Šta je novo?

Preventivno menjanje napajanja?

Koristim Antec HCP 850W Platinum 7-8 godina, bio na rig-u, sada u mom racunaru, radi ok. al' mu se sprema polako penzija, kada finansije dozvole to :)

Moja neka iskustva sa napajanjima su sledeća

Seasonic 1200w je otegao papke na rigu sa 4 undervoltovana polarisa (sveukupno nije trošio 500w), srećom nije povukao ništa, dobio novo i zavalio ga na oglasima.

Thermaltake Toughpower - izuzetna napajanja, pogotovo XT serije, i od 1500W, i od 675, 775W, sve je radilo kao prvog dana.

LC Power - jedno od 600W mi je eksplodiralo u kompu :) na sreću ni ono nije ništa povuklo, ali je komp bio kanc mašina sa jednom grafom za kopanje (zamenjeno Seasonicom od 650W, koje radi ok, samo nekad neće da se uključi dok se ne izvadi i vrati napojni kabl, posle toga radi mesecima)
Model od 1200 W platinum jako lepo radi, tiho, hladno, bez da štucne.

Cooler Master v1000 i v1200 - odlično rade, samo im se konektori kablova redovno tope, pa ih menjam za nove.
Jedno V750 gold sam kupio kao neispravno ovde na forumu za 20 evra, ali se ispostavilo da je ispravno :) i evo već 6, 7 godina tera kućni komp, trenutno Ryzen 3600, 1080ti, i nekoliko hardova, mlako na dodir, stabilno.

Dođavola, da nije ovog foruma ne bih imao pojma da nova Corsair napajaja pravi CWT (piše u drugoj temi). Uvek ima nešto novo da se sazna, a ja samo dodajem svoje skromno saznanje i to je sve.
Nisam strucnjak za napajanja, da li je to razlog za izbegavanje?
Imam Corsair RM1000 staro 7-8 god pa gledam da uzmem nesto novo, a ovo u rezervnu masinu.
Ok radi, ali su konektori dosta kruti... da li je to slucaj i sa novijim Corsair modelima?
Razmisljam izmedju Fractal design i Corsair. Na domacem trzistu nema Platinum Corsair pa bi morao preko Madjara...
Da li je bitna razlika izmedju Gold i Platinum? Da li utice na potrosnju struje?

Razlika u potrošnji struje je poptuno zanemarljiva. Sistem će trošiti onoliko koliko ga opteretiš.
Nove (2020/21) verzije bi trebalo da imaju malo mekše kablove jer su izbacili kondenzatore iz njih, verzije iz 2018. ih još uvek imaju. Svejedno, Corsair je još uvek top tier, nećeš pogrešiti sa HX.
Ako bi baš meke kablove, Fractal ION+ 2 860 je odličan ali to je max jačina, nema preko 860W...

Nisam strucnjak za napajanja, da li je to razlog za izbegavanje?
Imam Corsair RM1000 staro 7-8 god pa gledam da uzmem nesto novo, a ovo u rezervnu masinu.
Ok radi, ali su konektori dosta kruti... da li je to slucaj i sa novijim Corsair modelima?
Razmisljam izmedju Fractal design i Corsair. Na domacem trzistu nema Platinum Corsair pa bi morao preko Madjara...
Da li je bitna razlika izmedju Gold i Platinum? Da li utice na potrosnju struje?
Jedna od najboljih stvari kod tih skupljih i dobrih napajanja je što u 99,99% slučajeva neće doći do nekog kvara koji će oštetiti bilo šta drugo. Moje verno Corsair HX650 je posle skoro 12 godina crklo tako što narednog dana nisam mogao da uključim kućni računar. Stavio sam rezervno RM850, a ovo HX650 na poslu proverio i video da je zaista "odslužilo svoje", te sam ga umotao u zaštitnu foliju, posebnu kesu i tako ga uz počasti odložio u kantu.

Šala, naavno.

