Šta je novo?

Problem posle nestanka struje?!

Thierry Henry

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
02.11.2007
Poena
259
Posle nestanka struje komp vise nece da se upali. Zelena lampica na Asusovoj P5QL pro ploci je upaljena i kad pritisnem power dugme za kratko se zavrte fanovi i to je to. Iskopcao sam sve i probao bez ijedne komponente i ista stvar.
Da li je otislo napajanje ili nesto drugo moze biti problem? Sve kablove sam pocupao i ponovo prespojio i nista.
Sta mi je ciniti prvo to jest sta vam pada napamet?

Jel' pisti nekako? (ako je uopste povezan speaker)
ASUS ploce lepo prave razne pistaljke kad nesto ne radi kako treba (dva beep-a za memoriju, tri za graficku i slicno npr. - nisu konkretno, ali dajem primer).

Pozajmljuj od drugara napajanje, pa probaj s njim. To ti je najbolje da prvo uradis. Posle uvek mozes da sumnjas na maticnu. Jer ako ne pisti ni jednu gresku ni na memoriju, ni na graficku (pod pretpostavkom da imas speaker :) ), verovatno je ploca.

Odradi clear CMOS, možda je bios pobrljavio. Ako ovo ne prođe, raskači sve osim, grafe i memorije, pa menjaj napajanje, onda memoriju (ako ima više modula, prošetaj svaki pojedinačno kroz slotove). Probaj za početak ovo, pa javi ima li promena.

Odradio sam clear CMOS-a ali ista prica.. Nista moram da se iscimam za napajanje. Hvala na savetima pa javljam cim budem bio u mogucnosti sta sam uradio.

proveri svoje napajanje tako sto spojis crnu i zelenu zicu na 24pin konektoru i ukljucis ga u struju, ako radi vrtece se ventilator

proveri svoje napajanje tako sto spojis crnu i zelenu zicu na 24pin konektoru i ukljucis ga u struju, ako radi vrtece se ventilator
Mislio je ovako "u vazduhu"

2psfig7small.jpg

Ne zaboravi da zakačiš makar jedan hdd da napajanje startuje

btw necu da te plašim ali meni so do sada crkle tri ploče na nestanke struje

Imao sam nedavno dva takva slučaja, sa totalno nerazumnim stvarima.
1.) Apsolutno isti slučaj, čistio, proveravao, povezivao, menjao napajanje, memoriju, nisam imao grafičku i bio na ivici da sve razlupam. Isključim 6-pinsko napajanje sa grafičke i sve se zavrti, ploča počne da pišti. Vratim napajanje na grafiku, secne na par sekundi i gasi se. Otišlo neko strujno kolo na grafici i vuče struju kao nenormalno.
2.) Poučen prethodnim slučajem, promenim napajanje, promenim grafiku, promenim četiri postojeća modula memorije sa druga dvai koja rade i ništa. Posle dugog vremena raznoraznih probanja i opet na ivici da sve polupam, ostavim samo jedan modul starog rama i sr*nje proradi. Uđem u bios i isključim računar. Stavim sva četiri i opet ne radi. Morao sam da stavljam jedan po jedan, palim, uđem u bios, podesim i tako tri puta i sve je ponovo proradilo sa sva četiri modula.

Možda i ovo pomogne...

Pre ce biti da je ploca nego napajanje...Pitanje je samo da li ces smeti da prikopcas novu plocu na to napajanje...

Sta god da je, napisi ovde...

Evo stiglo napajanje konacno. Hvala Bogu samo je to. Cim sam prebacio u prikljucio proradilo je. Nemam dodatnih troskova tako da ce ovo OCZ silent extreme odraditi posao za šurakovu mašinu.
Ovo sto je crklo, jel' postoji neki lagani nacin da se proveri sta tacno nije u redu posto sam ja totalni laik sto se tice napajanja?
Hvala svima na savetima ;)

Jedan lik na ovom forumu je precukao Corsair HX620W tako sto je pokusao sa njim da puni akumulator za kola :p ali su napajanje ipak povratili u zivot zamenom nekog osiguraca.

Ukoliko je to napajanje sto ti je crklo upravo onaj Cooler Master u potpisu onda vredi pokusati da se popravi ako moze.

Pre ce biti da je ploca nego napajanje...Pitanje je samo da li ces smeti da prikopcas novu plocu na to napajanje...

Sta god da je, napisi ovde...

pre ce biti da je napajanje, nego ploca

Jedan lik na ovom forumu je precukao Corsair HX620W tako sto je pokusao sa njim da puni akumulator za kola :p ali su napajanje ipak povratili u zivot zamenom nekog osiguraca.

Ukoliko je to napajanje sto ti je crklo upravo onaj Cooler Master u potpisu onda vredi pokusati da se popravi ako moze.

Nije moj crko, nego surakov CM 500W pa smo zamenili sa ovim OCZ i gura njegovu laganu konfu bez problema. Da je moje ja bih vec uzeo ovaj Seasonic 850W sto ga jurim duze vreme(mada ne znam zasto kad ovo moje radi ok) na popustu.

Videcu sta mogu da uradim za taj Cm ako je uopste vredan popravke(cena=45$).

Da se nadovezem na temu, bio sam kod lika da pogledam komp koji posle nestanka struje i njenog ponovnog dolaska nije hteo da startuje, sve vrti, ali nema slike,u njemu je bio Termal Master 350w, resetovao bio, menjao memorije, ali nista, onda sam ubacio 450w Zito i sve je proradilo odmah, jelte i tu nije nista cudno, odnesem onda onaj 350w Termal Maste kuci zakacim hdd, ukljucim unimer on radi, voltaze korektne, jedino 3.3 grana ide na 3.4v.
Nije mi jasno sta se sve izdesavalo tu.

Kupi onaj produzni kabl koji sprecava 'przenje' komponenti racunara (najcesce napojne) za vrijeme nestanka struje ili jake grmljavine. Mozda ces ga platiti nekih 20KM, ali ces sigurno dvadesetostruko ustediti ako te spasi neke vece katastrofe :)

Nema šta da se razmišljaš,menjaj plošu i to je to.I meni je otišla ploša od nestanka struje,i to pored zaštite koju sam imao...

napajanja se popravljaju i to veliki procenat popravke pozz

Nazad
Vrh Dno