Šta je novo?

problem sa lg 24x rezacem

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
U stvari verovatno nije on problem. Problem je sledeci. Imam win xp, duron 700, 256 Mb rama, msi 6330 lite ploca (kt133, full atx). Primary master je maxtor diamond plus 45 hard disk 20Gb, primary slave creative dvd 12x/40x a secondary master je LG 24x/10x/40x rezac. Sve je to do skora funkcionisalo odlicno (prve nedelje posedovanja rezaca). Medjutim primetio sam da od pre nekoliko dana opada bafer pri snimanju drasticno (sto pre sigurno nije bio slucaj, dakle sve je funkcionisalo cakum-pakum) a pri pustanju muzike iz winampa i istovremenom kopiranju fajlova sa rezaca na hard disk dolazi do drasticnog "seckanja" muzike, odnosno krcanja, a zauzece procesora u tim trenucima dostize 100%. To mi se desavalo svojevremeno kad sam dvd stavio na secondary slave (dakle pri kopiranju fajlova sa dvd-a na hard simptomi su bili identicni - to kad jos nisam imao rezac) ali sada su pozicije kao sto sam ih opisao i sve je radilo perfektno dio pre neki dan. Ne secam se da sam bilo sta skorije menjao na kompu, posebno nista hardverski posle ubacivanja rezaca. LG je pio mode u control panelu (to mu pise i u specifikaciji, dakle nije udma 33, mada mislim da je do skora u device settings stojalo udma 2 mode medjutim to je sada nemoguce, dakle maksimum je pio).

Imam instalirane easy cd creator koji je dosao uz rezac i nero 5.5.6.4. Pre par meseci sam instalirao via 4in1 4.37. Pomagajte. Problem bas i nema logike, jer je sve sa istim podesavanjima funkcionisalo.

Svi vi sa lg rezacima, recite koji transfer mode vam stoji u device manageru: pio ili udma 2, kako bih izolovao problem!

Ja imam LG 16x i on radi u PIO4 modu i sve ok funkcionise.

Resio sam problem instaliranjem IDE miniport drivera, problem i jeste bio u tom pio mode-u. Sada stoji dma 2 mod i sve sljaka perfektno, nesto se win xp utripovao, iako je doskora radio ok.

I meni se slicna stvar desila pre neki dan, glupavi XP je iz cista mira (izmedju dva snimljena diska) sam iskljucio DMA, pa su mi i rezac i DVD radili u PIO modu, i nikako nije hteo da ponovo ukljuci DMA. Probao sam i taj VIA IDE drajver koji je ukljucio DMA, ali je nekako sve radilo sporije, pa sam ga deinstalirao. Na kraju sam u Device Manageru ukinuo (deinstalirao) IDE kontroler, i posle restarta kada ga je ponovo detektovao se smilovao da ponovo ukljuci DMA - tada rezac radi u MultiWord DMA Modu 2.
Glupi XP. boom

Nije do XP-a.
Taj rezac radi u PIO4 modu!!!
A to sto forsiras preko IDE drajvera multiword i ostalo, moze da bude i mac sa dve ostrice(nestabilnost pri rezanju, pucanje diskova isl.)

BokiPK je napisao(la):
Nije do XP-a.
A to sto forsiras preko IDE drajvera multiword i ostalo, moze da bude i mac sa dve ostrice(nestabilnost pri rezanju, pucanje diskova isl.)

Uh, a sa druge strane moze i da resi probleme, zavisi od ploce(VIA-e!).

BokiPK je napisao(la):
Nije do XP-a.

Jeste do XPa!!! :D jer je iskljucio DMA za sve uredjaje, pa je i ASUS DVD koji inace radi u UDMA 5 modu radio u PIO modu, a to nikako ne valja. :)
Rezac zaista radi u PIO modu 4, ali to ne znaci da ne treba da mu bude ukljucen DMA, pa kada je sve ok radi u Multi Word DMA 2 modu u XPu, i uzgred tako radi savrseno.

to i jeste resilo probleme. U pio modu nece nikako stabilno da radi, tako da je moralo na dma 2 mode. Ali bitno je da radi, a ne prouzrokuje nikakvu nestabilnost.

XP je shit za neke stvari. A voli da sam odredjuje sta je najbolje za HW. Ako slucajno instaliras neodgovarajuce drajvere za misha moze ti se desti da ti posle jedino ostane "format C:" kao opcija.

Meni je NEC NR7700A ima trip da nece u UDMA2 modu, nego sam morao da disable-ujem UDMA u BIOS-u da ne bi bilo buffer underrun-a (323 po disku!!!) Sada ok radi On the fly kopiranje 12x, audio i data, sa NEC DV5700A, a oba su na istoj grani. DVD je master cak jer sam imao samo UDMA66 kabl, a DVD mi je na vrhu kucista..

Lemilica je napisao(la):
Meni je NEC NR7700A ima trip da nece u UDMA2 modu, nego sam morao da disable-ujem UDMA u BIOS-u da ne bi bilo buffer underrun-a (323 po disku!!!) Sada ok radi On the fly kopiranje 12x, audio i data, sa NEC DV5700A, a oba su na istoj grani. DVD je master cak jer sam imao samo UDMA66 kabl, a DVD mi je na vrhu kucista..

NEC sa verzijom firmwera koja dozvoljava UDMA33 pravi GADNE probleme. Sa drugim fw:pIO4, sve je radilo vise nego odlicno.

Vrh Dno