Šta je novo?

Problem sa 2 meseca starim ryzen 5600x

rolan

Poštovan
Učlanjen(a)
17.07.2018
Poena
51
Pozdrav ljudi, naime kolega odlucio da sklopi masinu i nadje uz savet drugih varijantu kombo MOBO + CPU + RAM za dobre pare preko nekog lika sa KP . Kombo je star nekih ~ 2 meseca i nema garanciju (navodno lik dobio od nekoga ) . Tu je vec prica sumnjiva ali ok, valjda das neku radnu garanciju. Ostale delove je uzeo nove napajanje, grafiku, ssd itd. Posto se ne razume, zamoli on nas da to sastavimo i tako i bude...
Btw komponente su sledece :
CPU ryzen 5 5600x
ASUS ROG STRIX X570- E Gaming
G.Skill TridentZ RGB Series 16gb 3600MHz
Gigabyte PSU P750GM (gold modularno)
ASUS TUF RTX 3060
samsung 850 evo
I tako sklope oni to, prvi post, udju u bios i vide brzine RAM-a , 2133, promene na DOCP ( Asusov XMP profil) na 3600, jedini ponudjen, 1.35v i neki tajminzi. Save and exit , kad ono nece vise da post-uje ploca. Ma ni makac. Tu se ja aktiviram i probam razne opcije, clear cmos, menjaj ram slotove, menjaj grafiku, probaj drugo napajanje , drugi ram , ma sve i svasta, a ploca ni da mrdne. Baca neke kodove (Posto ima displej za error kodove, ali toliko random, te problem u inicijalizaciji memorije, pa problem u vga i tako dalje)
Da skratim pricu, posle 2 dana probavanja i , pazite sad , JOS jednog uspesnog post-a, uspem ponovo da udjem u bios i sve vratim na default, medjutim opet nakon save-a , zabode.
Probao sam drugi procesor na toj ploci,sve normalno, ovaj procesor na drugoj ploci nece, tako da sam dijagnostifikovao da je do njega.

E sad , sta ostaje kolegi da proba, dao je oko 30k za taj proc . a ovaj lik tvrdi da je kod njega radilo i nece da vrati pare. Da li postoji jos neka varijanta koja mi nije pala na pamet? Probao sam i sa svim verzijama BIOS-a ,a takodje sam gledao i da li procesor ima neka fizicka ostecenja, ali nema.

Hvala unapred ljudi, svi smo u ocaju i svaka pomoc je dobrodosla!

Poslednja izmena:
Pa imao je preko 300 pozitivnih i kao 3 negativne ali kao kupac, jer nije nesto preuzeo na vreme...

Koliko je plaćen 5600x ako nije tajna?
Danas naći polovan 5600x na oglasima, pa još povoljno je mislena imenica, s obzirom da je pomenuti model best buy za gaming.
Mislim da je on dobro znao šta prodaje, a tvoj kolega se polakomio na kintu i naravno nagazio na minu.

Koliko je plaćen 5600x ako nije tajna?
Danas naći polovan 5600x na oglasima, pa još povoljno je mislena imenica, s obzirom da je pomenuti model best buy za gaming.
Mislim da je on dobro znao šta prodaje, a tvoj kolega se polakomio na kintu i naravno nagazio na minu.
Napisao čovek, 30k...

EDIT: Što mi je suludo sa aspekta da za 36k ima novi u radnji...

Ових дана цене процесора 5600икс су баш пале, на амазону буквално мсрп цена. Зато сам и отворио овај пост мислећи да нешто није у реду
са истим пошто наслов није довољно јасан, ја се сваки дан премишљам да ли да узмем или чекам следећу генерацију пошто долази доста тога новог
(Заправо сам желео 8/16 на 65w али су их буквално прескочили у овој генерацији осим тек ових сад изашлих апуа, које нећу).
Него да одговорим човеку који је поставио пост -цпу је најмање кварљив део од компонената, једино ако неко нешто баш не закачи њиме при
инсталацији... или ако намерно није купио зезнут примерак, провери још мало да ли је цпу(види да ставиш најновији биос на плочу са тим процесором са којим ради како треба, па ако си сигуран -
Пробај прво да контактираш продавца можда се испостави да је ок и прихвати цпу назад,
па купи у радњи или од неког поузданог на бенчу.

