Šta je novo?

preporuka za install windowsa

hugoboss

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
304
obzirom da nemam dovoljno jaku masinu za vistu [a i ne nameravam i pored jake masine da je instaliram] interesuju me vasa iskustva sa raznoraznim clean i tweek-ovanim win-ovima. nameravam da instaliram sledece nedelje win [znaci generalka] pa me zanima koji mi vi verziju preporucujete da stavim?
posedujem obican sp2, black, kao i corporate sp2... dakle pored ovih pomenutih koje mi jos preporucujete?

hvala! poz!

p.s.-kad sam vec kod generalke, zanima me koji mi program preporucujete za pravljenje particija posto do sad nisam imao ni jednu, a vidim da je to postala neophodnost... isto tako malo ako je moguce da mi objasnite taj proces participiranja... 😀 hvala!

Shto se tice drugog pitanja, kad krenesh da instalirash win, videcesh opcije u BIOS-u za brisanje, formatiranje particija, mislim da ti nece biti problem da se snadjesh. A shto se tice Win-a preporucujem najobicniji XP sa SP2 i svim zakrpama koje su poslednje izashle, znaci neki Septembar cini mi se da sam vec video....

e da da...imam i ovaj autopatcher poslednji tj zadnji koji je izasao... malo me je zezao IE7 i WMP11... mada naravno moguce je da sam i ja nesto zeznuo 😀

sto se tice particija... trenutno nemam nijednu, tako da ce samo pasti format c: i onda bi tek particije pravio

Poslednja izmena:
Još jedan glas za najobičniji XP SP2. Za pravljenje particija možeš koristiti Partition Magic, Paragon Partition Manager, itd... Use Google..

Zaobidji black micro i ostala izdanja cesto se pokaze da nisu bas prava resenja jer vise stete nego koristi

Sta ce ti te olaksane verzije, imas sistem u kojem bi cak i Vista lepo radila sa malo tweak-ovanja...
A ako kojim slucajem budes imao 2 giga memorije, savetujem Vistu, meni se previse svidja, *** kad sam Lozac :d 😛

Olakšane, micro, lite verzije Windowsa često mogu da naprave dosta problema jer ne možeš sa stopostotnom sigurnošću znati šta je isključeno/disableovano.

Instalirao sam jako mnogo Windowsa (porodica, prijatelji, poznanici, posao...) i bez problema radi jedino Windows XP + Service Pack 2 (ne integrisan u WinXP) + najnoviji drajveri + po mogućstvu bez BETA programa.

Bitno je da isključiš servise koji ti apsolutno nisu i nikada neće biti neophodni za svakodnevni rad. O funkciji servisa možeš da pročitaš u samom Windowsu i na internetu.

Za particionisanje hard diskova sam uvek koristio Partition Magic. Verovatno ima i boljih ali ja ovaj koristim odavno i nikada me nije izdao. Tutorial o Partition Magic 8 programu možeš downloadovati ovde.

Koristio sam vishe razlichitih custom XP instalacija,i uglavnom su sve radile vishe nego dobro,u zavisnosti od mashine gde su instalirane,chak i bolje nego klasichan XP+SP2.Znachi,ne mozesh da znash dok ne probash,ali ti u svakom sluchaju ne bih savetovao skroz osiromashene verzije od recimo 250-300 mb,jer su vrlo verovatno previshe iskasapljene za neki ozbiljniji rad.

winxp professional sp2,
particije odredi prilikom samog instaliranja windowsa na samom pocetku procesa kada proverava dali vec imas neki win instaliran.
odaberes opciju delete partition (pa potvrdis sa mislim D pa sa L) tako obrises SVE , a zatim kreiras particije po sopstvenom nahodjenju sa C (create partition) , upises zeljenu velicinu particije i tako za sve particije koje zelis( vazno je da ne ostavis ni jednu RAW particiju jer kada se digne win nece videti RAW ostatke harda.
jako jednostavno.
p.s.
ako na xp sp1 naknadno pokusas da instaliras xp sp2 mozes imati problema,koje ces resiti tako da sa instalacionim diskom od xp sp1 "obrises" sve particije, ubacis xp sp2 i woala sve je ok.

p.s.
ako na xp sp1 naknadno pokusas da instaliras xp sp2 mozes imati problema,koje ces resiti tako da sa instalacionim diskom od xp sp1 "obrises" sve particije, ubacis xp sp2 i woala sve je ok.
Na osnovu mog iskustva mislim da nisi u pravu. Da ne pišem sada zašto ali u principu prilikom instalacije formatira se particija na kojoj se instalira Windoza tako da predhodna instalacija OS-a nema nikakve veze.

Običan WinXP PRO + SP2 (integrisan u instalacioni CD) po meni je najbolja opcija.

Olakšane, micro, lite verzije Windowsa često mogu da naprave dosta problema jer ne možeš sa stopostotnom sigurnošću znati šta je isključeno/disableovano.

Instalirao sam jako mnogo Windowsa (porodica, prijatelji, poznanici, posao...) i bez problema radi jedino Windows XP + Service Pack 2 (ne integrisan u WinXP) + najnoviji drajveri + po mogućstvu bez BETA programa....

Potpuno sam saglasan sa ovim. Jedino je malo problem poskidati svu onu masu zakrpa posle SP2, ali sa brzim netom ni to nije strashno.

pa dobro imam ovaj autopatcher iz avgusta '07. tako da nece biti problema,a sa procesima cu da se zezam naknadno.samo da formatiram i instaliram i posle sve moze... jos samo kad bi saznao kako da disable-ujem IE bilo bi sjajno... nista, znaci prilikom instalacije win-a, da odaberem kako i na koliko da izdelim hard, a isto tako mogu i sa partition magic-om... valjda nije problem ako instaliram office naknadno, posto nemam disk kod sebe...

nista, hvala puno ljudi! sutra je dan D, pa vam javljam kako je sve proslo!

poz!

A) Instaliraj WinXP + SP2
B) Instaliraj sve potrebne drajwere
C) Uradi update preko autopatchera
D) Instaliraj Partition Magic 8 pa iz njega particioniši disk kako tebi odgovara (ako nisi siguran koliko ti treba mesta za systemsku particiju prvo instaliraj sav softwer pa tek onda pristupi particionisanju diska)
E) Instaliraj sve ostalo

Nazad
Vrh Dno