Šta je novo?

Problem sa HDD-om

alex1974

Slavan
Učlanjen(a)
30.05.2007
Poena
375
Juce mi iz cista mira crce HDD od 1TB 🙁
Predhodno vece ugasim komp juce oko 17h ukljucujem i pocinje tiho da cakce,iz par pokusaja uspe da podigne sistem (ovaj sto je crkao nije sistemski HDD) i vidim u sentinelu samo 12% znaci pre toga nista i nikakve naznake da ce da ode.
Uspem da prebacim sve sa njega na externi hard i ostavim za danas pa probam sa formatiranjem medjutim danas nema sanse da se podigne sistem sa tim hardom u kompu.
Ima li mu nekakve pomoci?

Kanta i budeš srećan što si mogao da izvučeš podatke.

Netačno. Hard disk zbog toga i opstaje na tržištu zbog veće mogućnosti povraćaja podataka nakon kvara uređaja.

Slažem se.
Niko nije rekao da ne postoji mogucnost, opsuteno. Naravno da postoji mogucnost ali vrlo cesto ne moze da uradi nista i podaci su zauvek izgubljeni. H... D....sk koji se ovim bavi ne garantuje da ce podaci koje ti izvadi biti upotrbljivi i biti svi vraceni. U velikom broju slucajeva nije moguce vratiti podatke. Svakako i pored toga HDD je nasigurniji za cuvanje podtaka ako se poredi sa SSD diskovima.

Niko nije rekao da ne postoji mogucnost, opsuteno. Naravno da postoji mogucnost ali vrlo cesto ne moze da uradi nista i podaci su zauvek izgubljeni. H... D....sk koji se ovim bavi ne garantuje da ce podaci koje ti izvadi biti upotrbljivi i biti svi vraceni. U velikom broju slucajeva nije moguce vratiti podatke. Svakako i pored toga HDD je nasigurniji za cuvanje podtaka ako se poredi sa SSD diskovima.
Da si odmah tako napisao bio bih opušten. 😎

@alex1974 : uradi ovo što @momsab predlaže, ali zameni oba kabla (i za struju, i za podatke) ako si u mogućnosti. Bez obzira na ishod - razmišljaj o zameni tog diska.

Da si odmah tako napisao bio bih opušten. 😎

@alex1974 : uradi ovo što @momsab predlaže, ali zameni oba kabla (i za struju, i za podatke) ako si u mogućnosti. Bez obzira na ishod - razmišljaj o zameni tog diska.
Cim krene takva neka zezancija za diskom ja ne bih ni ramatrao mogucnost da tu opet stavljam podatke, cak i da proradi nekim cudom. To kada jednom nesto krene tako moze da radi mesecima a moze da crkne za 1 dan.

Cudno mi je kako tako odjednom sa 100 na 12% ?
Ne treba im mnogo da tako naglo ode, dovoljno je da se prodrma dok piše ili da se otkači neka žičica. glave su mikroskopske i osetljive. neki plateri su stakleni. Ako hoćeš da vidiš gde je problem pogledaj SMART tabelu ako uopšte radi. Health nije jedini parametar.

Digni preko hirens-a pa pokreni tool neki za HDD pa vidi sta mu se desava. Ako si bas znatizeljan, taman kada promenis kablove, mozda ga i low level format ozivi, ko ce znati, pa da ga imas za akanje ovako.

Kakvo napajanje imaš u toj mašini?
Hdd-ovi su poprilično osetljivi na loše, a ako disk ovako naglo ispusti dušu, velika je verovatnoća da je ono krivac.

Eventualno da probaš da zameniš elektroniku sa identičnim diskom ako uspeš da nađeš takav pa da probaš. Razmišljam da je možda razlog takvog dropa performansi za kratko vreme sa 100% na 12% neki električni kvar (tipa neispravan kondenzator) koji je doveo do toga da je kotroler počeo da brljavi pa da daje pogrešne podatke glavi.

To odavno ne može tako jer mora da se prebaci i BIOS/FW čip.

Nije bas tako, ne zna se sta ce biti vraceno jer se ne zna ni sta je bilo. Ono sto se vrati , radi.

Najbolje za čuvanje podataka su optički diskovi ☺️☺️☺️☺️😇😇😇😇 jedino je kapacitet mali pa mora mlogo komada za nešto veliko. Meni je tako odavno crkao WD Black pod garancijom iz čistog mira. Bio je OS na njemu i računar se smrzno posle restarta u drugi OS disk je bio kaput. Elektronika ckrla.💩💩💩 Nema se šta spasiti reklamirao i dobio novi. Probao i one eksterne HDD za čuvanje podataka što tek oni crkavaju i to novi pod garancijom. Nikada više. Sada najviše volim ove fleške velikog kapaciteta. Jednom snimim na njih i trajaće dok sam živ. Od ovih običnih tvrdih diskova najbolji su mi da ne ureknem što služe za video nadzor. WD Red mi drži već 15 godina on mi je najstariji.

Flash ti je bukvalno najnepouzdaniji za čuvanje podataka.
Najbolje za čuvanje su offline hard diskovi u više kopija.

Nisu nepouzdane ako se ne koriste bez jednom.

Daleko najbolje rješenje je kombinacija offline +Online backup.

A offline da ide u NAS sa dva diska + sekvencijalno neki cold backup na externi ssd.

Sva flash memorija (USB flash, memorijske kartice, SSD) je nepouzdana za čuvanje podataka. Takođe profesionalno spasavanje podataka sa njih je teže, skuplje a često i nemoguće.
Magnetni zapis je i dalje najbolje rešenje, hard diskovi nisu skupi (mada im je sada cena otišla gore kao i većini komponenata).

Nazad
Vrh Dno