Šta je novo?

Predstavljeni Macovi sa Intel procesorima

• Začetnik teme Začetnik teme ivo.r
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ivo.r

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
649
Naravno dual core. Više na www.apple.com

Za PowerBookPro isporuke u februaru, cena za jeftiniji 2000$, skuplji 2500$. Prema dosadašnjem iskustvu, u Evropi isto to samo u evrima.

"Phil Schiller, Apple's senior vice president of worldwide product marketing, said in an interview Tuesday that the company won't sell or support Windows itself, but also hasn't done anything to preclude people from loading Windows onto the machines themselves."

Nakon ovoga, par dana najviše...

Nešto ne volim te wide modele, a i cena je "lepa", ali slažem se.

Biće veselo posmatrati ovu priču sa Appleom. 🙂

Bas - za te pare uzmes onda odmah Thinkpad ili neku Toshibu (sta njima fali?) i ne smaras se oko provaljivanja.

silverglider je napisao(la):
Bas - za te pare uzmes onda odmah Thinkpad ili neku Toshibu (sta njima fali?) i ne smaras se oko provaljivanja.

Pa nema ih sa aluminijumskim tasterima :d

Uf, Thinkpad mi je neostvaren sam, recimo neki X60 :d

Nedjo je napisao(la):
Kako mislis da je ovo Best Buy? po kom kriterijumu?

Prosto. Dobiješ fantastičnu konfiguraciju, na koju doplatiš još za WindowsXP licencu i imaš oba operativna sistema u dual-boot varijanti (a meni MacOS mnogo znači).
Intel Core Duo, ATI X1600, Gigabit Ethernet, Firewire, Bluetooth 2.0, SATA 5400 - retko koji (ako uopšte ijedan) PC laptop ovo sve ima, plus za cenu koja nije preterana. Da uopšte ne ulazim u to što je Apple tata-profesor kada se radi o industrijskom dizajnu, čim pre je data cena prilično mala. Lično, očekivao sam će koštati mnogo više i prijatno sam iznenađen.

Ma za mesec dana ce neko razvaliti MacOS-X pa ce moci da se vrti i na obicnom PC-u i svi cemo moci da imamo dual-boot MacOS-X + WinXP

yooyo je napisao(la):
Ma za mesec dana ce neko razvaliti MacOS-X pa ce moci da se vrti i na obicnom PC-u i svi cemo moci da imamo dual-boot MacOS-X + WinXP

Da, ali niti ce vas PC biti LEP, TIH, STABILAN i POUZDAN kao nesto sto je Apple napravio niti cete moci da ga nosate okolo pod miskom :d

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Da, ali niti ce vas PC biti LEP, TIH, STABILAN i POUZDAN kao nesto sto je Apple napravio niti cete moci da ga nosate okolo pod miskom :d
da, zato cu da uzmem jedan IBM i da budem jos ponosniji 🙂

aleck je napisao(la):
Prosto. Dobiješ fantastičnu konfiguraciju, na koju doplatiš još za WindowsXP licencu i imaš oba operativna sistema u dual-boot varijanti (a meni MacOS mnogo znači).
Intel Core Duo, ATI X1600, Gigabit Ethernet, Firewire, Bluetooth 2.0, SATA 5400 - retko koji (ako uopšte ijedan) PC laptop ovo sve ima, plus za cenu koja nije preterana. Da uopšte ne ulazim u to što je Apple tata-profesor kada se radi o industrijskom dizajnu, čim pre je data cena prilično

Većina "velikih" takođe upravo izbacuje duo modele notebookova. Ovo za dizajn stoji i osnova je uspeha Applea.

aleck je napisao(la):
Hm...a možda ćemo ipak morati da sačekamo da MS nešto uradi...

http://www.betanews.com/article/XP_Wont_Run_on_Intel_MacBook_iMac/1137003330

"...due to Apple's use of the extensible firmware interface (EFI) rather than BIOS, current Windows releases will not run on the systems."

