Generalno, mislim da te potpuno pogresno uche na tom predmetu. Nije poenta da ti uzmes neki dizajn i da u njega na silu guras neke OO patterne, samo da bi se oni tu nasli.
Prilikom dizajna uvek moras krenuti od problema kojeg resavas. Da bi u dizajniranju koristio patterne potrebno je da znas principe na kojima su ti patterni zasnovani, odnosno neke osnovne principe OO programiranja/dizajna (loose coupling, high cohesion, once and only once, find what varies and encapsulate it...). Tek tada pristupas resavanju problema i pravljenju nekog odredjenog dizajna (imajuci u vidu OO principe i koristeci odgovarajuce patterne koji ce za taj konkretan problem pomoci postizanju ovih principa).
Dakle, nemoj se truditi da u taj dizajn uguras neki random pattern, nego pogledaj sam problem koji vam je profesor dao, i pokusaj da unapredis dizajn tako da on vise odgovara osnovnim OO principima, da je fleksibilniji ka dodavanju novih zahteva i slicno. Takvim razmisljanjem ce se neki postojeci patterni nametnuti sami po sebi.
Ti trenutno razmisljas "Imam pattern, gde da ga ubacim", umesto da razmisljas na sledeci nacin "Imam problem, razumem problem, razumem neko pocetno resenje, razumem mane tog resenja. Kako da eliminisem te mane i unapredim resenje? Da li su takvi problemi vec resavani ranije? Mozda postoje patterni za kvalitetno resenje problema tog tipa? Ukoliko ne mogu da ih nadjem, jednostavno cu slediti OO principe i sam cu da izvedem novi kvalitetan dizajn, koji ce mozda cak postati i neki novi dizajn pattern".
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari