Šta je novo?

Hardver Preventivno menjanje računara, potrebni saveti za komponente [high end]

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

perafilozof

Slavan
Učlanjen(a)
06.03.2013
Poena
295
Moja oprema  
Steam
perablenta
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle, imam trenutno konfiguraciju koju koristim već godinama za video editing, skoro sam bio primoran da predjem sa 1080p na 1440p i 4K i koristim i za gaming (4k - 144hz) i pošto mi je najveći strah da mi se neki deo pokvari i izgubim projekte u sred rada kao i decenije podataka, obično preventivno menjam računar na svakih par godina. (imam backup, radim često update, ali strah da radim projekat desetinama sati ispočetka je ogroman).

Dakle trenutna konfiguracija je sledeća:
Intel® Core™ i7-11700F
GIGABYTE B560M AORUS PRO
KINGSTON DIMM DDR4 32GB 3200MHz HyperX XMP Predator
ROG Strix GeForce RTX™ 4090 OC Edition 24GB GDDR6X
Kingston KC3000 Series 2TB
Samsung 870 QVO SATA III 2.5" SSD 2TB
Kingston SATA III SA400S37/480G A400
HD SSD 512 GB Transcend TS512GMTE220S
Toshiba 6 TB HDWD260UZSVA
Seagate 8TB BarraCuda ST8000DM004
MPG A1000G PCIE5 80+Gold
COOLER MASTER MasterAir MA620P
ASUS GT501 TUF GAMING [ zadržavam ]

Neki cilj i primer koju konfiguraciju bih sastavio:
Intel® Core™ i9 processor 14900KF ili Intel Core i9-14900KS ?
Neku od 5090 rtx kartica, predlozi ?
DDR5 (4x32GB kit) 6000MHz, ili 2x32GB kit 6000MHz ako je 128GB još uvek overkill, predlozi ?
MOBO koji podržavan navedeno
Napajanje 1200W
3x 2 ili 4TB nvme sa ~7.000MB/s read / write

Budžet nije problem, prodajem stari dodajem novac za kupovinu novog.

Zvucace kao neka provokacija sto mi nije namera, ali pre bih se usredsredio na iskorenjivanje nerazumnog straha (jer kazes da radis bekap) nego na nadogradnju racunara.

Uostalom, mnogo je veca sansa da crkne nov racunar, star par nedelja/meseci nego racunar star par godina (fenomen u IT poznat kao Initial failure rate, ima jos par sinonima).

Backup, backup, backup, što su podaci važniji to više stepeni backupa. 3 najbolje. jedan stalni i automatski u što ćešćim periodima, moždai više puta dnevno. Incremental backup radi jako brzo ako nema puno izmena i ne zauzima puno prostora. Jedan na disku koji nije stalno prokačen ali ostaje u istoj prostoriji i jedan isti takav ali da se drži na nekom drugom sigurnom mestu. Ako upotrebljavaš Bitlocker ili slično onda i ključ(eve) backup na nekoliko mesta.
Sam PC može i da eksplodira a ne gubiš podatke. Nov ili poravljen PC i u poslu si za sat vremena.

Sto najgore istina je da je veca sansa da crkne novi, ali ja sam prvi pobornik menjanja posle x vremena iz samo razloga " dusevnog mira", to radim i sa pc i sa autom i sa telefonom,....
Totalno razumem coveka, upravo sam zamenio 10700k za ryzen 7700 ( nikako da stignem se prepakujem), bukvalno mi ni snaga/brzina nisu prioritet nego neki "peace of mind".

Zvucace kao neka provokacija sto mi nije namera, ali pre bih se usredsredio na iskorenjivanje nerazumnog straha (jer kazes da radis bekap) nego na nadogradnju racunara.
Razumem. Jednostavno događalo se, mislim kome nije, i radim sve opsežnije i češće backup-ove ali mi raste i posao i kompleksnost i broj fajlova i količina koje koristim.

Pogotovo zbog video materijala količina raste baš eksponencijalno a sada sa prelaskom na 4k sam baš u problemu.
Backup, backup, backup, što su podaci važniji to više stepeni backupa. 3 najbolje. jedan stalni i automatski u što ćešćim periodima,
Radim na tome da što više radim backup i da koristim bolji softver za to i na više mesta u i van računara.
Sto najgore istina je da je veca sansa da crkne novi, ali ja sam prvi pobornik menjanja posle x vremena....bukvalno mi ni snaga/brzina nisu prioritet nego neki "peace of mind".
Pa da, nego što sa prelaskom na 4k video editing sada mi treba i još brži PC da radim sa manje čekanja na PC da nešto obradi, snimi, exportuje itd.
Intel® Core™ i9 processor 14900KF ili Intel Core i9-14900KS ili 13te generacije su manje sigurni nego taj 10e generacije. Sigurni ko vrbov klin. Crakavaju i degradiraju levo i desno.
To sam ispratio prošle godine i zbog toga nisam ni do sada razmatrao promenu PC-a. Ni sada se nije popravilo stanje sa novim količinama.

