Šta je novo?

Pre-final decision za fax

Pa nista, vidis kako smo mi 'dobro' ispali :D .
Ja licno sebe smatram normalnim... :D
Mozda sam preterao sa izjavom.

Ne znam da li ce i ove godine da bude sajam obrazovanja ili je vec bio?
Ako nije prosao poseti taj sajam i lepo ispitaj planove i programe fakulteta ako to vec nisi uradio. Sajtove si vec obisao pretpostavljam...
Moj zakljucak za etf-rti : mozes steci kvalitetno akademski usmereno znanje na ovom fakultetu uz normalne kolicine ulozenog rada i zalaganja. Vrlo moguce je zavrsiti fakultet u roku po novom planu i programu i moguce je razviti sposobnosti iz odredjene oblasti tvog interesovanja ako se zalozis uz podrsku profesora/asistenta.

Extra....
Ne vredi mi puno da gledam plan i program fakulteta. Više me interesuje koliko to praktično znači kad se položi

@Delija: vidim da stalno pominješ "beganje" od programiranja. Šta može da se radi u IT-u, a da bude fino plaćeno (i da ima dosta mesta za zapošljavanje), a da to ne bude blejanje po ceo dan u source code...(izuzev dizajna, pravljenje web stranica... nisam ja za to).

I koliko je pametno završiti ETF/FTN i na to dodati kasnije neke M$/Linux/Cisco sertifikate?

Automatika se u svetu dobrano placa. Takodje i mikroelektronika, telekomunikacije...

Ja se još uvek nisam odlučio... jedno je sigurno: ne želim velike posledice na zdravlje dok završim fax... ipah bih da ga završim, a da ostanem normalan...

Nemam pojma ni kako da se odlučim (pismo/glava? :D)
ni taj princip nije lošiji od traženja saveta na forumu :d
btw etf ima potpuno drugačiji princip studiranja nego ranije. Uveden bolonjski program se sprovodi već, mislim četiri ili pet godina. Tako da su, ili će dogodine, izaći studenti koji su završili faks po bolonji. I mogu da ti priznam da se meni taj pristup svidja. Imaš brdo izbornih predmeta i mozes da se usmeravaš onako kako ti hoćeš, ako znaš šta hoćeš ;) . I uopšte je lakše, lakše je položiti ispit, doći do informacija, knjiga itd. Pa vidite kakvi su samo sad prijemni za srednje škole. Dovoljan je po jedan bod.
Tako da bi ti ja preporučio da se malo raspitaš kod mladjih generacija. Recimo, možeš da budeš energetičar a da imaš masu ispita iz automatike.

normalan, ko je još ost`o normalan posle faksa?:d

Automatika se u svetu dobrano placa. Takodje i mikroelektronika, telekomunikacije...
true ,) , ali i kod nas.

Extra....
Ne vredi mi puno da gledam plan i program fakulteta. Više me interesuje koliko to praktično znači kad se položi
...
I koliko je pametno završiti ETF/FTN i na to dodati kasnije neke M$/Linux/Cisco sertifikate?
Sve sto naučiš može samo da ti pomogne u raznim situacijama, mada ne treba preterivati. Dosta ljudi sa telekomunikacija su pozavršavali cisco kurseve i sad rade posao vezan za to, a jako malo ljudi radi pravi inženjerski posao za koji ih je spremao fakultet.

Generalno, sa etfom imaš za sad u zemlji dembeliji, dve mogucnosti. 10% poslova su inženjerskog tipa, gde stvarno radiš posao za koji si se školovao, otkrivaš, rešavaš stvari, gde možeš da napreduješ da se usavršavaš, i da jednog dana stvarno možeš da kažeš da si stručan u nekom poslu.
90% poslova su uslužnog tipa, menadžerskog, gde si ustvari prodavac u recimo microsoftu, hpu, simensu, telenoru, dobiješ veću platu, auto, šljakaš 18 sati dnevno i realnoza 10 godina budeš senior executive account menager tj. malo veći baja prodavac. :d

