Šta je novo?

Problem koji ne mogu da rešim!

stoler

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
304
Evo ovako ,problem je u tome što mi se dešava da posle igranja igrica (konkretan slučaj Tomb Raider - Anniversary) sve radi noramlno i OK. Međutim prilikom izlaska iz igrice(i to noramlno prođe, dođem do desktopa i npr stisnem refesh) desi se to da mi se slika zamrzne ili onako kao razlije, kao da se topi! Problem ne može da se reši nikako drugačije nego restrtom i posle toga sve opet OK radi ! Čini mi se da ako provedem 1 sat uz igricu to je sigurana stvar da će se desiti a za manje kako kad! Inače ovako mi računar radi dan noć i sve funkcioniše besprekorno!!

Ja sam posumljao prvo na napajanje, pošto sam imao nako KME i kupio sam sad TRUST 520W, koje se jako lepo ponaša, i mislim da je dovoljno za moju konfiguraciju! Naravno Windows sam reinstalirao samo zbog toga, stavio običan SP2 ali problem ostaje!
E sad ja mislim da se grafička pregreva!!!! Temperatura je oko 80 stepeni u toku igranja, što ja mislim da je puno ali raspitivao sam se malo kažu da je to njena radna temperatura pa čak zna biti i veća!! Stavio sam i nove drajvere za grafičku, tj najnovije i opet ništa!

Nemam pojma na šta da sumljam! Pomoć bi mi baš dobro došla!

Hvala

*sad bi trebalo da se vidi konfiguracija, ispustio sam to .

Poslednja izmena:
E sad ja mislim da se grafićka pregreva!!!! Temperatura je oko 80 stepeni u toku igranja, što ja mislim da je puno ali raspitivao sam se malo kažu da je to njena radna temperatura pa čak zna biti i veća!! Stavio sam i nove drajvere za grafičku, tj najnovije i opet ništa!

Jeste "radna temperatura" ali kad hoces da isprzis na njoj jaje na oko :D, salu na stranu, pa nisi napisao ni koju karticu imas, ali po svemu sudeci pregrevanje kartice najverovatnije, jel nova, jel radi kuler na njoj, ako ima pasivni pipni ga rukom dok radi vidi da li je on vruc pa probaj da na njega stavis dodatni fan da duva u karticu, vidi da se nije hladnjak ili kuler napunio prasinom itd, itd...ali za pocetak znaci koju karticu imas i kakvo ladjenje na istoj...?

ali po svemu sudeci pregrevanje kartice najverovatnije, jel nova, jel radi kuler na njoj, ako ima pasivni pipni ga rukom dok radi vidi da li je on vruc pa probaj da na njega stavis dodatni fan da duva u karticu, vidi da se nije hladnjak ili kuler napunio prasinom itd, itd...ali za pocetak znaci koju karticu imas i kakvo ladjenje na istoj...?

relativno je nova kartica, nema prašine uopšte sve je čisto u kućištu , održavano! Kuler ima samo pasivni i noramlno, vreo je. Pa napisao sam oko 80stepeni je temperatura pri igranju, u stanju mirovanja oko 62-64 !

Postavi ti jedna tihi ventilator 120mm da hladi graficku,pa se javi za par dana sa rezultatima :D

Problem koji ne mogu da rešim

ja sam isto imao problema sa grejanjem grafičke i to sam rešio tako što sam stavio jedan ventilator (osmica) da duva u hladnjak pod uglom od 45 stepeni jer je tako mogao da stane.
inače i meni je temperatura išla i preko 80.sada je tu negde između 40-45 stepeni.
grafička je: gainward 7300gt.tako da sam ja tako rešio problem.
uradi to slobodno tako i nećeš imati problema.
pozdrav.

Tako sam i ja resio problem sto se tice temperature graficke. Isekao sam stranicu i stavio 120mm da duva direktno u graficku i napred iznad cd playera 120mm da uvlaci i nazad dve 80mm izvlace sad mi graficka radi na 60 stepeni idle a kad sve poskidam je preko 80 stepeni na idle. Uzmi kulere nabaci i probaj ako je zbog temperature problem.

Poslednja izmena:
Tako sam i ja resio problem sto se tice temperature graficke. Isekao sam stranicu i stavio 120mm da duva direktno u graficku i napred iznad cd playera 120mm da uvlaci i nazad dve 80mm izvlace sad mi graficka radi na 60 stepeni idle a kad sve poskidam je preko 80 stepeni na idle. Uzmi kulere nabaci i probaj ako je zbog temperature problem.

