Šta je novo?

Problem sa ASUS M2N-E

jovannk

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2006
Poena
304
Prilikom flesovanja novog BIOS-a,konkretno 0304,odbio je da podigne operativni sistem.U pitanju je windows xp sp1a.Pokusao sam kasnije reinstalaciju kompletnog operativnog sistema ali je nakon zavrsene instalacije ponovo odbio da podigne sistem.Prihvata,od tada,samo windows xp sa sp2.Podize sistem ekstra brzo do instalacije Sound MAX-a.Od tada ga gusi i pri podizanju sistema i gasenju.
Interesuje me da li mogu imati problema ukoliko bih vratio stari BIOS koji imam na instalacionom cd-u posto preko ASUS Update-a odbija da vrati stari BIOS?Da li to bezbolno mugu uraditi preko EZ Flash 2 iz BIOS-a?
Zbog cega nastaju problemi posle instalacije Sound MAX-a?
Takodje me interesuje kako da mi s-ata wd hdd bude primary master a ne drd rw?
Hvala

Ne koristi EZ Flash, pogotovo ako se vracas na stariji bios, na nekim stranim sajtovima je prijavljena korupcija biosa kada se koristi EZ Flash izmedju nekih verzija biosa. Koristi awdflash - imas ga na cd-u od ploce - narezi awdflash i bios koji zelis na cd (to je po meni najsigurnije, ne verujem disketama), i butuj cist dos sa drajverima za CD sa diskete od windowsa 98 ili sa Hirena ili slicno. NE SMEJU biti ucitani memory manageri, himem.sys i slicno.

Ali pre svega toga probaj noviji bios 0402 - izgleda da je najbolji do sada, mozda ti resi probleme.

ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socketAM2/M2N-E/0402.zip

Upravo sam skinuo novu verziju BIOS-a pa cu ga uflesovati.Interesuje me da li znas kako sata hard disk postaviti da bude primary master umjesto drd rw?Pozdrav i Hvala

Ako si prikacio hard disk na SATA1 konektor on i jeste master na svom kontroleru (SATA), a dvd ti je master na svom (PATA). Sve je u redu, tako treba da bude.

Uflesovao sam novu 0402 verziju BIOS-a i ne vidim neka poboljsanja sto se tice Sound MAX-a.I dalje po starom.A ovo drugo pitanje u vezi primary i sekondary mastera je u vezi Norton ghosta.Instalirao sam operativni sistem i pokusao da uradim Image preko Norton ghosta iz paketa Norton system works 2003.Napominjem da sam dosada uradio,sto sebi sto drugima,dosta imagea i upoznat sam sa kompletnim postupkom.Medjutim,apslolutno nema sanse da se image odradi.Citav postupak prihvata ok a kada se restartuje racunar nece da ga pokrene u dosu.Izbaci pocetnu plavu stranu sa "pjescanikom" i tu zaglavi.U fdisku uspijem da vidim da je napravio trecu particiju velicine 7-8 mb.Nakon butiranja sa ghost boot diska i prepoznavanja misa takodje ibaci pocetnu plavu stranu i ne mrda dalje.Mislim da je problem u tome sto mi hdd nije primary master a negdje sam procitao da se s-ata diskovi ne dzamperisu.Nisam do sada imao imao iskustva sa s-ata hard diskovima,prvi put se susrecem sa njima kao i sa AMD procesorima.Sa Intelom nisam imao nikakvih problema oko imagea mada su stvarno sve bili pata diskovi.Udavih :smash: :,al sta cu.Hvala

Uh, image sa PATA na SATA disk, jako tesko, dolazi do velike pometnje u windowsu - prvenstveno zbog nedostatka SATA drajvera u sistemu, desavalo mi se i da pukne deo registrija zaduzen za sigurnost u windowsu, (SAM fajl) - to se verovatno i tebi desilo posto se manifestuje zaglavljivanjem na Welcome ekranu. Meni je jedino Acronis uspesno odradio clone jednom (doduse sa diska na disk i to sistem koristen na istom kompjuteru, sto ce reci da je windows vec imao sve potrebne drajvere). Mozda i uspe ali ti treba noviija verzija Norton Ghosta, posto bolje rade sa SATA diskovima, ta iz 2003 je malo matora. Sa SATA diskovima pouzdano radi ghost koji se nalazi na Hiren Boot disku 8.3 (mislim da je verzija 8.2 ali nisam siguran).

