Šta je novo?

Problem sa brzinom ventilatora na MSI-FM2-A75-P33

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Ne znam sta vise mogu da uradim.
Ventilator procesora (4pin) se stalno vrti na maksimalnoj brzini. U BIOSu promenim vrednost - minimalna brzina 0%, i zeljena temperatura 60C....medjutim ventilator i dalje se vrti istom nepromenjenom maksimalnom brzinom, iako je temperatura procesora daleko ispod zeljene od 60C. Imam poslednju verziju BIOSa. Ima li pomoci?

Resetovao....i dalje isto. Strasno.
I jos mi prijavljuje memoriju da radi na 1333 mhz, a moduli su od 1866 mhz. Sad sam uzeo MSI i nikad vise.

Ako neko ima ideju, dobro bi dosla.

btw. ako moze i neko uputstvo za SpeedFan, mozda moze on da ga regulise, ali meni je uvek bio nesto komplikovan, nikako se ne snalazim

Poslednja izmena:
Resetovao....i dalje isto. Strasno.
I jos mi prijavljuje memoriju da radi na 1333 mhz, a moduli su od 1866 mhz.

Tako je za svaki slučaj, da se pokrene računar. Lepo namestiš sam ili učitaj memorijske profile sa RAM modula, ako postoje.

Ima prateci softver Click Bios koji je u stvari Bios u windows modu, i Control center koji se takodje kaci na Bios i koji ne radi. Ima opciju samo da se brzina smanji sa 100% na 50% i kao prikaze neki pad obrtaja, a u stvari se ventilator i dalje vrti kao lud. Nisam uspeo ni za promil da ga promenim, od kad sam ga utako vrti se nepromenjeno, bez obzira sta promenio u Control centru ili direktno u Biosu.

Ako ne radi kontrola ni ovde,

fvxuop.png

Onda je ploča falična ili nešto nije u redu sa ventilatorom (ne verujem)

Imamo sličnu, ali ipak MS-7721 ploču.

Poslednja izmena:
Hm, nije mi jasno kako ti je cpu setovan na 100% a ne vrti se uopste, jel to zato sto ti je trenutna temperatura ispod zeljene? Jel mozes da stavis krvrcicu za cpu, i kako si setovao ventilatore u BIOSU (click bios)?

Evo mog:
a.jpg
i setovanje:
2.jpg

stim sto se sys fan vrti, iako prikazuje 0 rpm. Cpu fan retko ide ispod 1000 rpm, sto opet nije tacno jer cujem kako se stalno vrti na maksimumu i ne menja. I ne znam otkud mu ovih 50% kad sam u Biosu setovao da je minimalna brzina 0%....ocekivao bi da doda procenat tek onda kada trenutna temperatura nadmasi onu koju sam stavio kao zeljenu (60c).

Poslednja izmena:
Kako ja znam 0% nije 0 obrtaja već 0% PWM impulsa, tj minimum obrtaja i to po specifikaciji box kulera i PWM signala, koji kuler imaš box ili jer nerade svi PWM baš isto. Moguće da tvoj kuler ako nevoli taj 0% PWM impuls.

Poslednja izmena:
Da naravno, na jednom probanom (Big Shuriken 2) je proizvodjacki minimum oko 500 rpm a na drugom (Apache) oko 750 rpm....zato sam ocekivao sa 0% da imam taj broj obrtaja, a na oba ventilatora koje sam probao ih je vrteo na mnogo vecem broju, pritom ne iskazujuci ih bas tacno.

Jeste sysfan1, kakve to ima veze sa 0rpm? Na prosloj ploci mi je bez problema merio case fan od 4 pina.
Mislio sam da je ta AsRock neki low-end, ali od ovog nema nize. Sturo i konfuzno uputstvo, odsustvo hdmi, nasminkan a u isto vreme nefunkcionalan bios, pa neprepoznavanje drajvera za gpu na apu, downgrade brzine memorije, ovi win Bios programi koji za najmanju promenu traze restart, itd. Bljak.

Poslednja izmena:
Hm, nije mi jasno kako ti je cpu setovan na 100% a ne vrti se uopste, jel to zato sto ti je trenutna temperatura ispod zeljene?

Ventilator koji rashlađuje CM TX3 EVO je prikačen na SYS_FAN1, ne na CPU_FAN, pa te to buni. Možda u skorije nabavim i Noctua vent i on će biti prključen na CPU_FAN. Ponavljam, u ovom trenutku nemam ništa na CPU_FAN.

