Šta je novo?

Predstavljeni Macovi sa Intel procesorima

• Začetnik teme Začetnik teme ivo.r
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
delimir je napisao(la):
Ali se smaras sa ciganjskom krckavom plastikom; sarenim portovima sa svih strana ("omiljeni" su mi audio portovi u one tri cuvene boje i ljubicasti, gay, LPT port); malo malo pa se nesto na PC notebook-ovima klima kao babin zub itd...Mislim, znas i sam o cemu pricam :d

Hm, to sta si ti opisao je ekonomska klasa i nema smisla porediti uopste. Za te pare (~2K+) treba bas biti bliski Marfijev rodjak pa izabrati nesto sa ciganjskom krckavom plastikom i iz PC lap sveta. Svaki, ali bas svaki high end lap koji sam video i probao je bio daleko od toga. A ako nesto i krene da skripi i klima se, to je nakon par godina muske upotrebe, a to mi se desavalo i sa Apple hardverom. I to *ako*. Toshiba koju rabim skoro godinu i po dana i dalje izgleda i "zvuci" kao da je juce kupljena; niti je tastatura "pohabana" (kao ni tasteri touchpada), niti su otisle hinges koje drze monitor, niti da najmanje zaskripi kada je podignes (otvorenu) drzeci samo za jedan cosak. Dok za jeftine notebookove moras da prihvatis da spustanje cene znaci da na necemu mora da se ushtine, u ovoj cenovnoj klasi dobijas kvalitetnu izradu, a na nju Apple ipak nema monopol.

Da ne spominjem da na tim kinezima i japancima nemas backlight keyboard i foto-senzore 🙂

Pa dobro, jednog dana ces i ti nauciti da kucas bez gledanja u tastaturu :d

Sa upotrebom (istina odlicnog) Intelovog procesora Apple po meni ipak postaje jos jedan poznatijih pc-kompatibilac-brandova (osecaj jos vise pojacan debelom preorijentacijom na consumer market sa iPodom i ostalim iStaSveNe); malcice specificniji od ostalih, ali opet pc-brand. Sva sreca sto je Amiga propala pre nego sto smo ugledali takvu jeres i kod njih.

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Ranije je poredjen G5 sa P4 pa je bio 2x brzi. Sada imas SPECint i SPECfp testove koji pokazuju da je Intel Core Duo na 2.0GHz brzi 2-3x od G5 na 2.1GHz. Ne vidim sta je tu netacno?

nije mi jasno kad cete prestati da poredite procesore? sam procesor, tj. snaga se meri valjda u gigaflopsima, konkretno northwood P4 na taktu koji vec radi 3,06Ghz je oko 6 gigaflopsa, dok (da ne lupam gluposti za single cpu) za dual G5 2.5 negde preko 70 primera radi navedeno. ali s obzirom na jaz izmedju RISC i CISC-a, kao celokupan sistem nemerljivo je...

ali, razlikujete li vi motherboard i logicboard, kako to radi uopste??? :trust:

nekad davno bese FronSideBus, sada HyperTransport ili kako se vec zove (ispravite me ako gresim, posto nisam bas "u trendu"). koliko je puta sporiji jedan amd xp koji je nosio nekad PR 2400+ i radio na 2GHz od sadasnjeg venice 3000+ koji jedva dohvati 1,8Ghz???

Ranije je poredjen G5 sa P4 pa je bio 2x brzi. Sada imas SPECint i SPECfp testove koji pokazuju da je Intel Core Duo na 2.0GHz brzi 2-3x od G5 na 2.1GHz. Ne vidim sta je tu netacno?
kako mislis "Sada imas SPECint i SPECfp"? pa set tih testova postoji vec 15 godina! Netachno je tu sto su pricali da je MacG5 vs. P4 Duplo brzi (PhotoShop testovi, Cinebench... i ostali uglavnom reallife testovi) e sad kad je taj isti P4 chip u Macu sad je pricha da je MacP4 brzi od onog istog MacG5 - to jednostavno ne moze biti tachno, da je P4 sad duplo brzi samo zato sto je u Macu!
btw shto spominjes CoreDuo? hoce li to stavljati u Macove? Nece ni biti P4 Macova?

