Šta je novo?

Presccot

• Začetnik teme Kokos
  • Datum pokretanja
K

Kokos

Guest
Evo stigao kod mene, reci cu samo neznam otkud tolika hajka na njega u stilu krbulja greje se itd...smanjen Fpu itd.....

Istina greje se ali radi , isprobao sam samo na box kuleru od P4 2.4 i prvi utisci....
4 primerka su kod mene svi na vazduhu rade na 3.8 ghz sa tim kulerom, temperatura je 67-70 c ali radi zavrse 3d mark radi prime itd....jedan primerak ide na 4.1 ghz na vazdusnom hladjenju ali brzo pukne pregreje se.Posto sistem nije montiran kako treba (mislim na brzinu sam testirao da vidim koji cpu je najbolji od ovih koje sam dobio ,radjeno je na podu.....) reci cu samo ovo da mislim da su zverine windows se dize znatno brze 3.d mark osetno brzi......Planiram za vikend da uradim uporedne testove sa fx-om i preskotom pa da vidim kako je to u stvarnosti iz nekog mog ugla, normalo ako stignem jel sam jako preopterecen poslovima u zadnje vreme ali ako ne ovaj sledeci vikend sigurno.

Inace rec je o modelima koji u defaultu rade na 3.0 Ghz.

Ji 4Tze je napisao(la):
Jel bi mogao neki 3dsmax render test da uradis?
Dao bih ti kompletno uputsvo kako sta gde da klikces :d
Nikakav problem posalji upustvo ali ne obecavam ovo nedelje.

Kokos je napisao(la):
Evo stigao kod mene, reci cu samo neznam otkud tolika hajka na njega u stilu krbulja greje se itd...smanjen Fpu itd.....

Istina greje se ali radi , isprobao sam samo na box kuleru od P4 2.4 i prvi utisci....
4 primerka su kod mene svi na vazduhu rade na 3.8 ghz sa tim kulerom, temperatura je 67-70 c ali radi zavrse 3d mark radi prime itd....jedan primerak ide na 4.1 ghz na vazdusnom hladjenju ali brzo pukne pregreje se.Posto sistem nije montiran kako treba (mislim na brzinu sam testirao da vidim koji cpu je najbolji od ovih koje sam dobio ,radjeno je na podu.....) reci cu samo ovo da mislim da su zverine windows se dize znatno brze 3.d mark osetno brzi......Planiram za vikend da uradim uporedne testove sa fx-om i preskotom pa da vidim kako je to u stvarnosti iz nekog mog ugla, normalo ako stignem jel sam jako preopterecen poslovima u zadnje vreme ali ako ne ovaj sledeci vikend sigurno.

Da stvarno si imao srece sa tim primercima prescota, jedino sto sam prste ispekao kad smo pipali kuler :beat:
Al dobra voda bi cuda cinila :D

Pozdrav :wave;

Kokos je napisao(la):

procesori su kao stvoreni za OC. imaju sve preduslove za dostizanje 5 Ghz. Sa nekim boljim hladjenjem, tipa vodom, mozda i vise.

genijalcin@23 je napisao(la):
...

procesori su kao stvoreni za OC. imaju sve preduslove za dostizanje 5 Ghz. Sa nekim boljim hladjenjem, tipa vodom, mozda i vise.

Pre vise od godinu dana ukazivao sam upravo na to i evo desilo se. Intelovi procesori (narocito novije revizije Prescota sa novim podnozjem) ce ko od sale dostici fantasticne brzine dok Amd kuburi sa 2.4ghz. Prescota ceka DDR2 memorija i duplo veci memorijski transfer, sada i 64 bita, i sve to na 5 GHZ i po istoj ceni kao i Nortwood, naspram AMD-ovih 2.2 ili 2.4 GHZ i DDR1, koji pri tom kosta 850 eura, ima ga na kasicicu, i pride overklokovan na 2.7GHZ ne moze da stigne ni starog Nortwooda (naravno klokovanog).

