Šta je novo?

Problem sa instalcijom Win XP na novi sata HDD

Koliko sam ja zaključio iz priloženog, ovde se radi o upgrade računaru (čitaj između redova), što ne isključuje i mogućnost neispravnog optičkog uredjaja, nosač podataka CD-ROM odpada pošto isti koristi na drugoj mašini. Postoji mogućnost i ne ispravnih driver-a. Ja bih zaključio da se nešto dešava u samom procesu inicijalizacije instalacije XP-a. Toliko od mene.

Ne radi se o upgradu rachunara ako si to mislio...rachunar je kupljen nov od komponenti koje sam ja birao....(am2 x2 4000+,1gb ddr2,ati radeon 2400)prevashodno je namenjen office,video,muzika i poneka gamehouse igra i sl...

I dvd rezach je nov (nec 7173 ata)....instalaciju sam pokushao sa dva razlichita xp diska...jedan je bio xp sp1 drugi xp sp2...oba diska su ispravna 100% kao i sam dvd rezach jer kao shto rekoh Win VISTA-u sam bez problema instalirao...instalirao sam i xp ali kada sam hard prebacio u drugu mashinu sto znachi da je hard apsolutno ispravana....
Po mom mishljenju problem je u plochi ili sata driverima...shto je najgore u drugoj mashini win setup je prepoznao hard bez sata drivera i instalirao win bez problema....

nsviper je napisao(la):
njemu se izvrsi inicijalizacija setupa

Upravo ali sam setup nikako ne mogu da pokrenem....slikacu taj ekran koji mi se pojavljuje pa cu okachiti sliku....

Nightcrawler je napisao(la):
dok drugu particiju od 55gb nikako ne mogu da formatiram niti iz wina niti iz bilo kog programa

Za ovo tako josh nisam nashao reshenje....

Jesi li uradio sta sam ti napisao u prethodnom postu? Nemoj lupati glavu bezveze vec nekako u biosu stavi ahci na disable i problem bi trebao da bude resen.

Poslednja izmena:
Jesi li uradio sta sam ti napisao u prethodnom postu? Nemoj lupati glavu bezveze vec nekako u biosu stavi ahci na disable i problem bi trebao da bude resen.

Napisao sam da sam probao sve moguce opcije u biosu i da nisam uspeo....stavio sam ahci i na disabled i opet se isto deshavalo.....

Ovo je ekran koji dobijem a koji sam pominjao:

Ovako izgleda ekran pre ucitavanja drivera sa floppyja:

A ovo je posle uchitavanja drivera:

Ovo su driveri koje imam na floppyju:

Ovo sam takodje dobio i nijedna opcija nije radila....bilo da sam stavljao prvu ili drugu opciju:

ajmo jovo nanovo
zasto lepo ne updatujes bios... uzmi bilo koji hdd sa windowsom na sebi, digni safe mode, otitdji na asusov sajt, skini njihov utiliti i uradi automatic update, dakle, softver pronadje odgovarajutji bios za odgovarajucu plocu, svuce ga i instalira iz windowsa, nakon toga restart i to je to... Naravno ako nesto podje po zlu[sto je mala verovatnotja] imas servis i garanciju jer si koristio oficijalni alat!

da li si koristio nLite?
ako jesi, baci u djubre kopiju koju si napravio s njim, i pokreni instalaciju na staromodni nacin, znaci f6, pa floppy... ali nadji neku verziju bez implementiranih drajvera...

ovo govorim iz licnog iskustva... (da ne objasnjavam sad kakve sam traume preziveo) :D

"Evo reshenja"!!!!!-shto bi rekao Radovan III :D

Ono shto sam pomenuo na proshloj strani sam i uradio...prebacio sam hard u mashinu iz potpisa i bez problema instalirao xp sp2 a zatim vratio hard u drugu mashinu sa asusovom plochom i bez problema podigao sistem,instalirao wmp,office,drivere za plochu,grafichku i sl....:type:

Medjutim sada imam dva druga problema:

Prvi sam vec pomenuo...radi se o tome da imam dve particije na hardu jedna od 20gb na kojoj je xp druga od 55gb koju sam namenio za muziku,filmove isl...

Medjutim tu drugu particiju od 55gb nikako ne mogu da formatiram....probao sam iz wina format dodje do 98% i tu mi izbaci greshu da je win bio unable to format drive...naravno particiju ne mogu da pristupim iako je vidim....

