Šta je novo?

Prevare na netu

I evo da se izvinim svima koji su se osetili ugroženim pošto vidim da je nekima baš zasmetalo..
Niko se nije osetio ugrozenim ovde, vec ljudi reaguju na ideju da je neka od "piramidalnih sema" ok ili sto kazes "rade po PS-u", sta god to znacilo u konekstu takvih "firmi".

Kad spomenuste kirbi, secam se kad sam pre 300 godina isao na neki kao razgovor za posao bas za taj kirbi (naleteo na oglas za posao, pa reko ajde da vidim o cemu se radi).
Lik krenuo da mi postavlja neka leva pitanja, trazio mi kontakte kao najblizih ljudi/prijatelja, pod izgovorom "da me provere da li sam ok" ili sta god u tom fazonu. Posto sam odbijao da mu dam kontakte, poceo lik bezobrazno da se ponasa, kao obavezno je ili nema nista od posla. Reko evo bas sam lud za tvojim poslom, pa sam ga odj**ao i izasao suzdrzavajuci se da ga ne odvalim po sred nosa.

MyWorld (ex Lyconet, Lyoness, ...) i dalje rade, a stari su mozda 20? godina...

Imate i neki domaci sajt koji pise o tim prevarama, samo kucajte u gugl mlm prevara, mislim da godinama vec postoji.

@nikornla

Na žalost, drug član nije tu ništa pogrešio. Današnji Poncijevi derivati uglavnom svi do jednog rade u okviru zakona jer koriste rupe u istom, a u marketingu se služe zamenskom terminologojom kako bi prikrili prevaru.

Ne radi se o tome da li je neko pogresio ili ne. Bar ja nemam nameru da bilo koga "optuzujem" za bilo sta. To da li takve firme rade u skladu sa zakonom, da li pronalaze rupe u zakonu ili ne, takodje je nebitno u ovom slucaju.

Bitno je kako te firme rade/posluju i cinjenica da se svodi na prevaru, dok je drug clan rekao da se ne slaze da je prevara jer rade po PSu. Pogotovo mi je sumnjivo to sto je spomenuto da vracaju novac ako odustanes. Iskreno, cak i da jeste sve tako kako je navedeno u nekom od prethodnih postova, opet se ne bih uplitao u takvu pricu, jer jednostavno ne zelim da imam posla sa takvim "semama".

Ne bih zaista dalje o ovoj temi, mislim da nam je svima jasno. Ako nekome i dalje nije jasno, nece mu biti dok se ne opece o ponzija.

To što neko "prikriva" prevaru ne znači da je nema... Naravno da će svako ko posluje iza linije koja deli legalno od ilegalnog činiti sve što je u njegovoj moći da to prikrije.
A da svi do jednog rade u okviru zakona - složićemo se da se ne slažemo.

Meni samo jedno nije jasno, kako naša država ne radi ništa da spreči prevare.

Uzmimo primer BETL, svako treće lice je reklamiralo, niko od njih nije procesuiran.

Ja sam se ubedljivao sa kolegom od samog početka da je prevara, on me ubedljivao da nije. Na kraju sta se.

E daj isti kolega, žena mu radi sa Herbal i evo kompanija im uplatila 7 dana more. Mada ne vidim neke slike, možda ih stavili po 10 u sobe. 😆

Šeme su ozbiljno razrađene, a neki ljudi imaju želju da budu pametniji nego što jesu, posebni i izabrani. Žele da imaju neki pasivan prihod od par stotina eur mesečno koji bi ih malo podigao iz blata u kome jesu. Tada je želja jača od razuma...

Упорни су
Screenshot_20250618_154727_Messages.jpg

Šeme su ozbiljno razrađene, a neki ljudi imaju želju da budu pametniji nego što jesu, posebni i izabrani. Žele da imaju neki pasivan prihod od par stotina eur mesečno koji bi ih malo podigao iz blata u kome jesu. Tada je želja jača od razuma...

Popuno tačno. Ljudi su očajni, a tada je želja jača od razuma. Dresiraju ih kroz medije samo tako. Šta se nosi danas, šta se nosi sutra, moraš u restoran, kupi Ajfon i tako dalje.