Bitno je da se samo pređe kritična brzina od approx 3.8 GHz, zbog dužeg pajplajna.. A pitanje je na koliko će tek moći da radi onaj već najavljeni D stepping.

Snejk je napisao(la):
Bitno je da se samo pređe kritična brzina od approx 3.8 GHz, zbog dužeg pajplajna..

svrha dubljeg pajplajna (tekuce linije) je bas ta, da OMOGUCI dostizanje vecih taktova.

Moso je napisao(la):
...

Pre vise od godinu dana ukazivao sam upravo na to i evo desilo se. Intelovi procesori (narocito novije revizije Prescota sa novim podnozjem) ce ko od sale dostici fantasticne brzine dok Amd kuburi sa 2.4ghz. Prescota ceka DDR2 memorija i duplo veci memorijski transfer, sada i 64 bita, i sve to na 5 GHZ i po istoj ceni kao i Nortwood, naspram AMD-ovih 2.2 ili 2.4 GHZ i DDR1, koji pri tom kosta 850 eura, ima ga na kasicicu, i pride overklokovan na 2.7GHZ ne moze da stigne ni starog Nortwooda (naravno klokovanog).

neko kosta 850 € a neko 1000 €...... (necu ga imenovati samo cu reci 2xE i svima je sve jasno)

Stator je napisao(la):
...

neko kosta 850 € a neko 1000 €...... (necu ga imenovati samo cu reci 2xE i svima je sve jasno)

poredis babe i zabe. Pricali smo o mainstream procesorima. Znaci Prescott - AMD64. Nismo spominjali high-end proc.

Moso je napisao(la):
...

ocesh da kazesh da AMD-a ne cheka DDR2?
a zashto bi AMD ogranichio na 2.7 GHz-moze on i vishe samo da izadje novi steping jezgra i bolje memorije (mislim prevashodno na FX53 sa CG stepingom i brze registrovane memorije).

a daj neki test gdje je northwood brzi (iako josh uvjek nema optimizovanog softvera, a nedje sam prochitao (mozda sam pogreshno shvatio) da A64 ne moze da koristi SSE2 instrukcije bez 64 u bitnom modu rada).

a mislim da je tih 2.7 GHz AMD (iako mislim da moze vishe) dovoljno za 4-4.2 GHz P4 ili kad dodje 64-bitni x86 win i za 5 GHz P4.

db je napisao(la):
...

a zashto bi AMD ogranichio na 2.7 GHz-moze on i vishe samo da izadje novi steping jezgra i bolje memorije (mislim prevashodno na FX53 sa CG stepingom i brze registrovane memorije).

a daj neki test gdje je northwood brzi (iako josh uvjek nema optimizovanog softvera, a nedje sam prochitao (mozda sam pogreshno shvatio) da A64 ne moze da koristi SSE2 instrukcije bez 64 u bitnom modu rada).

a mislim da je tih 2.7 GHz AMD (iako mislim da moze vishe) dovoljno za 4-4.2 GHz P4 ili kad dodje 64-bitni x86 win i za 5 GHz P4.

heheh. i ti volis da poredis babe i zabe. AMD64 FX je u rangu mozda nekog P4EE procesora i proci ce dosta vremena dok AMD ne predje na DDR2, dok su Alderwood ploce vec najvaljene za koji mesec. A + sto jos treba sacekati i 64bit-ni os.

elem, nije samo u tome stvar. Trebas da uzmes u obzir jos nekoliko faktora. Prvi je da AMD ne moze da isporuci velike kolicine AMD64 procesora i da je njegova proizvodnja znatno skuplja (AMD koristi 200mm vafer, za razliku od INTEL koji koristi 300mm) Intel vec sada moze da isporuci velike kolicine Prescott procesora, koji je bio zvanicno predstavljen pre samo mesec dana. Uopste ne ulazim u raspravu sta je bolje, jer jos uvek nije vreme da se diskutuje o tome, ali po onome sto sam imao prilike da vidim, pricamo o dva razlicita koncipirana procesora, koji su daleko od savrsenstva. Mozda bi dobili savrsen procesor, kada bi neka od ove dve kompanije kupila drugu, sto je jednog dana i moguce da se desi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Koliko vidim, AMD je sve prijatno iznenadio time sto nema problema sa isporukama A64 procesora - sve sta izadje moze odmah i u dovoljnim kolicinama da se nadje u prodavnicama.

