Šta je novo?

problem oko HDD-a

rajko84

Cenjen
Učlanjen(a)
29.10.2013
Poena
154
Pozdrav svima!
Imam problem sa HDD ( pata, WD), na njemu ima badsectora, kad ih oporavim, komp radi ok, kad iskljucim komp i ponovo pokrenem opet vidi bad sektore! Kad promenim napajanje opet ne vidim badsectore! Sta tu moye da bude? jel moze da bude problem do same MB? Ovo mi je treci HDD koji menjam za relativno kraći vremenski period!!!
hepl me!!!!

pa da HDD regeneratorom. E sad kad sam ubacio drugo napajanje, nema badsectora! ja sam sumnjao na plocu da ona slucajno ne pravi neki problem pa zezne HDD!

pa da HDD regeneratorom. E sad kad sam ubacio drugo napajanje, nema badsectora! ja sam sumnjao na plocu da ona slucajno ne pravi neki problem pa zezne HDD!

HDD regenerator može da popravi samo softwerske "bad sektore" koji mogu da se pojave posle naglog, prisilnog gašenja ili gršeki prilikom upisa zbog lošeg napajanja ili data kablova. Ako se dogodio "crash" glave ili se nekako drugo oštetila površina diska, tu ništa ne može. SMART može takođe da relocira te sektore ako su bar malo čitljivi. Kod tebe izgleda da je došlo zbog greške u napajanju ili kontaktima na HDD napajanju. Pogledaj SMART pa vidi šta kaže.

Evo probacu sa SMART-om, pa da vidim sta se desava posle toga! Jel moze trenutni HDD da se oporavi tj da nastavi sa radom? naravno uz zamenu napajanja....

...Kod tebe izgleda da je došlo zbog greške u napajanju ili kontaktima na HDD napajanju...
Skoro stopostotno tačno
- jer uvek je tvoje napajanje u igri kad imaš simptome. Zato i pored provere da li su naponski HDD kontakti (a i ATX) dobro legli, nije zgoreg proveriti i da li su i sami kablovi u dobrom kontaktu sa buksnama. Gotovo iste simptome sam imao a mogao sam da primetim da je jedan od kablova na ATX-u prosto visio u vazduhu a da je utikač na tom mestu bio požuteo.

Slazem se da je napajanje problem, verovatno gubi kontakt sa diskom i u toku upisivanja ili citanja podataka prekida i pravi lose sektore (softwerske). zato uspevas svaki put regeneratorom da ga popravis. Promeni napajanje.

Hteo bih da pitam nesto, imam u kucistu 2 HDD i kada zakacim treci HDD dodje do problema da PC ne radi sigurno, da li se ovde radi o losem ili slabom napajanju ili je nesto drugo u pitanju?

HDD je mali potrošač, oko 6-9 wati, pre će biti da je neispravan/poluispravan.
Testiraj ga sa Hirens boot diskom ili (u windowsu) sa HDTune ili Sentinelom.

Ovaj treci HDD mi je u problemu ali to se isto i desava kada hocu da prikacim CDRW isto mi se desava, znaci nebitno je da li je u pitanju HDD ili CDRW nece da se boot-uje system. Da li je problem napajanje?

kada zakacim treci HDD dodje do problema da PC ne radi sigurno
znaci nebitno je da li je u pitanju HDD ili CDRW nece da se boot-uje system.

Ne radi sigurno (radi ali ne stabilno, zamrzava se i slično) ili neće da butuje?

Optika takodje nije veliki potrošač.
Da pokušaš sa različitim sata portovima na ploči (ne znam koliko ih imaš i da li su sata ili pata) i eventualno da probaš zamenu tog kabla sa kojim spajaš treći uredjaj (ako si uvek sa istim kabelom i u isti sata port pokušavao tada oni mogu biti problem)
Ako je pata u pitanju da pogledaš takodje kablove i master/slave raspored uredjaja.
Ili to nabrojano ili napajanje, nema drugih stvari koje bi mogle biti, eliminišeš mogućnost problema sa kablovima/portovima i onda sigurno preostaje napajanje kao uzrok.

