Šta je novo?

Problem sa klokovanjem AMD X2 4000+

• Začetnik teme Začetnik teme Bane-
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bane-

Cenjen
Učlanjen(a)
01.01.2011
Poena
159
Imam AMD 64 x2 4000+ Brisbane 2.1GHz trenutno @2.3GHz OC.
To je klok od nekih 11%.
Hteo bih da idem do 20%, da bude klokovan na 2.5GHz...
Za sad nisam podizao napone, nego stoji na 1.3V.
Ploca mi je GA-M52L-S3, revizija 1.0.
Klokujem ga iz biosa.
Pri dizanju Reference Clock (FSB) na 220 MHz, komp se istripovao i nije hteo da se podigne (FAIL TO POST,valjda ) , postepeno sam dizao za 4 MHz, i posle svakog dizanja testirao. Posto je bilo problema na 220, smanjio sam na 218, i ponovo podigao za 4. Rezultat: Komp mrtav,sledi restart.
Pise da treba da se pregleda nesto oko FSB, tralala...
Smanjim na 220, i krecem da povecavam za 2MHz ( nemam opciju izmedju povecanja za 3). Testiram Ortosom po 10 min, sve normalno.
Posto sam imao problema sa pregrevanjem procesora ranije, ubacio sam Hyper TX3, ne dize temperaturu preko 53-54`C ,za sad.
Testirao sam ga 38 minuta kada je FSB bio 216, i dosao je do 53`C.
Ne znam da li je to normalno za ovaj kuler...
Imam napajanje ZITO 400W , za sad radi, ne znam samo kojom snagom.
Trebalo bi da prezivi napajanje, jer povecanje frekvencije prouzrokuje 10W+ samo.
Jel ovo standardno odbijanje kompa da se upali pri klokovanju s obzirom na to da sam umereno povecavao FSB, ili je napajanje glavni krivac?
Koliko prosecan klok ide procentualno?

Zaboravio sam da napomenem da sam odavno smanjio sa HT link mnozilac sa podrazumevanog x5 , na x4, vec kod nekih 210 FSB...
Trenutna vrednost mi je 890 MHz.
Memorija radi na 389 MHz.
Ona bi trebala da radi na 400 MHz, da nije delilac 6.
Memorija i HT link ne bi trebali da predstavljaju problem...
Sa ovim mojim klokom od 20% memorija bi trebala da radi na 420 MHz(DDR2), sto ne bi trebalo da predstavlja problem ??!

N ne znam da li je pravi trenutak za dizanje napona, ali podigao sam napon sa 1.3V na 1.35V (0.250+0.250)astavio sa dizanjem do 228MHz, I tu je sve stalo, nece ni da mrdne.
Memorija je bas bila 400, tako I treba da bude po difoltu…

Stvarno me vise nervira! 😡
Sta da radim!!!?

Nisi napisao koju memoriju i koliko modula koristis.

Cak nisu ni ista podesavanja za Voltazu ako se koristi XP 32-bit i Win 7 64-bit (bar u mom slucaju sistem nije bio 100% stabilan na Sedmici sa podesavanjima koja su u XP-u potpuno stabilna).

Napajanje ti jeste šklj, ali probaj da dignes voltazu za RAM, jer 1.3 za CPU bi trebalo da je vise nego dovoljno.

Takodje, probaj sa najnovijim BIOS-om :type:

Prilozi

• CPU-Z.webp
    CPU-Z.webp
    34.1 KB · Pregleda: 53
Memorija : 2x1GB Kingston DDR2 800 MHz.
Instaliran je XP.
Nikada nisam dizao napon za ram memoriju.
Ne znam do koje mere treba da se ide sa time, da ne preteram 😀
Ne bi trebalo da su mi zategnuti tajminzi...
5-5-5-18-24 2T

Zaboravih da te pitam...
CORE VOLTAGE : 1.168 V
Ovo je neka greska , zar ne ? :shock:
Koji bios ti imas?
F9a?

Kontam da je do RAM-a

CPU-Z tripuje za voltazu pa pokazuje manje, a Everest pokazuje vise 😀

Koliko se secam (da ne restartujem sad), u BIOS-u mi je namesteno na 1.2625V.

Memara je Geil 2x1GB Dual Channel i ona je valjda na 2.05V.
Pisalo je ranije na Geil sajtu 1.8 - 2.2V, tako da kontam da je i tvoja bezbedna do 2.2V.

Nemam F9a jer imam ASUS plocu 😉

Svakako probaj sa zadnjim BIOS-om, mozda cak i sa samo jednim RAM modulom, mada to i nije pravo resenje.

Da,da🙂
Prevideo sam to za plocu 😀
Dosta si mu spustio napon...
Kolika ti je temp CPU(kakav imas hladnjak)?
Svakako probaj sa zadnjim BIOS-om, mozda cak i sa samo jednim RAM modulom, mada to i nije pravo resenje.
Ovo mi nije bas najjasnije.
Mislis da podignem napon samo na jednom modulu?
Kakve probleme mogu da stvorim dizanjem napona do 2V ?