...

heheh. i ti volis da poredis babe i zabe. AMD64 FX je u rangu mozda nekog P4EE procesora i proci ce dosta vremena dok AMD ne predje na DDR2, dok su Alderwood ploce vec najvaljene za koji mesec. A + sto jos treba sacekati i 64bit-ni os.

elem, nije samo u tome stvar. Trebas da uzmes u obzir jos nekoliko faktora. Prvi je da AMD ne moze da isporuci velike kolicine AMD64 procesora i da je njegova proizvodnja znatno skuplja (AMD koristi 200mm vafer, za razliku od INTEL koji koristi 300mm) Intel vec sada moze da isporuci velike kolicine Prescott procesora, koji je bio zvanicno predstavljen pre samo mesec dana. Uopste ne ulazim u raspravu sta je bolje, jer jos uvek nije vreme da se diskutuje o tome, ali po onome sto sam imao prilike da vidim, pricamo o dva razlicita koncipirana procesora, koji su daleko od savrsenstva. Mozda bi dobili savrsen procesor, kada bi neka od ove dve kompanije kupila drugu, sto je jednog dana i moguce da se desi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Koliko se secam AMD je predvideo DDR2 podrsku za A64. Ide se na to da se dvokanalni kontroler uvede kao standard kod Athlon 64 procesora, a to ce se desiti sa punom afirmacijom S939 podnozja, dok ce S754 biti za low-cost masine i kod njih ce biti i 32bita i jednokanalne memorije, ali koga to zanima... U principu sve o cemu pricas (64bitni OS, veca kolicina A64 procesora itd...) ce se pojaviti bas na vreme kada bude i trebalo. Intel sa druge strane takodje ima adute u vidu visokog kloka...

Inace zanimljivo je da je i IBM u sufix svog najjaceg PowerPC procesora ubacio skracenicu FX ;) Da li to implicira jos jacu saradnju IBM-a i AMD-a (pa mozda i vise od toga) ili ne videcemo...

...

to je uglavnom uredu. mada AMD koristi i neke IBM-ove resurse tako da moze da proizvede neshto vishe procesora, ali istina mnogo manje nego INTEL. koliko je skuplja proizvodnja nisam siguran jer tu utichu josh par faktora (broj skart procesora-a kako je INTEL pocheo da proizvodi prescott iako josh nije "ispeglao" proizvodni proces, moguce je da ima dosta skarta). a daju se na kasicu jer AMD sa istim procesorom gadja i na trzishte servera a nema dovoljno resursa, no ako bude potraznje siguran sam da ce se AMD snaci da ih prouzvede josh.

jesu dva razlichita koncepta (od kojih mi se INTEL-ov (povecati radnu frekvenciju na shtetu performansi po taktu-kako sam ovo uzasno objasnio, ali nadam se da ce se shvatiti :) ) uopshte ne svidja za razliku od suprotne (AMD-ove)). a i mislim da je INTEL poranio sa 90nm procesom (bolje da ga je prvo "ispeglao" i razvio neku tehnologiju slichnu SIO radi manjeg zagrijavanja). vidjecemo kad AMD predje na 90 nm.
a ja sam reagovao na izjavu da P4 cheka DDR2 i dupli memorijski transfer, a mislim da kad do toga dodje, da ce i AMD imati adekvatan odgovor na to. AMD vishe nije tako nemocan (kao u vrijeme k5) u smislu tehnologije (mada istina ima puno manje resursa od INTEL-a kao i znatno slabiju reputaciju koja se malo po malo poboljshava).

a teshko da bi dobili savrshen procesor kad bi jedna firma kupila drugu-jednostavno bi neka firma doshla u monopolistichki polozaj i ne bi joj bio interes da proizvede savrshen procesor jer onda nebi mogla da ga usavrshava i prodaje za vishe para.