Jel mozes da stavis krvrcicu za cpu, i kako si setovao ventilatore u BIOSU (click bios)?

Ako ti ne radi sledeće:

Štikliraj CPU Smart Fan Control i pomeraj plavi kružić gore, sačekaj da se poveća broj obrtaja, potom dole da smanjiš broj obrtaja. Ako se menja broj obrtaja, onda je kontrola u redu, možda nije u redu BIOS, pa će možda ispraviti u nekoj narednoj verziji. Ako se broj obrtaja ne menja uopšte (budi siguran), onda je ploča izgleda falična. Kad odstikliraš CPU Smart Fan Control, vent se vraća na postavke iz BIOS-a. Evo kako radi turbo kod mene:

335b9m8.png

Setovan je direktno iz BIOS-a, ovo je prikaz iz Click BIOS-a. Samo je podešen SYS_FAN1 na koji je vent koji hladi CPU. (tako mi je zgodno)

16anzvs.png
Evo mog:
Pogledajte prilog 130001

Opcija štiklirana, trebalo bi da imaš kontrolu preko plavog kružića. Ako ne, zna se.

i setovanje:
Pogledajte prilog 130002

Ne mogu da se setim da li sam iz zezanja (pre oko godinu dana) stavio vent na nulu. Mislim da se i tad okretao malo.

stim sto se sys fan vrti, iako prikazuje 0 rpm. Cpu fan retko ide ispod 1000 rpm, sto opet nije tacno jer cujem kako se stalno vrti na maksimumu i ne menja. I ne znam otkud mu ovih 50% kad sam u Biosu setovao da je minimalna brzina 0%....ocekivao bi da doda procenat tek onda kada trenutna temperatura nadmasi onu koju sam stavio kao zeljenu (60c).

Tih 50% se izgleda automatski prikaže, iako je u BIOS-u, postavljeno na 0. Da, tako treba da se ponaša, ako to nije slučaj reklamacija. Uglavnom, ja ništa ne podešavam iz Click BIOS-a. Isto savetujem i tebi. Za memoriju je rečeno. Ako si nabavio online i nije prošlo 14 dana, možeš da je vratiš bez pogovora. Jeste osakaćena, ali zato je tu takva cena. I meni je bio u planu AsRock, ali mi je trebao LPT port. Btw, na mojoj FM2-A75MA-E35 radi sve.

Probao sam da pomeram plavu tacku i odbagovao se. Usporava i ubrzava, nisam bas siguran u tacnost obrtaja koje prikazuje i da li bas ide od min do max....ali bitno je da se odbagovao. Puno hvala.
A malo je nejasna ova matrica. Npr. tebi je postavljeno kao max brzina venta 85% i 60C temperatura. Sta ako temperatura predje 60C, kako da ubrza vent na 100% ako si mu vec postavio na 85%? Hoce li mozda ugasiti komp u toj situaciji?

A malo je nejasna ova matrica. Npr. tebi je postavljeno kao max brzina venta 85% i 60C temperatura. Sta ako temperatura predje 60C, kako da ubrza vent na 100% ako si mu vec postavio na 85%? Hoce li mozda ugasiti komp u toj situaciji?

Rozi kružić predstavlja maksimalam broj obrtaja koji je zadat, znači ako temp. pređe 60 °C, vent će se vrteti na maksimalnih 85%, koliko je zadato u MSI CC. Ako želiš 100%, pomeri roze kružić gore. AMD je pretpostavljam, ugradio zaštitu kada temp pređe 71 °C i tada throttle-uje. Ako temp. nastavi da raste verovatno se i na kraju gasi. Ne brini o pregrevanju, ako je reč o A10-6700, tu je drugačija koncepcija, sniženi taktovi, TDP od 65 W, itd. Ovaj moj A10-5700, jedva da vidi 50 °C i to tek u Linx AVX. Doduše, hladnjak nije onaj fabrički isprdak od aluminijuma. :D

Jasno mi je.
A sta je sa memorijom....nije valjda da moram ici u overklok mod u biosu da bi je digao na njenih maticnih 1866?

Da, moraš. Isto sam i ja uradio (sa 1333 na 1866), kad sam sastavio komp. U mom slučaju, to je zahtevalo samo učitavanje XMP profila Kingston Predatora. Kaži koji RAM je u pitanju, možda neko pomogne.