Svi će ti ovde vući na svoju stranu. Etfovci na svoju, ftnovci na svoju, i ako ima nekog sa iskustvom sa temišvarskog faksa, mada sumnjam, na njihovu. Tako da bih ja bio malo skeptik, o svemu što se ovde piše.
Realno etf i ftn su nebo i zemlja, sa koje god strane posmatraš. Ja bih se prvo opredelio za disciplinu, pa onda odabrao jedan od ova dva, jer svaki ima svoje adute u nekoj oblasti.
Recimo ako ti je milije programiranje, sveobuhvatno, mislim da je ftn malo bolju tu. Da više rade na tome. Ako hoćeš da radiš automatiku, nikako nemoj u ns. itd...
Mislim da stil života u gradu ne bi trebalo da utiče na tvoju odluku o obrazovanju, koje će posle da usmeri ceo tvoj profesionalni život.

Za temišvarski nisam uopšte ništa čuo. Bilo bi zgodno da nas malo uputiš.

ajd pozdrav :wave:

Malo si omasio za "Bolonju" i ETF. Kojih bre crnih 4-5 godina? :)

Takodje se ne bih slozio ni za automatiku u NSu.

Generacija 2003 na etf-u je jos krenula po nekakvoj Bolonji1 ;) . To mu dodje 4 godine.

Posle ovog sra**a od nocas, bogami, mislim da treba da bezis u Rumuniju. :S:

Jbm ti i drzavu, i glupi narod... :wall: :wall: :wall:

Pa ako bude ono što se nadam da neće biti, begam ja za TM... nema `leba ovde ostati...

Svi će ti ovde vući na svoju stranu. Etfovci na svoju, ftnovci na svoju, i ako ima nekog sa iskustvom sa temišvarskog faksa, mada sumnjam, na njihovu. Tako da bih ja bio malo skeptik, o svemu što se ovde piše.
Realno etf i ftn su nebo i zemlja, sa koje god strane posmatraš. Ja bih se prvo opredelio za disciplinu, pa onda odabrao jedan od ova dva, jer svaki ima svoje adute u nekoj oblasti.
Recimo ako ti je milije programiranje, sveobuhvatno, mislim da je ftn malo bolju tu. Da više rade na tome. Ako hoćeš da radiš automatiku, nikako nemoj u ns. itd...
Mislim da stil života u gradu ne bi trebalo da utiče na tvoju odluku o obrazovanju, koje će posle da usmeri ceo tvoj profesionalni život.

Za temišvarski nisam uopšte ništa čuo. Bilo bi zgodno da nas malo uputiš.
Svako vuče na svoju stranu (mislim velika većina)... nekako mi je sada bliži etf (postavio sam istu temu na oficijalnom sajtu fakulteta i poprilično su me ubedili da upisem etf). Jedan od razloga je to što posle I godine biram smer, dok na ftnu moram odmah pri upisu da se delimično opredelim. Taman da vidim malo kako ide, pa onda da odaberem...

A za Tm ne znam baš ništa. Drug mi je nudio Yahoo! kontakte od dvojice koji studiraju tamo, ali nisam ih uzeo. Naravno da će da mi kažu da je fax extra i da dodjem kod njih. Ipak sam hteo da čujem mišljenje o tom faxu od nekog sa strane...

pozz svima

.... na EVROPSKI POZNAT! fax koji ima sajt koji nije update-ovan skoro 3 godine (http://www.ac.utt.ro/) i koji izgleda kao da su platili 10$ za njegovu izradu :D . Ni ostali koje je naveo nisu nesto mnogo bolji.

O cemu pricas? Osim tvog ekstremno subjektivnog utiska sta to ne valja na sajtovima ftn-a i etf-a konkretno?

@danijel : ako hoces da bezis iz zemlje ne znam sta ces u Temisvaru... Idi lepo u Nemacku. Sirok dijapazon fakulteta koje mozes da upises i nigde nisu gadljivi na strance. Stipendije, dobar posao itd... i naravno mnogo rada...

www.daad.com

Ma svejedno, vidis da nam drzava srlja u da ne kazem sta... :wall:

BTW, Daniele, jel si razmisljao o nekom poznatijem faxu napolju? Recimo Dublin-u ili slicno?

p.s. Sad videh neko veliko 2007 na rumunskom sajtu, pa nisam ni trazio dalje, posto ne razumem ama bas nista... :)