Mislim da je ipak samo pitanje vremena kad će se smuljati nešto i za ovaj isssue, i sa ruskog sajta skinuti patch 😉

Kao što rekoh, biće zanimljivo posmatrati priču sa Appleom (i hardverom i OS-om) narednih meseci.

Vocko je napisao(la):
Mislis Lenovo :d

Nisam mogao da primetim bilo kakvu razliku u kvalitetu, na Thinkpadu koji je napravljen nakon preuzimanja.

Poslednja izmena:
pa da, sta nezna microsoft nek' pita ruse, mozda su oni bolje razumeli source koji su ukrali pre izvesnog vremena. :d

kakav su sljam ovi iz Apple-a:
http://www.apple.com/imac/intelcoreduo.html (tabelica desno)

pre su pricali kako Macovi sa G5 procesorom i na nizem taktu tuku bilo koji Intel PrC a sad kad su isti Intel porocesori u Mac-u Mac je brzi dva puta od onih starih koji su pre tri dana tukli Intela. ko razume shvatice 🙂 ma sta tu ima da se razume - sljam 😉

Miroslav je napisao(la):
nisam primetio neku bitnu razliku 😉

Pa nije vise IBM to je razlika. Nisam nigde ni rekao da postoji razlika u kvalitetu.

Top 10 razloga zasto je Apple izabrao Intel

AMD je izgleda opet neumoran, ovaj put me mrzelo da prevodim:

10 Needed Intel's multimedia expertise
9 Apple's marketing department amazed at Itanic's success
8 Apple has a large position in utility companies
7 Wants to sponsor a Blue Man come back tour
6 Intel has the largest customer base to poke fun at
5 Most Apple customers live in colder climates
4 Scared of lawsuits by customers fainting over too much performance
3 It really, really likes spending Intel's money
2 Steve Jobs' buddy, Bill Gates, recommended them
1 Paul had his own bunnysuit

4,5,6,9 i 10 su najsmesniji 🙂 ,bas sam se nasmejao lepo(hehe Itanic success,lawsuits 'cause 2much performance :d )

MS i Apple

Benchmark vest

Kao što rekoh biće vrlo interesantno posmatrati u narednih nekoliko meseci. Jedna velika "španska" serija :d

Vocko je napisao(la):
Pa nije vise IBM to je razlika. Nisam nigde ni rekao da postoji razlika u kvalitetu.
eto vidis koliko pojma nemas 😉 to je i dalje IBM i nigde na laptopu ne pise da je lenovo, pise IBM i tako ce i pisati naredne tri godine. Samo se sklapa u Kini, a kao da dosada nije bio sklapan u kini 😀 Jedino na kutiji pise Lenovo.

Znao sam da je sve ostalo isto, ali da i dalje stoji IBM na samom notebook-u to nisam znao.

ivo.r je napisao(la):
Naravno dual core. Više na www.apple.com

Za PowerBookPro isporuke u februaru, cena za jeftiniji 2000$, skuplji 2500$. Prema dosadašnjem iskustvu, u Evropi isto to samo u evrima.

Nije, PowerBook Pro nego Mac Book Pro. Nema vise u buducnosti PowerPC-ja, pa nece biti ni PowerBook-a.

DRuga nelogicnost jeste da prenosni racunari nisu imali u nazivu Mac. Time trziste ne identifikuje na pravi nacin prenosne Apple racunre i ne povezuje ih sa famom koja je stvorena oko MacOS X. Sva je prilika da ce se iBook zvati samo Mac Book, a PowerBook se vec zove Mac Book Pro...

delimir je napisao(la):
Nije, PowerBook Pro nego Mac Book Pro. Nema vise u buducnosti PowerPC-ja, pa nece biti ni PowerBook-a.

DRuga nelogicnost jeste da prenosni racunari nisu imali u nazivu Mac. Time trziste ne identifikuje na pravi nacin prenosne Apple racunre i ne povezuje ih sa famom koja je stvorena oko MacOS X. Sva je prilika da ce se iBook zvati samo Mac Book, a PowerBook se vec zove Mac Book Pro...

