Šta je novo?

Problem posle update-a biosa - ASUS TUF GAMING B760M-BTF WIFI D4

stole7

Poštovan
Učlanjen(a)
25.08.2015
Poena
60
Posle update maticne TUF GAMING B760M-BTF WIFI D4 na najnoviju verziju u biosu, racunar prilikom svakog paljenja ili restartovanja ulazi direktno u bios.. Ne znam zasto to radi, boot je namesten da bude ssd koji je u kompu.. Koje resenje moze biti?

Proveri podesavanja za CPU fan i sl.

Provereno a i ne razumem kakve veze ventilatori imaju sa paljenjem dirrktno u windows ili u bios

Nema veze probacu opet da flesujem bios, mozda ce se situacuja srediti

A da vratiš BIOS postavke na default, pa onda podesiš iznova? Bila je nekad preporuka da se vrati na default BIOS setovanja pre flešovanja, ja i danas to radim ako su neke veće izmene u pitanju.

Verovatno je do Secure Boot podešavanja. Stavi na suprotno od onoga što je trenutno i trebalo bi da reši problem.

Ima pitanje za plocu ista je D4 WiFi Tuf Gaming B760...da li je tacno da koristi i ddr4 i/li ddr5 memoriju,posto ja imam ddr4,sta je potrebno da bi se koroatila ddr5 memorija i da li je uopste pametan prelazak,koje su prednosti...i mane ako ih ima?
Drugo pitanje...menjao sam hladnjak za cpu i posto je ploca miniATX i memorija sa desne strane,hladnjak je ogroman i 1 vent prelazi na memoriju,ali je bukvalno tik iznad nje mozda ima 1mm razmaka da ih ne dodirne,da li je pametno tako ga montirati kako i treba ili da ostavim ovako improvizano kako sam ja namestio?Taj sa ove desne sttane sam zaoravo prebacio nazad skroz levo.
I jos nesto,zasto ne mogu da sinhronizujem argb da sve radi u istim bojama a ne kao na jednoj od slika gde se vidi da u nekim bojana memroje bacaju razlicito osvetljenje?
Hvala!

Prilozi

• 20250403_221309.jpg
    20250403_221309.jpg
    284.6 KB · Pregleda: 34
  • 20250403_221315.jpg
    20250403_221315.jpg
    258.9 KB · Pregleda: 28
  • 20250403_221149.jpg
    20250403_221149.jpg
    265.6 KB · Pregleda: 27
  • 20250403_221144.jpg
    20250403_221144.jpg
    338.4 KB · Pregleda: 24
  • 20250403_221130.jpg
    20250403_221130.jpg
    276.1 KB · Pregleda: 21
  • 20250403_221128.jpg
    20250403_221128.jpg
    257.4 KB · Pregleda: 26
1. D4 znaci da je DDR4 memorija, ako hoces DDR5 memoriju onda moras da zamenis plocu
2. koliko vidim zadnji vent na kucistu duva ka nazad, a ovaj na cpu kuleru duva ka napred, znaci da ne valja (pretpostavljam da ovaj u sredini kulera duva isto ka nazad)... ili namesti da ovaj pozadi duva unutra (onda bi ovi napred trebali isto da se zarotiraju) ili namesti da ovaj na cpu kuleru duva u istom smeru kao i zadnji (zarotiras ga za 180 stepeni)

edit:
20250403_221149.jpg

moj predlog

posto ovi napred ubacuju vazduh, zarotiraj ovaj prvi gore isto da ubacuje vazduh (sada izbacuje i krade hladan vazduh cpu kuleru). zadnji na cpu kuleru zarotiraj da gura topao vazduh ka ovom pozadi koji izbacuje

Poslednja izmena:
ili namesti da ovaj na cpu kuleru duva u istom smeru kao i zadnji (zarotiras ga za 180 stepeni)
Pa ok,da ovaj zadnji na cpu prebacim napred kod memorije da duva ka zadnjem fanu(samo me zanima da li bi to stetilo ili smetalo memoriji obzirom da je spusten do same memorije),ovaj drugi u sredini kulera isto ka zadnjem ventu jer prednji uvlace vazduh a zadnji fan izvlaci...
Znas li nesto o osvetljenju i kazi mi jos samo beki dobar program za cpu temp check tj stress ali da imam uvid u temperature tokom stresa?
Realno,30 je u mirovanju a predjasnji kuker koji je daleko losiji drzao je procesor izmedju 50-57c u full gamingu.

editovao sam post, ima slika kako da ih namestis :)

OCCT

ili pustis 30 min cinebench R23 i otvoris HWiNFO i pratis temps

editovao sam post, ima slika kako da ih namestis :)

OCCT

ili pustis 30 min cinebench R23 i otvoris HWiNFO i pratis temps
Ovo je pre testa i svega par minuta nakon upaljenog kompa...sa ovakvim rasporedom fanova...

