U sustini, punjenje i praznjenje buffera zavisi od brzine kojom rezac komunicira (odnosno kontroler na koji je nakacen) sa ostalim delom sistema. Takodje, moze da zavisi i od kolicine memorije koja je odredjena pod opcijom UltraBuffer u nero-u. Vrlo verovatno da moze da zavisi i od firmvera uredjaja.
Pa sad, ono sto mi kao korisnici najpre mozemo da uradimo, je da npr. instaliramo korektne drajvere za IDE kontrolere (dakle drajvere za plocu); stavimo adekvatne kablove koji ce omoguciti najbrzi moguci transfer (dakle udma66); ukoliko imamo izbora onda da rezac stavimo da bude sam na sekundarnoj grani; instaliramo poslednji firmver za cd\dvd uredjaj jer cemo u najvecem broju slucajeva sa time biti obezbedjeni da ce resac korektno tumaciti najnovije medije koje budemo nudili rezacu.
I tako, sa tim rezonom meni 108ica radi bez problema. Cini mi se da sam juce video da mi (gornji) buffer varira izmedju 95-98%. Licno, ni ne obracam paznju na to (sto ne znaci da je to nepotrebno) jer mi je najbitnije da rezanac prodje vrifikaciju i bude citljiv na par uredjaja zbog kojih to i przim.
K`o sto i rece Girese, da me brine variranje buffera, onda bih proverio npr. da li sam npr. stavio poslednje stabilne drajvere za plocu, da li je rezac podrzan od strane verzije softvera za przenje i sl.
Dakle, koja ploca, koji drajveri?
Sto se dma 33/66 tice, to se u principu automatski namesta odnosno sama ploca provali da uredjaj moze da radi dma 66 ukoliko se takav uredjaj nakaci preko 80pin kabla. Ne bi trebalo bitno da smeta i ako je nakacen preko obicnog.