@delimir, silver
mozda, ali jos uvek stoji pitanje vezano za isplativost posla. Setite se samo K6 procesora, koji su se prodavali kao ludi (svaki proizvedeni), a opet je AMD bio u gubitku. Hocu da kazem da ce bas ekonomski aspekt da bude na strani intel-a, sto je bio glavni AMD-ov argument i od cega je u principu ziveo...

db je napisao(la):
...

to je uglavnom uredu. mada AMD koristi i neke IBM-ove resurse tako da moze da proizvede neshto vishe procesora, ali istina mnogo manje nego INTEL. koliko je skuplja proizvodnja nisam siguran jer tu utichu josh par faktora (broj skart procesora-a kako je INTEL pocheo da proizvodi prescott iako josh nije "ispeglao" proizvodni proces, moguce je da ima dosta skarta).

cinjenica je da procesori imaju manju povrsinu jezgra, da je vafer velik i je skart mali. Pricam ti o konkurentnosti i ceni.

intel ima isto tako zrele ideje koje moze veoma lako da realizuje (strained silikon, HT, pipeline od 36 faza itd). A da ne pricam o podrsci koju imaju procesori (mislim na platformu). O tome AMD moze samo da sanja.

i ne, nisam te iskapirao. :mrgreen: hoces da kazes da Intel-ovi procesori duguju svoje performanse samo visini takta?

Krajem februara tj. uskoro, Intel najavio novi steping D-0.
Kako se saznaje iz krugova koji poznaju proizvodni proces, nova
revizija se mnogo manje greje od prethodne:
http://www.dvhardware.net/article2459.html

:wave;

@delimir, silver
mozda, ali jos uvek stoji pitanje vezano za isplativost posla. Setite se samo K6 procesora, koji su se prodavali kao ludi (svaki proizvedeni), a opet je AMD bio u gubitku. Hocu da kazem da ce bas ekonomski aspekt da bude na strani intel-a, sto je bio glavni AMD-ov argument i od cega je u principu ziveo...

U vreme K6-tica AMD je imao primetno losiji procesor i AMD je bio prisiljen da im spusti cenu samo da bi ih prodao. Tako da se situacija ne poklapa sa danasnjom - A64 ni u kom slucaju nije drasticno los procesor, pa da mora da se desi takav give away.
AMD jeste imao do sada poslovnu politiku "to isto, samo za manje para", medjutim, neke druge stvari su se desile u medjuvremenu; od toga da situacija nije takva da je Intel izraziti tehnoloski lider, a AMD samo kaska kopirajuci (nego ima sada sopstveni razvoj u razlicitom smeru - novi proizvodi pokazuju da taj smer nije ni los ni nekvalitetan) do toga da vise ne mora da igra iskljucivo na cenu zbog nekih slabijih karakteristika svoje "kopije". Cena jeste bitna (kao sto ce uvek i biti), ali nije vise jedini i iskljucivi faktor odluke kod kupca - AMD pokusava da pridobije kupca i portfoliom proizvoda, odnosno specificnim mixom karakteristika procesora, imaju sad svoj sopstveni identitet. Nekako ne vidim da je AMD-ov proizvodni proces toliko skup i obiluje ogromnim kolicinama skarta u ovom pocetnom periodu uvodjenja novog proizvoda da bi moglo da se postavi pitanje ukupne isplativosti? Sad Intel mora naravno da ima mnogo obimnije kolicine proizvodnje zbog toga sto prosto zauzima veci deo kolaca na trzistu.

