Šta je novo?

Problem sa Dell laptop-om

treci

Slavan
Učlanjen(a)
09.06.2011
Poena
245
U pitanju je Dell 3521 sa i3 3217u, 4gb rama, 750gb hard i intel integrusom.

Masina je kupljena pre ~3 nedelje i problemi se javljaju od prvog dana kupovine. Lap nisam kupio sebi nego bratu koji trenutno zivi u Crnoj Gori i nisam u kontaktu sa masinom, pa ne mogu odneti u radnju gde sam kupio. Kao prvo, nikada do sada nisam pazario laptop jer mi nije potreban, a bratu je masina uzeta najvise zbog skajpa i nekog sitnog posla.

Na komp je instaliran win7 64bit hp. Prvi problem se javlja kad se otvori lap i prilikom otvaranja sam se ukljucuje da uopste nije potrebno pritisnuti dugme za ukljucivanje. Nije stalno tako ali se desava prilicno cesto. Drugi problem je da podesavanja u power options cini mi se uopste ne reaguju kako su podesena, nego i to radi kako kad. Dakle podesi se da se na power dugme lap iskljucuje on ode u sleep, kada se zatvori ekran takodje da se iskljuci a on opet ode u sleep. Prilicno iritirajuce. Problem postoji i sa power dugmetom, odnosto kad se pritisne ekran samo trepne i nista se ne desava, tek dugim pritiskom ponekad reaguje na podesavanje koje je zadato u power options, a vec sam napisao poslusnost na podesavanja. Trece i po meni ono najgore je kad je komp na punjacu i ne koristi se i ode u sleep i posle toga nema sanse da se probudi. Na lampicama se vidi da je u sleep modu i da je na punjacu ali ni da bekne. Jedino resenje je vadjenje baterije i njeno ponovno vracanje, ali posle toga nece da se ukljuci dok se ponovo ne stavi na punjac. Naravno windows je izbacio gresku da je masina iskljucena kako ne treba i sa standardnim pitanjima pre boot-a.

Kontaktirao sam radnju je gde je lap kupljen i prebacili su me u njhov servis, gde me je lik ubedjivao da je problem softverski, odnosno do podesavnja i rekao mi da ne pokusavam da flesnem novi bios, vec da kad laptop bude kod mene da odnesem licno kod njega u servis (ostavio podatke i sve redno).

Imam i pitanje za bateriju, odnostno njenu ostecenost. Dakle laptop je kupljen nov i u hw monitoru i aidi pokazuje wear level 11%. Je li to normalno?

Ima li ko slicna isustva i sta da cinim? Svaki savet dobrodosao.

U biosu mozes podesiti sta da se desava kad otvoris lt tj dal da se pali ili da ga palis na dugmence, ovo ostalo je jako cudno, pokusaj bez punjaca da podesis podesavanja i vidi sta se onda desava tj kako onda reaguje kad ide u sleep itd, takodje u windowsu pokusaj sledece ides u Power options ---> pa u Change plan settings ( u zavisnosti sta si stiklirao tu udjes tipa balanced , high performance ) i ides dole na change advanced power settings i tu vidi sta ti je za hdd stavljeno, za koje vreme da se gasi, i stavi na never da vidis hoce li ti to pomoci kad lt ode u sleep i kad se ponovo budi, verovatno ga hdd pogubi .... Takodje u advanced power settings menjaj to za gasenje na dugmence itd, ako nisi vec tu menjao nego na nekom drugom mestu....

Poslednja izmena:
Moraćeš sačekati da dodje iz Montenegra ili ako ima dovoljno znanja/vremena/volje neka uradi sledeće:
Skinuti neku live linux cd-e i butovati sa njega. Koristiti laptop par sati tako, ako imaš iste simptome još uvek hardverski je problem.
Ako ih nema dakle softverski je.

U biosu mozes podesiti sta da se desava kad otvoris lt tj dal da se pali ili da ga palis na dugmence, ovo ostalo je jako cudno, pokusaj bez punjaca da podesis podesavanja i vidi sta se onda desava tj kako onda reaguje kad ide u sleep itd, takodje u windowsu pokusaj sledece ides u Power options ---> pa u Change plan settings ( u zavisnosti sta si stiklirao tu udjes tipa balanced , high performance ) i ides dole na change advanced power settings i tu vidi sta ti je za hdd stavljeno, za koje vreme da se gasi, i stavi na never da vidis hoce li ti to pomoci kad lt ode u sleep i kad se ponovo budi, verovatno ga hdd pogubi .... Takodje u advanced power settings menjaj to za gasenje na dugmence itd, ako nisi vec tu menjao nego na nekom drugom mestu....

