Šta je novo?

Problem DVR108 i FW1.20

Zvone

Čuven
Učlanjen(a)
12.04.2005
Poena
620
Kad sam instalirao fw.1.20 poceo je da mi se prazni bufer (gornji i donji),sto je veca brzina rezanja to se bufer vise praznio (do 10%). Pre ovog sam imao fw. 1.18 i nisam imao problema ali sa fabrickim 1.04 jesam (praznio se samo donji).Kako mogu da vratim na fw 1.18 i da li je mozda problem u necem drugom...? Koristim Nero 6.0.0.11. DMA aktiviran.

Cudo da uopste korektno reze sa tom verzijom nera, s obzirom na informacije koje je prijavilo par ljudi na benchmarku. Mislim da bi trebalo da procitas sledeci trid i da instaliras noviju verziju nera. http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=69909&page=2&pp=25&
Ja koristim 108icu (i fw 1.20), i doduse nisam uopste obracao paznju na buffer.

Sto se eventualno drugih stvari tice, dal` koristis 80pin ide kabl (k`o za hd-ove). Pomenuti rezac podrzava dma66 pa ce tako raditi uz adekvatan kabl. Bez toga samo dma33.

Poslednja izmena:
Laik sam za te podatke,ja znam samo da DMA treba biti ukljucen a ovo malopre DMA66,DMA33 neznam zasta sluzi a i gde se to podesava...!?Da dodam da mi rezac nije povezan sa 80pin kablom,probacu prvo sa Nerom

Koju plocu imas?
Obavezno skini noviji Nero! (aktuelan je 6.6.0.13)

U sustini, punjenje i praznjenje buffera zavisi od brzine kojom rezac komunicira (odnosno kontroler na koji je nakacen) sa ostalim delom sistema. Takodje, moze da zavisi i od kolicine memorije koja je odredjena pod opcijom UltraBuffer u nero-u. Vrlo verovatno da moze da zavisi i od firmvera uredjaja.
Pa sad, ono sto mi kao korisnici najpre mozemo da uradimo, je da npr. instaliramo korektne drajvere za IDE kontrolere (dakle drajvere za plocu); stavimo adekvatne kablove koji ce omoguciti najbrzi moguci transfer (dakle udma66); ukoliko imamo izbora onda da rezac stavimo da bude sam na sekundarnoj grani; instaliramo poslednji firmver za cd\dvd uredjaj jer cemo u najvecem broju slucajeva sa time biti obezbedjeni da ce resac korektno tumaciti najnovije medije koje budemo nudili rezacu.
I tako, sa tim rezonom meni 108ica radi bez problema. Cini mi se da sam juce video da mi (gornji) buffer varira izmedju 95-98%. Licno, ni ne obracam paznju na to (sto ne znaci da je to nepotrebno) jer mi je najbitnije da rezanac prodje vrifikaciju i bude citljiv na par uredjaja zbog kojih to i przim.

K`o sto i rece Girese, da me brine variranje buffera, onda bih proverio npr. da li sam npr. stavio poslednje stabilne drajvere za plocu, da li je rezac podrzan od strane verzije softvera za przenje i sl.

Dakle, koja ploca, koji drajveri?

Sto se dma 33/66 tice, to se u principu automatski namesta odnosno sama ploca provali da uredjaj moze da radi dma 66 ukoliko se takav uredjaj nakaci preko 80pin kabla. Ne bi trebalo bitno da smeta i ako je nakacen preko obicnog.

ja sam imao problema iste vrste sa rezacem (CDRW) na nekim malo starijim VIA plocama.

Malo je cudno da to radi tek nakon promene firmware-a mada nakon toga sistem sa ponovo prepoznaje drajv kao da je tek tad prikacen. Ja pretpostavljam da se ceo problem pojavio jer je sistem nakon prepoznavanja drajva nesto pogresno postavio....

Ne znam koju plocu imas....ali probaj jos jednom da pregledas sve parametre vezane za drajv.
Control Panel>System>Hardware>device manager>IDE ATA/ATAPI controlers.

Nadji granu pod kojom je uredjaj (primary/secondary slave/master) i probaj da podesis standard protoka koji odgovara uredjaju. Pioneer DVR-108 je DMA4 ili ATA66 (kod mene je tako podesen pod winXP-om)

Ja takodje imam firmware 1.20 i nemam nikakvih problema.

Maticna ploca je A7V8X-mx,driver data 7.1 2001,driver version 5.1.2600.1106.Ovo su njegovi originalni drajveri,jer bi trebalo da instaliram najnovije?Ultra DMA mode 6.Kako da promenim u DMA 4..?

Na asusovom sajtu stoji da bi trebalo instalirati VIA4in1 drajvere (v4.46 ili kasnije)
http://www.asus.com.tw/pub/ASUS/misc/utils/4in1446.zip

Ovo ultra dma mode 6 je transfer od 133 mb/s (tzv ultra133, bez obzira sto se ta brzina u praksi ne postize sa pata diskovima), izgleda kao da si dao podatke od nekog makstorovog hard diska. Stvarno bi bilo neobicno da to stoji za rezac.

Probaj sa via4in1, i proveri da neka druga aplikacija ili servis ne prcka nesto za vreme snimanja.
Imajuci na umu tvoj post, ovih dana sam obratio paznju na buffere kod mene i koliko vidim donji nista ne varira a gornji kao sto rekoh, min. 95%. Doduse nalazi se na nf2 chipsetu, al to u ovom slucaju ne bi smelo da ima previse veze. Daj ultrabuffer da bude npr. 32 ili 64MB i npr. brzinu przenja 4x, pa da vidimo sta se desava.

Naravno sve gornje se podrazumeva, tek ako si promenio verziju nero-a, dakle stavi bilo koju skorasnju, ili ovu dole poslednju.
http://httpdl2.nero.com/Nero-6.6.0.13.exe (ovo ima oko 33MB, pa ce ti trebati oko 2 sata preko dialupa)

E da, u readme fajlu koji dolazi uz 1.20 fw jasno pise da nakon fleshovanja sa tom verzijom - nema vracanja na ranije. To oni kazu, a ako je neko izveo nek` prijavi.

Mozes da ubacis neku raniju verziju flasha (downgrade) uz pomoc programa DVRFlash:
http://gradius.rpc1.org/
Sa njime mozes u 108 da ubacis i hackovani firmware.
Ja samo DVRFlash sam koristio za flashovanje mog pioneera 108 i nisam imao nikakvih problema.
Obrati paznju na ovo:
"Flashing Instructions:
Make sure you don't have Intel Application Accelerator installed. Then run DVRFlash.exe
You shouldn't have to downgrade if you flash from Windows."

Poslednja izmena:
Instalirao sam Nero 6606, podesio ultrabufer na 80mb,iskljucio sve programe i uradio defregmentaciju.Narezao sam par discova i za sad radi bez greske !

Nazad
Vrh Dno