kovacm je napisao(la):
kako mislis "Sada imas SPECint i SPECfp"? pa set tih testova postoji vec 15 godina! Netachno je tu sto su pricali da je MacG5 vs. P4 Duplo brzi (PhotoShop testovi, Cinebench... i ostali uglavnom reallife testovi) e sad kad je taj isti P4 chip u Macu sad je pricha da je MacP4 brzi od onog istog MacG5 - to jednostavno ne moze biti tachno, da je P4 sad duplo brzi samo zato sto je u Macu!
btw shto spominjes CoreDuo? hoce li to stavljati u Macove? Nece ni biti P4 Macova?

Pa svi novi Intel Makovi su sa Core Duo...

,ako baterija Centrino procesorima traje oko 2-2.5 sati ,Mac- ce sigurno ici i do 4 sata.
molio bih "delimira" da mi potvrdi koliko mu traje baterija na Apple PowerBook G4 Aluminium
, dok radi sa nekim aplikacijama!

axa, nice :| sad i ja vidim da lepo pishe na www.apple.com Core Duo :wave:

kovacm je napisao(la):

Ccc, ti nista ne pratis...
1. Naravno da testovi postoje dugo, "sada" sam upotrebio kao kontrast za "ranije" misleci pritom na Appleov metod testiranja i poredjenja.

2. Dual G5 je verovatno bio 2x brzi od Pentium 4 procesora.

3. Sada nije Pentium 4 cip u Macu nego Core Duo. Idi na sajt pa vidi, imas i SPECint i SPECfp tabelu tamo.

4. Pentium 4 i Pentium D ce mozda biti za desktop Macove, Core Duo ce ici u notebook racunare.

1. Naravno da testovi postoje dugo, "sada" sam upotrebio kao kontrast za "ranije" misleci pritom na Appleov metod testiranja i poredjenja.

2. Dual G5 je verovatno bio 2x brzi od Pentium 4 procesora.

3. Sada nije Pentium 4 cip u Macu nego Core Duo. Idi na sajt pa vidi, imas i SPECint i SPECfp tabelu tamo.

4. Pentium 4 i Pentium D ce mozda biti za desktop Macove, Core Duo ce ici u notebook racunare.
Nece Pentium 4 videti Maca, bas kao ni Pentium D!
u PowerMAC-ove ide Conroe!
I sigurno se nece zvati PowerMac, vec verovatno MacStation...

pa zato ste vi ljudi tu da me uputite :d :wave: ne znam kako prvi put nisam video kad lepo pishe Core Duo...

delimir je napisao(la):
Pa, bolje nemoj da se kunes 🙂 Naime, na samom Keynote-u je Jobs objasnio zasto MacBook Pro...Nakon toga je apdejtovan Apple.com.

Biće da sam se ipak zeznuo. Naviko sam na Power prefiks :d

delimir je napisao(la):
Nisu oni indijanci kao Jugodata pa da prodaju Pentium 4 C128 :d

Nemoj tako, jedna je Jugodata :bottle:

delimir je napisao(la):
Pa, Apple postoji mnogo pre 1998. godine. Pre 1998. (otkako je predstavljen iMac) su im masine bile uzasno ruzne, pa opet nisu propali (tj. zamalo )

Pa za ono vreme i nije bilo. Seti se samo prvog Maca. Jedna do ludila simpatična kutijica koja je ako ništa drugo kupovana da služi ko nameštaj (ne mogu da prežalim što nisam hteo da kupim kad mi je bio ponuđen pre par godina za 30 DEM :wall: ) i koju su ko blesavi slikali u svim mogućim filmovima.

