Šta je novo?

Predlog za kupovinu MP3 playera...

xcentric

Cenjen
Učlanjen(a)
04.12.2010
Poena
169
Potreban mi je savet oko kupovine MP3 playera,trenutno sam u razmatranje uzeo sledece:

1.IPod Nano neki od 1-5 generacije eventualno (predlog koji od njih u odnosu cena/kvalitet)
2.Ipod classic prevashodno zbog primamnjivog kapaciteta,verovatno 30GB ne bih preterivao bas.:d
3.Microsoft Zune prva generacija 30GB redje se nalazi ali je jeftiniji od Ipod-a,ali ne znam da li je bolji
4.Sandisk sansa Fuze
5.Sandisk sansa view,mada malo zazirem od sansa playera posto sam procitao celu temu ovde na benchmarku o njima i vidoh da su mnogo kvarljivi... Ukoliko imate neki bolji predlog voljan sam da udjem u razmatranje.

Slusalice koje takodje planiram da uparim sa MP3 playerom su neke od sledecih:

1.Sennheiser cx150
2.Razer ProTone m100
ili eventualno Sennheiser cx300 ukoliko budem bio raspolozen da se vise novcano ispruzim.:smash:

Takodje ukoliko imate neki predlog i oko slusalica slusam...:sceptic:

Aj pa tako...cheers

Sto se tice slusalica, tesko da ces naci razer protone m100, a one ultra-povoljne cene svih slusalica iz inostranstva [porucivanje] ''mirisu'' na fejk :)
Ostanu ti Sennheiser cx150 i Denon c252. Sumnjam da ima neke vece razlike izmedju ova 2 modela [oba modela daju kvalitetniji zvuk od razer m100] ali cx150 se mnogo lakse nalaze.

A jel zna neko da li je toliko drasticna razlika u kvalitetu zvuka izmedju cx150 i cx300 kao sto je u ceni npr? Problem je sto uopste nisam imao prilika da cujem ni jedne od nekih malo skupljih bubica obicno su to bili sve sami krshevi,najbolje medju njima su bile fabricke slusalice od galaxy s-a.:D

E da sto se tice playera interesuje me kako koji stoji sa battery life-om,za sansu fuze znam da je oko 21h sto je stvarno ok.

Mp3 playere ne pratim uopste a lik sa sk foruma mi je potvrdio da su cx150 bolje od cx300 bez obzira sto su ove skuplje. Valjda je imao oba modela a i poprilicno se razume u sve i svasta. E ali cx300 II ubijaju :)

Mada ja ne vidim potrebu za preskupim bubicama jer ce retko koji casual mp3 player da iskoristi to.

Dopada mi se fuze ali me samo plasi kvarljivost sanse,procitah gomilu postova gde se ljudi zale na kvarljivost,jednostavno komp prestane da ga prepoznaje i player se ne ukljucuje... Kakav je kvalitet display-a u odnosu na ostale?

Не знам за остале, али поседујем iPod Nano 3. и 5. генерације, за њих могу да ти пренесем утиске.
Оба су купљена пар месеци након појављивања, а старији сам користио до набавке новог, тако да можда и пропустим нешто да кажем.
Музику слушам на Sennheiser MX500, ако ти значи нешто.

Дакле, за новији:
-Оперативни систем му је одлично конципиран. Све је прегледно и изузетно функционално. Мени је сва музика сређена, тако да ми апсолутно одговара то што је све оријентисано ка "album art" сличицама, уместо ка тексту. Уређај је поприлично брз, што шалтање кроз 700 песама (оволико ми је стало на 8GB) чини поприлично удобним.
-Квалитет излаза је мени више довољно добар, пошто плејер ретко користим у тихом окружењу, али дефинитивно није на нивоу Sansa Clip-а рецимо (пребацио пар 320k песама код друга, и пробао са мојим слушалицама).
-Екран је одличан, и углавном се добро види и на сунцу. Величина је идеална.
-Nike+iPod је занимљива опција, и педометар ми је стално укључен.
-Кућиште је изузетно квалитетно, пар пута ми је поштено звекнуо у земљу, и скоро као нов изгледа.
-Пребацивање песама је изузетно брзо.

