Šta je novo?

Kućna multimedija Preporuka za soundbar

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

Mare011

Cenjen
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poena
180
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samaung A52s
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vec duze vreme gledam soundbarove ali nikako da se odlucim za neki, pa ako neko moze da preporuci nesto do 250eur?

Znam da ne treba da ocekujem neki vau zvuk ali uglavnom ce se korisiti za filmove mrzi me da ravlacim kablove po celom stanu za 5.1 sistem i bitno mi je da ima hdmi arc da mogu sa daljinskim od tv da kontorlisem soundbar

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Rešenje
Vredi li Samsung HW-B440 uzeti za 130€? trenutno je snižen na nemačkom amazonu, imam mogućnost da mi donesu, verovatno je to ustvari HW-B450 ali nisam siguran, pošto je model kao za nemačko tržište.
Ne mogu da se protegnem više, nažalost, a spram VOXovih zvučnika od 3W ovo će mi biti simfonijski orkestar
Kakvi su ?

Ovde sam na oglasu prvo kupio dva komada Symfonisk ram za sliku sa zvučnikom. Ono što sam čuo me je toliko oduševilo da sam naručio Sonos Beam i dva Symfonisk polica zvučnika. Prva dva zvučnika sam stavio na zid iznad stola sa računarom i namestio da rade kao stereo. Druga dva su uparena sa Sonos Beam kao suraund. Te dve grupe zvučnika mogu da se povežu jednu grupu i da se na nju pusti signal sa jednog izvora . Sve to zvuči zaista odlično. Ova dva koja su na zidu kao slike bukvalno rade uvek kada sam kod kuće. Preko Sonos app može da se pusti muzika sa bilo koje radio stanice , sa računara, sa nekog striming servisa… Palim/gasim ih preko daljinskog upravljača.

Uz sve ovo može da se stavi I sabvufer, mada mislim da je i ovakav zvuk odličan.

Čisto kao poređenje: imam Marantz SR 5013 sa Mission M74i, kao prednji, Q Acoustic 3030i kao zadnji, Q Acoustic 3090 Ci kao centralni i Q Acoustic 3060 sub. Pre nego što sam kupio ove Q Acoustic zvučnike imao sam Mission Surround komplet od centralnog i dva zadnja zvučnika. Kada su stigli Q Acoustic zvučnici zadnje zvučnike sam držao na prednjim zvučnicima i povezao ih na Marantz kao Atmos zvučnike.

Zvuk koji je na SONOSU nimalo ne zaostaje sa ovakvim kompletom. Plus – ima mnogo manje opreme i kablova.
Beam 2 je 670$ i dva Symfoniska 300$. Da li ovo može da se zbudzi bez avr i da li zaista daje bolji rezultat od recimo Sonos Arc all-in-one koji je 1030$?

Sonos Beam je €500
dva Symfoniska su 30.000 din
nije potreban AVR

Sonos Arc je €850 ali bez zadnjih zvučnika
( i Sonos i Beam su all in one ali su im potrebni zadnji zvučnici za kompletnu sliku )

Oba modela su više nego superiorni u odnosu na bilo koji Samsung ili neke druge firme saundbar.

Može se dodati subvufer ali zaista nije potreban, normalno sa njim su još čistiji i jači basovi

Kazi ti meni, taj Beam, samo on, jel valja cemu? Ovi zvucnici iz Ikee su mi ruzni samo oni, lepsi su mi oni kao slika, ali su 200e. Verujem za taj novac mogu daleko kvalitetnije da prodjem.
Ali za pocetak nadam se da sa Beam samo, bio bi dobar upgrade od standardnih Tv zvucnika, iako su oni na C2 jako dobri.

Za TV zvucnike je znacajan upgrade i najjeftiniji Hisense soundbar. Tuzno, ali istinito.

Sonos Beam je €500
dva Symfoniska su 30.000 din
nije potreban AVR

Sonos Arc je €850 ali bez zadnjih zvučnika
( i Sonos i Beam su all in one ali su im potrebni zadnji zvučnici za kompletnu sliku )

Oba modela su više nego superiorni u odnosu na bilo koji Samsung ili neke druge firme saundbar.

Može se dodati subvufer ali zaista nije potreban, normalno sa njim su još čistiji i jači basovi
Kapiram to nego kako se povezuju sa Beam ova dva? Preko wifi? I kako to utiče na dijalog u filmskom sadržaju npr? Da li su oni tu samo kao surround? Daj malo više detalja.
Kazi ti meni, taj Beam, samo on, jel valja cemu? Ovi zvucnici iz Ikee su mi ruzni samo oni, lepsi su mi oni kao slika, ali su 200e. Verujem za taj novac mogu daleko kvalitetnije da prodjem.
Ali za pocetak nadam se da sa Beam samo, bio bi dobar upgrade od standardnih Tv zvucnika, iako su oni na C2 jako dobri.