Apple je uvek imao taj "think different" trip, i zbog kog su umalo otišli u kanal.
Mada kad nakon svih ovih godina pogledam, i nakon prelaska na Intel, malo šta je od "different" ostalo. Ako se i to malo privida izgubi, jadna im majka. Čini mi se da Apple dosta rizikuje ovim, kao što je neko ovde već rekao, da se pretvori u još jednog proizvođača pc-compatible mašina. No što reče Del-Boy "Those who dares wins Rodney". 🙂

Offtopic: Priča se da je u spašavanju ulogu imao i još jedan čika sa naočarima koji voli da se neformalno oblači na prezentacijama (nije Jobs) 😉 (kraj offtopic)

delimir je napisao(la):
Sa druge strane, ne vidim o kakvom uspehu Apple-a se prica - 3% trzista i nije neki uspeh, naprotiv.

Pa to i jeste ono što me oduševljava, ceo hype oko Apple sa jedne a i tih 3% sa druge strane.

delimir je napisao(la):
Ali se smaras sa ciganjskom krckavom plastikom; sarenim portovima sa svih strana ("omiljeni" su mi audio portovi u one tri cuvene boje i ljubicasti, gay, LPT port); malo malo pa se nesto na PC notebook-ovima klima

Nažalost tome je doprinelo ****** koje čini 90% ponude kod nas.

Što se "gay" tiče, mislim da je tu baš Apple sa nekim modelima bio, kako se to danas popularno kaže "trend seter" (napomena: do skorašnje pojave tog termina u emisijama Snežane Dakić, znao samo za irske i engleske setere :d)

Poslednja izmena:
Nego odgledaste li onu TV reklamu za nove Macove sa Apple sajta? Kako je gotivna fabrika i oni waferi....

Nego odgledaste li onu TV reklamu za nove Macove sa Apple sajta? Kako je gotivna fabrika i oni waferi....

Ajd baci neki link.

Izgleda da su ovi novi Intel iMacovi jezivo brzi (kada se porede sa starim G5 iMacovima). Pogledajte ovo:
http://forums.macnn.com/showthread.php?t=281987
Covek je poterao Photoshop CS2 benchmark pod Rosetta emulatorom na iMac 17" (Intel Core Duo 1.83) i dobio je rezultat 65sec. Poredjenja radi, iMac G5 2.0 sa native Photoshopom taj test odradi za 105sec. Dakle, cak i kad se porede Rosetta vs native PPC verzije ima ubrzanja. Sta ce tek da bude kad izadje natice verzija Photoshopa za Mac racunare sa Intel procesorima?

Poslednja izmena:
Novi iMac i MacBook Pro imaju u sebi i945 cipset. Znaci velika je verovatnoca da bi Dual Core CPU (npr. Pentium D) radio sa i945 plocom pod MacOS 10.4.4. Ja sam Pentium D probao pod 10.4.1 i sistem nije detektovao dual core, vec je CPU video kao P4.

Jedna 945 ploca, 2 giga DDR2-667 memorije, neki Radeon X800xx, Pentium D i SATA disk uz MacOS X 10.4.4 daju masinu u rangu PowerMac-a za relativno male pare. Kapiram da je "original" Intel ploca najbolji izbor, kako bi sve od hardvera na samoj ploci bilo podrzano u potpunosti (zvuk, mreza itd...). Drugi proizvodjaci imaju obicaj da implementiraju svoja custom resenja za LAN PHY i AC97.

Uglavnom, imam mogucnosti da probam sve to, samo da stigne novi MacOS X. AKo sve radi kako treba - postajem Intel-ovac 😉

delimir je napisao(la):
Novi iMac i MacBook Pro imaju u sebi i945 cipset. Znaci velika je verovatnoca da bi Dual Core CPU (npr. Pentium D) radio sa i945 plocom pod MacOS 10.4.4. Ja sam Pentium D probao pod 10.4.1 i sistem nije detektovao dual core, vec je CPU video kao P4.