А сад мало и мане...
-Не постоји custom еквилајзер. Неки ће рећи да је ионако "flat" подешавање оно како је песма предвиђена да звучи, али то и није баш тако, јер сваке слушалице звуче другачије, тако да два Koss пара нисам могао да поднесем, иако су квалитетне биле.
-Синхронизација са iTunes-ом је комедија. Небројено пута ми се број пуштања лоше пребацио, заједно са оценама песама, а плејер ми је неколико пута одлазио "у минус" кад је капацитет у питању, јер је iTunes уписивао, иако нема места:) Да ствар буде још чуднија, Last.FM scrobbler правилно све очита кад повежем iPod.
-Сва прича о "Apple екосистему" ми је смешна, кад не могу да ставим да ми се песме сортирају на исти начин и на РС-ју и на iPod-у
-Софтвер је изузетно баговит. Shuffle иконица стоји увек, без обзира да ли је активна или не, а сама shuffle опција је стварно неисправна, односно, једино "shake to shuffle" ради како треба. Колико пута ми се десило да кад иде насумично пуштање репродукује 3 узастопне песме, или 5 са једног албума. Или, колико пута сам хтео да искључим shuffle, и да по репродукцији текуће пређе на следећу нумеру. Нисам успео. При брзом прелиставању, често се не учитају сличице, него се то деси тек када се до ставки дође "спорије", у другом смеру. Ретко, али дешава се, очита ми погрешан таг, и прикаже да репродукује претходну или следећу песму од стварне.
-Батерија је драстично изгубила капацитет после негде годину дана. На почетку сам имао око 180-200 песама, а сад 80-100 са једним пуњењем. Деси ми се, да кад укључим екран, видим како ми индикација падне са 2/3 на "battery low" у 10 секунди. Е сад, ја углавном ручно пуштам сваку песму, тако да је екран већи део времена укључен, што има утицаја сигурно.

Још пар ствари:
-Радио нисам користио, немам појма да ли и како ради
-Podcast синхронизација некад ради, некад не, односно, увек ми се ствари пребаце на iPod, али ми се не обришу увек аутоматски кад их преслушам
-Аларм нисам користио
-Notes опција је апсолутно бескорисна
-2 игре које иду уз плејер користе жироскоп и могу да убију време, мада нису ми биле нешто интересантне
-Видео клипове нисам покушавао да гледам
-Камеру нисам нешто корисио, али знам да не може да се фотографише њом, и да је на доста незгодном месту.

И за iPod треће генерације:
Оно што не наведем, исто је као и код новог:
-На екрану се исписује време и статус уређаја, чак и кад је закључан
-Батерија боље држи, и даље може по 150 песама да изгура без проблема
-Coverflow дође природнији него на новом, јер се не окреће уређај

Мане:
-Екран има лошију оријентацију, односно, мање песама стане на листу
-Тиши је
-Прекидач за закључавање је доле, па је доста незгодан за коришћење једном руком
-Кућиште је сјајно са задње стране, тако да је већ после месец дана било сво "изрезбарено", тако да делује много старије него што јесте

Толико. Ако имаш нешто да питаш још, shoot:)

Poslednja izmena:
Ja bih isao na Ipod Nano :)

edit: Sad videh prethodni post. Ja imam Nano 4th gen, i nemam skoro nikakvih problema. Slusam pesmice u ALAC formatu.
Btw, slazem se da baterija slabi vremenom i to podosta.

Poslednja izmena:
Да, нисам написао, немам софтверских проблема са 3. генерацијом, тамо све ради како треба, једино ме shuffle алгоритам нервира.

@Teacher

Hvala na ovako detaljnom i objektivnom postu.

Nisam te bas najbolje razumeo oko ovog poredjenja sa kvalitetom zvuka na sansa-i i Ipod-u,kvalitet je bolji na sansi?
Koliko znam baterija na sansa playeru izgura oko 20h dok na Ipod-u po tvojoj proceni i mojoj racunici oko ~12h?

Neke mane mi bas stvaraju problem sad,a to je nedostatak ekvilajzera,iTunes,i problem sa shuffle opcijom posto mi je ona gotovo uvek ukljucena.:(
Dok mi je naprimer dizajn stvarno odlican i dopada mi se.
Moram se oslanjati na vase predloge,youtube i surfovanje jer ni jedan od pomenutih playera nisam probao i nemam ni gde da ih probam,tako da mi je svaki odgovor vise nego koristan...

Sansa Clip боље звучи, али недовољно да би то било пресудно. Односно, ако слушање подразумева позадинску буку, нећеш ни приметити.
Што се времена репродукције, не могу стварно у минутима ваљано да представим, али рецимо да је било 15-так сати кад сам га купио, а да је сад на 7-8с. Ако користиш shuffle, слободно повећај за 50-60%, пошто је екран највећи потрошач, а он ми је добар део времена упаљен.

Све у свему, да купујем сад, узео бих Nano 5. генерације, јер је ипак бољи од старијег, а оперативни систем ми више одговара него код Sansa-е.

Никако:)
Треба да имаш iTunes Store налог (и то у некој од развијених земаља, Хрватски не ради), са све убаченом картицом... А све у свему, кад то и урадиш, то је у принципу само опција креирања насумичних паметних плејлиста, типа "пусти све у хх жанру", "пусти све из хх године"...

