Не знам за остале, али поседујем iPod Nano 3. и 5. генерације, за њих могу да ти пренесем утиске.
Оба су купљена пар месеци након појављивања, а старији сам користио до набавке новог, тако да можда и пропустим нешто да кажем.
Музику слушам на
Sennheiser MX500, ако ти значи нешто.
Дакле, за новији:
-Оперативни систем му је одлично конципиран. Све је прегледно и изузетно функционално. Мени је сва музика сређена, тако да ми апсолутно одговара то што је све оријентисано ка "album art" сличицама, уместо ка тексту. Уређај је поприлично брз, што шалтање кроз 700 песама (оволико ми је стало на 8GB) чини поприлично удобним.
-Квалитет излаза је мени више довољно добар, пошто плејер ретко користим у тихом окружењу, али дефинитивно није на нивоу Sansa Clip-а рецимо (пребацио пар 320k песама код друга, и пробао са мојим слушалицама).
-Екран је одличан, и углавном се добро види и на сунцу. Величина је идеална.
-Nike+iPod је занимљива опција, и педометар ми је стално укључен.
-Кућиште је изузетно квалитетно, пар пута ми је поштено звекнуо у земљу, и скоро као нов изгледа.
-Пребацивање песама је изузетно брзо.
А сад мало и мане...
-Не постоји custom еквилајзер. Неки ће рећи да је ионако "flat" подешавање оно како је песма предвиђена да звучи, али то и није баш тако, јер сваке слушалице звуче другачије, тако да два Koss пара нисам могао да поднесем, иако су квалитетне биле.
-Синхронизација са iTunes-ом је комедија. Небројено пута ми се број пуштања лоше пребацио, заједно са оценама песама, а плејер ми је неколико пута одлазио "у минус" кад је капацитет у питању, јер је iTunes уписивао, иако нема места

Да ствар буде још чуднија, Last.FM scrobbler правилно све очита кад повежем iPod.
-Сва прича о "Apple екосистему" ми је смешна, кад не могу да ставим да ми се песме сортирају на исти начин и на РС-ју и на iPod-у
-Софтвер је изузетно баговит. Shuffle иконица стоји увек, без обзира да ли је активна или не, а сама shuffle опција је стварно неисправна, односно, једино "shake to shuffle" ради како треба. Колико пута ми се десило да кад иде насумично пуштање репродукује 3 узастопне песме, или 5 са једног албума. Или, колико пута сам хтео да искључим shuffle, и да по репродукцији текуће пређе на следећу нумеру. Нисам успео. При брзом прелиставању, често се не учитају сличице, него се то деси тек када се до ставки дође "спорије", у другом смеру. Ретко, али дешава се, очита ми погрешан таг, и прикаже да репродукује претходну или следећу песму од стварне.
-Батерија је драстично изгубила капацитет после негде годину дана. На почетку сам имао око 180-200 песама, а сад 80-100 са једним пуњењем. Деси ми се, да кад укључим екран, видим како ми индикација падне са 2/3 на "battery low" у 10 секунди. Е сад, ја углавном ручно пуштам сваку песму, тако да је екран већи део времена укључен, што има утицаја сигурно.
Још пар ствари:
-Радио нисам користио, немам појма да ли и како ради
-Podcast синхронизација некад ради, некад не, односно, увек ми се ствари пребаце на iPod, али ми се не обришу увек аутоматски кад их преслушам
-Аларм нисам користио
-Notes опција је апсолутно бескорисна
-2 игре које иду уз плејер користе жироскоп и могу да убију време, мада нису ми биле нешто интересантне
-Видео клипове нисам покушавао да гледам
-Камеру нисам нешто корисио, али знам да не може да се фотографише њом, и да је на доста незгодном месту.
И за iPod треће генерације:
Оно што не наведем, исто је као и код новог:
-На екрану се исписује време и статус уређаја, чак и кад је закључан
-Батерија боље држи, и даље може по 150 песама да изгура без проблема
-Coverflow дође природнији него на новом, јер се не окреће уређај
Мане:
-Екран има лошију оријентацију, односно, мање песама стане на листу
-Тиши је
-Прекидач за закључавање је доле, па је доста незгодан за коришћење једном руком
-Кућиште је сјајно са задње стране, тако да је већ после месец дана било сво "изрезбарено", тако да делује много старије него што јесте
Толико. Ако имаш нешто да питаш још, shoot