Zaboravio sam da ddodam da sam i ja isekao kućište i stavio 120-tku, još davno, ali je jako glasna pa sam je isključio (računar mi radi 24/7) ! Međutim kako ja na to gledam, nije meni problem da ja postavim gomilu ventilatora pa da spustim malo ili puno temperaturu i da to reši problem nego je valjda ta grafička pravljena da može da radi samo sa njenim kulerom (samo pasivnim) inače je ili neispravna ili neki drugi problem, zar ne?

Kao sto vidis to sa "samo pasivnim" kulerom i nije tako lepo odradjeno, pa ti lepo poslusaj sta su ti svi rekli i resices problem. Znaci nekako nabudzi ili postavi na postojeca mesta ako ih ima jos kulera i gotovo...ako mozes i direktno na hladnjak stavi ga i tamo, 8-icu ili 12-icu...a taj sto je glasan, pa kupi onaj koji nije tako glasan, odes u radnju i tamo obicno pise na kutiji jacina galame koju proizvode...

Ok

OK,hvala na odgovorima ali ja se prosto nemirim sa činjenicom da ne može da radi samo sa svojim kulerom!! Za šta onda služi!!! Da nije možda nešto drugo u pitanju? Šta mislite? Ako neko ima neko drugačije rešenje, bio bi zahvalan!
Hvala

OK,hvala na odgovorima ali ja se prosto nemirim sa činjenicom da ne može da radi samo sa svojim kulerom!! Za šta onda služi!!! Da nije možda nešto drugo u pitanju? Šta mislite? Ako neko ima neko drugačije rešenje, bio bi zahvalan!
Hvala

Kartica ti se greje i to je to, kao sto vidis nisi jedini kome su temperature bile visoke sa pomenutim hladjenjem. Nema sta ti da se miris ili ne to je realno stanje, jedino sto jos mozes da pogledas jeste kako ti hladnjak naleze na GPU, na jezgro graficke, i da mozda stavis bolju termalnu pastu na jezgro. Na kraju krajeva po meni je bolje kupiti dobro aktivno hladjenje u vidu nekog Zalmana ili sta vec i stavi ga umesto tog pasivca, jer dok pokupujes par fanova da uvlace, izvlace vazduh i da budu besumni, ili da se manje cuju, potrosices skoro onoliko para koliko kosta jedan takav kuler...znaci kartica ti se greje zbog lose resenog hladjenja, eventualno pogledaj ono sto sam ti rekao za naleganje hladnjaka na jezgro i termalnu pastu...

Pa mi ti svi rekosmo manje-vise istu stvar kao i oni tamo na forumu, covek ti lepo u poslednjem odgovoru kaze da je sa samo jednom 8-icom smanjio temp kartice na pola, ne znam zasto ne bi to uradio i ti. Ako opet mislis da je normalno da drzis karticu u kucistu koja ce "usijana" da radi po par sati ti lepo nemoj nista da menjas, i usput isprzi koje jaje na njoj :p

@ stoler pa ako se ne miris sa tim da nemoze tako da radi zali se proizvodjacu. inace te sa pasivnim su predvidjene za kucista u kojima duva jaka promaja i to ti je to ne moze bez strujanja vazduha. fizicki ne izvodljivo jer ta akumulirana toplota mora negde da ode ako nema vazduha nema ko da je "odnese" i to ti je to cisti zakoni fizike
poslusaj ljude i stavi jedan vent lepo da pirka u nju pa se onda javi

Nema druge!

@ stoler pa ako se ne miris sa tim da nemoze tako da radi zali se proizvodjacu. inace te sa pasivnim su predvidjene za kucista u kojima duva jaka promaja i to ti je to ne moze bez strujanja vazduha. fizicki ne izvodljivo jer ta akumulirana toplota mora negde da ode ako nema vazduha nema ko da je "odnese" i to ti je to cisti zakoni fizike
poslusaj ljude i stavi jedan vent lepo da pirka u nju pa se onda javi

Izgleda da nema druge pa sam ukjlučio onaj koji je več bio montiran ali isključen (na kućištu, tačno izvalči vazduh sa nje) i problem se nije pojavio a temperatura pala za 10-tak stepeni!
MEđutim , zvao sam tamo u servis gde sam kupio i ispričao za problem! Dobio sam ovakav kometar: "donesi je da je posšaljemo na testiranje ali čim ona ne može da radi samo sa svojim osnovnim kulerom, verovatno nije nešto u redu sa njom" ! Nosim je u ovaj ili sleedeći četvrtak pa vam javljam kao sam prošao !
Hvala puno svima , pomogli ste, kvar ili ne ali je problem je rešen!
Hvala

MEđutim , zvao sam tamo u servis gde sam kupio i ispričao za problem! Dobio sam ovakav kometar: "donesi je da je posšaljemo na testiranje ali čim ona ne može da radi samo sa svojim osnovnim kulerom, verovatno nije nešto u redu sa njom" ! Nosim je u ovaj ili sleedeći četvrtak pa vam javljam kao sam prošao !

