Šta je novo?

Presccot

• Začetnik teme Kokos
  • Datum pokretanja
nisam rekao da ne moze, rekao sam "...hmm..." sto je znacilo da nisam siguran da li bi "dobro" hladio....

citam ti ono jer si reako da sirim dezinformacije, pa sam dao informacije da i drugi vide. na linku u 59 postu ovde je test kulera koje radi jedan link uvek na isti nacin i testira ih na metalu koji daje disipaciju od 80W tako da nema veze koji je procesor u pitanju i vidi se kolko koji kuler hladi i sta moze da se ocekuje, takodje definitivno mogu da se porede direktno na osnovu ovog info-a i lepo se vidi da je zalman :rupa: sto se hladjenja tice i da ima duplo jeftinijih i boljih kulera.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
nisam rekao da ne moze, rekao sam "...hmm..." sto je znacilo da nisam siguran da li bi "dobro" hladio....

citam ti ono jer si reako da sirim dezinformacije, pa sam dao informacije da i drugi vide. na linku u 59 postu ovde je test kulera koje radi jedan link uvek na isti nacin i testira ih na metalu koji daje disipaciju od 80W tako da nema veze koji je procesor u pitanju i vidi se kolko koji kuler hladi i sta moze da se ocekuje, takodje definitivno mogu da se porede direktno na osnovu ovog info-a i lepo se vidi da je zalman :rupa: sto se hladjenja tice i da ima duplo jeftinijih i boljih kulera.

Hajde sad malo da vidis sta je pravi test i obrati paznju na kom broju obrtaja rade cooleri koji su tukli Zalmana 7000 :smoke:

http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleid=1621&page=5

Odlicna lista, samo bih dopunio malo, imam neke "reference" u vezi hladjenja poluprovodnika.

Vazno je znati "citati" rezultate, i podatke, a ne uzimati ih ni kao sveto pismo, ali ni kao "lazne" brojke. Posle 25 godina u energetskoj elektronici, podatak o "toplotnom otporu", ili provodnosti tipa 0,xxx C/W, ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je to JEDAN od parametara, izvucen iz konteksta celokupnog kulera, potpuno neupotrebljiv. I mali kuleri za sitne komponente imaju 2-4C/W, sro bi ocekivalo da ce komponentu od 5W "drzalo" na temperaturi 20C iznad okoline. Ali nije tako . Komponenta sa 5W disipacije bi crkla od grejanja, posto je toplotni KAPACITET takvog hladnjacica samo 2W, i do tih 2W vazi posao.

Elem, u ovoj tabeli postoji i druga, zanimljivija kolona, koja je ogledalo doticnog toplotnog kapaciteta (razlika kolona 100W i 50W). Prva kolona moze pokazati kvalitet konstrukcije, ili snagu ventilatora, ali "razlika" je ono pravo, sto i treba za P4 koji u kratkom periodu poveca potrosnju (i grejanje), a disipirana snaga skoci sa 60 na 90W (grubo). Kod AMD-a (ne ovih novih 64-vorki sa 90nm i 70W) , je skok snage sa 45 na 65W, pa i prva kolona moze da bude "merilo kvaliteta" kulera. Ili dodati jos jedan ventilator na neki "obican" kuler, i dobiti isti efekat.
Tek da se ne porede "babe i zabe"

@vladd: To stoji sto si rekao za c/w. Ni meni to nije bas u potpunosti najjasnije, ali kad sam video da je zalman dao ~22c/w, dangerdan mazeII WB 34c/w...Sto se linka koji sam ja dao tice, covek meri i testira godinu i po dana, grejno telo, uvek isti uslovi, daje i c/w, a sto je najbitnije daje i podatke o dobijenim temperaturama sto je i vaznije od c/w infoa

@simpson.H: E hvala na linku ! ;) Ne kazem ovo cinicno majke mi, stavio sam ga u favorites posto je takodje koristan i dobro uradjen test. Elem primetices sledece (sto opet potvrdjuje moju izjavu u vezi sa zalmanom) intel stock cooler na 100W disipacije hladi samo za 2.5C losije od zalmana 7000A Cu koji kosta 50e !!! na manjoj disipaciji razlika je jos manja ! Steta sto u testu nema TT-a i jos nekih proizvodjaca...