idle temps su nebitne :)

da li je 30 ili 50C hardveru je nebitno

1. D4 znaci da je DDR4 memorija, ako hoces DDR5 memoriju onda moras da zamenis plocu
2. koliko vidim zadnji vent na kucistu duva ka nazad, a ovaj na cpu kuleru duva ka napred, znaci da ne valja (pretpostavljam da ovaj u sredini kulera duva isto ka nazad)... ili namesti da ovaj pozadi duva unutra (onda bi ovi napred trebali isto da se zarotiraju) ili namesti da ovaj na cpu kuleru duva u istom smeru kao i zadnji (zarotiras ga za 180 stepeni)

edit:
Pogledajte prilog 486958

moj predlog

posto ovi napred ubacuju vazduh, zarotiraj ovaj prvi gore isto da ubacuje vazduh (sada izbacuje i krade hladan vazduh cpu kuleru). zadnji na cpu kuleru zarotiraj da gura topao vazduh ka ovom pozadi koji izbacuje
E taj.rad 😀 tako idu na kucistu...sem ovog prvog gore... fanovi,samo da izrotiram ova 2 na kuleru ali nisam smeo sinoc tako jer se plasim zbog milimetarskog raspona od memorije....
Da li i OCCT moram pratiti Hwinfo ili cuva podatke pa izbaci nakon testa,ne sedi mi se pola sata da gledam u to 😁 ako ne moram.

imas uvek kolonu maximum value

da sve radi u istim bojama a ne kao na jednoj od slika gde se vidi da u nekim bojana memroje bacaju razlicito osvetljenje?
Prvo, imaš Deepcool AK620 kuler i taj što ti je pozadi može mirne duše da ostane tamo ali da bude okrenut kao na fotografiji, da mu deo sa "nalepnicom" bude priljubljen uz rebra hladnjaka.
Da bi sinhronizovao oosvetljenje trebaće ti nešto OVAKVO . Svaki ventilator ima jedan "strujni 4-pinski" kabl i jedan ARGB 3-pinski", Ovaj razdelnik sa linka je 4 u 1 što znači da bi ARGB kablove sa gornja dva i prednja dva kabla ubo u razdelnik, a razdelnik uključio u neki od tri ARGB konektora na tvojoj matičnoj (zaokruženo plavim). Isto to (bez razdelnika) uraditi sa ventilatorom koji je pozadi. Sve što ti treba posle je Armoury Crate i možeš da sinhronizuješ osvetljenje, pa i sam da praviš efekte, ali to je druga priča.

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    79.8 KB · Pregleda: 11
  • 02.jpg
    02.jpg
    283 KB · Pregleda: 12
Prvo, imaš Deepcool AK620 kuler i taj što ti je pozadi može mirne duše da ostane tamo ali da bude okrenut kao na fotografiji, da mu deo sa "nalepnicom" bude priljubljen uz rebra hladnjaka.
Da bi sinhronizovao oosvetljenje trebaće ti nešto OVAKVO . Svaki ventilator ima jedan "strujni 4-pinski" kabl i jedan ARGB 3-pinski", Ovaj razdelnik sa linka je 4 u 1 što znači da bi ARGB kablove sa gornja dva i prednja dva kabla ubo u razdelnik, a razdelnik uključio u neki od tri ARGB konektora na tvojoj matičnoj (zaokruženo plavim). Isto to (bez razdelnika) uraditi sa ventilatorom koji je pozadi. Sve što ti treba posle je Armoury Crate i možeš da sinhronizuješ osvetljenje, pa i sam da praviš efekte, ali to je druga priča.
Imam taj razdelnik pozadi,sve je povezano,saljem sliku u toku dana.
Ok samo da ga okrenem kako bi izvlacio vazduh i gurao kroz ovaj na kucistu koji vec izvlaci topao vazduh napolje.
Sve u sve samo nejga da okrenem,ovaj ostaje u sredini i to je to?

Ok samo da ga okrenem kako bi izvlacio vazduh i gurao kroz ovaj na kucistu koji vec izvlaci topao vazduh napolje.
Sve u sve samo nejga da okrenem,ovaj ostaje u sredini i to je to?
Ne vidim na fotografijama kako si povezao ventilatore, ali bi trebalo da ti bude jasno da mora biti u istom položaju i pozadi. Hlađenje neće biti efikasno kao da stoji napred, ali nemaš procesor koji se mnogo greje, a i dovoljno je ventilatora za dobar protok vazduha, samo obrni onaj bliži prednja dva kao što ti je @illidan objasnio na slici iznad.

Al ste izdivergirali :) Ja usao da citam o BIOS problemima,spremio kokice :)

Jer imao sam na jednoj malo starijoj intel ploci isti problem sa ulaskom u bios, i na kraju je bila neispravna ploca.

Vrh Dno