Šta je novo?

PrecisePangolin 12.04 LTS

na netbuku hp mini wireles pod 10.04 nije hteo da radi ni pod tackom razno. sad radi super :) na stonom kompjuteru 11.10 nije hteo da radi sa mojom grafickom (ati 3870). sa open source drajverima nije hteo ni da prikaze ekran, a sa vlasnickim jeste, ali je sve seckalo i zabadalo. sad live proba radi odlicno bez instaliranih vlasnickih drajvera sto je super. to sam ja zasad zapazio sto se drajvera tice...

Hajd eprenesiti iskustva sa ovom verzijom da li se isplati instalacija na laptop, neka poboljšanja kak ose ponaša i pre svega kakve su mu temperature

pa nemam nikakvih problema sa pregrevanjem na ovom netbuku, a radi bolje nego windows xp i bolje nego ranije verzije ubuntu-a. mozda je to samo usamljen slucaj i kod drugih ne bude tako...

meni je instaliran od bete dva... pre neka 4 dana je bio bas velik update, a danas nista, tako da to je finalna verzija...
ne vidim ogromno pobosljasnje ali ni regresije, tako da sto se mene tice, dobio sam lepe nove pozadine i zadovoljan sam ;)

boot sa ssd-a traje mnogo kratko :)

xfburn mi puca :( brasero je djubre ko i uvek (mislim da nista nisu ni menjali), a nisam ati drivere instalirao, mislim da na integrusi nema potrebe...
deinstalirao sam vecinu aplikacija i instalirao svoje standardne (qbittorrent, clementine, smplayer, vlc)

na naslovnoj strani je slika mog laptopa (aspire s3) sa 12.04, betu sam probao live i bilo je fino, sad razmisljam da onaj hibernirajuci ssd od 20gb iskoristim za ubuntu :) posto ionako nije nizasta drugo

Instalirao na notebooku Lubuntu 12.04 64bit. AthlonX2 2,3GHz, Radeon 5145, 4GB RAM. Super radi, za sada imam samo problem sa mikrofonom i ugradjenom kamerom (ne saradjuju sa Skajpom), a kamera ni sa jednim od programa za nju pa pretpostavljam da je problem sa nekim od pluginova ali i to cu mozda vec danas da sredim. Svi Fn tasteri rade sto je za svaku pohvalu. Brzo, stabilno - bolje od Fedore 16 LXDE 64bit. Chromium kao default browser mi se ne dopada (nikad i nije) pa sam ga zamenio Operom 12 beta (64 bitna verzija) koja perfektno radi. Racunar je potpuno tih (tisi nego pod XP-om), performanse (onako odoka) vrlo slicne Fedorinim s tim sto mi se cini da flash radi bolje na Lubuntu 12.04.

Poslednja izmena:
Instalirao sam novi 12.04 i mogu reci da je unity bas lepo sredjen i mnogo brzi nego ranije, sve je lepo intuitivno i brzo kakav OS i treba da bude (a bio sam medju onima koji su pljuvali unity). Sve u svemu odlicna LTS verzija koja slobodno moze da zameni 10.04.

Jedno pitanje, skinuo sam Ubuntu 12.04, ali nigde ne piše da li je to LiveCD ili samo install CD ? Da li postoje LiveCD varijante uopšte, znam da su ranije postojale?

to je sad sve u jednom... live i instalacija...

inače unity je skroz dobar u ovom izdanju, sve mnogo brže radi i generalno sam sistem deluje mnogo ozbiljnije i stabilnije od 11

Pa još da su se odlučili da stave najnoviji stabilni kernel 3.33 bilo bi još bolje, ali dobro. Videću da napravim butabilni flash i da tako isprobam šta ima novo u ovom Ubuntu. :)

Inače, koja je komanda za update kernela na poslednji stabilni, 3.33 ili čak na 3.4 RC4 ? Kako se to radi iz konzole ?

Pa ako nisi eksplicitno izabrao alternate CD pre downloada, onda si sasvim sigurno skinuo live CD.

edit: Nije me forum bacio na poslednju stranu...

Ne, skinuo sam standardnu verziju, ne Alternate. Hvala na pojašnjenju.

Nickname, hvala !

Ubuntu 12.04 + Cinnamon
http://cinnamon.linuxmint.com/
instaliran na HP ProBook 4510s Merlot

Odlicno radi.