@GX-X. Intel Stock ne može da se približi Zalmanu 7000AlCu. Jedno su testovi drugo su realna iskustva.

@gx-x: pa to je i "najveci" problem, kako objasniti parcijalnu informaciju. Kuler sa "termalnim otporom" (kontra od termalne provodnosti, konvencijom uzet kao jedan od parametara) od 0,30C/W je u principu "bolji" od kulera 0,31C/W.

Ali to je deo price. Da ti uporedim, npr, sa memorijom, "bolja" (kao brza po MHz) je memorija koja moze 220MHz FSB, od memorije koja "moze samo" 200MHz.

Ali sledi drugi deo price, "ona" od 200MHz ima latencije 5,2,2,2, a ona 220MHz 8,4,4,3. I jos recimo, ove "losije" memorije od 200MHz ima 1Gb, a one "bolje" ima 512Mb. Pa, sta bi izabrao? :) Tako izgleda kada izvuces jedan parametar iz konteksta, i das mu najveci znacaj.

Zato je za kulere, posto hlade snazne, tackaste (male povrsine) izvore toplote, veoma vazan i toplotni kapacitet (kuler treba da "primi" energiju u sebe, pre neko sto stigne da je posalje u "toplotni ponor" tj okolinu).
Bakar je usao u igru, posto ima veci toplotni kapacitet od aluminijuma (ima veci i tezi atom), dok aluminijum ima bolju "konvekciju", tj sposobnost predavanja toplote okolini. A "kombinacija" je tehnicki idealni spoj osobina, ali bakar sa velikom povrsinom rebara, pravilno konstruisanih, moze jos i najbolje da zavrsi posao.
U glavnom "tema" je ogromna za pricu. Umesani su i ventilatori....

Poz.

Da se osvrnem na "test". Izvor koji doticni koristi je prirucno sredstvo, i delimicno "zamenjuje" procesor. Koliko sam shvatio koristi se neka vrsta "grejaca" odredjene snage. To moze da "pokrije" ustaljen, stabilisan sistem. Medjutim poluprovodnici, i procesor, u vrlo kratkom vremenu mogu da povecaju potrosnju, i disipaciju, a kuler i taj deo viska energije mora da "pokrije", pogotovo sto je vec zagrejan (smanjen mu je toplotni kapacitet). Tada nastaju "razlike" izmedju testova i realnih zbivanja.
Grejac za kulere (iz testa) je inertni izvor toplote, koji ne moze za par sekundi da promeni stanje.

slazem se sa konstatacijama. Ovaj test po meni uospte nije meredovan, a rezultati su mi u najmanju ruku cudni. ne razumem ko je lud da radi "sinteticke" testove sa kulerima???

||NeX|| je napisao(la):
A može li taj Prescot 3.0 da ohladi sam Zalman 7000AlCu na default taktu?
I da li svaki Prescot P4 ima 1MB casha?
I ako može cijena p4 3.0 u Srbiji, da poredim?
PressHota na 2.8 sam 'oladio takvim Zalmanom, radio je na leru na 50-55 stepeni, a pod opterecenjem na 60-tak, sto je sasvim solidno. O.C. je isao do nekih 3.4 Ghz, uz napon od 1.55v, a tada je imao 70-tak stepeni, u leru. To je sve radjeno na ABIT IC7-MAX3 ploci, koja vazi mozda za najbolju 875 plocu, a ja bih rekao za uopste najbolju P4 plocu.

Poslednja izmena:
pa na box cooler-u nisu nista vece temperature.

Malo vece, na leru 7 do 10C (bez OC), a na 3,2G se penje na 74C (bez dizanja napona), tako, da ni igricu ne smem da pokrenem, posto sa box kulerom, bez OC, "ode" na 73C (D3, ili FC).
Kuciste otvoreno..

Nije bas da "nema" razlike.

ja moj teram na 3.7G i temperatura je nekih 70 na leru.