...

cinjenica je da procesori imaju manju povrsinu jezgra, da je vafer velik i je skart mali. Pricam ti o konkurentnosti i ceni.

intel ima isto tako zrele ideje koje moze veoma lako da realizuje (strained silikon, HT, pipeline od 36 faza itd). A da ne pricam o podrsci koju imaju procesori (mislim na platformu). O tome AMD moze samo da sanja.

i ne, nisam te iskapirao. :mrgreen: hoces da kazes da Intel-ovi procesori duguju svoje performanse samo visini takta?
sad za skart se ne bih kladio (nagadjam jer mislim da INTEL nije dovoljno savladao 90nm).

ima zrele ideje naravno-posebno HT, a za pipeline od 36 faza to mi se uopshte ne svidja jer se tako smanjuju performanse takt-za takt. a i AMD u zadnje vrijeme ima dosta dobru platformu za svoje procesore.

hoces da kazes da Intel-ovi procesori duguju svoje performanse samo visini takta

neshto tako-ima tu i zasluga u vidu HT-a (u nekim aplikacijama), ali pogledaj na primjer PIII i P4 takt takt-PIII je sigurno mnogo bolji iako ima slabiju magistralu i nema podrshku za DDR.

@silver-AMD ne kopira INTEL (nekad jeste, ali vishe nije). ima on i svojih stvari-prvi je uveo bakarne medjuveze, prvi je doveo DDR dok je INTEL bio zapeo za RDRAM, prvi uveo 64-bita (hardverski) na desktop procesore...

ne vidim na osnovu chega tvrdish da AMD kopira INTEL? nekad jeste bilo tako, ali danas ne.

i AMD ne nudi to isto za manje para nego vishe za isto ili manje para.

db je napisao(la):
...

db je napisao(la):
ne vidim na osnovu chega tvrdish da AMD kopira INTEL? nekad jeste bilo tako, ali danas ne.

Ja ne vidim gde on to tvrdi da AMD kopira Intel :D

db je napisao(la):
...

Zasto bi se AMD 64 ogranicio na 2.7ghz? Pa zato sto sada nije u stanju da predje ni 2.5GHZ... (ne racunajuci specijalno birane primerke pa hladjene u Vapou).
AMd-ovih 2.7GHZ nije dovoljno ni za Intelovih 3.7GHZ a kamoli za 4GHZ i vise. Vidi se da si nov u ovome, pogledaj malo rezultate na paradigminom sajtu za 3DMark pa pogledaj malo Kokosove i Meaculpine rezultate i sve ce ti biti jasno. Da rezimiramo: Uzmi slucajni uzorak AMD 64 procesora i klokni ga, zatim isto to uradi i za Intel, onda pricaj o tome ko je brzi a da ne pricam da Intelov 2.6ghz (svaki hoce na 3.5GHZ) kosta 180 eura a AMD 64 3200+ kosta 450 i garantujem ti da ne moze da se nosi (ma kako da ga kloknes) sa Intelom nasviranim na 3.5GHZ. Ovo sto pricam je provereno u praksi (BOOX kompjuters u Jagodini).
Pozdrav!

Moso je napisao(la):
...
Da rezimiramo: Uzmi slucajni uzorak AMD 64 procesora i klokni ga, zatim isto to uradi i za Intel, onda pricaj o tome ko je brzi a da ne pricam da Intelov 2.6ghz (svaki hoce na 3.5GHZ) kosta 180 eura a AMD 64 3200+ kosta 450 i garantujem ti da ne moze da se nosi (ma kako da ga kloknes) sa Intelom nasviranim na 3.5GHZ. Ovo sto pricam je provereno u praksi (BOOX kompjuters u Jagodini).
Pozdrav!

Mislim da poredis skroz razlicite procesore... ctp;

btw, kroz koje aplikacije vi u Jagodini uporedjujete procesore?

db je napisao(la):
...

sad za skart se ne bih kladio (nagadjam jer mislim da INTEL nije dovoljno savladao 90nm).

ima zrele ideje naravno-posebno HT, a za pipeline od 36 faza to mi se uopshte ne svidja jer se tako smanjuju performanse takt-za takt. a i AMD u zadnje vrijeme ima dosta dobru platformu za svoje procesore.

hoces da kazes da Intel-ovi procesori duguju svoje performanse samo visini takta

neshto tako-ima tu i zasluga u vidu HT-a (u nekim aplikacijama), ali pogledaj na primjer PIII i P4 takt takt-PIII je sigurno mnogo bolji iako ima slabiju magistralu i nema podrshku za DDR.