Nismo se dobro razumjeli.Nemam pata hard disk u svom pc vec samo sata.Stvari u BIOS-u izgledaju ovako:
Primary master DVD RW
Secondary slave DVD ROM
Sata 1 wd80...
Sata 2 none
Sata3......
E ja sam mislio dal nekako taj sata hard disk moze da se postavi kao primary master?
Zahvaljujem na odgovoru i strpljenju.Potrazicu tu noviju verziju ghosta.
Pozdrav i jos jednom Hvala

Saljem ti sadrzaj boot diska ME a ti mi reci sta od toga da ostane.Da li da se ostatak nareze zajedno sa awdflash-om i verzijom novog-starog BIOS-a na CD?Mislim da je ovo vrlo korisna tema kako za mene tako i ostale ucesnike foruma koji ce se najvjerovatnije nekada naci u istoj ili slicnoj situaciji.Pozdrav i Hvala
ASPI2DOS – System file
ASPI4DOS – System file
ASPI8DOS – System file
ASPI8U2 -- System file
ASPICD - System file
BTCDROM – System file
BTDOSM - System file
CHECKSR – MS-DOS Batch File
EBD – Win Zip File
EBDUNDO
EXTRACT
FDISK
FINDRAMD
FIXIT – MS-DOS Batch File
FLASHPT – System file
HIBINV
HIMEM – System file
OAKCDROM – System file
RAMDRIVE – System file
SETRAMD – MS-DOS Batch File

Nismo se dobro razumjeli.Nemam pata hard disk u svom pc vec samo sata.Stvari u BIOS-u izgledaju ovako:
Primary master DVD RW
Secondary slave DVD ROM
Sata 1 wd80...
Sata 2 none
Sata3......
E ja sam mislio dal nekako taj sata hard disk moze da se postavi kao primary master?
Zahvaljujem na odgovoru i strpljenju.Potrazicu tu noviju verziju ghosta.
Pozdrav i jos jednom Hvala

Ne moze da se postavi kao Primary master zbog toga sto se to odnosi na IDE kontroler, a ne na SATA. Kod SATA imas SATA 1, SATA 2 itd. i tu nema Pimary-Secondary i Master-Slave podesavanja.

Dobro da bar to razjasnim.Nisam do sada imao kontakta sa s-ata diskovima,al logicno bi bilo da hdd bude primary.Ok.
Ostaje jos pitanje: Da li mogu,bez izazivanja nekih problema,vratiti se na stari BIOS.?
Pozdrav i Hvala

Poslednja izmena:
Sto, imas li problema sa 0402? Inace, postupak je isti, samo koristi stari BIOS, a svaki put flash-ovanje nosi izvestan rizik...

Kao sto sam u uvodu napisao,posle flesovanja BIOS-a 0304,odbio je da mi podigne operativni sistem,konkretno windows xp sp1a.Pokusao sam reinstalaciju istog jos dva puta,sve prodje glatko ali kada pocne sa dizanjem sistema tu stane i vrti u nedogled.Od tada prihvata samo xp sa sp2.Posto vidim da i ti imas istu plocu interesuje me koji os koristis kao i da li imas problema sa Sound MAX-om.Dok njega ne instaliram radi super a sa njim dize sistem oko minut,a gasi takodje sporo,~30 sec.Interesuje me dali si dodavao neke nove audio drajvere?Interesuje me takodje da li radis image sa Norton Ghost-om?Ja imam verziju 2003,iz paketa Norton system works 2003 al nema sanse da odradim image bilo iz windowsa ili dos-a.Izbaci pocetnu plavu stranu i tu ukoci u oba slucaja.Pozdrav

Poslednja izmena:
Trenutno imam WinXPpro+SP2, instaliran soundmax audio driver 5.10.1.4530 (došlo s pločom)... Sistem se ne diže nešto extra brzo, za nešto manje od minute (gasi se za 20tak sec.), ali sve ostalo radi OK... BIOS mi je 0304 (tako je i došao), e sad flešovao bih ja na 0402 ali mi se ne sviđa što je beta, pa te zato pitah imaš li nekih posebnih problema sa 0402 u odnosu na 0304... Inače, sa ovim biosom (0304) imam problem da kad malo OCujem, npr. htt mi je na 250 (sempron@2000MHz), soft restart blokira ploču i moram da vratim bios na default... A image još nisam radio, jer planiram reinstall sistema :d kad nabavim legalan win (legalan je i ovaj, samo 'oću još legalniji :eyebrows: :d)...