Prescott 2.8 na 3.2 stock cooler, bez dizanja napona (1.350V ), na Gigabyte 8IP 1000-G ( ovo G je oznaka za Gigabit-ni lan ). Ja zadovoljan.
Cemu maltretiranje procesora kada sam zavrsio Doom3 na 1024x768 , 30fps-a ( na def. taktu 2.8Ghz ). Temp u leru je 35C.

inache su te temperature u leru jako bitne :d

mnogo ste neshto hot, mada kad se setim, kad je kod mene presha radio u albatronu, na 3.6 GHz, nije prelazio 80 :d :D :d

||NeX|| je napisao(la):
Hvala. Sad mi samo ostaje pitanje, šta je bolje u odnosu cijena-performanse. Northwood 2.8 800 ili Presccot 3.0 ?

Od ta dva [email protected] :d. Ja bih uzeo presccot-a.

Poz.

Ji 4Tze je napisao(la):

mnogo ste neshto hot, mada kad se setim, kad je kod mene presha radio u albatronu, na 3.6 GHz, nije prelazio 80 :d :D :d

Pa jesu bitne, posto o'ma vidis kakvo je djubre kuler. Ako izmedju lera i FC (ili D3) napravi 30C razlike, pravac kontejner (ne sme da bude plasticni :D ).

Nego se kolega sa 35C (sa D3) valjda okumio sa Balt 13, ili mu Giga laze k'o pas.

Klinac od prijatelja igrao Spidermana 2 kod mene, kusiste bilo zatvoreno, i posle pola sata pistanje, stiglo do 90C.

Vladd je napisao(la):
Pa jesu bitne, posto o'ma vidis kakvo je djubre kuler. Ako izmedju lera i FC (ili D3) napravi 30C razlike, pravac kontejner (ne sme da bude plasticni :D ).

Nego se kolega sa 35C (sa D3) valjda okumio sa Balt 13, ili mu Giga laze k'o pas.

Klinac od prijatelja igrao Spidermana 2 kod mene, kusiste bilo zatvoreno, i posle pola sata pistanje, stiglo do 90C.

Pa kada ti enermax stoji na plakaru a ti drzis chiefteca koji nema kuler sa donje strane :zgran:

E a jel neko probao da O/C-uje tog 3.o prescotta sa Hyper 6 coolerom. Bas me zanimaju temperature.

Ji 4Tze je napisao(la):

Ma verovatno je manje od 70, ali to sam reako onako odokativno ali definitivno ne prelazi 80 jer mi je podeseno da na toliko pisti, inace nemam pojma sto sam to rekao, ali ne skodi, a ako ne skodi znaci da koristi.

Nisam siguran da Gigabyte , bas toliko laze.KAko sam merio. Lepo.Uzeo sondu za merenje temperature, provukao je ispod hetasinka do procesora, uzeo instrumenat i izmerio.Mada sam malo i preuredjivao kuciste, stavio drugacije ventilatore.Postovacu sliku kucista.A da, sa ukljucenim speedfanom posle doom3 teperatura nije prelazila 58 C.

A u nemogu da verujem pa ovde se vodi prava bitka!!!

Ja mogu samo da kazem da sam imao AMD 1700+ na nforce 1 pro ploci i sve je radilo do perfektno, medjutim sada imam Prescot na 2.8 na 875P ploci i sve radi prefektno. Cinjenica je da u svim sintetickim testovima tucem athlone 64 i to one na Asus-ovoj delux ploci tako da nema svrhu vasa rasprava, tj. nek svako kupuje sta moze, a ako nekom zaista treba 64-bitan procesor onda je u ovom trenutku samo Athlon 64 pravo resenje.

Izgleda da sam postovao na pogresnom forumu ovaj prvi post, nego za vas ovde moj prescot i memorija rade na Abit IC7 ploci na magistrali 220MHz uz to da je na memoriji povecana voltaza na 2.65, dok procesor nisam dirao, sa box kulerom temperatura na prelazi 64 stepena i to postize posle 7 sati renderovanja u maxu ili igranja morovinda, ali onda se kuler zaleti i ohladi procesor.

Nazad
Vrh Dno