Beam se vezuje na preko HDMI porta, poželjan je HDM ARC a može i preko optičkog kabla. U pakovanju se dobija njihov hdmi kabl i adapter na optiku.
Zvuk je fenomenalan.
IKEA zvučnici jesu ružni ali imaju odličan zvuk i u njima su isti drajveri kao u slika-zvučnicima i u Sonos One zvučnicima. Kod slika zvučnika je prednost što gril može da se menja, ali su ovi drugi ipak bolji za zadnje zvučnike jer se lakše pozicioniraju u prostoru. IKEA pravi dve vrste nosača za njih - za zid i postolja. Cene su slične i sve zavisi od rasporeda, ja sam uzeo postolja. Naravno SONOS ONE sa postoljem izgleda fenomenalno ali je cena duplo veća a razlika je samo u izgledu.
Svi zvučnici se povezuju veoma lako preko wi-fi, postoji app za iOS i Android i naravno za Win. Na svakom zvučniku postoji i ulaz za utp kabl.
Ovo su aktivni zvučnici i čuju se kao da su vezani na avr. Razlika je što nema dodatnih kablova okolonaokolo sobe do avr već samo do najbliže utičnice za struju. Kada se pusti neki koncert osećaj je kao da ste u toj hali, isto je i kada su neki sportski prenosi.
Beam ima podešavanje - true sound - kojim se podešava zvuk u zavisnosti od prostorije, a kod skupljeg ARC modela on je non stop uključen.
Od neke 1974 godine se bakćem sa gramofonima, pojačalima, zvučnicima... tako da sam i čuo i video a i imao mnogo toga. U nekom od prethodnih postova sam i pisao sa kojim kompletom sam ih upoređivao ( a taj komplet je joše uvek tu).

Hvala. Nema nikakvog laga zbog wifi povezivanja? Koliko sam video za true play opciju mora iP ili su to sredili i za Android OS?

Za TV zvucnike je znacajan upgrade i najjeftiniji Hisense soundbar. Tuzno, ali istinito.
Ja uzeo ovaj Vivax za 8.500... rek'o, necu ja to smeti svakako da koristim zbog komsija (a ni zbog gospodje) pa da ne bacam pare. Pa meni je ovo ekstra. Prvi utisak mi je bio da je promasena kupovina, medjutim izgleda da je bilo zbog 3.5mm konekcije. Kada sam stavio spdif potpuno je drugaciji dozivljaj. Gospodja naravno drobi ali ignorisem je (gledam normalnom glasnocom ali u nekim scenama lupe niski tonovi samo tako...). Ima neka opcija 3d , koja mi je ekstra za filmove i serije ali za obican program ili YT mi ne odgovara (nema veze sa surround ali pravi neki osecaj kao da sam u bioskopu)... mogu samo da zamislim kako se cuju ovi koje pominjete od 400, 500+

Malo me nerviraju jer deru za sub. Da je mini 299e bilo bi super, ovako preskupo.
Pa sam soundbar je 499e koji je 95% zvuka.

SYMFONISK znaci samo zahtevaju normalno dva kabla za struju.

Dobra zvuči kombinacija što je predložio samo mene zanima kako bi to izgledalo upareno sa android boksom, konzolom itd jer nema audio/hdr passthrough. S druge strane ima Arc za tu lovu, ali bez surround zvučnika nije to to a i uzima previše mesta ispred tv-a.

Dobra zvuči kombinacija što je predložio samo mene zanima kako bi to izgledalo upareno sa android boksom, konzolom itd jer nema audio/hdr passthrough. S druge strane ima Arc za tu lovu, ali bez surround zvučnika nije to to a i uzima previše mesta ispred tv-a.
Jel to znači da ne bi bilo zvuka kada se igra nešto na PS5 povezanim direktno na TV?

Koliko sam video za true play opciju mora iP ili su to sredili i za Android OS?
Trueplay nažalost radi samo na iOS uređajima, ne može na Androidu.

Svi ti uređaji bi morali da budu priključeni na TV, nema nikakvih problema. Sonos inače ne podržava DTS:X ni DTS-HD, tako da se to konvertuje.

Ja sam planirala da uzmem Samsung HW-Q990B, ali sam onda naišla na brdo komentara korisnika koji se žale na to da se non-stop gubi konekcija sa sabvuferom i zadnjim zvučnicima. Bukvalno se svaki dan neko javlja na Reddit-u da iskuka. Izgleda da su ugradili nešto falično. Ovi kojima radi kako treba su u manjini. Sad sam počela da gledam Sonos, i to Sonos Arc jer za razliku od Beama ima zvučnike za Dolby Atmos, s tim što bih kupovala deo po deo na svakih par meseci. Skupo, ali deluje isplativo na duže staze jer ne izbacuju modele svake godine i duže traje podrška.

