Šta je novo?

PrecisePangolin 12.04 LTS

Jasno mi je sta je LTS i na to sam i mislio ne moras da drzis predavanje jer to niko i nije pitao. Drzis nepotrebno "cas" i to pomalo bezobraznim tonom a ne dajes odgovor na pitanje. Ovo za Ubuntu server sam i sam pomislio i tako cu verovatno i da uradim ako mi se ne dopadne Mint 13 koji ce uskoro izaci. Meni je savrseno jasno da si ovde pisao da bi pametovao - e pa samo si gubio vreme, nisi napisao nista novo. Mozda nekom i koristi, meni ne.

Druga stvar, Lubuntu se od Ubuntu-a razlikuje samo u selekciji paketa koji su instalirani. U principu Ubuntu = Ubuntu Server + Unity + teme za Plymouth i LightDM, Kubuntu = Ubuntu Server + KDE + tema za Plymouth + KDM itd. Znači Ubuntu Server se može uzeti kao zajednička osnova jer predstavlja minimalni sistem na koji ti možeš da nabudžiš sve ostalo. Znači sve je u selekciji paketa i svejedno je da li si instalirao Lubuntu ili Ubuntu Server 12.04 LTS + LXDE + temu za Plymouth + LightDM. Možeš i da instaliraš Ubuntu i instaliraš LXDE. U tom slučaju bi dobio Lubuntu + Unity i mogao bi da biraš temu za Plymouth i LightDM preko "alternatives" sistema (sudo update-alternatives). Sad tek nije ništa jasno, je l' da?

Ovde si isfejlovao na toliko nivoa da je nemoguce poceti. Nadubudnost ti nista nece doneti i ako ti je "cimanje" da pomognes ljudima koji ne znaju nemoj trositi vreme.

A da meni neko kaze koja je fina tema za gnome3? :) nesto cisto mi treba, poput clearlooksa na gnome2

A da meni neko kaze koja je fina tema za gnome3? :) nesto cisto mi treba, poput clearlooksa na gnome2
Reklo bi se da je Adwaita naslednik clearlooksa, i default je u fedori, al ne znam dal ima u ubuntu repou, verovatno u gnome-themes-standard paketu.

Poslednja izmena:
Nakon ove verzije, vise ni Kubuntu nije zvanicni projekat Cannonical-a.

Da citiram samog sebe:

Od sledeće verzije Kubuntu gubi podršku i takođe prelazi u status "community" projekta.

Dobra stvar u celoj priči je što će firma Blue Systems preuzeti deo posla na sebe kojeg se Canonical odrekao. Zaposlili su čoveka koji je bio zaposleni Canonical-a i koji je bio zvanično odgovoran za Kubuntu projekat.

-> mad_max0204, Xubuntu 12.04 jeste LTS jer je komuna okupljena oko ovog projekta odlučila da je voljna da nudi podršku u trajanju od 3 godine. To znači da će biti ažurirani paketi i testirane nove verzije ISO slika. Komuna okupljena oko Lubuntu-a je s druge strane odlučila da nudi podršku samo 18 meseci. Ubuntu će nuditi podršku 5 godina i za server i za desktop verziju. Ranije je bilo 3 godine za desktop i 5 godina na server.

Da li m ise čini ili ova tea polako ali sigurno odlazi u off. Inače zvanična verzija je i Edubuntu

I za one koji su instalirali da li je ova distribucija iole upotrebljiva za rad na desktopu jer po nekim testovima koje sma čitao na netu ona je totalno neupotrebljiva da ozbiljan rad

Moje iskustvo sa Lubuntu-om 12.04 je - "onako". Bice to sve ispolirano naravno ali za sada ne deluje bas doradjeno a pogotovo ne dovoljno testirano..kao da je QA malo zakazao. Za sada mislim da ne treba prelaziti na 12.04 tj bar ne na Lubuntu.
Ubuntu sam probao i ne mogu da svarim Unity nikako iako nisam zapazio nikakve bagove za cca nedelju dana koriscenja. Sistem je brz, odziv dobar..ali Unity je, meni bar, uzas.., Gnome 3 ne volim, Gnome Shell ne zelim, probao sam i Xubuntu i ni on me nesto nije bas odusevio (ali je stabilan) pa mi Ubuntu nekako trenutno izlazi iz najuzeg izbora. Nisam radio nista zaista ozbiljno osim surfovanja, gledanja filmova i malo office-a, par slika obradjenih u GIMP-u...sve je radilo kako treba. Mislim da samo Catalysti 12.2 rade na Ubuntu trenutno (instalacija "aktivacijom")). Nvidia je tu verovatno bolja.
Presao sam sasvim na Mint LMDE 64 bit (XFCE) i veoma sam zadovoljan za sada mada neki kazu da imaju problema sa Catalystima na LMDE (ja nemam nikakvih problema sa verzijom 12.4 - deb paket drajvera skinut sa AMD sajta jer 12.2 iz repozitorijuma iako se instaliraju uredno jednostavno ne rade posle restarta ali tu krivim pre svega ATI). Sacekacu jos Mint 13 sa Cinnamonom a zanima me i u LXDE varijanti. Verujem da ce za cca mesec dana izaci.

