Šta je novo?

Preventivno menjanje napajanja?

...moj ciftek od 500w je uzet 2014te 🤔

apropo sta mislite o ovom 750W Falcon Gaming FGC-750? ,5000din
Prilično fejk napajanje. Nema to 750W, čak i piše na samom napajanju da nema 750W. To ti je u najboljem slučaju napajanje ranga FSP SP500-A od 450W.

Preskoči Falcon, krš je. Uzmi neki FSP zate pare ili Bitfenix Formula za malo više...

Nema više Bitfenixa nikakvog,šta je bilo bilo je...ko zna dal će ga biti,kad i po kojoj ceni..
Standarno jeftino CM mwe v2.

Nema više Bitfenixa nikakvog,šta je bilo bilo je...ko zna dal će ga biti,kad i po kojoj ceni..
Standarno jeftino CM mwe v2.
Da, steta. Van neke privremene akcije kod Madjara, jedino uporedivo (da skoro nema manu gold+) i da je konstatno na tim cenama je Cooler Master Gold V2 serija. (ali nije nesto jeftinije, XPG Reactor, Antec Earthwatts gold i Corsair RM i drugi Seasonic su jako blizu u ceni)

Zvrćka sa napajanjima iz HU je garancija. Ne samo da je kraća nego kod nas (budi srećan ako ti daju negde 5 godina, obično manje). već je i cimanje ako bude zatrebalo da se reklamira...
Iz tog razloga preferiram da ploče i napajanja uzimam ovde. to su najčešći izvori zezancija na kompu...

Ciftek eko 700w 5700? :) nasao sam 600w za 4000 din!

Zvrćka sa napajanjima iz HU je garancija. Ne samo da je kraća nego kod nas (budi srećan ako ti daju negde 5 godina, obično manje). već je i cimanje ako bude zatrebalo da se reklamira...
Iz tog razloga preferiram da ploče i napajanja uzimam ovde. to su najčešći izvori zezancija na kompu...
Ja bih rekao da je to gpu,bolje u domaćim radnjama...ostalo mi nije bitno.
Ciftek eko 700w 5700? :) nasao sam 600w za 4000 din!
Polovno?Sve jedno...bolje uzeti nešto krštenije ,pa bi ga preskočio.

Koji model/marka napajanja imaju opciju da ventilator ne radi kada opterecenje ne prelazi 50% (procente sam lupio). Konkretno zelim da kad racunar ne radi nista, da se ni ventilator na napajanju ne vrti. Video sam pre par meseci, ali ne mogu da se setim. Pozeljno je da bude modularno ili bar semi-modular napajanje.

Koji model/marka napajanja imaju opciju da ventilator ne radi kada opterecenje ne prelazi 50% (procente sam lupio). Konkretno zelim da kad racunar ne radi nista, da se ni ventilator na napajanju ne vrti. Video sam pre par meseci, ali ne mogu da se setim. Pozeljno je da bude modularno ili bar semi-modular napajanje.
Preporuka za Antec HCG.

Imaju i Corsair RMX, ne radi do 40%, Seasonic Focus plus gold je do 30%(to je i Antec HCG unutra), Asus Strix Gold(isto do 40%), Fractal ION+(40%) itd.

A jel vredi da neko otvori napajanje i pogleda kakvo je stanje unutra, možda zameni neki kondenzator?

Imam Corsair CX400, staro 10ak godina, ali nije bilo opterećeno sa Coreduo 6300 i slabom grafičkom, a od kada je grafa riknula, tera integrušu.

U narednom periodu bih prešao na integrisani 12100, da li da kupim i novo napajanje?

Imam Corsair CX400, staro 10ak godina...
Koliko znam, CX serija su najjeftinija Corsair napajanja posle egzotičnih serija CV i VS. Pravo je čudo da je istrpelo 10 godina EPS-a. što pokazuje kakav je kvalitet i ako već menjaš, na tvom mestu, ne bih razmišljao ni o čemu drugom osim o novom Corsair-u, Seasonic-u ili FSP. Jer napajanje i matična su osnove sistema na kojima se ne treba štedeti.