Apsolutno je sinhronizovano sve.
Koristio sam iPad 5 za true sound i nisam probao na Androidu.
Jel nisi imao problema sa kalibracijom preko IPad-a 5? Čitala sam da nekima izbacuje grešku i da ne može da se odradi. Na zvaničnoj stranici stoji da podrška za peticu stiže uskoro. I jesi probao da puštaš muziku preko njihove aplikacije na Androidu? Jel nema seckanja? To mi je jedino malo bezveze, šteta to nemaju Bluetooth.

Jel to znači da ne bi bilo zvuka kada se igra nešto na PS5 povezanim direktno na TV?
Naravno da ne, ima zvuka. Svi uređaji se samo priključe na TV.

Kalibracija na iPod 5 bez problema.
Ne znam kakva je podrška za Android jer nemam Android uređaj. Na Redditu vidim da se žale zbog toga, ali sam samo video naslove.
Muziku slušam preko app za Win i preko iPad 5. Uglavnom Deezer i neke radio stanice. Koristim Ikea remote za zvučnike/slika.

Link za Dolby Atmos
Link za DOlby Atmos
Link za Dolby Atmos
Link za Dolby Atmos

Poslednja izmena:
Znači mora apple uređaj 🤦‍♂️. Imam stari iPad mini 3 i nemam nikog ko ima iP u okruženju tako da to otpada. Ne kapiram koja bu*ala je ovako nešto implementirala.

Iz koje sad win app? Zar nije dostupna samo za iOS?!

@anicai
Jel imaš neke linkove za to što gledaš?
I ja bih nešto sa Dolby Atmos podrškom, bežičnim povezivanjem i cast opcijom.
Za šta konkretno? Čitala sam razne recenzije i forume. Imaš na Redditu grupe soundbars i sonos, i forume avsforum, avforum i forums.overclockers.

Ne znam kakva je podrška za Android jer nemam Android uređaj. Na Redditu vidim da se žale zbog toga, ali sam samo video naslove.
Žale se samo na nedostatak Trueplay kalibracije, aplikacija bi trebalo da radi normalno, nego me zanimalo iskustvo iz prve ruke. Koliko znam na Androidu mora da se uđe u njihovu aplikaciju, pa se tu bira servis, YouTube, Deezer, Spotity, itd. i odatle se onda pušta. Jedino Spotify i Tidal mogu direktno iz nativne aplikacije jer podržavaju Spotify/Tidal Connect.

Trueplay se radi preko iOS app - i to je automatsko podešavanje
Iz WIn app mogu da se vrše ručna podešavanja
Ali opet to nije isto. Trueplay kalibriše na osnovu prostorije i po komentarima se čini da dosta utiče na poboljšanje zvučne slike. Ostala podešavanja u aplikaciji su samo za bas, treble i možda još nešto.

Kupio sam Sonos bez čitanja komentara. Imao sam samo preporuku od jednog poznatog džez muzičara.
Tek posle sam počeo da čitam komentare na Redditu i tu su na 50:50 za Trueplay.
U svakom slučaju uživam u slušanju/gledanju od marta meseca

Da dodam da ja uživam u Q990B. Odlučio sam da ga uzmem, iako sam čitao da ljudi prijavljuje gubitke konekcije. Meni sve radi kao sat.
Kupio sam ga bez da ga čujem. I oduševljen :)

Da dodam da ja uživam u Q990B. Odlučio sam da ga uzmem, iako sam čitao da ljudi prijavljuje gubitke konekcije. Meni sve radi kao sat.
Kupio sam ga bez da ga čujem. I oduševljen :)
I nijednom se nije gubila konekcija? Kad si ga uzeo? Čitam po forumima da su modeli koji se proizvode od avgusta u redu, a sve pre toga ima falinku. Dakle, lutrija kad se kupuje.

Pre desetak dana. Ne znam da li negde ima datum proizvodnje, rado ću ga podeliti.
Od kupovine je uključen desetak sati dnevno, ni jedan problem do sada.
Kako ga sada koristim:
Zvuk dobija ili iz Nvidia Shield (TiVimate, Plex, YT, HBO, Netflix, Deezer), ili kroz Bt (Deezer, YT).
Prostor je oko 100 kubika, zvukom sam pre zadovoljan.
Tek sledi igra sa losless formatima, i traganje za adekvatnim izvorom zvuka (dac?).
TV je mator, najtanji je u ovoj postavci, pa je zato veza
Shield - <hdmi1> - Soundbar - <hdmi eARC> - Panasonic

Nisam proveravao da li postoji noviji fw. Pretpostavljam da to ne ide ota, jer postoji servisni USB port

Zar ne bi trebalo da iz Shielda ide u soundbar, pa iz soundbara u TV?

Nazad
Vrh Dno