Nisam video.
Pa vidi, dobro je procenio prodavac, 50€ niže, dovoljno intetesantan mamac da se neko upeca. Nije niska cena da bude sumnjivo, a opet je 15% dole. Ne znam, ja u poslednje vreme gledam da kupim sa garancijom ostvarivom ovde, po mogućstvu od nekog iole okay uvoznika.

Лично ништа у животу нисам купио од технике половно, осим једног кућишта јер код нас није постојало и једне графичке јер сам морао
(моја цркла а рударење у јеку). Опет разумем људе већини је сваки динар важан, и ја сам у животу имао и боље и лошије периоде.
Да не буде ван теме, ако нема ново или ако је много скупље мислим да је најбоље купити овде(Бенч) од некога кога доста њих зна.

CPU je uzet u kombinaciji sa maticnom i ramom i kao takvo , izaslo je ~15k jeftinije sve ukupno. RAM je bio na default 2133 MHz i samo je promenjeno DOCP ili ASUSOV xmp profil na 3600MHz. I nije htela ploca vise da postuje,

Bios update mozda pomogne

Ako CPU da radi sa 2 različite ploče definitivno je defektan.

A da li ta druga ploca u kojoj je proban definitivno podrzava 5600x?

A cuj i ja imam XMP profil ali nece da postuje. Ti profili su za Intel, ne za AMD.

Oni su i za Intel i za AMD.

Koji slotovi za RAM su popunjeni na Strixu i na kojoj drugoj matičnoj ste testirali?

Iako je Intel "izmislio" XMP i naterao proizvođače memorije da upišu u control chip ne znači da ne može da radi na AMD-u. Sve je do BIOS-a kako da interpretira podatke i namesti kako da radi, Ne mora čak ni da se strogo pridržava XMP-a. Evo primer na mojoj ploči, nije sve po XMP-u, DOCP je namestio neke druge vrednosti koje su ispale čak i bolje. Ako tražite "krivca" , onda je to u prvom redu BIOS koji ne može da se prilagodi i/ili sama memorija u kojoj XMP ne sadrži sve potrebne podatke.

Pa kao i svaki overclock - nije garantovan.

Taj 2700X je po default-u maksimalno 2933MT/s na 1.2V, za vise modula cak i manje.

Meni nije do kraja jasno da li je na kraju pokušano bez XMP-a? Jer ako tako neće da radi, onda je 100% CPU.

Meni nije do kraja jasno da li je na kraju pokušano bez XMP-a? Jer ako tako neće da radi, onda je 100% CPU.
Nije ni jasno na kojoj drugoj ploči je procesor proban, i da li ta ploča uopšte podržava 5600x, ali pošto se kretor teme više ne javlja možda je i rešio problem, ili problema nije ni bilo.

@rolan da li bi mogao da nas uputiš kakva je sada situacija?

Shvatio je da nije procesor problem, nego RAM memorija i sada ga je sramota da se javi. ;) :)

Ja se kladim da je problem bio RAM u 1. i 3. slotu umjesto 2. i 4.

Piše da je menjao sve. Da taj cpu ne radi ni na drugoj ploči, a drugi cpu radi na istoj.
Tako da ne vidim da je problem do bilo čega osim procesora.

Piše da je menjao sve. Da taj cpu ne radi ni na drugoj ploči, a drugi cpu radi na istoj.
Tako da ne vidim da je problem do bilo čega osim procesora.
Ne piše na kojoj drugoj ploči je probao, ne piše da li mu sve radi kada proba ponovo da vrati ram na 2133 ili ugasi DOCP...

Piše da je vrnuo na default.
Kakve veze ima na kojoj ploči je probao,kad je sve probao.

Nazad
Vrh Dno