@silver-AMD ne kopira INTEL (nekad jeste, ali vishe nije). ima on i svojih stvari-prvi je uveo bakarne medjuveze, prvi je doveo DDR dok je INTEL bio zapeo za RDRAM, prvi uveo 64-bita (hardverski) na desktop procesore...

idemo redom. Naravno, da je u vreme pojave prvih Willmate jezgra isti prilicno razovarao. ALi treba imati u vidu da je P3 imala pipeline od samo 10 koraka, dok je Willmate imao za 100% vecu dubinu, sto je znatno degradiralo performanse. P4 nije imao odgovarajucu platformu (bilo je ili RDRAM ili SDRAM), procesori su bili uzasno skupi, doziveli su previse prepravki (seti se samo socketa) itd. Tek su sa pojavom Northwood procesora stvari dosle na svoje mesto, a NetBurst se sa vecim taktovima pokazao u pravom svetlu. To Intel ovoga puta nije uradio, naucio je svoju lekciju i brizljivo isplanirao sve. A pravo je cudo, kako se Prescott ponasa slicno kao Northwood na istom taktu, jer je pipeline jos dublji. Modifikacije koje su preduzeli na samoj arhitekturi su sitne, ali dovoljne da se nadoknadi veliki nedostatak (integer pipeline od 31 koraka + 4, 5 faza potrebno za dekodovanje instrucija). Veci kes (povecan je hit rate, ali je zato smanjena latencija) koji je sada 8-way associative, poboljsan trace cache (amd koristi veliki branch bafer, koji je izuzetno skup), jedinica za predvidjanje granjanja, ALU itd.

Hocu da ti kazem da je Prescott jedan veliki korak unapred i da predstavljaju odlicnu investiciju za buducnost i da ce se sa pojavom novih platformi, koje ce biti maksimalno optimizovane i koje ce odlicno koristiti sve procesorske resurse, ovi procesori veoma dobro snalaziti i biti veoma konkurentni.

Prica o SOI je prica za sebe i nisam siguran koliko je tu AMD zasluzan za to, i mislim da je tu vise IBM odradio posao. a silver je pricao o kopiranju tj. kloniranju Intel-ovih cipova u nekoj dalekoj proslosti, kada je Intel bio mama i tata za sve ostale.

Moso je napisao(la):
...

Zasto bi se AMD 64 ogranicio na 2.7ghz? Pa zato sto sada nije u stanju da predje ni 2.5GHZ... (ne racunajuci specijalno birane primerke pa hladjene u Vapou).
AMd-ovih 2.7GHZ nije dovoljno ni za Intelovih 3.7GHZ a kamoli za 4GHZ i vise. Vidi se da si nov u ovome, pogledaj malo rezultate na paradigminom sajtu za 3DMark pa pogledaj malo Kokosove i Meaculpine rezultate i sve ce ti biti jasno. Da rezimiramo: Uzmi slucajni uzorak AMD 64 procesora i klokni ga, zatim isto to uradi i za Intel, onda pricaj o tome ko je brzi a da ne pricam da Intelov 2.6ghz (svaki hoce na 3.5GHZ) kosta 180 eura a AMD 64 3200+ kosta 450 i garantujem ti da ne moze da se nosi (ma kako da ga kloknes) sa Intelom nasviranim na 3.5GHZ. Ovo sto pricam je provereno u praksi (BOOX kompjuters u Jagodini).
Pozdrav!
kao shto sam rekao-treba sachekati FX53, a i ne mozesh da poredish A64 sa paradigminog sajta jer kod nas josh uvjek nema FX procesora (mislim na tu stranu).

na zalost ne mogu da uzmem sluchajni A64 jer ga nema kod nas, a i nemam para za njega.

mislim da grijeshish kad je u pitanju P4 3.5 GHz. daj neki test gdje ima P4 3.5 GHz i FX 2.7 GHz da vidimo kako se odnose (iako josh nema 64-bitnog softvera)

