Šta je novo?

Problem sa eksternim hardom

DJOXXXA

Cenjen
Učlanjen(a)
22.02.2010
Poena
159
Poštovani forumaši mojim nevoljama nikad kraja. Naime, imam eksterni hard Toshiba PA4092-1HB5 od 250 GB, i problem se javlja kada ga priključim na laptop, ima struje, lampica se upali, ali ne čujem da se ploče unutra vrte. Kada radi može se osetiti kada se stavi ruka na njega blago podrhtavanje od okretanja ploča, a sada toga nema. Problem je još što sam ga dobio u jednoj prodavnici kao poklon što sam kupio laptop kod njih, tj. bila je akcija, a nisam siguran da imam garanciju za njega, a uz to sam ga dobio pre godinu i po dana. Da li neko ima neku sugestiju kako da rešim ovaj problem, da li je eventualni servis skup i da li ima spasa za podatke koji su na njemu?

Ima spasa za podatke, ali je cena paprena, zato osim ako na disku nije nešto krucijalno ili imaš para za bacanje, ne isplati se. Ako mu je crkla elektronika, mogla bi se "presaditi", sa istog tipa diska, ali to je teško naći

Hvala na odgovoru, pretpostavljao sam da je ovako nesto u pitanju...

Otvori lepo daj ekterni drajv, unutra u 99% imaš klasičan 2,5inch hdd i SATA to USB bridge. Zakači disk kao običan SATA disk u neki desktop i vidi da li onda radi.

Postoji dobra šansa da ti je disk ispravan, a da problem pravi SATA to USB elektronika.

Poslednja izmena:
Sve to lepo zvuči, samo što je taj moj disk već 2,5 inčni, tako da je to drugačije upakovano...

Ne nije on 2.5 inch nego je unutra 2.5 inch sata. Potrudi se da skineš gumeni oklop i da izvadiš hard disk koji je unutra. To što imaš se ne razlikuje od toga da kupiš 2,5 inch disk za laptop i da spakuješ u USB fioku, samo je to već fabrički odrađeno.

Moguće samo da je fioka zalivena/zalepljena pa ćeš morati da je ubediš da se otvori :smash:

A evo i baš za Toshibu:

Hvala svima, otvorio sam masku i izvadio disk, fizički spolja nije oštećen, međutim, pošto sam u domu trenutno, tek ću za vikend moći da istestiram da li taj disk radi. Da li postoji slučajno neka radnja u Subotici gde bih mogao da odnesem disk da mi ga istestiraju, pošto me ubija čekanje da li radi ili ne radi...

Nazad
Vrh Dno