Pa sad,meni je propalo 20 dana zivota, 14h rada dnevno na master radu kad je crkao storage, pa nemam takav strah, sta da se radi...a ako ti tvoj rad donosi prihode, onda nije problem da uzimas po jedan 16-20tb hdd na par meseci. 4k je vec problem za storage, to stoji. Mozda bi stariji sadrzaj trebalo kompresovati/smanjiti bitrate, ili nesto trece, ako je mala sansa da ce zatrebati.

Naravno, razmišljam o tome kako i šta sa time. Bitrate je ogroman problem jer je YouTube počeo da brljavi sa njima tako da 1080p videi imaju ogroman drop bitrate-a na svakih nekoliko već sada. To je jedna od razloga mog prelaska na više rezolucije što odmah povlači i 4x bit rate, i daleko veći file size.

dajte čoveku konkretne smernice za konfiguraciju. uopšte nije tema o strahovima i bekapovanju. hvala na razumevanju

@perafilozof navedi softver koji koristiš

Realno, na šta god da pređe biće osetno jače od 11700F, tako da i nije bacanje para.
Češći backup bi bio bolji lek, heh.

Ako baš mora Intel, možda Core Ultra 265 ili 285 non-K uz neku Z890 ploču? 13. i 14. generacija pate od potencijalnog degradiranja a 12900K možda i ne bude dovoljan upgrade(?).
Ako bi da potroši što manje, 12900K uz Z790 DDR4 ploču i još 32GB memorije.
Ako može Ryzen, išao bih na 7900(x) i B650 ploču (ili X870 ako ti treba Thunderbolt/USB4), jak a nije mnogo skup.

2X48 GB memorije ili 2x32, izbegni 4 modula. 6000 MT/s je sweetspot za Ryzen, na Intelu možeš i bržu (6400, na primer). Što manji CL je poželjan.

Za kuler ne znam...11700F se ne greje mnogo pa je CM dovoljan ali moderne generacije Intela i Ryzena se debelo greju u full loadu pa možda ne bude dovoljno. Zavisno od temperatura, možda posluži i vazdušni (Thermalright Phantom Spirit 120/120 SE)...neka proba sa ovim koji ima, kuler će lako dodati posle. Šta god da uzme, poželjan je undervolt procesora...

Sem toga, ne bih dirao 4090. I dalje je zver od karte, 5090 je preskupa, teže se nalazi, vuče više struje, ima još izraženije probleme sa konektorima, i probleme s drajverima. A propo svega toga, mislim da nije vredan prelazak na nju.

Ne bih dirao ni napajanje ako nije preterano bučno.
Možda jedan 14+ TB HDD za storage i eventualna zamena manjih SATA SSD-ova jednim ili dva 2TB NVMe drajvom?
Čak bih razmislio i o Gen5 SSD-u za drajv gde cirkuliše najviše podataka, ne neophodno sistemski. 4k video fajlovi su jedan od slučajeva gde bih rekao da je Gen5 SSD opravdan...robustan drajv koji piše na 10-12000 MB/s vs. 6-7000 se primeti kod takvih fajlova. Obavezno heatsink na njega.

Ne znam, zavidi od budžeta i potreba, to samo nabrajam opcije...

Poslednja izmena:
Realno, na šta god da pređe biće osetno jače od 11700F, tako da i nije bacanje para.
Češći backup bi bio bolji lek, heh.
........

Ne znam, zavidi od budžeta i potreba, to samo nabrajam opcije...
Hvala puno, razmotriću sve što si napisao. Intel je više navika nego obaveza, mada bih verovatno morao da istražim da li bi AMD CPU bio ok sa softverom za video editing koji koristim i eventualno sa nekim igrama da li nije problem.

Што се страха тиче, слажем се са тобом.
Где се не слажем јесте да конфигурацију којој ради матична плоча не бих никада продавао.
Али добро то је само субјективан став.
Још један глас за AMD

mrzi me da pricam o degradaciji 13 i 14 jer je previse "naduvano"...jutjuberi moraju nesto raditi radi klikova..pronadju par komada i onda ispada npr prodalo se 1mil intela i svi su degradirali...:rolleyes: ljudi imaju probleme i sa amd...ne vidim neku potrebu za generalizovanjem..al ko sto rekoh "sve radi klikova" se mora o necemu piskarati..

prodajem 13600k i definitivno uzimam 14700..ukoliko se plasis, idi slobodno na i5 14600k/kf...jutjuberi su se raspisali o i7 i i9...ram 7200mhz cl34 2x24..2x32 6800cl32..maticna Z790...nvme pcie5 su malo poskupi..ako ces pcie4 samsung 990pro, wd sn850x il nesto jeftiniji brendovi...mada ako imas novca idi na pcie 5.
kuler bi trebo uzeti malo bolji...zavisi sta preferiras aio il vazdusni...par klikova na google i mozes pronaci informacije za 14600k il 14700k koji bi bio najsolidnji po pitanju hladjenja i tvog budzeta.. psu ostavi, gpu ostavi, kuciste si vec napiso da ostavljas..