Poslednja izmena:
402 ce ti resiti problem restarta. Sve radi OK i ako je beta:)

I ja imam iste drajvere za Sound MAX koji su dosli na instalacionom disku.E sad,na forumu rekose da bi trebalo apdejtovati nove windows audio drajvere,konkretno High definition Audio driver package KB888111.Ovi su,koliko sam ja vidio,podosta stari,dosli sa sp2.Na Realtek sajtu imaju novi,oko 25 Mb, iz 9 mjeseca ove godine ali je problem sto se kacim preko modema pa ih nikad skinut.Mozda to popravi stvar?
Sto se tice verzije BIOS-a 0402,ja ne primjecujem nikakvu razliku u radu a nisam uocio ni neke promjene u samom BIOS-u.Voltaza ostala ista ako te to interesuje mada se ja ne bavim klokom.
Kao i tebi i meni os treba oko 1 minute da se podigne i ~25-30 sekundi za gasenje.Kako kad.Dok je radio sa prvom verzijom BIOS-a i pod xp sp1a,dizao je os,bez Sound MAX za oko 20-25 sek a gasio gotovo trenutno.Refresh displeja je bio toliko brz da se gotovo nije ni primjecivao.I zbog toga bih se vratio na taj prvi BIOS,koji dozvoljava instalaciju i xp sa sp1a,samo ako necu napraviti kakvu havariju.Pozdrav

Da ne otvaram novu temu.Uglavnom uzeo sam asus m2n-e i kaze atx power connectors 24-pin, 4-pin eatx12v a moje napajanje ima 20-pin + 4-pin. Sta da radim dali mogu to da spojim ili ?? Inace napajanje je Q-teac 550wati

Resio sam struju ali sad ne mogu da instaliram windows posle restarta plavi ekran:mad: . Ima neko neku ideju.

Ako pokusavas da instaliras verziju windows-a ispod Sp2 mozda je u tome problem kao sto je vec napomenuto uostalom..

Kao sto sam naveo ranije,pogledaj koja ti je verzija bios-a instalirana.Kada sam kupio plocu na njoj je bio bios 0103,pocetni.Medjutim neko je pomenuo da je kupio plocu na kojoj je bio instaliran bios 0304,koji je meni,kada sam ga uflesovao,pravio iste probleme,tj nije htio da prihvati instalaciju windowsa xp sp1a vec samo sp2.Ja sam vratio bazicni 0103 i vratio se opet na ps1a.Nisam probao sa verzijom 0203,nju sam preskocio tako da ne mogu reci dali pod njom radi sa sp1a.U tome lezi "problem".Pozdrav

Meni je ploca stigla sa 0203 ili 0204 i sa tim bioso-m je Sp1 radio.

Inače, flešovao sam na 0402, instalirao WinXP+SP2, instalirao soundmax i disejblovao ono čudo što se diže u tray-u, optimizovao bootvis-om i sistem se diže za oko 35sec, a gasi za oko 8sec (štopovao sam mobilnim). Digao sam ploču na 250 (proc je na 2GHz), memoriju ništa nisam čačkao, na 260 mi već neće da postuje... Ima li neko ideju kako da pređem magičnu 2jku, ne snalazim se baš u ovom biosu, kako ručno da podesim odnos proca i rama, podešavanja rama i sl. Čitao sam na benchu o tome, ali izgleda da nisam ništa shvatio... Ili jednostavno kuca sa ovim PQIem...:wall:
(inače sPi mi je ovako 43sec, valja li to?)

Meni ide na 260, s'tim što dalje neće (Sempron 2800+). Koliko sam ja shvatio, problem je do memorije, koja mora da stoji na 667 da bi mogao dalje da dižeš procesor. Ja bi sve to da dignem na 2.4G, a tu dolazi do izražaja multiplier, koji je 8, a u kombinaciji sa 667 memorija radi na 960 mhz, a to ne znam koja memorija može toliko na 1.95 naponu i da ne košta dva bubrega ;) (Apacer možda?).
Tako da ti se i ja nalazim u problemu koju memoriju da uzmem, jer sam ovu što imam dobio na daj šta daš s'tim što imam par dana da je zamenim (u ponedeljak najverovatnije).

Meni ide na 260, s'tim što dalje neće (Sempron 2800+). Koliko sam ja shvatio, problem je do memorije, koja mora da stoji na 667 da bi mogao dalje da dižeš procesor. Ja bi sve to da dignem na 2.4G, a tu dolazi do izražaja multiplier, koji je 8, a u kombinaciji sa 667 memorija radi na 960 mhz, a to ne znam koja memorija može toliko na 1.95 naponu i da ne košta dva bubrega ;) (Apacer možda?).
Tako da ti se i ja nalazim u problemu koju memoriju da uzmem, jer sam ovu što imam dobio na daj šta daš s'tim što imam par dana da je zamenim (u ponedeljak najverovatnije).

Apacer ne moze ni blizu toliko, odlicno se slaze sa svim mem deliocima ali je ocajan kloker.

A, jel može apacer (ili koja može) da radi na 300*8 na 533 na m2n-e?

Poslednja izmena:
DDR800 sa CAS4 i 1T na voltazama 1.95-2.00 (ne secam se tacno, davno je bilo) radi moj NCP 667 bez problema, ali na zalost ne radi sa manjim deliocima :( Ovo je postignuto na HTT 250.

Nazad
Vrh Dno