ma ja sam ga ugradio u servisu Gile u Zemunu, ali ima skoro 14 godina. Fabricki ugradjeni alarm na vw me je tada kostao 300e i kad su mi isekli vrata, taj se alarm nije ni cuo koliko mu je slab zvuk. zamena vrata me je kostala skoro 1000e i to nije sve. Iako je lopove policija uhvatila na delu, svi su ih stitili i meni su davali dezinformacije, kako bi ih zastitili. Pogresne informacije sam dobio odmah u mupu novi beograd, da su neki bosanci... zatim od pravne savetnice u opstini da ne mogu da ih tuzim ako ih goni javni tuzilac i na kraju sudija mi se smejala sto trazim da mi se plati odsteta, jer navodno od cega da mi oni plate kada ne rade !?? Tako da su lopove svi stitili a ja sam sve troskove sam platio. I u servisu autokomerca su me ubedjivali da se boja nece razlikovati i slagali su me, to sam znao unapred jer profesionalno radim sa lakovima. Znaci, u Beogradu nema ko ne laze

I, pre par godina ostavio ja kola u servisu radi nekih odrzavanja i kada sam posao po njih taksijem, (taksista mi iz komsiluka) kaze covek kupio novi Reno Lagunu, i ujutru ga nije nasao na parkingu, nestao bez traga i glasa. I eto, da je odmah ugradio dobar alarm i eventualno jos koji skriveni prekid u instalaciji, verovatno ne bi zavrsio tako da on otplacuje kredit a da se voze drugi. I ocigledno je da alarm treba odmah ugraditi i to dobar. Kad sam ja razmislio posle te prve obijacine, nemam ja nista od toga sto je policija navodno uhvatila te lopove, bolje spreciti nego leciti i tada sam opet otisao u VW autokomerc da mi skinu taj njihov alarm, ali su mi njihovi "majstori" rekli da ne moze... I ja sam svejedno ugradio i excalibur, ponovo skoro 300e, ali mi je on spasao vozilo jos od 2-3 pokusaja kradje.
Znaci, ako cekas da ti garancija prodje, mozes ostati i bez automobila, a u Srbiji ti niko nece nadoknaditi kompletnu stetu, nego sta ti daju oni iz osiguranja, a dace ti sigurno manje nego sto izgubis. A i ako popravljas, kod svakog naseg autolimara rade sa brusilicama i kada mu skinu pocinkovani sloj, to kasnije mora da rdja i da izbija druga boja odozda u vidu fleka. Kod nas jos ne rade kao na zapadu, da iz fabrike poruce fabricki ofarbani deo u odredjenoj boji, nego "maheri" sami farbaju i onda se ti hvatas za glavu kad vidis kako si prosao... Zato je najbolje i najsigurnije da kad preuzmes automobil od prodavca, ides direkto u servis da ga obezbedis od kradje i sto je najcrnje da ljudi i ne znaju da time ne gube garanciju. To vam niko nece reci od prodavaca jer i oni gledaju da vam prodaju i njihove alarme ko zna kakve...
Najbitnije je kod ugradnje, da ne zaboravite, da vam alarm ne bude vezan sa centralnom bravom, jer u slucaju jake grmljavine reagovace shock senzor i necete moci da iskljucite alarm a da ne otkljucate vozilo. Znaci posebno telekomanda za vrata. I takodje jako je bitno da shock senzor ne bude fiksiran za metal, jer ce u tom slucaju biti more laznih alarma, nego negde na plasticnim delovima. Ja sam trazio da mi postave i jedan prekidac da mogu da iskljucim alarm sa sirene, tako da moze biti ukljucen a da se sa aktiviranjem cuje samo zvuk na telekomandi kod mene. I naravno bitno je da se sa aktiviranjem alarma ukljuce i sva 4 migavca, da svi vide na kom se vozilo ukljucio alarm.
Eto toliko o mom excaliburu, odlicno se pokazao inace bih ostao bez vozila da nije bilo njega, a takodje vrlo dobra je preventiva/zastita od kradje delova sa vozila, grebanja, udaraca.