Dok sam bio kod njega precesljao sam bios temeljno i nisam nasao nista oko podesavanja power dugmeta i lid-a. Sva podesavanja sam pokusavao sa i bez punjaca i u advanced settings i jedinu stvar koju nisam proverio je disk, ni na kraj pameti mi nije palo da bi on mogao da pravi problem.

Moraćeš sačekati da dodje iz Montenegra ili ako ima dovoljno znanja/vremena/volje neka uradi sledeće:
Skinuti neku live linux cd-e i butovati sa njega. Koristiti laptop par sati tako, ako imaš iste simptome još uvek hardverski je problem.
Ako ih nema dakle softverski je.

Okacicu mu link da skine neku od live distribucija i neka nareze i neka proba da malo tako koristi da vidi sta ce biti.

Malo mi je cudno da bude softverski problem bas zbog power dugmeta koje kad se pritisne ekran samo trepne i to je to, a na duze drzanje nekad poslusa zadatu komandu (kad kazem poslusa, odreaguje, a sad da li je namesten sleep ili shut down to je nebitno, posto on uradi sta je njemu volja) a nekad uopste ne reaguje. Jos na otvaranje se pali sam a da pri tom ni jednu jedinu opsciju nisam u biosu nasao vezano za to.

A za bateriju ima li ko sta da kaze?

Hvala vam na predlozima, imate pivo cheers

Za pocetak neka odradi ovako nesto:

1265h8p.png

34ii6ic.png

5wdxsp.png

Ne bi smeo da posle ovoga baca na sleep i gasi! Ako i dalje baca na sleep neka drzi power dugme 5-6 sekundi kad ga baci na sleep i trebao bi da ga vrati na desktop ili login ako je ukljucen!

Ja iskreno ne verujem da je do hardware-a posto meni sve to lici na losh sistem... tj jedan od mnogih editovanih sistema... zbog gomile iskljucenih servisa.. Da ti je lap kod tebe... ja bih ti rekao da instaliras neki drugi sistem cisto radi probe.. posto ne verujem da je instalirana legalna sedmica.

Brat je poslao laptop i stigao je jutros i isprobao sam sve, znaci sve sto je predlozeno i jednostavno ne vredi.

Za pocetak neka odradi ovako nesto:

1265h8p.png

34ii6ic.png

5wdxsp.png

Ne bi smeo da posle ovoga baca na sleep i gasi! Ako i dalje baca na sleep neka drzi power dugme 5-6 sekundi kad ga baci na sleep i trebao bi da ga vrati na desktop ili login ako je ukljucen!

Sve moguce kombinacije su isprobane i prosto ne vredi. Disk je podesen da se ne iskljucuje i opet se lap ponasa potpuno isto.

Probaj sa Live diskom prvo, najbrze je, pozz!

Probao mint najnoviji i ne vredi.

Ja iskreno ne verujem da je do hardware-a posto meni sve to lici na losh sistem... tj jedan od mnogih editovanih sistema... zbog gomile iskljucenih servisa.. Da ti je lap kod tebe... ja bih ti rekao da instaliras neki drugi sistem cisto radi probe.. posto ne verujem da je instalirana legalna sedmica.

Sedmica koja je instalirana na masinu je cista i instalirana je na vise desktop racunara i na par laptopova kod drugara i niko nema problem osim ovog sada, tako da iskljucujem mogucnost da instralacioni disk nije u redu. Dakle sedmica je cista, nikakva editovana edicija ili bilo kakvo slicno smece.
Po meni je hardverski problem, jer neverovatno je da se lap ukljucuje cim se otvori.

Posle kratke provere lap je odnet u servis i serviser mi je malopre javio da je sve ok na sta sam ja rekao da nisam ni sumnjao da ce to reci i pitao jesi li ti uopste to ukljucivao? Posle kratkog razgovora sanjim kazem mu da samo iskljuci komp da zatvori poklopac i da ga opet otvori stojei ucinio i kaze mi gle' ukjluci mi se. Dalje nije hteonista da cacka i i rekao je da ga salje na RMA i tako se zavrsio razgovor. Sad mi ostaje da cekam, a brat je ostao kratkih rukava.

