Šta je novo?

Foto i video oprema Preporuka za kameru u automobilu

Koji fotoaparat ili kameru kupiti?

Note10

Slavan
Učlanjen(a)
12.10.2014
Poena
285
Pozdrav,
Desilo mi se da su me po drugi put najadili na parkingu ispred zgrade, nema pomoći od nadležnih naravno, jedino što preostaje jeste da sama nadoknadim štetu.
Dajte mi preporuku za neku od onih kamera koje se koriste za snimanje, dakle ne parking kamera nego kamera iz koje ću moći da izvučem snimak sledeći put kada se ovako nešto desi. Nemam predstavu ni o čemu u ovom segmentu tako da ne znam šta bih rekla "do koliko para" i slično, nešto što će mi stvarno značiti za ovakve situacije. Pretpostavljam da je bitno da ima što širi ugao i pokrivenost snimanja i da može da snima kada auto nije upaljen ako to uopšte postoji, eto to je ono što mogu da navedem kao usmerenje.

Hvala unapred i ako ima neko iskustva sa ovim stvarima, koliko to uopšte znači kao dokaz, neka se oglasi slobodno.

Rešenje
Njemu treba "parking mode" to 70mai 1s nema, a i vecina kamera to nema jer dash camere uglavnom sluze da snimaju voznju.
Moja xiaomi mijia 1s kamera od 70€ ima parking mode.
Dajte neki link za taj model koji ima parking mod a može kod nas da se pazari.
Xiaomi 1S kamera
Negde se vodi i kao Xiaomi Mijia 1S kamera
Oko 70€ je, snima u 1080p, podržava micro sd kartice od 64gb
Ja je imam oko godinu dana i zadovoljan sam
Ja imam 70Mai pro koja je za snimanje voznje a ima i opciju da se ukljuci i snima kada neko udari auto ali je problem sto ona snima samo prednju stranu to jest kroz soferku.
Sada imaju i setovi od dve kamere jedna snima napred druga pozadi ili isto samo kroz sofersajbne pa mislim da ti za parking ni to nebi radilo posao
Zato mislim da ti je bolje ako imas mogucnosti da postavis kameru na zgradi ili gde vec mozes da ti gleda na ceo auto dok je parkiran.

Jako je škakljivo pitanje o video nadzoru, jedino da juriš snimke sa okolnih kamera ili da ugradiš svoju na terasi ali uz odobrenje skupštine stanara ako imaš stalno mesto parkiranja. To iz automobila da se uključuje po potrebi jako je teško, ne smeš da snimaš bez odobrenja a da se uključuje kada i neko prolazi pored auta se smatra snimanjem bez odobrenja.

Kako koriste onda kamere za vožnju? Misliš škakljivo je kao neki dokaz na sudu ili škakljivo uopšte? Taksisti i CarGo imaju kamere u vozilima, kako to sme? A i brdo ljudi "civila" viđam. Dosta bi mi bilo da znam ko je pa da mu karma stigne brže.

Negde sam procitao da je u Austriji kazna oko 1000e ukoliko imate kamericu u autu... eto cisto informativno,ako krenete negde preko da se informisete na vreme

Pa kaznu (možda) mozeš samo da dobiješ ako objavis negde takav snimak pa te neko prijavi/tuži itd ... Obzirom da ti treba da nadgledaš dok je parkiran auto, ali naravno i u toku vožnje da snima kad je već tu, onda nemaš problema. Neke zemlje ne dozvoljavaju kameru pa ako putuješ negde proveriš ili je jednostavno skineš.
Tebi bi bila dovoljno neka Xiaomi i dokupiš hardvare kit da bi kamera snimala nonstop. Bez ovoga i baterije u samoj kameri nemoj mnogo da očekuješ.
Za prednju imas 70mai 1s ili tako nešto, na KP su oko 40-50e. Ova bi bila od ovih jeftinijih i ispod toga ne bi išao.
Malo skuplja 70mai pro plus (da ne guglam sad tačnu oznaku) možeš da koristiš samo za napred, ali ima opcija da se dokupi i manja koja se upari i postaviš je pozadi.

Problem je sto sve kamere koje se nalaze u automobili snimaju/slikaju samo kroz soferku a sta je sa udarcima sa strane auta?
Zato sam u drugom postu i naglasio da joj treba kamera na zgradi,zidu,terasi,prozoru ... koja bi snimala ceo auto.