Install Cinnamon desktop on Ubuntu 12.04
http://www.linuxbsdos.com/2012/04/26/install-the-latest-and-greatest-cinnamon-desktop-on-ubuntu-12-04/

PreciseCinnaDesktop-600x450.png

P.S.
Long live linux

koja je fora sa tim cinamon ui-jem? čitam nešto o tome, al mi ništa nije jasno... kakvo je to okruženje? držaću se ja ovog default. inače, 12.04 ne može da zameni 10.04 na mom malom kompjuteru, athlon xp 1700+, 1gb ddr, 250gb hard, i gf4 ti grafička. neće da se instalira :( blokira usred instalacije. 10.04 radi fenomenalno, pu pu da ga ne ureknem :D

Za tvoju konfiguraciju je nešto sa LXDE ili Xfce okruženjem.

ubuntu 10.04 radi savršeno, a 12.04 radi isto super kada se pokrene kao live. ali neće da se instalira, blokira. moguće da je komp počeo da otkazuje.

Pa još da su se odlučili da stave najnoviji stabilni kernel 3.33 bilo bi još bolje, ali dobro. Videću da napravim butabilni flash i da tako isprobam šta ima novo u ovom Ubuntu. :)

Inače, koja je komanda za update kernela na poslednji stabilni, 3.33 ili čak na 3.4 RC4 ? Kako se to radi iz konzole ?

Nisu stavili kernel 3.3* verovatno jer su radili QA na 3.2* pa je to potrajalo i to je savrseno razumno.

Ne bi savetao da stavljas drugi kernel ako nemas bas dobar razlog za to. Samo zato sto je broj veci nije dobar/dovoljan razlog za rucno kompaliranje kernela i odricanje od kernela tvoje distribucije.

Primer:

Naletis na problem u nekoj komponenti koja je integrisana u kernel, btrfs npr.

1) Postujes problem na mailing listu te kernel komponente.
2) Dobijes odgovor da bi taj problem trebao da bude resen u novijoj verziji kernel nego sto tvoja distribucija poseduje.
3) U tom slucaju treba staviti novu verziju pokusati da se reprodukuje problem.
4) Ukoliko ne mozes da reprodukujes problem to znaci da je novija verzija kernela stvarno resila problem.
5) Zamolis nekoga sa mailing liste da ti pokaze patch sa kojim je popravljen tvoj bug u upsteream kernelu.
6) Posle toga otvoris bug na lunchpad-u (ako koristis ubuntu) i opises detaljno kako moze da se reprodukuje problem, pokazes koja verzija kernela popravlja problem i u kom patch-u je popravljen taj problem.
7) Zamolis maintainer-a te komponente da uradi backport tog patch-a u njihov kernel.
8) Ponudis se da pomognes oko QA.

I posle toga em ce problem biti resen, em ces moci da updejtujes kernel normalno u tvojoj distribuciji.

Ovo je prepuruka za obicne korisnike, naravno ako radis razvoj onda radi sta hoces :D

Hmmm..posle pocetnog odusevljenja pojavljuju se i prvi bugovi na Lubuntu-u 12.04, nista zaista superozbiljno ali ipak..lxkeymap ne radi (ok, nije mi ni potreban), software center sistem obavestavanja ne radi (radio kako treba cela dva sata). Ne koristim software center cesto pa mi ne smeta ali ako nesto ne radi posle dva sata 100 posto kako treba, ceo sistem ostavlja ne bas najsjajniji utisak.
Ko hoce da se vozi na najnovijim kernelima neka instalira Fedoru jer u koriscenju najnovijih kernela su oni nenadmasni (licno ne vidim ama bas nikakvu razliku i sa najnovijim kernelima) - Fedora 16 radi sasvim lepo ali i ona ima par tripova, doduse resivih. Ono sto mi se kod Fedore vise dopada je sto se dobija najosnovnije - ako cu da radim update mogu da koristim lxpanel ili graficko okruzenje yum-a dok na Ubuntu-u postoji i terminal i synaptics i software centar sto je zatrpavanje zapravo istim funkcijama (terminal uz synaptics je sasvim dovoljan). Zvuk je mnogo lakse podesiti na Fedori nego na Ubuntu gde bagovi u vezi sa zvukom nikako nisu retkost. Lubuntu dolazi sa npr instaliranim programom za particionisanje ali ne i sa pulse audiom bez koga nema sanse da se podesi da radi mikrofon sa Skypeom. Alat za particionisanje cu da skinem zatreba li mi ali bazicno podesavanje zvuka je neophodno odmah posle instalacije pa bi neiskusni korisnici mogli imati problema. Probao sam i Xubuntu 12.04 - nesto modernije okruzenje od LXDE-a, lepo radi ali isti je to sistem ispod "maske".

Poslednja izmena:
ja cu sada da probam ovaj 12.04 na "velikom" kompjuteru, pa cu onda da vidim sta moze, zasad na malom nisam uspeo nista jer nece da se instalira...