Е да, и не написах, нервира ме што не постоји могућност да се направи "Recently added" плејлиста, где су само песме које су нове на iPod-у. Овако су ту само ствари које су нове за iTunes.

Друг има iPod Classic 6. генерације, и према ономе што сам видео, интерфејс је идентичан ономе на Nano-у. Али, цена му је већ у iPod Touch домену, мислим, што га, по мени, доста обесмишљује.

Hvala ti puno,dosta si mi pomogao,ovo sto se tice classica si u pravu,ako bih odlucio za veci kapacitet verovatno bih isao na nesto povoljniju varijantu tipa zune ili creative zen ukoliko su naravno adekvatne zamene.

По мени, није ти потребно више од 8GB, јер си ионако редовно за рачунаром, није неки проблем редовно освежавати садржај. Таман тако немаш оно што тренутно не слушаш када укључиш shuffle.

Shuffle може да пушта насумично све из албума или све из целе библиотеке. Мислио сам да, ако имаш 30GB музике, постоји далеко већа шанса да shuffle убоде и оно што тренутно не слушаш.

Nisam sve čitao, kasnije ću a vidim da je dosta toga ingeresantno napisano.
Što se tiče slušalica ja imam philips 9500 i sennheiser cx150 koje ne koristim jer mi je philips bolji.
Ja im zamjeram pre pre naglašen bas.
Nema definisanih visokih tonova, neupotrebljivo za rock muziku.Mislim možeš ti slušati ali nije to to kada se udubiš.
Ja od plejera imam creative zen stone i transcend mp850.
Ovaj drugii u tehnomaniji košta 5200 dinara od 8gb i ima slot za proširenje.
Mana mu je veliki ekran od čak 2.4 incha koji zna da skrati život bateriji ako se previše čačka.
Takodje generalna mana sennheriser sluški je što im kabli prilikom pomjeranja prenosi zvuk, tako da je i to razlog zašto npr u teretani ne koristim ove sennheiser sluške.
Inače to sam čuo za cx300 a na cx 150 se uvjerio ,ali nije to bio slučaj kod omx 60vc koje sam isto imao i koje su u svemu osim u zvučnoj izolaciji i glasnoći bile bolje od cx150.

Ja lično bih ti preporučio sansa clip od jedno 4gb i neke bolje sluške od sennheisera za koje vidiš da se ne žale na prenos šumova usljed drmanja kablova.
Inače ne treba ništa da te brine da se nešto kvari. Ti imaš garanciju od 2 godine.
I da obavezno pogledaj sajt "anything but ipod"

sansa clip mi se cini kao najbolji odnos cene i kvaliteta pogotovu sansa clip+ (na koju bih verovatno i ciljao) medjutim brinu me malo kontrole,koje npr nisu kao kod fuze-a nema onog scrol tockica vec klasicni dugmici,pa me malo brine kakvo ce snalazenje biti ako se u njega nagura dosta muzike posto je prosiriv micro sd karticom za razliku od starijeg brata.

A sto se tice slusalica,nisam znao za taj problem,a verujem da mi naglasen bas ne bi toliko predstavljao problem zato sto preferiram elektronsku muziku.:D naravno ako nije bas preteran pa da se ne cuje nista drugo sem basa.:D mada verujem da se i to moze ispeglati ekvilajzerom koji poseduju sansa playeri.

Ali problem koji se tice kabla mi deluje itekako ozbiljno.:(

Sansa clip bolji zvuk od iPoda? koje generacije?
Posedovao sam Zen Stone (bez displeja), i cuo sam sansa clip (ne +) kako zvuce - zvuk je bio slican. iPod Nano 4th gen. zvuci dosta bolje od oba. Kod mene nema problema sa shuffle-ovanjem pesama. Kako su pesme poredjane u playlisti tako se pustaju. Ima i opcija shuffle u plejeru, ne koristim je puno za sad.

Inace iPod Nano 5th gen je veoma slican po dizajnu 4th gen, tako da ko ima novca (230e) moze da preskoci 5 i uzme 6th :p
Ko ne luduje da ima Apple, i kome ce bilo koja naprava da zavrsi posao neka gleda da prodje jeftinije. Sansa clip je sasvim solidan plejer.

Pazi petica ipod nano je u prednosti zbog kamere.
Zen stone nema ekvilajzer ali je baš nekako lijepo podešeno kod njega to tako da imam osjećaj da mu i ne treba.
Mana je mislim što ne može više da se kupi i što nema radio.
MOja preporuka bi i dalje bila sansa clip+ i jedna kartica od 8gb koje su sad oko 1000 dinara.
Prednost je i što za razliku od nano ima dvije godine garancije, jer su mi ovi u apple prodavnici rekli da je njihova garancija i pored novog zakona godinu dana, jer je to apple garancija u cijelom svijetu, što naravn nema logike i može i da ih se tuži, ali je nažalost tako.
I da plus po meni je i što je clip+ stvarno a ja na osnovu svog iskustva kažem da je mnogo zgodnije imati nešto što nije veće od kutije šibica, već je i manje nego ovaj transcend koji je veličine jednog telefona.