Drugi problem je sa zvukom...instalirani su driveri sa prateceg cd-a kao i klite codec pack medjutim na rachunaru nikako da dobijem zvuk :zgran: da li je su tu problem codeci ili neki audio driver....na pratecem cd-u za plochu nashao sam samo HD audio drivere koji su instalirani ali kao shto rekoh ne dobijam zvuk....chak i kada ulazi ili izlazi iz wina nema onik karakteristicnih melodija....:wall:

Ok josh jedan mali update :d

Reshio sam problem sa particijama...obrisao sam problematichnu particiju pa je ponovo kreirao i ovaj put formatirao bez problema....

Sada mi je ostao samo da reshim problem sa zvukom....koliko sam ustanovio problem je u Realtek HD Audio Driver-u...videcu da njega skinem sa asusovog ili realtekovog sajta pa da vidim da li cu reshiti i taj problem....

Da li ti je korektno instaliran driver!? [control panel/system/hardware/device manager] "Potrazi Sound, video and game controllers" i proveri da li na nekoj od grana ima zuti kruzic sa uzvicnikom!

Proveri da li ti je podesen default sound device! [control panel/sound and audio devices] i da nije mozda samo utisan!

Proveri da li si dobro povezao zvucnike.

[javi se kada sve proveris-ako je ono prvo u pitanju, ne moras dalje nista ni proveravati!]

Dakle posle nekoliko dana je*ava*a sa ovom mashinom konachno sam je sredio....

Verovali ili ne problem nije bio ni u plochi,ni u driverima ni sa hardom niti sa instalacionim diskovima xp-a...

Ceo problem je lezhao u....

pazite sad:

U DVD rezachu NEC ND-7173 black, LabelFlash :zgran::zgran::zgran::zgran::zgran::zgran::zgran:

Naime od pochetka mi je bilo sumnjivo zashto sam Vistu mogao da instaliram bez problema a xp nisam....

vista je na dvd-u i nec taj disk chita savrsheno...medjutim kada sam podigao win na gore opisan nachin i pokushao da instaliram office '03 (koji se nalazi na obichnom smartbuy cd-u) drive nije hteo da prochita cd....
Nudio mi je opciju da rezhem na taj cd ali kada bih ushao u my computer i desnim klikom ishao na office cd pa open prijavljivalo mi je da je cd prazan....

Tada mi je sinulo da uzmem benq cd-rom koji mi je stajao i skupljao prashinu i da ga vezhem na komp sa asusovom plochom....podesio sam u biosu da bootuje sa cd-a ubacio xp sp2 cd i ushao u win setup....instalirao drivere sa floppyja i......

I Win setup je krenuo bez problema odnosno bez onog BSOD-a shto sa gore na jednoj od slika pokazao...win se instalirao bez problema.....i mashina sada prede kao zadovoljna machka :D

Shto se tiche problema sa zvukom u pitanju su bili driveri tako da ako neko bude imao slichnih problema neka uradi sledece:

Prvo neka skine i instalira win hotfix kb888111 za sp2 a nakon toga realtek hd audio driver!!!!!.

Veoma je vazhno ovim redom da ide instalacija jer u suprotnom necete nishta postici!

Shto se tiche ovog problema sa rezhachem da li je moguce da ovaj nec ne chita obichne cd-e nego samo dvd?

Malo mi je nelogichno da hoce da ih rezhe ali ne i da chita....

Pitam poshto imam garanciju da nosim drive i da uzmem novi.....

U svakom sluchaju zahvaljujem se najvishe nsviperu koji je pokushao na sve nachine da mi pomogne a takodje i drugim ljudima koji su uchestvovali u reshavanju ovog problema....

Poz....

@NC nije problem, zato i jesmo ovde! ;)
Sto se tice tog NECa... postoje uredjaji koji citaju i rezu DVDe, ali samo mogu da citaju CD-e, ali jos nisma cuo da postoji uredjaj koji moze da reze CD[bar sto se obicnog PC trzista tice], a da ne moze da ga cita! AKA pravac servis! :)

EDIT: a bio sam ubedjen da nije do optike :s [kako li smo samo prevideli taj deo Vista/XP] FFS :wall:
E da... i proveri ga u jos nekom kompu... za svaki sucaj! mozda je samo problem neka kompatabilnost!

Poslednja izmena:
Vrh Dno