Iskreno ako je odneses na servis mislim da ces da budes bez kartice jedno duze vreme bez potrebe, ako nemas dobro prohladjeno kuciste i karticu sa pasivnim ladnjakom vrlo je moguce da ces imati problema sa hladjenjem iste. Ja imam x1950pro sa odlicnim kulerom koji mi na primer u STALKER-u skoro sve na max drzi GPU na 48°max, ali posto ne pokriva celu karticu greje mi se zadnji deo iste i to tamo gde se prikljucuje kabl za napajanje, e i ja sam stavio dodatni fan da duva na nju, a kartici nista ne fali jednostavno trebalo joj je jos hladjenja, isto mislim da je i sa tobom, udri tu jednu 8-icu ili 12-icu vidi sta mozes da stavis na nju i uzivaj...

Ako uzmes neki ventilator sa malim brojem obrtaja ( 700 o/min ) resices problem hladjenja, a buke nece biti.

Da ne otvaram temu, možda je ista problematika:

Skoro sam uzeo Radeon 9800 Pro, sve fercera, iako sam se, klasika, malo patio sa drajverima (na kraju sve procvetalo sa omeginim 4.12...) Elem, dešava mi se sa vremena na vreme kada nešto igram, a ne igram mnogo toga, za sada Virtua Tennis 3, PES 6 i Counter Strike da mi povremeno pa ne baš rapidno, ali osetno pada broj frejmova, na jako kratak period. Mislim, da je problem da se to "izvuče", seckalo bi stalno na svim igrama, nekad ne zariba sat, i više, a nekad malo češće. Poprilično je frustrirajuće da sam u CS-u imao gotivniji feeling sa fx 5500 (leadtek a340 pro td) nego sa radeonon 9800 pro.

Ovo pitam ovde, zato što mi pada na pamet da je takođe moguć eventualni problem sa pregrevanjem kartice, kućište mi je otvoreno, desno od nogu, purnja iz hladnjaka kao iz furune a i komp mi radi dan noć...? Barton 2600+, giga Ramoze Kingstonove.

Svaka reč is more than wellcome.

Poslednja izmena:
@marcuss: moja gigabyte r9800Pro je riknula verovatno od grejanja, to je bilo stvarno nehumano koliko se grejala
razbio sam je na delice i sad je eno na kontejneru ceka djubretare da je pokupe :D...tvoj problem mi se nikad nije desavao...te igrice sam igrao na high i nikad, ama bas nikad se to nije desilo (pad frame-ova)...omegu nisam koristio jer mi je ona za nijansu sporije radila nego oficijalni driveri...probaj da skines one starije oficialne drivere tipa 5.x pa javi dal ima pomaka...

btw: cooler sa nje mi jos uvek stoji na stolu...ventilator je toliko mali da ja kad dunem, bolje je ohladim nego on kad radi...stvarno sam se razocarao u sistem hladjenja, ali ne i u karticu koja je bila vrh kad sam je uzeo...

Poslednja izmena:
Northwood[U je napisao(la):
probaj da skines one starije oficialne drivere tipa 5.x pa javi dal ima pomaka[/U]...

Prvo sam bio probao 7.5 tj poslednje drajvere. Tamo je bilo i gore. U CS-u mi je javljalo neko "proklizavanje", šta li, frustrirajuće je neopisivo. Kao da nemate tlo pod nogama. U tenisu igraču koga sam napravio stavim bradicu, međutim u meču se pohebu texture, pa tu budu neke crtice i sl i to po celoj faci Probao sam 6.12 posle njih, tu nisam mogao ni Catalyst Control Center da dignem, upali se onaj početni screen i stoji li stoji, doviđenja, idemo dalje. Onda sam krkno Omega 4.12 i tenis radi odlično, otklonjenje su te falinke, čak mislim da mi se u prvih par sati igranja obe igre nije dešavalo to povremeno (secund) zakucavanje trokiranje, šta li. A ako se pomenutom konfom i grafikom koju pomenuh ne mogu da imam ukucanih 99 frejmoca u fuckin cs-u što je realno za 3 puta lošije konfiguracije, onda sam već nervozan. :) U tenisu se mnogo ređe dešava, CS je taj što mi mozak popi. :)

necu da te obeshrabrim ali to se meni desilo dva dana pre nego sto je crkla...skorz je muljavila slika, itd...