Da li je Gold/Platinum nije TOLIKO bitna razlika, kao što i Jurodivi kaže. Sa Corsair nema greške, bar po mom dugogodišnjem iskustvu, a i Fractalova napajanja su odlična. Uostalom, danas kad vidiš da na napajanjima piše "10 year warranty" bude ti jasno kakav je kvalitet. Najbitnija stvar je da imaju takve zaštite (bar na specifikacijama) da u slučaju bilo kog problema nijedna druga komponenta neće biti oštećena.

CWT je jedan od najboljih proizvođača, nije za izbegavanje. Konektori su kruti od starosti i uslova korišćenja. Svakodnevno paljenje i gašenje računara odnosno zagrevanje i hlađenje su glavni uzroci nezgoda sa delovima i sklopovima (lomovi, mrtvi lemovi i td). Što se tiče potrošnje elektične energije, Platinum napajanje će trošiti dva do tri posto manje od Gold napajanja, i deset do dvanaest posto manje od White napajanja.

Prilozi

• 80_plus_ratings.jpg
    80_plus_ratings.jpg
    107 KB · Pregleda: 55
CWT je jedan od najboljih proizvođača, nije za izbegavanje.
Naravno. U jednoj drugoj temi sam pročitao samo hvalospeve o njima, FSP-u i još par imena za koje nikada ranije nisam čuo, ali kad to kažu ljudi koji se razumeju u to mnogo više od mene,,,

CWT je jedan od najboljih proizvođača, nije za izbegavanje. Konektori su kruti od starosti i uslova korišćenja. Svakodnevno paljenje i gašenje računara odnosno zagrevanje i hlađenje su glavni uzroci nezgoda sa delovima i sklopovima (lomovi, mrtvi lemovi i td). Što se tiče potrošnje elektične energije, Platinum napajanje će trošiti dva do tri posto manje od Gold napajanja, i deset do dvanaest posto manje od White napajanja.
Hvala za info. Konektori su bili takvi i kad su bili novi.

Da li moze da se testira napajanje softverski?
Video sam preporuku da se testira sa "AIDA64 Extreme" Ali da li je to zaista moguce?

Koliko ja znam ne moze, mozes da opteretis odredjene komponente sa raznim stres testovima, poput: Prime95, OCCT-a, FurMark...itd.
Ali nije to tacan pokazatelj dal' je napajanje potpuno "ispravno" cak i ako je sistem stabilan. Neka me neko ispravi ako grjesim.

Meni se desava cudna stvar,kad udjem u neku particiju ili neki poseban hdd onda za trenutak stane i pocne kao da se pali racunar. To traje svega par sekundi. Nekad se desi da udjem u neku particiju i folder i onda kao stane na trenutak ali to svega par sekundi. Ja sumnjam na napajanje. Hdd nije sigurno,imam ih 5 trenutno.

Ne bih rekao da je problem napajanje, prije ce biti HDD, hajde instaliraj "Hard Disk Sentinel" pa vidi kakvo je zdravlje diskova, ili pokreni novu temu, da ne pravimo ovde offtopic.

Imam sentinel instaliran,100/100% Samo je jedan 99%

Da ti nije u Power Options podeseno da se HDD sam gasi nakon odredjenog vremena, ako je neaktivan/ne koristi se?
Ako jeste, onda je to sto se desava potpuno normalno, jer se za tih nekoliko sekundi zapravo pali HDD i zbog toga sve "stane".

E vidis o tome nisam razmisljao.
Kad koristim ovaj hard disk na kojem je sistem on radi uvek normalno,a ostala 3 kad udjem u particiju e onda se cuje zvuk kao kad palim racunar.
Nekad se desi da se to cuje i kad ne udjem,ali mozda je to zato kad neko skida nesta od mene,torrenti su mi uvek ukljuceni.

