne dodatne komponente za nastavak butovanja ploce.

Evo primera tih kodova:
http://www.computerhope.com/beep.htm

Verujem da ce ovo biti korisno i ostalima koji naidju kasnije na ovaj thread a imaju slican problem.

Poslednja izmena:
Prvo izvinjenje zbog podizanja teme iz mrtvih

Ploča je GA-7VTXH+ i sa ATI RAGE 128 karticom nema nikavih problema. Kad se ubaci ASUS V8170PRO/T GeForce 4 MX460 javi se pištanje i crn ekran.

Ona prva kartica isključuje problem sa memorijom ili nekom drugom komponentom osim grafičke.

Ima li neko ideju kako rešiti problem nekompatibilnosti asusove kartice sa gigabyte pločom. Update BIOS-a nije rešilo problem

Da li si Asusa probao na drugom kompu i kakav je ton pištanja?

Pa da, jesi li proverio da li Asus radi na nekoj drugoj konfi?

To i jeste najveća fora ta ista ASUS grafička radi fenomenalno na drugom račuanru, doduše nisu karakteristike ostalog hardvera iste. ATI grafička takođe na tom drugom računaru radi

Poslednja izmena:
Postoje li neka podešavanja u samom biosu koja bi možda mogla da prevaziđu ovaj problem nekompatibilnosti?

U slučaju da možeš nekako do BIOS-a (reset to default) pogledaj pa ručno podesi stavke vezane za AGP. KT266 zna da bude zaguljena ponekad.
Ploča podržava AGP 4x a i kartica je AGP 4x pa kroz BIOS to prvo podesi. FAST WRITE kod nVidia kartica klase 420-440-460 je ON. Proveri i BUS MASTER i on mora da bude uključen.

Do biosa mogu sa drugom grafičkom karticom.

Hajde molim te ako ti je poznata problematika napiši šta bi još mogao u biosudda proverim. AGP 4x je podešeno to sam siguran za ostala dva ne znam proveriću. Možeš li da mi kažeš koja je svrha tog podešavanja ia da li će imati uticaj na ati rage 128 koja je trenutno u računaru

In computing, bus mastering is a feature supported by many bus architectures that enables a device connected to the bus to initiate transactions. It is also referred to as "first-party DMA", in contrast with "third-party DMA" where a system DMA controller (also known as peripheral processor, I/O processor, or channel) actually does the transfer.
Some types of buses allow only one device (typically the CPU, or its proxy) to initiate transactions. Most modern bus architectures, such as PCI, allow multiple devices to bus master because it significantly improves performance for general purpose operating systems. Some real-time operating systems prohibit peripherals from becoming bus masters, because the scheduler can no longer arbitrate for the bus and hence cannot provide deterministic latency.

This BIOS feature controls the AGP bus' Fast Write capability. Fast Write is a feature which accelerates memory write transactions from the chipset to the AGP device.
Fast Write allows the AGP device act like a PCI device. This allows it to bypass the main memory and directly access the data which improves AGP read performance. However AGP write performance is not affected.
While this feature may appear to greatly improve the performance of AGP graphics cards, its actual performance effect is quite negligible. Also, it reduces the overclockability of the graphics card when enabled.
Therefore, if you do not intend to overclock your graphics card, it is recommended that you enable AGP Fast Write for potentially better AGP read performance. However, you should definitely disable it if you intend to overclock your graphics card, or if any of your PCI cards start acting funny.

Izvori: Wikipedia i TechARP respektivno
Uticaj FW na rage 128 mi nije poznat, sećam se da sam na ati 9600/9800 morao da ga isključim-sistem je bio poprilično nestabilan.Mislim da kod rage kartica nema efekta.

Hvala za info, moram da proverim ovo.

Ako imaš još neku ideju piši

Vrh Dno