...

idemo redom. Naravno, da je u vreme pojave prvih Willmate jezgra isti prilicno razovarao. ALi treba imati u vidu da je P3 imala pipeline od samo 10 koraka, dok je Willmate imao za 100% vecu dubinu, sto je znatno degradiralo performanse. P4 nije imao odgovarajucu platformu (bilo je ili RDRAM ili SDRAM), procesori su bili uzasno skupi, doziveli su previse prepravki (seti se samo socketa) itd. Tek su sa pojavom Northwood procesora stvari dosle na svoje mesto, a NetBurst se sa vecim taktovima pokazao u pravom svetlu. To Intel ovoga puta nije uradio, naucio je svoju lekciju i brizljivo isplanirao sve. A pravo je cudo, kako se Prescott ponasa slicno kao Northwood na istom taktu, jer je pipeline jos dublji. Modifikacije koje su preduzeli na samoj arhitekturi su sitne, ali dovoljne da se nadoknadi veliki nedostatak (integer pipeline od 31 koraka + 4, 5 faza potrebno za dekodovanje instrucija). Veci kes (povecan je hit rate, ali je zato smanjena latencija) koji je sada 8-way associative, poboljsan trace bafer, jedinica za predvidjanje granjanja, ALU itd.

Hocu da ti kazem da je Prescott jedan veliki korak unapred i da predstavljaju odlicnu investiciju za buducnost i da ce se sa pojavom novih platformi, koje ce biti maksimalno optimizovane i koje ce odlicno koristiti sve procesorske resurse, ovi procesori veoma dobro snalaziti i biti veoma konkurentni.

Prica o SOI je prica za sebe i nisam siguran koliko je tu AMD zasluzan za to, i mislim da je tu vise IBM odradio posao. a silver je pricao o kopiranju tj. kloniranju Intel-ovih cipova u nekoj dalekoj proslosti, kada je Intel bio mama i tata za sve ostale.

pa SOI jeste proizveo IBM, ali ga je AMD uveo na desktop procesorima i time znatno smanjio zagrijavanje.

mislim da je P4 takt-za-takt puno slabiji od PIII i sada, a sad P4 ima bolje performanse prije svega zbog SSE2 optimizacija i aplikacija koje zahtjevaju veci memorijski transfer... a sve to zbog monopola koji ima INTEL (medju vecim brand name proizvodjachima kompjutera i nekim firmama) kao i jakoj vezi INTEL<->microsoft (koja rekao bih malo slabi, ali je i dalje jaka)

voljeo bih da neko istestira sadashnje P4 i XP procesore u nekim starijim aplikacijama (prije P4) da vidimo koliko tu optimizacije igraju ulogu.

db je napisao(la):
...

kao shto sam rekao-treba sachekati FX53, a i ne mozesh da poredish A64 sa paradigminog sajta jer kod nas josh uvjek nema FX procesora (mislim na tu stranu).

na zalost ne mogu da uzmem sluchajni A64 jer ga nema kod nas, a i nemam para za njega.

mislim da grijeshish kad je u pitanju P4 3.5 GHz. daj neki test gdje ima P4 3.5 GHz i FX 2.7 GHz da vidimo kako se odnose (iako josh nema 64-bitnog softvera)

P4EE vs A64FX
P4(E) vs A64, XP

To su adekvatna poredjenja.

db je napisao(la):
...
mislim da je P4 takt-za-takt puno slabiji od PIII i sada, a sad P4 ima bolje performanse prije svega zbog SSE2 optimizacija i aplikacija koje zahtjevaju veci memorijski transfer...

to ne stoji uopste. Mislim kako mozes da vuces takve paralele?

a usput PRescott ima SSE 3 ;P

...

to ne stoji uopste. Mislim kako mozes da vuces takve paralele?

a usput PRescott ima SSE 3 ;P
to je neko moje mishljenje. voljeo bih da vidim neki stariiji test na novim konfiguracijama da bi se vidjelo ko je u pravu.

Nazad
Vrh Dno