Pa pretpostavljam da je ispeglano u 10.4.4. Apple je povećavanjem zadnje cifre u verziji OS uvek donosio dosta promena (doduše i naplaćivao upgrade :eyebrows: ) Nema razloga da ne radi, sa hardverom koji je 99,9% identičan.

delimir je napisao(la):
Uglavnom, imam mogucnosti da probam sve to, samo da stigne novi MacOS X. AKo sve radi kako treba - postajem Intel-ovac

Naš najvatreniji Intelovac, Audio, će se silno obradovati 🙂

Nego šta ako proradi i na AMD-u? To bi mu došlo kao neki "iMac Ph.D" :d

Poslednja izmena:
ivo.r je napisao(la):
Naš najvatreniji Intelovac, Audio, će se silno obradovati 🙂

Nego sta, da ne prozivate vise samo mene ko da ja jedini imam Intel na forumu 😀

ivo.r je napisao(la):
Nego šta ako proradi i na AMD-u? To bi mu došlo kao neki "iMac Ph.D" :d

To bi onda bio aMac a ne iMac :d

Procesor (Dokle god je noviji od Venice zbog SSE3) nije problem. Problem je ostali "nekompatibilan" hardver.

delimir je napisao(la):

Videcemo kako ce Apple da kontrolise BIOS ne u smislu "podrzava", nego "dozvoljava". BIOS je bio glavni kamen spoticanja kada je npr. izasao OS X; Apple je trazio da minimalna konfiguracija bude G3 Mac i samim tim su bile iskljucene razne konfiguracije koje su bile ppc (601, 603 ili 604), ali su imale CPU upgrade na G3 ili cak G4 samo zato sto je ID modela bio zapisan u BIOS-u - install OS-a je jednostavno detektovao da je "masina preslaba" i odbijao da se instalira. Na nekoliko racunara mi se to bilo desilo, sto kompatibilaca (umax i micron), sto bas appletovih racunara. A Apple i dalje kontrolise OS i (delomicno, ali ipak u dovoljnoj meri) hardver.

Poslednja izmena:
Pa nadam se da je onaj Rus Maxxus jos uvek ziv i zdrav. Ruke mu ze pozlatile 😀

delimir je napisao(la):
Pa nadam se da je onaj Rus Maxxus jos uvek ziv i zdrav. Ruke mu ze pozlatile 😀

Ko?

Edit:

A taj..... pa verovatno jeste, samo da ne prođe ko onaj njegov zemljak vlasnik Elcoma kad je otišao na konvenciju u SAD :d

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Nece Pentium 4 videti Maca, bas kao ni Pentium D!
u PowerMAC-ove ide Conroe!
I sigurno se nece zvati PowerMac, vec verovatno MacStation...
Pa naravno, nisu ludi da stavljaju ringlu u svoj desktop, koji treba da bude hladan i brz :d

Uostalom, Intel Core DUO je brzi od single core PPC970FX procesora, ali Intel Core Solo bogami zaostaje. Roseta je lepo odradjen emulator i daje "samo" tri puta slabije performanse nego isto klokovan G5.

PPC970FX je tehnoloski zaista impresivan CPU koji ipak nije savrsen.

Sve u svemu, MAC je kao sto kaze Crni Dzo, postao jos jedan PC kompatibilac, ali ocigledno je da Steve Jobs i vodeci tim Apple-a je procenio da ce tranzicija i ulaz u svet PC kompatibilaca biti prava smernica za kompaniju, bas kao sto je 1992. bilo napustanje 68K familije i prelazak na PPC uz pompezne najave kako je PPC601 brzi 5-6 puta od tada vrlo svezeg i mocnog 68060 procesora.

Poslednja izmena:
Elem izasao OS X 10.4.5 update. Jos nije "za svakoga" (khm). Izasao je i Darwin za x86 preview. Za 10.4.4 znate sigurno da ga je maxxus odradio. A da li ste culi za Wine pod Mac OS X? Kazu da rade Win aplikacije 😀 Harr-harr :d

@Nedjo:
Macintel umesto Macintosh 😀

Poslednja izmena:
Elem izasao OS X 10.4.5 update. Jos nije "za svakoga" (khm). Izasao je i Darwin za x86 preview. Za 10.4.4 znate sigurno da ga je maxxus odradio. A da li ste culi za Wine pod Mac OS X? Kazu da rade Win aplikacije 😀 Harr-harr :d

