Šta je novo?

Problem sa audio drajverima

veljko1

Zapažen
Učlanjen(a)
07.02.2025
Poena
2
Obzirom da HP ne želi da pomogne, nadam se da će ovo pitanje pročitati neko ko se razume u drajvere/audio postavke, ili je imao prethodna iskustva sa slicnim problemom... Srvis mi neće pomoći jer niko ne želi da se igra sa drajverima, a zaista ne želim da batalim ovako dobre zvučnike ili da bacam pare na nove eksterne zvučnike....

**pre nego što pročitate, želim da znate da ovo nije hardverski problem jer mnogi drugi ljudi imaju isti problem i stvarno nije moguće da stotine ljudi imaju isti hardverski problem koji nije rešen čak i nakon što su dobili isti, novi uređaj direktno od HP-a.

Kada bih koristio svoje interne zvučnike, audio bi se bez razloga postepeno stišavao... Ako je bio na 100%, smanjio bi se na 30%, ali UI bi i dalje pokazivao da je zvuk na 100%. Ako bih pokušao da smanjim zvuk na oko 20-30%, zvuk bi se postepeno povećavao. Nijedan drugi zvučnik koji bih povezao ne bi imao ovaj problem.

Stvari koje sam probao:
  • Control Panel: onemogućavanje enchancements-a, onemogućavanje communications opcija.
  • Device Manager: deinstalacija drajvera i dozvoljavanje Windows-u da instalira novi Conexant ISST drajver (ne može instalirati realtek ili microsoft audio drajvere jer uređaj nije kompatibilan sa njima, samo sa conexant).
  • Registry Editor: pretražio sam sve konfiguracije u C:system32, ali nije bilo ničega što jasno pokazuje da drajver radi neki tip DRC-a (dynamic range compression), AutoVolume, Normalizaciju, Gain, AGC (AutomaticGainControl) podešavanja u njemu.
**u Registry Editor-u postoje folderi za INI konfiguracije za conexant audio drajvere, koji uključuju hardversko otkrivanje, GPIO (general purpose input/output) podešavanja, i prilagođeno ponašanje za zvučnu karticu, pokušao sam da izmenim te stvari, nije pomoglo.
  • Bang&Olufsen SmartAudio softver nije pomogao, nema jasnih podešavanja koja bi mogla uticati na problem sa nestajanjem zvuka.
  • Event Viewer: nije pružio ništa korisno
  • Task Scheduler: nije pronađeno ništa sumnjivo
  • Ažuriranje/instaliranje starijih drajvera nije rešilo problem.
  • Deinstalacija drugih softvera kao što su FLOW, SA3, MicTray koji dolaze sa Conexant ISST drajver paketom: nije rešilo problem.
  • Instalacija virtuelne zvučne kartice: ili se nisam snašao u korišćenju softvera, ili nije pomogao uopšte.

smatram da
  • Kada su HP i B&O napravili ove laptopove, postoji šansa da su prilagodili podešavanja i postavili neka ograničenja koja ne mogu biti promenjena, i to je ugrađeno u način rada ovog zvučnika, gde bi jedini način bio da se kupi eksterni zvučnik ili da HP pomogne da rešimo ovaj problem.
  • Moguće je da postoje neki sukobi drajvera između Windows-a i B&O drajvera. Nisam pokušao da instaliram drugi OS, ali nisam voljan da to uradim.
  • U Registry Editor-u može postojati nešto što sam prevideo, ali teže.
  • Postoji drajver fajl pod nazivom PASettings.ini, koji pominje neke audio kontrole koje mogu da modifikuju kako input/output funkcioniše, ali sve za "Cortana Mic Gain" podešavanja, pa to može biti neki trag?

Probao neki live linux, cisto da budes siguran da nije do hw?

Nesto ne mogu da nadjem koji laptop/desktop je u pitanju, mozda sam slep.

iskreno probao bih, ali koristim previse softwera na ovom kompu koji su vezani iskljucivo za windows, a nemam trenutno nikakav nacin da ih storujem negde privremeno dok testiram linux

probaj neki Live Linix sa USB a

Koliko vidim, ovo je poslednji, za Win 11.

1738934878053.png

Mozes molim te da uradis jednu stvar: resetuj BIOS na fabricka podesavanja.

iskreno probao bih, ali koristim previse softwera na ovom kompu koji su vezani iskljucivo za windows, a nemam trenutno nikakav nacin da ih storujem negde privremeno dok testiram linux
Napisah linux live, to veze nema sa tvojim programima :)
Skines Rufus programce, skini Linux Mint Cinnamon .iso sa njihovog sajta, ubacis fleshku, pokrenes rufus, izaberes iso, napravi ti live flinux fleshku, butujes laptop sa nje i voila, imas full linux sistem sa fleshke bez da pipne ista na laptopu.
Pustaj yt, mjuzu, cackaj podesavanja zvuka i videces kako se ponasa zvucna.

Probaj dfx audio enhancer, kupuje se ali ima da se nadje i na Google full verzija.

Lenovo Ideapad 3 ima slabe zvučnike , DFX sam instalirao malo je bolja priča.

Nazad
Vrh Dno