Da,da🙂
Prevideo sam to za plocu 😀
Dosta si mu spustio napon...
Kolika ti je temp CPU(kakav imas hladnjak)?

Ovo mi nije bas najjasnije.
Mislis da podignem napon samo na jednom modulu?
Kakve probleme mogu da stvorim dizanjem napona do 2V ?

BOX hladnjak; oko 60ºC pri punom opterecenju.

Mislio sam da izvadis jedan modul, cisto probe radi (stabilniji je OC sa jednim modulom).

Proveri na netu koliko tvoja memorija moze da istrpi, ali koliko znam, ne bi trebalo da imas nikakvih problema @ 2V.
On the other hand, ne treba zaboraviti da je OC "rizican" posao (pregrevanje i pregorevanje) :d

Box je kanta, barem moj. Isao je i preko 67` , sa minimalnim OC.
Sad imam TX3 i tempreratura je 41` idle , s tim da radi na 1.3V.
Ne ide preko 55` uz dosta maltretiranja u full load.
Mada, ipak mislim da je ovaj TX3 trebao vise da ga ohladi, uz novu pastu...

Mislio sam da izvadis jedan modul, cisto probe radi (stabilniji je OC sa jednim modulom).
To znaci da ce samo jedan ram biti klokovan?
Znam da je rizican posao, ali uveren da cu uspeti... :exploder:
Samo ne znam sta me koci u tome...
Napon da dizem iz biosa? :d

taj cpu kod mene radi na 2.9ghz eo vec treca godina... nesumnjivo je da mora da se dizu napajanja i za ram i za cpu, probaj postepenim podizanjem napona, pa dizes fsb dokle moze. Izdrzljiv je ovo cpu, plus, temperature bi trebalo da su ti nize, meni je u idle oko 30c, load nikad preko 40c, hyper tx, polirana baza i xigmatek pasta, kao i provetreno kuciste. Znaci nesto nisi odradio kako treba, nema sanse da je tolika temperatura, jedino ako se ostatak kucista greje mnogo pa dodatno zagreva cpu...

Imam krs kuciste, prakticno bez ventilacije 😀
Samo 2 ventilatora (neracunajuci onaj od napajanja) i to oba na Hyper TX3.
Trebam da ubacim 12mm kuler, samo ne znam gde, da li da uduvava ili izduvava(jedan ventilator sa TX3 usmeren je tako da izduvava vazduh :d - devetka.

Znaci nesto nisi odradio kako treba, nema sanse da je tolika temperatura, jedino ako se ostatak kucista greje mnogo pa dodatno zagreva cpu...
Ne znam stvarno, mozda je neki felerican primerak, oduvek se pregrevao.

Jesi proverio pastu? Da li je lepo nalegao kuler? Dovoljne su dve devetke na hyper-u, jedna da uvlaci a jedna da izvlaci vazduh. I da, probaj update biosa, secam se da meni nije pokazivao tacne temperature kod ovog procesora, imao je neki bag, jedno jezgro je ocitavao tipa 5c a drugo 40c.

Jesi proverio pastu? Da li je lepo nalegao kuler?
Da,da...
Pastu sam stavio pre 2 nedelje novu, pre toga sam detaljno skinuo staru, i 30 minuta tempirao da lepo nalegne.

Ponekad memorije nece da se prate kako treba, probaj samo sa jednim stapom da klokujes, vidi jel do toga? probaj prvo jedan pa drugi. Procesor nema potrebe da dizes na 1.35v, 1.3v ti je dovoljno sve do skoro 3ghz. Ram probaj da smanjis mnozilac da bude 667, pa guraj vidi dokle moze da izgura cpu.

Smanjio sam na 1.3V.
Da i ja sam primetio da stranci pice sa 1.3V i do 2.7GHz+.

Ram probaj da smanjis mnozilac da bude 667, pa guraj vidi dokle moze da izgura cpu.
Hm, ne znam sta je cilj ovoga 🙂
Meni ram je radio na 400MHz(DDR2) i opet je bilo problema, a to je podrazumevana vrednost na kojoj bi trebao(morao) da radi.

Hajde da sumiramo sad, sta prvo da uradim? Da podignem napone na ramu ili da ga spicim na 667 ?

Dobro. 😡
Posto sam probao da smanjim radni takt memorije na 667MHz, pa na 533MHz.
Nastavio sa dizanjem FSB do 230, sve se isto dogadja...:S:
Ne mrda dalje.
Jedini napredak je to sto se umesto "FAIL TO POST" pojavljuje :"PRESS F1 to run from SAFE MODE..... "

Mani se tog igranja sa taktovima - odvazi se da dignes voltazu (na tvoju odgovornost) 😀

A i najnoviji BIOS :type:

Nazad
Vrh Dno