@Nedjo:
Macintel umesto Macintosh 😀

Pa 10.4.5 se pojavio jos pre par dana (dan nakon sto je Maxxuss patchovao 10.4.4). Odmah je bila dostupna verzija za PPC i Intel. Meni je skidao "rekordnih" 6.5 MB (pre toga sam imao 10.4.4 na masini). Kao poboljsava FrontRow (meni radio FrontRow i bez njega super 🙂 ), a ustvari patchuje Maxxuss-ov patch 🙂

Sto se tice Maxxuss-ovih pathceva za 10.4.4 nisam siguran da su oni jos uvek funkcionalni. Naime, 0.1 verzija pathca za 10.4.4 nije mogla da pokrene GUI. Verzija 0.2 je pokretala instaler, ali kazu ljudi da im crashuje instlacija. Za 0.3 verziju pathca ne znam sta kazu, jer su iz Apple-a zapretili da ce tuziti sve hostove na kojima su forumi koji se bave OS x86 tako da ne radi ni osx86project ni win2osx forum 🙂

Darwin za X86 postoji odavno 🙂 To je kernel MacOS X za X86.

Darwine (Wine za MacOS X) nisam stigao da probam, ali kazu da nije bas nesto upotrebliv. Tj. jos ne radi 🙂 Imam, instalaciju, ali mi je pukao OS X x86 kada sam instalirao ATI drajvere sa 10.4.4 na 10.4.3 (imam 10.4.3 8f1111a), pa ne mogu da probam...

drfedja je napisao(la):
Sve u svemu, MAC je kao sto kaze Crni Dzo, postao jos jedan PC kompatibilac, ali ocigledno je da Steve Jobs i vodeci tim Apple-a je procenio da ce tranzicija i ulaz u svet PC kompatibilaca biti prava smernica za kompaniju, bas kao sto je 1992. bilo napustanje 68K familije i prelazak na PPC uz pompezne najave kako je PPC601 brzi 5-6 puta od tada vrlo svezeg i mocnog 68060 procesora.

Kako bre PC kompatibilac kada ne radi Windows na njemu? Nagrada je 10000 dolara ko instalira Windows na novi Intel Mac. To mi ne deluje bas kao da je previse kompatibilno 🙂

Uglavnom, ne vidim sta je lose ako su dve platforme malo konvergirale 🙂 Vise ljudi ce na ovaj ili onaj nacin moci da proba MacOS X...

Uostalom, nije ni bitno sta je unutra, ako to sve dobro radi. Kao da je bitno da li imas AMD ili Intel , PPC ili X86 CPU 🙂

delimir je napisao(la):
Kako bre PC kompatibilac kada ne radi Windows na njemu? Nagrada je 10000 dolara ko instalira Windows na novi Intel Mac. To mi ne deluje bas kao da je previse kompatibilno 🙂
Sada je jako mala razlika u samom hardveru izmedju PC-a i MAC-a da ne bi bili kompatibilni. Inicijalizacija iz BIOS-a moze da bude razlicita, mada to moze da se premosti.
Uostalom i do sada je MAC bio PC, samo sa PPC procesorom. 😀 Nista veca razlika nije izmedju nForce4 i Intel 945 masine, nego izmedju PPC i x86 MAC-a.

Delimir je napisao(la):
Uglavnom, ne vidim sta je lose ako su dve platforme malo konvergirale 🙂 Vise ljudi ce na ovaj ili onaj nacin moci da proba MacOS X...

Uostalom, nije ni bitno sta je unutra, ako to sve dobro radi. Kao da je bitno da li imas AMD ili Intel , PPC ili X86 CPU 🙂
To bi bilo bas super da sutra instaliramo OS-X na PC... 🙂

@delimir:
Kakva je situacija sa nvidia drajverima (radi li gui acceleracija), dual-core (da li prepoznaje Pentium D, AMD X2) u 10.4.4?

Nazad
Vrh Dno