Sve radi ok, to muljavljenje se dešavalo samo na faci pomenutog i to je bio teniser koga sam ja kreirao, sa korpicom koju sam mu ja nadenuo, možda mu neki problem bio izgenerisati kreiranog lika, lupam. Missim, što je nestalo sa drajverima? :) Moguće da si u pravu, samo ne želim u to da verujem. :)

@ stoler bolje da duva u nju nego da izvlaci sa nje a imas recimo cm ili neke druge 12ice koje sljakaju na 1220 o/min ili tu tvoju okreni da duva na karticu i smanji mu napon na recimo 7v i nece da se cuje.

inace o smanjenju temp covek kupio 7600gs gigabyte sa pasivnim 80c ubacena jedna samo 8ica ispod temp pala na 40c

Baš sad čitam tu neku temu na ovom forumu oko grejanja grafičkih, par postova dole! I svi se žale da im se grafičke pregrevaju i dobijaju savete da stave kulere, da nije problem i tako to, kako kome, manje bitno! Neko stavi neko ne ali svima i dalje rade i nemaju nikakve bagove, samo frku da li je prevruća ili ne, ali radi ! Zbog toga sam ja na početku i okačio ovu temu da vidim da li grafička može da radi normalno sa svojim kulerom ,bez klokovanja , bez obzira kolika joj je radna temperatura(od kartice do kartice se razlikuje). Moja očigledano ne može, to je problem !
Jel sad razumete moje pitanje i da li se slažete?

Ja te licno vise nista ne razumem :D , jel ti hoces da sredis taj problem ili ne. Ako hoces stavi dodatni kuler, a i objasni sta je tvoje pitanje ako nije to, jer ja sam se pogubio vise u ovoj temi :p

Ovo sam negde video, nije lose resenje za pocetak ili da se stavi neki kvalitetniji pasivac.

Prilozi

• 3.jpg
    3.jpg
    200.4 KB · Pregleda: 96
Kako ne razumeš!!

Ja te licno vise nista ne razumem :D , jel ti hoces da sredis taj problem ili ne. Ako hoces stavi dodatni kuler, a i objasni sta je tvoje pitanje ako nije to, jer ja sam se pogubio vise u ovoj temi :p

Ja sam problem rešio i pre dok sam koristio kuler na kućištu i sad ga ponovo koristim i nema problema, sve šljaka! Mene interesuje da li je (a ja mislim da jeste) kartica neispravna ako ne može da radi samo sa svojim kulerom? Kontaš?

Nije kartica neispravna i niko ti na to neće priznati garanciju! Već je nekoliko ljudi to pokušalo da ti kaže. Jednostavno nisi obezbedio uslove da takva komponenta radi u tvom kućištu!

Nemoj džabe da gubiš vreme i da pokušavaš da je vraćaš, jer će tvoj prodavac to proslediti servisu, oni će karticu zabosti u ploču koja obično stoji van kućišta, kartica će imati dobar protok vazduha i neće blokirati, pa će ti je vratiti kao ispravnu!

Svi proizvođači pasivnih hladnjaka, ili komponenata sa pasivnim hlađenjem upozoravaju da u kućištu mora da postoji promaja da bi sve to radilo kako treba. Znači ako hoćeš pasivno hlađene komponente, nabavi neko kršteno kućište, po mogućnosti što veće, obezbedi dobar protok vazduha i sve će ti raditi kako treba.

Poslednja izmena:
...u kućištu mora da postoji promaja da bi sve to radilo kako treba. Znači ako hoćeš pasivno hlađene komponente, nabavi neko kršteno kućište, po mogućnosti što veće, obezbedi dobar protok vazduha i sve će ti raditi kako treba.

@Stoler, eto to ti je kratka, jasna i ebitacna istina o pasivnom hladjenju :)

Tako znači!

Nije kartica neispravna i niko ti na to neće priznati garanciju! Već je nekoliko ljudi to pokušalo da ti kaže. Jednostavno nisi obezbedio uslove da takva komponenta radi u tvom kućištu!

Nemoj džabe da gubiš vreme i da pokušavaš da je vraćaš, jer će tvoj prodavac to proslediti servisu, oni će karticu zabosti u ploču koja obično stoji van kućišta, kartica će imati dobar protok vazduha i neće blokirati, pa će ti je vratiti kao ispravnu!

Svi proizvođači pasivnih hladnjaka, ili komponenata sa pasivnim hlađenjem upozoravaju da u kućištu mora da postoji promaja da bi sve to radilo kako treba. Znači ako hoćeš pasivno hlađene komponente, nabavi neko kršteno kućište, po mogućnosti što veće, obezbedi dobar protok vazduha i sve će ti raditi kako treba.

Znači takva mi je sudbina! Šta ću onda da se pomirim! Aj da vas pitam onda da li neko ima neki predlog kji kuler da kupim za grafičku pa da na nju stavim a ne na kućište ?
Šta milsite o ovom :
xilencecooxpvgads0.jpg

Imam graficku sa kulerom pa sam opet morao promaju da naparvim posto se greje :) ***

Poslednja izmena:
Vrh Dno