Meni nije hteo 10.04 na nekim masinama da se instalira ali sam to resio tako sto sam instalirao na masini gde hoce pa napravio image sa Acronisom i posle je radilo na masinama gde nije hteo.

Jesi pokušavao sa alternate instalerom? Ili novije verzije instalacionih diskova (10.04.1, .2, .3, .4)?

Hmmm, imam jedno pitanje na koje bih posle probanja mogao i sam da dam odgovor..samo..mrzi me da probam :) E ovako: instalian Lubuntu 12.04 i sve zaista lepo radi (osim integrisane web kamere ali to i nije bitno). Ono sto mi smeta je sto Lubuntu 12.04 nije LTS. Rado bih instalirao Ubuntu 12.04 (on jeste LTS) jer je laptop sasvim sposoban da ga tera, pa onda dodao samo jos LXDE okruzenje i koristio ga kao osnovno. Pitanje: koliko je ovakav Ubuntu sporiji od pravog Lubuntu-a sa istim aplikacijama ako je uopste sporiji (zanemarujuci da se default aplikacije u 50-60 odsto slucajeva razlikuju jer Lubuntu paket favorizuje manje zahtevne programe). Aplikacije i nisu problem - mogu se instalirati i deinstalirati lako. Ubuntu bih instalirao samo zbog toga sto je LTS, zamerki na Lubuntu 12.04 nemam - ima par bagova ali nista zaista ozbiljno). Hvala.

Poslednja izmena:
Da odgovorim na svoje pitanje..probao preko live CD-a (jedva sam se snasao na Unity-ju :)) i nije to to. Jeste lxde okruzenje i sve ali..Lubuntu je optimizovan za njega dok Ubuntu bas i nije. Sve ide brzo, tu nema spora ali ipak.. Zauzme oko 400 MB (doduse live cd je u pitanju, koliko bi zauzeo sa hard diska ne znam a bas i nemam volje da instaliram i probam). Mozda ovaj Lubuntu ipak proglase za LTS, ko zna.

Poslednja izmena:
Da odgovorim na svoje pitanje..probao preko live CD-a (jedva sam se snasao na Unity-ju :)) i nije to to. Jeste lxde okruzenje i sve ali..Lubuntu je optimizovan za njega dok Ubuntu bas i nije. Sve ide brzo, tu nema spora ali ipak.. Zauzme oko 400 MB (doduse live cd je u pitanju, koliko bi zauzeo sa hard diska ne znam a bas i nemam volje da instaliram i probam). Mozda ovaj Lubuntu ipak proglase za LTS, ko zna.

Ovo o čemu ti pričaš nema veze s vezom. Lubuntu ne može da bude LTS jer nije zvanično podržan od strane Canonical-a. Lubuntu je "community" projekat i Canonical nema nikakve veze s njim osim što održava "podlogu" (Ubuntu) na kome je Lubuntu baziran. Trenutno su samo Ubuntu i Kubuntu zvanično podržani od strane Canonical-a. To u praksi znači da nude plaćenu podršku i savetovanje, održavanje repozitorijuma narednih 5 godina kao i donošenje zakrpa za softver u repozitorijumima (osim 'universe' i 'multiverse') takođe u narednih 5 godina. Pošto je Lubuntu "community" projekat i njegovi paketi se nalaze u 'universe' repozitorijumu, jedini značaj koji LTS daje je što će taj repozitorijum postojati narednih 5 godina. Da li će ti paketi biti ažurirani u celom tom periodu od 5 godina, zavisi isključivo od dobrovoljaca iz komune. Od sledeće verzije Kubuntu gubi podršku i takođe prelazi u status "community" projekta. Je l' sad malo jasniji smisao LTS-a?

Druga stvar, Lubuntu se od Ubuntu-a razlikuje samo u selekciji paketa koji su instalirani. U principu Ubuntu = Ubuntu Server + Unity + teme za Plymouth i LightDM, Kubuntu = Ubuntu Server + KDE + tema za Plymouth + KDM itd. Znači Ubuntu Server se može uzeti kao zajednička osnova jer predstavlja minimalni sistem na koji ti možeš da nabudžiš sve ostalo. Znači sve je u selekciji paketa i svejedno je da li si instalirao Lubuntu ili Ubuntu Server 12.04 LTS + LXDE + temu za Plymouth + LightDM. Možeš i da instaliraš Ubuntu i instaliraš LXDE. U tom slučaju bi dobio Lubuntu + Unity i mogao bi da biraš temu za Plymouth i LightDM preko "alternatives" sistema (sudo update-alternatives). Sad tek nije ništa jasno, je l' da?

Vrh Dno