Šta je novo?

Problem oko reklamacije Hitachi HDDa

Misko78

Čuven
Učlanjen(a)
03.05.2004
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5 12600K + Corsair 115i Elite Capellix
Matična ploča
MSI PRO Z690-P DDR4
RAM
Kingston Fury Renegade RGB 3200 4x16GB
GPU
Gigabyte Aorus Master 3080
Storage
Kingston KC3000 + WDC-WD120EFBX
Zvuk
Onboard
PSU
Corsair HX750
Kućište
Phantex P600S
Monitor
IIyama G-Master GB2770QSU
Miš & tastatura
Razer Basilisk Ultimate + Corsair K70 RGB MK2 LP
Laptop
Macbook Pro M3
Mobilni telefon
Iphone 15
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam Hitachi HDT721032SLA360 koji mi povremeno izbaci SMART grešku Raw Read Error Rate i prijavi da disk "umire". Kad se komp ugasi ili resetuje u velikom broju slučajeva greška se resetuje :trust: :zgran: i posle par sati-dana opet izbaci grešku. Što možete videti na slikama. MHDD i HDAT2 takođe prijave grešku ali kad se odradi SMART short self test u offline modu greška nestane a programi prijave da je sve sa diskom OK. Disk je kupljen u ATOMU i odneo sam im na reklamaciju ali kod njih je radio normalno tj. nije nijednom izbacio grešku, ponudili su da ipak pošalju dobavljaču ali i tamo će da ga priključe i poigraju se sa njim 15 minuta i vratiće ga kao ispravnog. Disk je proban na tri potpuno različite mašine (Intel P45, AMD 990FX i AMD 790FX), sa različitim kablovima, na različitim napajanjima i različitim operativnim sistemima (Win7 i Ubuntu) i uvek mu treba vremena da izbaci grešku što znači da odeljenje za reklamacije mora da se igra sa diskom 2 dana da bi uvidelo da problem postoji. Da li neko ima ideju kako reklamirati ovaj drajv. Inače postavio sam pitanje i na HDD guru forumu ali tamo mnogo vole da palamude...

Prilozi

• SMART.jpg
    SMART.jpg
    94.2 KB · Pregleda: 132
  • Smart2.jpg
    Smart2.jpg
    150.5 KB · Pregleda: 100
Daj disk na reklamaciju kod distributera, nemoj previse da razmisljas sta ce oni tamo u servisu da rade, nego napisi na listu papira opis kvara i kada i kako se manifestuje. Odstampaj i screenshot HD Tune Pro-a ili slicnog programa koji cita S.M.A.R.T.

Poslednja izmena:
Lepo ću da dokumentujem sva stanja diska i vratiću u Atom sa svim skrinšotovima, pa ako dobavljač prihvati takav dokaz super. Inače sa Atomom imam izvanrednu saradnju već godinama, pogotovo kada su reklamacije i briga o kupcu u pitanju u čemu su jedinstveni u Srbiji, i nisam hteo da ih masiram pošto je problem stvarno ******ski i može se desiti da kod dobavljača nikad ne izbaci grešku kao što ni kod njih nije izbacio a stvarno su se potrudili i testirali ga najmanje nedelju dana, a ideja je bila da drndam disk dok ne rikne a to se očigledno neće desiti u skorije vreme tj. pre isteka garancije.

pa tako ti je sa svom tehnikom. Manje vise moras da se pomiris sa tim. Recimo imas tv koji jednom u dvadeset dana skljocne i iskljuci se...
Ili auto ide, i odjednom nece da vuce. Odes kod majstora on ko blesav radi. ( majstori kazu uplashio se...)

Šta je tvoj savet? Meni to uopšte ne smeta ako je u pitanju bag u smart rutini, međutim neko smatra da će da rinkne i da ga zamenim, a neko eto tako ako ti ne smeta vozi samo nemoj da snimaš ništa bitno tu. Prosto me živcira za malu lovu.

Generalno , ja nemam savet za tebe. Pometnja je prava oko toga i smarta. Moje misljenje je da disk treba da ima odredjen ( deklarisan broj ) LBA adresa koje treba da su dostupne kako za citanje tako i za pisanje. Ako je to ok, i ako nemas bb nema ni reklamacije. Sto vidim da nije praksa.
Ali opet razumem i ljude koji misle da jeste. Najgore je to sto se ne ponasa uvek isto po tvojoj prici.
Ja bi promenio sta kabal, i port na ploci pa pratio. Druge nema. Dosadno je znam...al ko te tero da gledas :)
Backup glavu chuva

Windows smara a nekad i stane na bootu i prijavi SMART gresku. BBova nema provereno u MHDDu i prolazi DFI test. Inace pomenuo sam gore mora da ti je promaklo.
Disk je proban na tri potpuno različite mašine (Intel P45, AMD 990FX i AMD 790FX), sa različitim kablovima, na različitim napajanjima i različitim operativnim sistemima (Win7 i Ubuntu)
Grešku uvek pravi. Evo sad sam još malo čačkao i kad prijavi RAW READ ERROR RATE 1 1 odradim short self test pa izbaci tipa 32 32, nakon još jednog testa ili reseta izbaci 92 92, posle par sati-dana opet izbaci 1 1 i tako u krug. Glupi Windows tretira pojavljivanje te greske kao security event i izbacuje na 10 minuta "alo umire ti disk menjaj pod hitno" ja lupim da me više o tome ne obaveštava ali kada se disk "samo-popravi" sledeći pad vrednosti na 1 1 opet dobijem upozorenje.

Jedno pitanje za pokretaca teme - Da li si probao da ga skeniras sa hdd regeneratorom i da vidis dal ima bad sectora?

Nazad
Vrh Dno