Izmedju Fractal design i Corsaira, uzeo sam ipak CORSAIR HX Series HX750. Nekako mi je taj Fractal nepoznata firma a i citao sam na Toms da ima vise mana od Corsair. Kostalo me oko 18K.
Konektori su bolji, i nisu tako kruti kao na prethodnom. :)

Mi se castili jos jedan fractal 860w, ovog puta ce mu 12900k i 3070ti biti onako posten test :D

Prilozi

• viber_image_2022-02-05_09-25-03-379.jpg
    viber_image_2022-02-05_09-25-03-379.jpg
    226.4 KB · Pregleda: 36
  • viber_image_2022-02-05_09-25-03-295.jpg
    viber_image_2022-02-05_09-25-03-295.jpg
    170.2 KB · Pregleda: 36
Sta je trenutno od 600-700w best buy za 10k?
Seasonic GM? Antec Neo zen?

Planiram preventivno da zamenim ovaj Antec, 10tu godinu gura. Pa čisto se interesujem sta je aktuelno trenutno. To mi je u planu ali zavisi od finansija kada ce konkretno biti zato i ne otvaram temu.

Antec NeoEco Gold Zen definitivno onda, 600w, ili 700w model, malo su jeftiniji od Seasonic GM/GC.

Mada BitFenix Formula Gold 650W za 10500 din je extra opcija isto u domacoj firmi.

Vidim da svi hvale taj Bitfeniks. Konfa mi nije zahtevna tako da mi bilo koje zavrsava posao. Koje je najtise od tih?

Seasonic Core GM/GC > Bitfenix Formula > NeoEco Gold Zen po tisini. Samo Gold Zen bas odskace kad se optere vise od 50/60%

Formula i Core GM/GC su blizu. Formula malo glasnije kad se optereti vise od 60-65% al nista strasno.

Formula je najkvalitetnije od sva 4, napajanje tehnicki nema mana.

Znaci u sustini da idem na bitfenix ili seasonic gm. Cena im je ista. Hvala za prepuruke

Bitfenix.
Za ss nisam siguran da ima u potpunosti sve informacije,barem se i dalje tako vodi.

Nl hardware info imaju solidnu metodologiju, nedovoljno za procenu celog napajanja, ali barem ponasanje ventilatora moze da se vidi.

A gde si video da je ss tiši od bitfenixa?
Ja koliko vidoh SS do(oko)49% 32db,dok je bitfenix davao manje od 10db oko 390w na napajanju 650w.
Malo bi mi bilo čudno da je tiši znajuci one grafikone i liste gde stoje Corsair RMx,Bitfenix,pa rupa(veća razlika do trećeg) pa redno dosta njih približno.

A gde si video da je ss tiši od bitfenixa?

Uporedjivao grafikona sa ona 4 sajta iznad za Seasonic sa grafikonom za bitfenix Formulu na tomshardware. Na prvom poljskom linku 650w Core ne prelazi 1000 obrtaja. E sad tehnicki odredjene verzije na druga dva linka prelaze te obrtaje. Dok na 4-tom danskom linku nema obrtaja, ali je buka izmedju poljskog i ruskog sajta.

Tehnicki izgleda zavisi od modela do modela, na danskom <250 w ispadnu GM 500/650 neznatno tisi od Formule (550w model doduse), GC 500/650 neznatno glasniji. Kad se sve uporedi dodje skoro na isto, ne znam zasto poljaci imaju komad gde se ventilatori okrecu sporije, al ako uzmemo od danaca podatke, onda su bukvalno isti po buci.

Na ~250-400w isto kao iznad, i na 500w jedino Seasonic Core GC 650w ispadne malkice glasnije (4dB) od ostalih core i formule.

TL: DR egal necujni i Seasonic Core svi i Bitfenix Formula, razlika od 1-2dB nije primetna za ljudsko uho xD

Poslednja izmena:
...moj ciftek od 500w je uzet 2014te 🤔

apropo sta mislite o ovom 750W Falcon Gaming FGC-750? ,5000din

Vrh Dno