Ma dovoljna mi je i ova koja snima samo napred, što širi ugao, jer su me 2 puta udarili tako što su se uparkiravali pored mene a ja se uglavnom parkiram u rikverc tako da mi je auto u 95% slučajeva okrenut šajbnom ka napred .. dakle videlo bi se ko je ulazio pored mene na parking mesto, broj tablice da se usnimi je dovoljan. Ne vozim Jaguar i Porche pa da nadgledam kretanje oko auta, u tom slučaju bih verovatno živela u vili ili u zgradi sa parkingom 😄

70mai 1s onda moze za kolegu offline71, navedeno kao neki minimum na koji bi išao a da nije 70-80e kako je navedeno u njegovom postu.
Nisam obratio paznju za parking mod, hvala za ispravku (y)

Njemu treba "parking mode" to 70mai 1s nema, a i vecina kamera to nema jer dash camere uglavnom sluze da snimaju voznju.
Moja xiaomi mijia 1s kamera od 70€ ima parking mode.
Dajte neki link za taj model koji ima parking mod a može kod nas da se pazari.
Xiaomi 1S kamera
Negde se vodi i kao Xiaomi Mijia 1S kamera
Oko 70€ je, snima u 1080p, podržava micro sd kartice od 64gb
Ja je imam oko godinu dana i zadovoljan sam

Problem je sto sve kamere koje se nalaze u automobili snimaju/slikaju samo kroz soferku a sta je sa udarcima sa strane auta?
Zato sam u drugom postu i naglasio da joj treba kamera na zgradi,zidu,terasi,prozoru ... koja bi snimala ceo auto.
i to sam radio, ali kad su komsije videle kameru na mojoj terasi, vise tu nije bilo mesta za parkiranje jer su navalili i oni iz susednih zgrada da parkiraju gde je okrenuta kamera. Ja sam resio taj problem tako sto sam odmah skinuo kameru i ugradio alarm excalibur i namestio ga na najosetljiviju poziciju, tako da cim ga neko pipne zaurlaju 3 sirene i na daljincu dobijam signal i ja sam za par sekundi na prozoru i vidim ko ga je dirao. To mi je nekoliko puta spasilo vozilo od kradje, a i tacno znam ko mi je i gde ostavio trag na vozilu. A kamera u vozilu jeste korisna ali samo donekle i to u voznji.

Auto mi je u garanciji, svakako ga ne smem voziti baš bilo gde da ga čačkaju žike po garažama. :) Hvala svakako svima, uz izmešteni obd biće ovo dva fina dodatka, najpre Mai pa onda i ovo drugo. Što se mene tiče može lock. 👏

Šalji u inboks gde, šta tačno i koliko vezano za Excalibur :)
Ja sam moj excalibur ugradio na Ledinama. Tokarska 8.
Za ostalo tu je google :sneaky:
Da li može da se izvuče struja iz plafonjere, da tu zakačim/povežem upaljač adapter da ne moram da idem oko šoferke pa do upaljača? Meni treba kamera koja nema ekran već samo mesto za SD karticu i nek snima pa za ne daj Bože da imam neki dokaz.
Verovatno da može, samo nađi krštenog auto električara koji će to da ti uradi

ma ja sam ga ugradio u servisu Gile u Zemunu, ali ima skoro 14 godina. Fabricki ugradjeni alarm na vw me je tada kostao 300e i kad su mi isekli vrata, taj se alarm nije ni cuo koliko mu je slab zvuk. zamena vrata me je kostala skoro 1000e i to nije sve. Iako je lopove policija uhvatila na delu, svi su ih stitili i meni su davali dezinformacije, kako bi ih zastitili. Pogresne informacije sam dobio odmah u mupu novi beograd, da su neki bosanci... zatim od pravne savetnice u opstini da ne mogu da ih tuzim ako ih goni javni tuzilac i na kraju sudija mi se smejala sto trazim da mi se plati odsteta, jer navodno od cega da mi oni plate kada ne rade !?? Tako da su lopove svi stitili a ja sam sve troskove sam platio. I u servisu autokomerca su me ubedjivali da se boja nece razlikovati i slagali su me, to sam znao unapred jer profesionalno radim sa lakovima. Znaci, u Beogradu nema ko ne laze :)
I, pre par godina ostavio ja kola u servisu radi nekih odrzavanja i kada sam posao po njih taksijem, (taksista mi iz komsiluka) kaze covek kupio novi Reno Lagunu, i ujutru ga nije nasao na parkingu, nestao bez traga i glasa. I eto, da je odmah ugradio dobar alarm i eventualno jos koji skriveni prekid u instalaciji, verovatno ne bi zavrsio tako da on otplacuje kredit a da se voze drugi. I ocigledno je da alarm treba odmah ugraditi i to dobar. Kad sam ja razmislio posle te prve obijacine, nemam ja nista od toga sto je policija navodno uhvatila te lopove, bolje spreciti nego leciti i tada sam opet otisao u VW autokomerc da mi skinu taj njihov alarm, ali su mi njihovi "majstori" rekli da ne moze... I ja sam svejedno ugradio i excalibur, ponovo skoro 300e, ali mi je on spasao vozilo jos od 2-3 pokusaja kradje.
Znaci, ako cekas da ti garancija prodje, mozes ostati i bez automobila, a u Srbiji ti niko nece nadoknaditi kompletnu stetu, nego sta ti daju oni iz osiguranja, a dace ti sigurno manje nego sto izgubis. A i ako popravljas, kod svakog naseg autolimara rade sa brusilicama i kada mu skinu pocinkovani sloj, to kasnije mora da rdja i da izbija druga boja odozda u vidu fleka. Kod nas jos ne rade kao na zapadu, da iz fabrike poruce fabricki ofarbani deo u odredjenoj boji, nego "maheri" sami farbaju i onda se ti hvatas za glavu kad vidis kako si prosao... Zato je najbolje i najsigurnije da kad preuzmes automobil od prodavca, ides direkto u servis da ga obezbedis od kradje i sto je najcrnje da ljudi i ne znaju da time ne gube garanciju. To vam niko nece reci od prodavaca jer i oni gledaju da vam prodaju i njihove alarme ko zna kakve...