pozdrav

Poslednja izmena:
(ja nemam nikakvih problema sa verzijom 12.4 - deb paket drajvera skinut sa AMD sajta jer 12.2 iz repozitorijuma iako se instaliraju uredno jednostavno ne rade posle restarta ali tu krivim pre svega ATI)

Na AMD-ovom sajtu nema .deb paketa. Ima .run paket iz kojeg se mogu generisati .deb ili .rpm paketi. Za instalaciju AMD/ATi drivera na ubuntu-u je najbolje koristiti uputstvo sa http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Precise_Installation_Guide i to deo vezan za rucnu instalaciju driver-a. Nije toliko komplikovano za pocetnike jer se svodi na copy/paste komandi u terminalu.

Ah, pardon - nije deb paket, moja greska. Hvala. Svejedno, nije tesko instalirati ih, pokrene se .run fajl i prate uputstva instalera. Mada, ako se neko ne igra na racunaru default drajver je dobro resenje - bar nema dosadnog tearinga (koji se moze eliminisati u CC ali se gubi nesto na performansama u 3D).

Poslednja izmena:
Reklo bi se da je Adwaita naslednik clearlooksa, i default je u fedori, al ne znam dal ima u ubuntu repou, verovatno u gnome-themes-standard paketu.

Instalirao sam gnome3, ali jednostavno nisam nasao temu koja je jednostavna kao clearlooks, i onda sam instalirao MATE. Tek sam ga instalirao, ali za sada mi je SJAJAN....i mnogo brzi od gnome3.
Sad cu na kevinom kompu da joj probam da podmetnem 12.04 sa mate-om :)

Noob pitanje

Imam problem sa MS exchange accountom, na Ubuntu 12.04. Ovako:
- OWA pristup, na Windowsu, iz bilo kog brauzera radi bez problema (naravno, radi i Outlook pristup)
- OWA pristup na Ubuntu: mogu da se ulogujem, gledam mailove po svim folderima, ne mogu da pošaljem ni jedan mail
- Instalirao sam Virtual box, i u njemu W7. OWA se ponaša isto kao i na Ubuntu - ne radi slanje.
- ne znam da li su IMAP/SMTP uključeni na serveru (MS Exchange 2010)
- nalog mi radi na Androidu, i u stock e-mail aplikaciji i u Touchdown-u

Moja pitanja:
1. da li nešto treba da tražim od Admina, i šta tačno?
2. Ima li načina da MS Office 2010 na W7 instaliranom u virtal boxu radi kako treba (do sada to nisam probao)

Puno hvala na odgovorima!

Najbolji Linux koji sam koristio.
Jednostavno sve radi, ne baguje, nema cimanja oko namestanja multimedije, drajvera...
Unity zahteva prilagodjavanje i po meni ima manu sto automatski nema sortirane programe po kategorijama.
Probao sam i cinnamon, gnome 3 shell i kde, pa se vratio na Unity, jer mi je jednostavno lepsi desktop.Shell je mozda malcice funkcionalniji, ali (po meni) malice ruzniji. Cinnamon ima neke interesantne fore, ali me podseca na gnome 2 i to me smara. Kde - potpuno razocarenje, jer sam ga ranije koristio, sto kao Kubuntu, sto kao Mageia

Hehe
Meni je Gnome 3 najveće, možda ne razočarenje, ali svakako enigma :) Baš mi je teško da ga shvatim. Unity mi je manje-više OK, mada na 12.04 nikako nisam uspeo da namestim panel na autohide. Cinnamon mi je ipak prihvatljiviji. Ali apsolutni favorit među svim radnim okruženjima, svih operativnih sistema je KDE :D Kada sam prvi put prešao sa trojke na četvorku, pomislio sam :"Šta je ovo kog đavola?" Sad sam na 4.7.4 i ne bih ga menjao ni puškom da me teraju :D

Hehe
Meni je Gnome 3 najveće, možda ne razočarenje, ali svakako enigma :) Baš mi je teško da ga shvatim. Unity mi je manje-više OK, mada na 12.04 nikako nisam uspeo da namestim panel na autohide. Cinnamon mi je ipak prihvatljiviji. Ali apsolutni favorit među svim radnim okruženjima, svih operativnih sistema je KDE :D Kada sam prvi put prešao sa trojke na četvorku, pomislio sam :"Šta je ovo kog đavola?" Sad sam na 4.7.4 i ne bih ga menjao ni puškom da me teraju :D

System settings-> appearance -> behavior -> auto hide the Launcher ->ON

Inace meni je 12.04 postao jedini OS na desktop-u. Odlican je, u prvo vreme sam tesko svarivao Unity, medjutim navikao sam se i sada mi je skroz OK :)

ne znam, meni radi perfektno skini myUnity i probaj iz njega da podesis. Ovo ce biti jos bolje i skroz me kupila podrska koja je sada 5 godina, jer stvarno ne volim da menjam sisteme. Sada sam sve podesio i radi kao sat. I wifi karticu i stari Canon lbp2900 laser printer. Ionako skacem samo sa LTS na LTS verziju :)

Vrh Dno