E pa to o tome i nisam razmišljao... da odmah krenem sa studijama preko. A da nije već možda kasno sad?(Nadam se da nije...). I kako to ide sa stipendijama i tako to - pošto nisam baš `širok` u pogledu finansija? Kako se prijavljuje - direktno se oni kontaktiraju ili preko neke agencije kod nas ili kako vec? (ako je ovo već odgovoreno, a mrzi vas da pišete, može i link)
[edit] što se Rumunije tiče, prijava se vrši u rumunskom konzulatu u Vršcu. Ide se na neki razgovor, ali većinu koji se prijave puste. Ništa se ne plaća. Dobija se stipendija od 50e mesečno (e sad, ko se dobro pokaže, valjda kasnije dobija i više, inače ovih 50 dobijaju svi).[/edit]

pozz

P.S. ako bih otišao u inostranstvu da studira, jedino engleski jezik dolazi u obzir (nemačni nemam pojma, italijanski i francuski donekle znam, ali ne bih da se baš bakćem sa njihovom terminologiom, tako da samo eng)

Poslednja izmena:
Sad sam pričao sa na telefonu sa jednim drugom iz NS-a koji uskoro završava PMF tamo (još mu je 1 ispit ostao). On mi preporučuje da lepo odradim zrenjaninca (MPupin) sa prosekom preko 9.50 (što nije nikakav problem tamo) i posle toga da odradim magistarske na FTN-u. Koliko mi je to pametno?

NEMOJ se dvoumiti ni MOMENAT!

Jedino Temesvar.

Moje skromno misljenje. Ovde ko za ko ce, kako, koliko i kad promenuti. Mozda od sutra uvedu obvezno preskakanje kozlica pri ulazu na fax....NISTA nije iskljuceno. Plus, imaces diplomu iz zemlje EU. Ovde su (iako ljudi kazu da su se stvari promenile) faxovi prepuni GLUPOSTI I DEBILIZMA svakojakih. Studir'o sam ja, moj brat, sestra, stric....deja vu.

Ako mozes / Temesvar.

Pozdrav!

Daniel, jesi ti normalan?

Sorry, ali....sad videh tvoj zadnji post.

Nemoj se ljutis, ali Zenjanin zaboravi i taj kvazi fakultet. TACNO je da tu mozes da prodjes bez ucenja (znam X slucajova) ali je tacno da je to 1 od najdebilnijih nazovi fakulteta u zemlji.

Moj brat je inace zavrsio ETF u NS i jedared kad je trazio posao video je 1 oglas u kome je taksativno nabrojano koji su zahtevi za radno mesto....i velikim boldiranim slovima je pisalo NEKA SE NE JAVLJAJU ONI SA ZRENJANINSKIM FAKULTETOM. Znaju ljudi oliko je sati tamo. Neces nista nauciti, imaces bezvredni papir u rukama.

Ako mozes, idi ODMAH NAPOLJE. Ako ne, zavrsi ovde pa idi NAPOLJE na postdiplomske. Posto kazes da mozes u Temesvar.....PLIZ, ZBOG TEBE, DO NOT ASK ANYTHING ELSE :)

Pozdrav !

To za Zrenjanin se apsolutno slazem... ***...

@Nagy:
Ti si vidim bio na Temisvarskom univerzitetu pa znas kako je tamo. Lepo je kad imamo iskustvo iz prve ruke.
Nisam znao da su otvorili etf u NS. Gde se to nalazi?
Preskaknje kozlica... haha... ko zna sta si ti studirao a i ne znam na osnovu cega generalizujes. Naravno da nije bajno ali opet... takve reci...

@danijel
Zrenjaninski fakultet je prilika da dobijes bilo kakvu diplomu bez ikakve muke. Jedina jos laksa varijanta je da upises Pristinski fakultet. Ako to zelis samo napred. Ne znam samo da li ce te uopste pustiti posle toga da upises master na ftn-u (posto magistratura vise ne postoji bar na etf-u). Ako te i puste da upises bice mnogo zeznuto jer na zrenjanincu ne steknes nikakvo znanje niti iskustvo. Jedino ako nesto smandrljas pa uradis master kod nekog 'kvazi' profesora na ftn-u.