Imam Corsair CX400, staro 10ak godina, ali nije bilo opterećeno sa Coreduo 6300 i slabom grafičkom, a od kada je grafa riknula, tera integrušu.

U narednom periodu bih prešao na integrisani 12100, da li da kupim i novo napajanje?
Iz vremena kada je Seasonic pravio sva svoja napajanja. Sad razne cerka, tetka firme prave za Seasonic.,,
Elem, bez problema 12100 samo ga ocisti od prasine.

moje bequiet dark power vrti ventilator na nekih 200-300rpm do 70% opterecenja a to je necujno, ja ne uspevam da cujem nista iz tog dela kucista, takodje na donjem filteru skoro da i nema prasine. znaci nije da vent stoji ali se toliko sporo okrece da je koliko mi se cini po testovima jacina buke 6 ili 8dB

A jel vredi da neko otvori napajanje i pogleda kakvo je stanje unutra, možda zameni neki kondenzator?

Ja bih ga zamenio, 10 godina je ipak dosta vremena...
Kupi drugo, ovo sačuvaj da imaš za ne daj Bože...

Cooler Master Silent Pro M 700W RS-700-AMBA-D3
Pise na kutiji MTBF>100 000hrs sto mu dodje nesto preko 11g
Posto je kupljeno 2010 cenim da je to sad end of the line
Posto nikad (i jos uvek) nisam imao problema s njim ni generalno sa crkavanjem napajanja (da ne ureknem) kako to generalno ide? Da li sve "ode" odjednom ili treperenje paljenje/gasenje koju su "simptomi" ako ih ima?

12 godina, mašala...
Ne znam, ja bih ga zamenio. To je poveća cifra, čak i za najkvalitetnija napajanja. Možda radi još par godina, možda crkne već sutra, ko zna...
Što se simptoma tiče, stvarno nije zapisano u kamenu. Možda počne da se gasi povremeno, možda počnu da zezaju procesor ili grafika jer ne dobijaju struju kako treba (a ti se pitaš šta je i ne sumjajući na napajanje), možda samo cakne i ode u večna lovišta (možda povuče još nešto sa sobom) sa ili bez dima...
Kao što rekoh, da bih počeo da mu tražim zamenu, kako je kome volja...

Sad pogledao na kutiji pise proizedeno 2008. :LOL: Mada znam da sam ga kupio 2010. kao novo.
Totalno smetnuo s uma tek mi ovih dana palo na pamet da je to 12g a posto radi nekako ne razmisljas o tome.

PC Power & Cooling Silencer kupljen 2008, radio do letos kad je zamenjen, u jednoj kucnoj office/multimedia konfiguraciji, sa Silverstone Strider iz cisto preventivnih razloga. To napajanje odbija da umre. Steta sto ih vise nema ne evropskom trzistu.
Pre neki dan sam zamenio svoje staro Seasonic m12ii SS-520GM sa EVGA Supernova 650 G6 zbog zahteva nove graficke (6700XT). Prilikom igranja igara sa novom grafickom pre zamene napajanja, kompjuter se prilicno cuo. Posle zamene napajanja nema vise buke tokom igranja (neznatno glasnije nego u leru). Mislio sam da je ta buka poticala od ventilatora graficke, ali izgleda da nije. Isto je bilo i sa prethodnom grafickom (RX480). Sad nesto tripujem da je i prethodna graficka bila bucna zbog napajanja. Inace, EVGA je u leru za nijansu tisa od Seasonica.

..preko ipona su napajanja drasticno jeftinija

naravno kada se radi povrat pdv, a ne plati se carina i pdv ovde :)

Cooler Master Silent Pro M 700W RS-700-AMBA-D3
Pise na kutiji MTBF>100 000hrs sto mu dodje nesto preko 11g
Posto je kupljeno 2010 cenim da je to sad end of the line
Posto nikad (i jos uvek) nisam imao problema s njim ni generalno sa crkavanjem napajanja (da ne ureknem) kako to generalno ide? Da li sve "ode" odjednom ili treperenje paljenje/gasenje koju su "simptomi" ako ih ima?
11-12 godina ako radi 24/7. Ti znaš koliko koristiš PC, tako si možda "tek" na 50.000 sati ;)

Nazad
Vrh Dno