Pa da, logično (mada bih se mogao zakleti da je tog prvog dana negde na sajtu stajalo i onako). Apple po običaju ima dobar marketing tako da ni ne sumnjam da će u potpunosti iskoristiti sve promene. Živo me zanima šta će se dalje dešavati.

ivo.r je napisao(la):
Pa da, logično (mada bih se mogao zakleti da je tog prvog dana negde na sajtu stajalo i onako). Apple po običaju ima dobar marketing tako da ni ne sumnjam da će u potpunosti iskoristiti sve promene. Živo me zanima šta će se dalje dešavati.

Pa, bolje nemoj da se kunes 🙂 Naime, na samom Keynote-u je Jobs objasnio zasto MacBook Pro...Nakon toga je apdejtovan Apple.com.

Nisu oni indijanci kao Jugodata pa da prodaju Pentium 4 C128 :d

aleck je napisao(la):
Intel Core Duo, ATI X1600, Gigabit Ethernet, Firewire, Bluetooth 2.0, SATA 5400 - retko koji (ako uopšte ijedan) PC laptop ovo sve ima, plus za cenu koja nije preterana. Da uopšte ne ulazim u to što je Apple tata-profesor kada se radi o industrijskom dizajnu, čim pre je data cena prilično mala. Lično, očekivao sam će koštati mnogo više i prijatno sam iznenađen.

Pa ako bude izvodljivo instalirati Windows XP uopste na nove Mek-ove... Jos nije niko probao, ali kazu da posto novi Mekintoshi imaju EFI (ko sto pise u ovom threadu), a ne BIOS - Windows XP nece raditi. Mogao bi da radi Windows XP x64, ali genijalni Intel nije implementirao EM64T. Jedino ostaje da sacekas Vistu, ako ne bude bilo moguce naterati Windows XP na sadasnjim Mekovima. Inace, obe konfiguracije ispunjavaju uslove za Vistu, jedino je premalo RAM-a. 512MB je bas malo i za Tiger, a verujem i za Vistu.

Poslednja izmena:
ivo.r je napisao(la):
Većina "velikih" takođe upravo izbacuje duo modele notebookova. Ovo za dizajn stoji i osnova je uspeha Applea.

Pa, Apple postoji mnogo pre 1998. godine. Pre 1998. (otkako je predstavljen iMac) su im masine bile uzasno ruzne, pa opet nisu propali (tj. zamalo 🙂 )

Sa druge strane, ne vidim o kakvom uspehu Apple-a se prica - 3% trzista i nije neki uspeh, naprotiv.

Uspeh Apple-a na finansijskom planu se duguje iPod-u, a da li ce to uspeti da kapitalizuju i u Mac diviziji - videcemo. Za sada je Mac daleko od uspesnog proizvoda, ako se ima u vidu koliki mali trzisni udeo ima i gde se koristi. A ako se tome doda da je to nekada (davno) bila dominantna platforma, gorak ukus je jos grchi 🙂

silverglider je napisao(la):

Ali se smaras sa ciganjskom krckavom plastikom; sarenim portovima sa svih strana ("omiljeni" su mi audio portovi u one tri cuvene boje i ljubicasti, gay, LPT port); malo malo pa se nesto na PC notebook-ovima klima kao babin zub itd...Mislim, znas i sam o cemu pricam :d

Da ne spominjem da na tim kinezima i japancima nemas backlight keyboard i foto-senzore 🙂

Poslednja izmena:
kovacm je napisao(la):
kakav su sljam ovi iz Apple-a:
http://www.apple.com/imac/intelcoreduo.html (tabelica desno)

pre su pricali kako Macovi sa G5 procesorom i na nizem taktu tuku bilo koji Intel PrC a sad kad su isti Intel porocesori u Mac-u Mac je brzi dva puta od onih starih koji su pre tri dana tukli Intela. ko razume shvatice 🙂 ma sta tu ima da se razume - sljam 😉

Ranije je poredjen G5 sa P4 pa je bio 2x brzi. Sada imas SPECint i SPECfp testove koji pokazuju da je Intel Core Duo na 2.0GHz brzi 2-3x od G5 na 2.1GHz. Ne vidim sta je tu netacno?

Nazad
Vrh Dno