DDR3 Kingston 1866mhz HyperX 2x4gb

Ne izgleda bas tako. Ova ima srebrne hladnjake, ne znam dal je neki special edition. Sta konkretno trazis, i dalje ne razumem sto je bitno bas koja je memorija? ;)

Ja mislio da u overclocking settings stavim DRAM frequency na 1866mhz, i to je to. I kad udjem u bios u gornjem desnom uglu stoji 1866 a control center uvek kaze 1333. A tek proc, i kad ukljucim i kad iskljucim overclock genie u control centru brzina procesora varira od 4 ghz pa padne i na 1.8...isto kao i mnozilac. A windows uvek kaze 3.7ghz. Nikako da se snadjem sa ovim biosom, nasminkan a nefunkcionalan.....ili je mozda do mene u pitanju :)

I dal je moguce da nema podatak o trenutnoj temperaturi u control biosu, nego se mora ulaziti u ClickBios?

Ne izgleda bas tako. Ova ima srebrne hladnjake, ne znam dal je neki special edition. Sta konkretno trazis, i dalje ne razumem sto je bitno bas koja je memorija? ;)

Bitno je, jer da nije, ne bi bilo toliko memorija na tržištu, iako rade isti posao.

I kad udjem u bios u gornjem desnom uglu stoji 1866 a control center uvek kaze 1333. A tek proc, i kad ukljucim i kad iskljucim overclock genie u control centru brzina procesora varira od 4 ghz pa padne i na 1.8...isto kao i mnozilac. A windows uvek kaze 3.7ghz.

Mani se overclocka, sve na default. Odgovore će ti dati CPU-Z.

I dal je moguce da nema podatak o trenutnoj temperaturi u control biosu, nego se mora ulaziti u ClickBios?

Imaš u MSI CC pod karticom Record. Štikliraj CPU Temperature i klikni na play. Ako baš želiš pratiti parametre, preporučujem HWinfo.

Ova gore ili dole? Ako je ova dole, samo pod stavkom u BIOS-u "Intel Extreme Memory Profile (XMP)", odaberi "Profile 2", sačuvaj i to je to.

Poslednja izmena:
Ne vidim koja je gore ili dole....meni je samo jedna prikazana u krupnom planu, a dole je samo set od 4 komada iste memorije.

Stavio sam Profile 2, CC i dalje prikazuje 1333mhz
ccmem.jpg

A CPU-z pokazuje 798mhz....pretpostavljam da treba da se mnozi sa 2 sto mu dodje 1600 a ne 1866:
cpumem.jpg

A tek core cpu brzina, jer normalno da ovako varira (i u cpu-z, i cc)? Po defaultu bi trebalo da je 3.7ghz, a brojka se menja iz casa u cas, i to u rasponu od 1.8ghz pa sve do 4.2ghz?? Tj. stalno se menja multiplikator od 18 do 42 ( na slici u CC je 34 ), i isto je i sa cpu-z.

potpuno ludilo.

Poslednja izmena:
Daj SS od CPU-Z karticu SPD. Mani CC u vezi memorije, jedino je CPU-Z validan.

A tek core cpu brzina, jer normalno da ovako varira (i u cpu-z, i cc)? Po defaultu bi trebalo da je 3.7ghz, a brojka se menja iz casa u cas, i to u rasponu od 1.8ghz pa sve do 4.2ghz?? Tj. stalno se menja multiplikator od 18 do 42 ( na slici u CC je 34 ), i isto je i sa cpu-z.

Normalno, radi ti Cool `n Quiet i Turbo.

Poslednja izmena:
Promenio sam na Profile1 i cini mi se da je sad u redu, ili nije? Popunjeni su slot#2 i slot#4.

Untitled.jpg

a kruzici u cc i dalje ne rade za sysfan1 i case fan koji je takodje pwm....

Poslednja izmena:
Pokušao sam da razaznam po SPD-u, koju memoriju imaš, i po njemu ti najverovatnije imaš ovu:

http://www.kingston.com/datasheets/KHX1866C9D3K2_8GX.pdf

Ili to možeš videti na kutiji od RAM-a.

Vidi se da ima XMP profil, pa izaberi onaj u koji je upisano 1866 MHz.

Ovako:
2ql8qh2.jpg

Ne ovako:
2u6kaow.jpg
a kruzici u cc i dalje ne rade za sysfan1 i case fan koji je takodje pwm....

Moguće da vent ne reaguje na impulse sa ploče ili tu nešto nije u redu. SYS_FAN2 nema kontrolu obrtaja, samo napaja vent.

Sredio sam sa Profile1.

hvala jos jednom.

Nazad
Vrh Dno