Najbitnije je kod ugradnje, da ne zaboravite, da vam alarm ne bude vezan sa centralnom bravom, jer u slucaju jake grmljavine reagovace shock senzor i necete moci da iskljucite alarm a da ne otkljucate vozilo. Znaci posebno telekomanda za vrata. I takodje jako je bitno da shock senzor ne bude fiksiran za metal, jer ce u tom slucaju biti more laznih alarma, nego negde na plasticnim delovima. Ja sam trazio da mi postave i jedan prekidac da mogu da iskljucim alarm sa sirene, tako da moze biti ukljucen a da se sa aktiviranjem cuje samo zvuk na telekomandi kod mene. I naravno bitno je da se sa aktiviranjem alarma ukljuce i sva 4 migavca, da svi vide na kom se vozilo ukljucio alarm.

Eto toliko o mom excaliburu, odlicno se pokazao inace bih ostao bez vozila da nije bilo njega, a takodje vrlo dobra je preventiva/zastita od kradje delova sa vozila, grebanja, udaraca.

Poslednja izmena:
Najbitnije je kod ugradnje, da ne zaboravite, da vam alarm ne bude vezan sa centralnom bravom, jer u slucaju jake grmljavine reagovace shock senzor i necete moci da iskljucite alarm a da ne otkljucate vozilo. Znaci posebno telekomanda za vrata. I takodje jako je bitno da shock senzor ne bude fiksiran za metal, jer ce u tom slucaju biti more laznih alarma, nego negde na plasticnim delovima. Ja sam trazio da mi postave i jedan prekidac da mogu da iskljucim alarm sa sirene, tako da moze biti ukljucen a da se sa aktiviranjem cuje samo zvuk na telekomandi kod mene. I naravno bitno je da se sa aktiviranjem alarma ukljuce i sva 4 migavca, da svi vide na kom se vozilo ukljucio alarm.
Kod excalibura moze da se iskljuci sok senzor putem daljinskog upravljaca, a moze da se iskljuci i samo sirena, ne treba nikakav prekidac.
lazni alarmi su jer majstor nije dobro ustelovao, a sve to posebno moze i da se programira da radi kako ti hoces, to je odlican alarm.

Ma dobro je on to meni instalirao, a shock senzor je glavni u toj prici i nema logike iskljucivati ga. Ja sam odabrao i skuplju varijantu sa dva daljinca i trazio dodatne prekidace u instalaciji.

Ima logike kada je grmljavina.

Iskljucuje se bese na dugme pritisnes jedno pa drugo i tako se bajpasuje do sledeceg ukljucenja.

Davno sam imao excalibur ali se secam da se sve i svasta moglo programirati.
taj alarm vise nije popularn samo zato sto je skup.

pa da, ali ako zelis da resis problem, onda ti nije resenje da stavis nesto od elektronike sto ce biti nepouzdano i da ti se svaki cas javljaju lazni alarmi. Kad imas lazne alarme, onda oguglas i ne reagujes ni na prave alarme kad bi morao da reagujes. A lazni alarmi se javljaju uglavnom kod jeftine elektronike koja vec na nula stepeni celzijusa trokira ili kada je povecana vlaga u vazduhu ili senzori loseg kvaliteta. I sta si postigao sa takvom ustedom ?

Nazad
Vrh Dno