Izvinjavam se nisam pomenu sta mi je sta, ovako DVDRW - Pata i 2 x HDD Sata , a ovaj HDD i CDRW koji prave probleme su Pata. Ploca je Asus M4A78LT-M LE.

Isprobaj što sam napisao o pata.

"Ne radi sigurno (radi ali ne stabilno, zamrzava se i slično) ili neće da butuje?"
Prvo ili drugo ili oboje?
Ako neće da butuje kako neće da butuje, dokle stigne u butu i koju poruku izbaciva?

Zamisli da se sa doktorom dopisuješ sms-om i da mu samo kažeš da imaš bolove i da ti bude muka :D
Tako je i ovde, što više informacija i budeš detaljniji to će ti ljudi sa foruma moći bolje pomoći savetom.

Ovako kada sam povezao CDRW PC se upalio normalno (ranije nije hteo) ali kada udjem u explorer
vidi CDRW ali ne vidi DVDRW koji radi. Kada ubacim neki CD u CDRW procita normalno i sve kako treba, ali ako ga ubacim u DVDRW on vrti CD i na kraju stane kao da ga je procitao ali ga u exporeru nema-nevidi ga PC.

Da napomenem da je moj PC sastavljen iz proslog i pretposlog PC pa zato imam pata HDD, CDRW i DVDRW. Moja ploca ima samo jedan Pata konektor da li je to razlog zasto ne vidi CDRW ili HDD Pata, jer Pata kabli koji ide iz ploce na sebi ima jos jedan konektor kojim pokusavam da povezem pomenute komponente.

DVDRW je isto pata, tačno?
Onda je problem u master/slave podešavanjima.
Imaš džampere (pozadi) na pata uredjajima sa kojima se to namešta, za jedan uredjaj stavi da je master a za jedan da je slave.
Ili to ili kabel, ali biće da je to.

Da li je bitno sta treba biti mastera sta slave ako je u pitanju DVDRW / HDD. Ili nije bitno?

Džamper na HDD-u kao master a optiku kao slave.
Master na kraj kabela a slave na sredinu, nije neophodno ali je preporučljivo.
Ako tada neće da butuje restartuješ ga i u biosu pogledaš da li se eventualno promenio first boot device.
Ako se promenio namesti ga nazad na tvoj sistemski (sata) hard.

Ako i onda ne butuje/radi normalno imaš probleme sa kabelom (što se istestira sa drugim).
Ili sa pata kontrolerom ili napajanjem.

Za sve IDE/PATA uređaje je važno da imaju master -slave nameštanja, izuzetak može biti ako se oba nameste na CR pa onda master postane uređaj na krau kabla a slave na srednjem konektooru ali to ne radi kako treba na nekim kombinacijama. Na svakom uređaju negde ima šema kako da se jumperi nameste.

poolmaker@ Hvala ti na savetima, resio sam problem i nesto novo naucio. Imao sam neki stari HDD koji je poceo da cakce i zbog toga je izbacen iz upotrebe svojevremeno i kupljen drugi. Pa rekok da ne sedi bezveze u kucistu da ga aktiviram pa neka crkne.
Da pitam nesto glupo, da li se stari HDD koji se ne koriste negde otkupljuju tj. uzimaju staro za novo kao npr. akomulatori?

Pozdrav! Resio sam problem sa HDD-om! problem je bio sledeci u granama sa napajanja koje vode na HDD i DVD RW je varirao napon u opsegu od 1-5.3 V. Ali to nisam mogao da uocim dok nisam otvorio napajanje i proverio buksnice! Zamenio napajanje i evo radi komp bez problema HDD nema bad sector-a! Resen problem. Hvala svima na sugestijama i komentarima.

Nazad
Vrh Dno