Sansa clip plus od 2gb košta 4700 a ovi ipod nano 5th generation je oko 13k

Pa meni kamera nista ne znaci,posto imam samsung galaxy s njegova kamera mi skroz zavrsava posao.
Za sada mi je nekako sve na strani sanse

-mogucnost prosirenja,micro SD
-cena
-kvalitet zvuka
-ekvilajzer
-trajanje baterije
-i ne vezanost za itunes

Na strani ipoda je dizajn,prepoznatljivost i podrzanost od strane mnogih zvucnika,auto audio sistema itd...

Za sada sam nekako blizi sansi ali mi se javlja dilema fuze ili clip+?:) tezak je moj zivot...:D

Pazi. fuze možeš probati u big beng.Ja sam probao i ono što je moj prigovor je bila glasnoća, ali sam čitao da je to do podešavanja regiona, što ja nisam našao, pa je moguće kada vršiš update softvera da ubaciš neki koji nije za Evropu, jer tu postoje ograničenja.
U istoj radnji sam probao ranije i clip plus, i tu me oduševio, mali, kompaktan, nije nešto skup mada jeste skuplji nego vani ali dobro.
Provjereno znam da mu baterija nije baš 12 sati, naročito ako ti ekvilajzeri nisu na flat i ako imaš ubačenu memorisku.
Ja cijenim da je tu negdje od 60 do 70% proklamovanog trajanja baterije sa RL upotrebom.
Ali ja mislim da je to sa svim plejerima koji se čačkaju.
To trajanje baterije iz deklaracije, je pri reprodukciji muzike na 128kbs, bez diranja ekrana.

Prema tome ja bi išao na sansa clip+ , 8gb kartica i neke sennheiser sluške

ma kakva kamera na mp3 plejeru :) cesto ni reprodukciju zvuka nemaju na ocekivanom nivou a kamoli tek razmisljati o kameri.

Ako ne uzmes neki premium mp3 player garantujem da ti cx150 zavrsavaju posao jer je sve preko toga nepotrebno za kvalitet audio reprodukcije plejera. Mozes i denon c252 ali zasto da narucujes i cekas nedeljama za nesto sto je mozda fejk kada u 2 dobro poznate radnje imas cx150 za 2450 i 2700 din ;)

A ako das 130e za plejer mozes cx300 II.

Ako ćemo po kvalitetu, clip je fantastična kupovina. Samo će ti trebati i bolje sluške.
Iskreno, meni je vezanost za iTunes deal breaker. Koristio sam par dana shuffle I smarao sam se opasno.
Ako ti je neophodan program za sinhronizaciju drugih plejera, songbird podržava dosta plejera.

Pošto već imaš telefon, ja bih uzeo clip, jer je malen. Ja sam pre koristio jedan mali transcend i odlično je bilo to što mi nije smetao pored telefona.

Ps: zašto kupuješ plejer, galaxy s ima dosta dobar audio čip.

Ttalk.

@hsv.stoned
A ove denon nema da se kupe kod nas?

@Tetsuo
Znam da je iTunes smaranje,a uzeo bih player zato sto dosta muzike slusam a znas kakva je situacija sa baterijom i smartphonovima uopste tako da kada mi se desi da mi rikne baterija na telefonu kada mi je najvise potrebna dodje mi da nasutiram sve.:D Zbog toga lepo player u dzep i ne brigam oko baterije telefona...

Da, galaxy ima kao Wave/iPod odlican audio chip, wolfson, najbolji trenutno koji se ugradjuje u mobilne telefone, bolji cak nego yamaha iz GS II. Mozda samo nisi mogao da se uveris jer su default sluske koje dolaze uz Samsung telefone prosecnog kvaliteta, 700 din npr.\

Prednost ''pravog'' plejera su manje dimenzije/kompaktnost i autonomija, npr ako putujes/ekskurzija neka a ne trosi ti se previse baterija na galaxy s, ili neko trcanje npr itd.

Denon c252.. ja sam ih jurio mesecima, ne znam zasto ali nista nisu bolje od Senn cx150, otprilike da su istog kvaliteta. Tako da predlazem cx150 jer sam ih prilicno istestirao a i lako se nalaze za 2450 din, Senn, nema tu mnogo sta da se prica ;)
Sumnjam da taj plejer ima mnogo bolji audio chip pa bi sve skuplje od 25-30e mozda bilo bacanje para, cak i za flac. Ovo je neki best buy, c252 ili cx150.

Nazad
Vrh Dno