Zanimljiv mail našao u spamu

Prilozi

• IMG-20250618-WA0011_edit_1485781810809736.jpg
    IMG-20250618-WA0011_edit_1485781810809736.jpg
    71 KB · Pregleda: 293
  • IMG-20250618-WA0013.jpg
    IMG-20250618-WA0013.jpg
    81.1 KB · Pregleda: 224
Nije online ali je offline.
Zamalo da se upecam ali Š i đ ih je odalo :ROFLMAO:
a.jpg

Ako mislis na to sto su ta slova mozda u drugom fontu ili sta vec, nije to nista cudno. Ljudi nekad izaberu font koji ne podrzava ta slova, pa malo izgleda bezveze.

Bez obzira na sve, deluje mi veoma diskutabilno, pogotovo sto nema detalja o kome se radi, a to "udruzenje gradjanja" moze da bude bilo sta, a vrlo moguce i nista.

Ne pratim dogadjanja o tužbama za povraćaj troškova obrade kredita ali počeli su i da zovu na fixni fon za to tako koga to golica neka prvo proveri sa pravnikom pa onda da kači ovde kao prevara.

Samo po sebi nije (uglavnom) prevara koliko se secam jer je i Efektiva pomagala ljudima sa tim tuzbama.

Ovde je problem sto ovakvi zapravo pecaju ljude koji se ne razumeju u to ali hoce pare nazad i na kraju mizerno ode ljudima koji tuze a veci deo ovim lihvarima sa tog oglasa ili sta je vec.

Jeste prevara, udruzenja gradjana skupljaju punomocja pa ih prodaju advokatima. Elem, ove tuzbe za troskove kredita ne funkcionisu godinu dve unazad, cak su banke podnosile kontra tuzbe. Ako se dobro secam, drzava je stala na stranu banaka.

@delboy Tako je, znam primere gde su ljudi izgubili sporove i platili još sudske troškove oko 50 000 din..... Bila je to navlakuša države...

Zamalo da me navataju na krivoj nozi sa forom za poštu i pošiljku pre neki dan. Bio na poslu, neka gužva, a baš dan ranije razmišljao kako treba gomila pošiljaka da mi stigne, kao da su znali 😂. Stigao do drugog koraka (plaćanje) i proradio mi kliker nekako, bukvalno mi je došlo da sam sebe našamaram. Treba čitati ovu temu redovno, čisto da čovek negde u podsvesti ima te stvari.

Ne pratim dogadjanja o tužbama za povraćaj troškova obrade kredita ali počeli su i da zovu na fixni fon za to tako koga to golica neka prvo proveri sa pravnikom pa onda da kači ovde kao prevara.
Nemam sta da proveravam sa pravnikom.
Kad ti ubace u kevino sanduce koverat bez da pise bilo sta na njemu, sa debilnim fontom i ostalim greskama, ne treba ti neka pamet da znas sta je.
Ali nije to glavni problem, stvar je u tome sto tacno znaju gde zive penzioneri i njima salju ove gluposti. Nisu svi dobili ovaj koverat.

Detaljna analiza emaila;

Preporuka za testiranje sumnjivih linkova i fajlova:
https://hybrid-analysis.com/
https://www.virustotal.com/gui/home/upload
https://www.scumware.org/search.php
https://any.run/

Poslednja izmena:
Gde me nađoše? Pa još iz Čilea, i još divane srpski....
TikTok nisam ni na slici video, a kamoli u telefonu.

Prilozi

• Screenshot_20250626_120227_com_google_android_apps_messaging_MainActivity.jpg
    Screenshot_20250626_120227_com_google_android_apps_messaging_MainActivity.jpg
    101.8 KB · Pregleda: 176
Mts phishing prevara…
Poruka je došla sa standardnog broja kojim mts obaveštava korisnike da je neko dostupan, drugim informacijama i sl.

Delovalo je legitimno, nagrade top u vrednosti oko 500€, traže da se plati 150 DIN. Kad se pokrene verifikacija plaćanja, traži autorizaciju za 248€ na revolut račun.
Mts je upoznat ali nije obavestio korisnike. Pa čisto da znate. Too good to miss taktika…

Prilozi

• IMG_4906.jpeg
    IMG_4906.jpeg
    195.6 KB · Pregleda: 127
sa kog to broja mts obavestava korisnike? meni takve poruke ne stizu ni sa kakvog broja vec pise "mts"
Na to sam mislio, kontam da je 797, ali sa njega je stigla i ova poruka.
I svakom slučaju, prozvao sam ih i rekli su mi da su “obavestili” korisnike zakopanom vešću na sajtu od juče… naravno drugaciji je link ka lažnoj stranici

Tacno mi oni slepci i serovali email da bi me spamovali... Kakvi pilicari, ne umeju ni da se zastite od internet virusa..

Nazad
Vrh Dno