Evo jedan savet, upisi ovde neki etf ili ftn, a sada se prijavi za neki fakultet u Italiji (idi na sajt italijanskog kulturnog centra, pa vidi sta i do kada treba da se uradi, i raspitaj se gde im je najjaci fakultet za oblasti koje te interesuju). Italijanski se nauci vrlo brzo, znam jedno 15 njih koji su od 2002. otisli, i svi su ucili jezik 2-4 meseca. Prijemni se njima sastojao samo iz razgovora na Italijanskom (cisto osnovno) u Septembru i svi koje ja znam su bili primljeni sa stipendijicom, jer postoji kvota za svaku oblast (evropsku), koliko studenata primaju i koliko njih dobijaju stipendije i uglavnom (za recimo gradjevinu i arhitekturu) nisu popunjene kvote i lako se dobije stipendija.
E, sada zasto da prvo upises nesto ovde, iz prostog razloga jer tamo treba dobiti smestaj, koji se (bar pre) dodeljivao u Novembru ili Decembru, inace je malo skuplje (u jeftinijim gradovima nije ni toliko skuplje, a imas i stipendiju) za zivot ako ne dobijes to.
Ovde sam ti preporucio Italiju jer je blizu, a i znam kako se dolazi do studiranja tamo. Mogao bi neko da kaze nesto i za neku drugu zemlju, naravno (znam dosta njih i u drugim zemljama ali ne znam tacno kako su otisli)
:wave:

@colt, miljan: samo da napomenem da sam mislio na rumunske faxeve (vidite sta sam quote-ovao) preciznije, na prva dva koje je naveo, nisam spomenuo ni ETF ni FTN!!!

Moja preporuka je da definitivno bezis iz zemlje odma, ni u kom slucaju drzavni faks pa da se molis bogu da ne naletis na nekog *****a koji ce ti upropastiti zivot il par godina.
A Zrenjaninski zaobidji i to sto ti je rekao drug da ces bez problema izvuci prosek 9.5 je cista glupost, da se razumemo kriterijumi nisu veliki al faks ima veliki broj *****a od profesora koji jedino ulizicama, dupolizcima daju ocene preko 7 a kreterijum prolaznosti im je kriminalan na pojedinim predmetima, uslovi katastrofa, znanje takodje.

Neko spomenu dizanje iznad proseka.. Ok takvi likovi uglavnom imaju vise srece ali jednostavno veliki broj ljudi to ne zeli, a i takvih je mali broj, da ne ispadne da samo takvi trebaju da dobijaju diplome (ja imam ruzno misljenje o vecini takvih, ok neki imaju znanja al vecina se filira) :(((

@Master)D(M1nD
Izvini onda, pogresno sam razumeo kontekst recenice.

@ostali negativci
Ljudi, dajete odokativne kvalifikacije. Dajte neki konkretan slucaj vasih negativnih iskustava na tim fakultetima, siguran sam da ih ima ali ovako se samo uklapate u profil 'dzangrizavaca' jer se sve svodi na to 'cuo sam' ili 'ma ja znam da je to tako'.
Ajde nek neko da jedan primer obaveznog predmeta na etf-u (po novom planu i programu) koji spada u tu kategoriju da ce ti profesor 'upropastiti zivot il par godina'.
Ja licno isto podrzavam odlazak u inostranstvo na studije bilo osnovne bilo poslediplomske ako za to ima razloga. Domaci drzavni fakulteti u 'rti' oblasti su:
1.jeftiniji
2.kvalitetni (u poredjenju sa inostranstvom)
3.u Srbiji
E sad u inostranstvo treba ici zbog bolje kinte, posla, ambicija, mogucnosti za naucni rad, boljih uslova zivota i uslova studiranja u smislu opremljenosti itd... Znanje je vrlo komparativno kao i ulozen rad i navodno smaranje sa profesorima. Takodje mora se uzeti u obzir da treba izboksovati stipendiju(e) jer ako je ne izboksujes... visestruko skuplje studiranje.

Neće da `rizikujem` sa Zrenjaninom. Sad sam pričao sa drugom sa etf-a koji je išao sa mnom u osnovnu i kaže da nije velik problem da se odradi etf ako se redovno uči. Pa `ajde da mu verujem.

Alea iacta est...

Ja ti preporucujem da upises Matematicki fakultet, smer Racunarstvo.

Blagi uzas... :S:

Vrh Dno