Šta je novo?

PROBLEM NA CANONU A95 - Nocne fotke sa okruglim flekama

Na zalost kod Rockera je potpuno drugacija situacija. Aparat polako umire... Fotoreceptori na CCD-u cure prema Bajerovoj interpolaciji i sudaraju se sa eksponiranom blendom. Jedini nacin da to popravis je da u noci punog meseca trcis go po livadi i da izgovaras specijalnu bajalicu.

Ili da proba sa kupanjem aparata u morskoj vodi kad je mlad mesec. Dokazano pomaže.

A mozda da proba objektiv da obrishe chelichnom chetkom ;)

Ista stvar sa mojim A60 od prvog dana, nije prljav objektiv, cestice prasine su u pitanju, ali i osvetljenje igra ulogu.
Evo 2 slike slikane sa istog mesta u istom trenutku, 1. okrenuta ka svetlu (ulicna svetla), na 2. se ne vidi nijedna bandera, novaka 2005:

Vi ocigledno niste bili u pravoj prasini :D

Evo, ljudi probali i sa bajalicom i djuskanjem na meseceni, ali je moj S40 izgleda ostao uklet ;)
Otprilike, stotinak ljudi je skakalo po pescanoj podlozi, mogao si sakom da skupljas prasinu po vazduhu.

Prilozi

• IMG_6421.jpg
    IMG_6421.jpg
    48.1 KB · Pregleda: 105
hm ... mislim da sam trazio ozbiljan savet jer sam u dilemi da li da menjam fotoaparat ili ne i naravno iskustva ljudi koji imaju slicne probleme a opet napominjem da je covek slikao nikonom D70 (slicne scene) pa je ipak imao apsolutno ciste fotografije ... a ono trchanje po livadi ... nije to za moje godine :d
Poz!

Aman covece pa lepo je vise puta receno u ovom topicu da je to problem kod svih malih aparata zbog blizine objektiva i blica i da je glupo samo zbog toga menjati aparat koji inace radi posao.

RocK-Ker je napisao(la):
hm ... mislim da sam trazio ozbiljan savet jer sam u dilemi da li da menjam fotoaparat ili ne i naravno iskustva ljudi koji imaju slicne probleme a opet napominjem da je covek slikao nikonom D70 (slicne scene) pa je ipak imao apsolutno ciste fotografije ... a ono trchanje po livadi ... nije to za moje godine :d
Poz!

Na D70 blic je mnogo DALJE od objektiva i time se osvetli samo prašina koja je dovoljno daleko od objektiva da bude potpuno nevidljiva. Takođe, na D70, kao i na svim deselerovima dubinska oštrina je znatno manja pa je samim tim i prašina neposredno ispred objektiva potpuno nevidljiva.

Nesto se slabo krecem po benchu a bas sam i ja hteo da postavim isto pitanje. I sada ok mogu da razumem da je problem u cesticama prasine medjutim smeta mi sto na mom Sony-ju P-93 ni na jednoj od nocnih fotki nisam imao mrlje a na novom P-100 se mrlje javljaju na gotovo svakoj nocnoj fotki. E sada pitanje je da li je onda problem samo do prasine. BTW i inace slike na P-100 su losijeg kvaliteta nego na starijem P-93.

Vucinic je napisao(la):
Nesto se slabo krecem po benchu a bas sam i ja hteo da postavim isto pitanje. I sada ok mogu da razumem da je problem u cesticama prasine medjutim smeta mi sto na mom Sony-ju P-93 ni na jednoj od nocnih fotki nisam imao mrlje a na novom P-100 se mrlje javljaju na gotovo svakoj nocnoj fotki. E sada pitanje je da li je onda problem samo do prasine. BTW i inace slike na P-100 su losijeg kvaliteta nego na starijem P-93.

Da li mozes da vidis da li si na tim nocnim fotkama sa mrljama UVEK koristio blic? Mozes li to da pogledas, molim te?

Nenac je napisao(la):
Da li mozes da vidis da li si na tim nocnim fotkama sa mrljama UVEK koristio blic? Mozes li to da pogledas, molim te?

Da uvek je bio blic. Bas sam proucavao fotke i situacija je sledeca. Samo na jednoj nocnoj nema nikakva mrlja. Na ostalima se pojavi bar neka (na razlicitim mestima). Cak mi se mrlja pojavila i na jednoj dnevnoj fotki kada je opet koriscen blic (doduse u Notr Damu sto se moze objasniti velikim brojem turista). Od ostalih mogao sam da uocim mrlju i na jednoj nocnoj na kojoj se prijatelja koga sam slikao na ulici nije bilo apsolutno nikog.
Zato sam dosta razocaran ovim Sony-jem. Uzeo sam ga jer je "stari" P-93 mi je pravio fotke boli glava (i kad se izvuku i na ekranu) i zato sto su ga hvalili zbog Karl Cajs optike, medjutim...P-100 sem sto je mali, handy i sto ima lep displey mi deluje kao tesko sr... :smash:

Vucinicu, hvala za informaciju. Ja imam Sony W1 sa Tessar Carl Zeiss objektivom i vrlo sam zadovoljan. Nista slicno tim mrljama mi se nije dogodilo - nikada. Sto se ostrine tice mozda treba malo da radis na izostravanju, na podesavanju kontrasta itd. Ima toga dosta sto moze da zavisi od snimatelja, jer se sada na Sony aparatima dosta toga doteruje u samom set-up-u. Proveri te stvari, jer optika je OK.

Mrlje se deshavaju na svakom digitalcu ako ima prashine, a ima je skoro uvek, i to je iskljuchivo zbog blica, a ko josh slika blicem nocu na otvorenom ?

Posto se i meni javlja ovaj problem jel moze neka sugestija oko podesavanja aparata kako bi se izbegle ove tacke prilikom nocnog slikanja?

Pa ugasis blic :) A zaostalo zavisi sta ti aparat dozvoljava...

RocK-Ker je napisao(la):
P.S. Pa stojim ja iza toga da je Canon A95 odlican fotoaparat - za snimanja po danu i jacem svetlu ali mu je izgleda veliki nedostatak sto se za nocna snimanja nije bas proslavio !!! - a ja, eto, navalio na ta nocna snimanja k'o machak na slaninu ...ebg!

POZDRAV!

Kupi stalak, imaš ih po foto i kompjuterskim radnjama već od 2€ (oni koji staju u džep), do 15-20€ za malo veće. Ne treba ti neko čudovište, imaš vrlo lagan fotoaparat. Takođe imaš jako dobar manual mod. Ako ja sa A510 mogu da pravim dobre fotke društva iz ruke, na beer festu sam ispucao preko 300 fotki po danu, onda bi ti trebalo da na A95 to odradiš isto, ako ne i bolje. :)

EDIT: naravno, isključiš blic, a ekspoziciju podesiš na onu vrednost za koju znaš da su ti dovoljno mirne ruke. Nema veze ako slika bude malo tamnija, središ je posle na kompu, bude ko bog.

Poslednja izmena:
Vrh Dno