Jurodivi je odlicno izanalizirao situaciju. Ako mora Intel, idi na 285, ako ne mora, tu bih jedino isao na 7950x umesto 7900x
Ја бих ишао на 7900 уместо 7900x. Реално се преко PBO може преко 7900 достићи до X варијанте. Ако неком значи тај напредак. Мада се може живети и без PBO.
7900 je јако штедљив процесор, штета што се тако нешто не прави, барем када је 12 језгара у питању.

Ohoho... Javi se kad budes prodavao taj stari😎 ima nas kojima je i on top top topcina
Nema problema :)
Jurodivi je odlicno izanalizirao situaciju. Ako mora Intel, idi na 285, ako ne mora, tu bih jedino isao na 7950x umesto 7900x
Hvala.
mrzi me da pricam o degradaciji 13 i 14 jer je previse "naduvano"...jutjuberi moraju nesto raditi radi klikova..pronadju par komada i onda ispada npr prodalo se 1mil intela i svi su degradirali...:rolleyes: ljudi imaju probleme i sa amd...ne vidim neku potrebu za generalizovanjem..al ko sto rekoh "sve radi klikova" se mora o necemu piskarati..

prodajem 13600k i definitivno uzimam 14700..ukoliko se plasis, idi slobodno na i5 14600k/kf...jutjuberi su se raspisali o i7 i i9...ram 7200mhz cl34 2x24..2x32 6800cl32..maticna Z790...nvme pcie5 su malo poskupi..ako ces pcie4 samsung 990pro, wd sn850x il nesto jeftiniji brendovi...mada ako imas novca idi na pcie 5.
kuler bi trebo uzeti malo bolji...zavisi sta preferiras aio il vazdusni...par klikova na google i mozes pronaci informacije za 14600k il 14700k koji bi bio najsolidnji po pitanju hladjenja i tvog budzeta.. psu ostavi, gpu ostavi, kuciste si vec napiso da ostavljas..
Ima i toga, hvala na savetima!

Ја бих ишао на 7900 уместо 7900x. Реално се преко PBO може преко 7900 достићи до X варијанте. Ако неком значи тај напредак. Мада се може живети и без PBO.
7900 je јако штедљив процесор, штета што се тако нешто не прави, барем када је 12 језгара у питању.
Na 7900 non-X sam i mislio...
Mada, ako je mala razlika u ceni može i 7900X, ionako ima Eco mod ako bude baš previše vreo...

Nema toga. Znam dvojicu sa i7 13700k, oba degradirala nakon godinu dana. Neklokovani
ja znam 5 ryzen, sprzenih...sve je to danas lutrija..kako ih brzo stancaju sto bi rekli englezi "some will fail"..

Ja za amd ne znam da umire sem na asrock plocama. Inteli samo i7/i9 13/14 gen.
Interesantno ali recimo 13600k nisam video mrtav, dok jesam recimo 12600k.

Za ostalo moras da si onako nesrecjan tipa inteli su bili 1/100 , amd su bili 3/100.

Koliko pamtim Intel je bolja varjanta za foto/video rad od AMD-a. Skoro sam bas čitao negde, pisali ljudi iz te sfere, ako pronađem poslaću ovde. U suštini Intel je bolje 'optimizovan' za takvu vrstu rada.
Sto se tice tog čuvenog degradiranja procesora jeste ga bilo ali je to valjda sređeno sa bios ažuriranje i novijim serijama procesora?

Ako već gleda čovek Intel, zašto niko da spomene brže memorije od 7000+mhz, zar ona nije fina varjanta kad su poslovne svrhe u pitanju?

Nema toga. Znam dvojicu sa i7 13700k, oba degradirala nakon godinu dana. Neklokovani
U najvecem broju slucejava i jesu degradirali zato sto je ostavljeno na default i ploce siju napone u nebesa zbog single cora.
ja znam 5 ryzen, sprzenih...sve je to danas lutrija..kako ih brzo stancaju sto bi rekli englezi "some will fail"..
Kojih tacno mislis na ovo sto gore u socketima ili degradirali

@perafilozof

Ako ides na Intel idi na arrow lake sada je lepo pojeftinio i nije tako losa kupovina.

Nazad
Vrh Dno