Probao mint najnoviji i ne vredi.
Ili je imao iste simptome pod Mintom pa imaš potvrdu da jeste hardverski problem.
Ili ih nije imao, u kom slučaju hardverski problem nije i ne može biti.
Kako misliš da ne vredi, šta se desilo od toga dvoga ?

Isto se ponasa kao pod windows-om, dakle kada je "zaspao" nije bilo moguce "probuditi" ga bez vadjenja baterije i to mi je bilo dovoljno. Jedino da sam uzeo da izvadim hdd i da tad probam sa live diskom. Ovo nisam napisao, kad je lap duze iskljucen i kada se podigne poklopac nista se ne desava i ukljucuje se na dugme sto je normalno, dok kad se iskljuci, zatvori poklopac i ponovo otvori posle par minuta on se ukljucuje. Dakle skroz cudne stvari. U servisu je i neka se oni igraju sa njim, posto sam probao sve moguce savete i nije pomoglo. Serviser je takodje konstatovao da masina nije u redu i on je odlucio da je salje na RMA i to je to. Kad dobijem neku informaciju podelicu je ovde ;)

pa super brzo si izveo to, javi sta je bilo...jel si probao da skines bateriju i da radi na punjacu samo?

Nisam probao bez baterije, ali nije ni bitno na kraju krajeva, neka se oni igraju sa njim sada. Pogodilo se da se drugar vracao sa mora, zato je ovo ispalo tako brzo.

Novosti su sledece. Lap je u ovlascenom servisu, porucen je deo i ceka se ponedeljak. Malo sam se svadjao posto je komp star 3 nedelje i porucuju se delovi za njega, ali cekam ponedeljak da vidim sta ce da izmisle. Uglavnom u servisu je kolikoje bio i kod brata, tako da necu prihvatiti nista drugo nego nov lap ili da mi lepo vrate pare.

Prica je sledeca. Kontaktirao me serviser iz lokalnog servisa i kaze da je iz ovlascenog servisa ponudjena zamena za isti lap samo malo drugacijih karakteristika. Ponudjen je lap sa i3 3227u, 4gb ram, 500gb hard i radeon 8730m. Zamenu sam prihvatio i zadovoljan sam kako je sve ispalo. U sredu idem da preuzmem lap, pa javljam da li je sa novim sve u redu. Do tada jos nista nije gotovo :p

Ne znam sta da mislim i sta da kazem. Laptop koji sam dobio kao zamenu ima dve godine garancije. Kada sam kupovao garancija mi je bila na prvom mestu i zbog toga sam se opredelio za dell. Iz lokalnog servisa su mi ponudili da ako zelim mogu ponovo da uzmem laptop iz radnje po zelji (koji odgovara po ceni prethodnom modelu). Sto se njih tice ispali su korektni, a o uvozniku i ovlascenom servisu nemam reci. Reci cu i kome se radi, u pitanju je PIN. Ima li ko kakav predlog i sta da cinim?

Ne razumem sto odmah nisi trazio novac nazad kada je ovlasceni servis rekao da je uredjaj neispravan... To sta je ponudjeno lokalnom prodavcu kao zamena tebe ne treba da zanima, posto je to odnos izmedju uvoznika i trgovca koji ti je prodao laptop. Jednostavno si trebao traziti novac kao sto po zakonu imas pravo u slucaju utvrdjenog kvara i kupiti sta ti odgovara, a laptop koji su ti nudili nisi trebao ni uzeti...

P.S. : Ako ti je trgovac, tj lokalni servis ponudio iskljucivo zamenu, onda se ne moze nazvati korektnim...

Poslednja izmena:
Naravno da nije korektno, i kada sam hteo da trazim pare moj ludi brat je rekao da mu treba laptop i da nece da uzima pare i ja sam digao ruke. Verovatno bih dobio pare nazad, ali kako je tako je. Nisam zadovoljan kako je ispalo i ne mogu kriviti nikoga nego brata i njegovo nestrpljenje.

Nazad
Vrh Dno