Šta je novo?

Pre-final decision za fax

daniel1988

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2004
Poena
319
Blizi se prijemni polako... treba se odlučiti šta upisati...
Troumim se između:
1. ETF Bg - rti/telekomunikacije
2. FTN Ns - Računarstvo i informatika > Računarske nauke i informatika > (pa možda Softversko Inžinjerstvo)
3. Temišvar: Politehnički Univerzitet: Fakultet za Automatiku i Računarstvo ili Fakultet za Elektroniku i Telekomunikacije. Ima li iko iskustva sa ovim fakultetima? Kažu da je univerzitet iz Temišvara najcenjeniji iz Rumunije, bar u pogledu računarstva... Inače jezik nije problem, znam ga (8. godina osnovne... brzo cu da se priviknem na staro)

Da čujem za i protiv ovih faxeva, šta odabrati? Bar kako sada stoje stvari, nakon završetka faxa planiram da odem preko grane (nikako mi se ne ide... al lova je lova...). Koji je koliko cenjen u inostranstvu?

Unapred hvala!

Pozdrav,
Daniel

Dok sam ja studirao gradjevinu, znam da je ETF u Beogradu bilo teesko zaglupljivanje kao i gradjevinski fax (imam nekoliko drugara koji su studirali ETF u to vreme). Znaci milion i jedna matematika a o ispitima tipa sociologija, pravo i sl necju ni da pricam. Profesori se ponasaju kao da je njihov ispit jedini koji postoji na fakultetu, a imas i brdo ispita koje ne mozes da spremis za mesec dana, ali zato u sred junskog ispitnog roka imas 3 obavezna kolokvijuma :d Ako ne dobijes jedan potpis automatski obnavljas godinu...Mozda se od tada (98-04) nesto i promenilo ali ne verujem da se promenilo bash toliko :D

Dok sam ja studirao gradjevinu, znam da je ETF u Beogradu bilo teesko zaglupljivanje kao i gradjevinski fax (imam nekoliko drugara koji su studirali ETF u to vreme). Znaci milion i jedna matematika a o ispitima tipa sociologija, pravo i sl necju ni da pricam. Profesori se ponasaju kao da je njihov ispit jedini koji postoji na fakultetu, a imas i brdo ispita koje ne mozes da spremis za mesec dana, ali zato u sred junskog ispitnog roka imas 3 obavezna kolokvijuma :d Ako ne dobijes jedan potpis automatski obnavljas godinu...Mozda se od tada (98-04) nesto i promenilo ali ne verujem da se promenilo bash toliko :D
Ja ne bih pricao o stvarima koje nisam sam prosao.

Nema više sociologije i prava, predmeti su dosta revidirani (koliko je to moguće), nema potpisa, nema obaveznih kolokvijuma, uslov se ispunjava na osnovu broja položenih ispita (dakle nema više konkretnih obaveznih predmeta koji se moraju položiti). Na RTI-ju imaju četiri matematike, prve dve su malo zeznute, treća je numerička analiza i diskretna matematika koja je lakše, a zadnja je praktikum iz verovatnoće (eventualno ko je lud može da uzme celu verovatnoću i statistiku). U prvoj i drugoj godini od kompjuteraških predmeta tu su programiranje 1 i 2 (asembler, paskal, C), objektno-orijentisano programiranje 1 i 2 (C++, java, C#), osnovi računarske tehnike, arhitektura računara, algoritmi i strukture podataka, operativni sistemi, a treću i četvrtu godinu čine gotovo isključivo kompjuteraški predmeti (operativni sistemi 2, baze podataka, sistemsko programiranje, računarske mreže, programski prevodioci, projektovanje softvera, programiranje internet aplikacija, performanse računarskih sistema itd.)
I naravno kontakti sa asistentima preko kojih se može doći do posla u firmama koje se bave računarima i softverom.

Prema tome, RTI sada na ETF-u teško može biti zaglupljivanje kao što je bio nekad, a isto tako ne važe i one legende od pre 10 godina o FON-ovcima koji sabijaju kompjutere i ETF-ovcima koji ne znaju ni Paskal, jer to više nema veze sa istinom.

Poslednja izmena:
u to vreme...pih, od 2001., kad uvedose lepe skoalrine svuda, dosta se promenial prica

za FTN i ETF: prelistati ovu temu, na 4. (ili trecoj) stranici je Delija pisao nesto konkretnije za FTN

Temishvar naravno, bezi iz Srbije ako ikako imash prilike. I to sto pre.

Hvala na odgovorima (ovo ne znači da je ovde kraj, hteo bih da čujem još nečija isqstva).

@Geek_master: Pa prilika je tu... samo ne znam šta posle, kad završim taj fax (da ne bude u klasi zrenjaninskog MPupina)... koliko će tamo da se nauči (u odnosu na ostale faxeve koje sam napomenuo < da jasno mi je da i ovde mora dosta da se radi kad se završi fax... interesuje me čisto radi poređenja)... koliko cene diplomu u inostranstvu (a i kod nas)
Ipak su oni EU sada... ne znam koliko to konkretno znači

@momsab: ajd ako ti nije problem, nađi mi konkretno post na koji si mislio. Pročitao sam sve što je Vlada napisao (od 5-6 str pa na dalje)...

Za temisvar ne znam, nije mi poznat rumunski akademski sistem :D ali ja licno bih to definitivno izbegao :D. Ja bih ti u svakom slucaju u ovom izboru preporucio domaci fakultet. Dobro se 'bezi' i sa ETF-om ali diploma nije to sto te salje na put... vec ruke,noge i mozak.
Sve u svemu ako flegmaticno upises faks, svejedno je koji ces upisati.
Ono sto je studentima na ETF/RTI-ju svojevremeno produzavalo studije su bili Caja&co i prenatrpani program, sada ni toga vise nema (bar ne nenormalno). Ima 'cudnih' profesora i 'cudnih' kriterijuma ali ne u toj meri. Prosto je - ako hoces da ucis/slusas/posvetis se - polozis.
@eatmyshorts
O kakvim obaveznim kolokvijumima usred ispita i o potpisima pricas? Kakvi potpisi na fakultetu gde su predavanja neobavezna bila i u tom periodu o kom pricas?
@vooodo-nbgd
Kad to ETF-ovci nisu znali sta je paskal? Nisam cuo za tu legendu.

Po meni, od ova tri koja si naveo, najbolji izbor je FTN. Novi Sad je super za zivot i daleko jeftiniji od Beograda. Neces gubiti vreme u prevozu, klopa je super, devojke da ne spominjemo. Za profesore koje sam ja bio u prilici da upoznam, mogu samo da kazem da su super.

Sto se toga tice, mislim da je zivot u NSu stvarno mnogo prijatniji.

Recimo da je plata u BGu osetno veca za isti posao (to je cinjenica!), al' mi ne pada na pamet da razmisljam o tome.

@miljan
Predavanja nikada i nisu bila obavezna koliko ja znam, ali bez odbranjenih vezbi ili polozenih kolokvijuma iz pojedinih predmeta nisi mogao da dobijes poptis.

To sa kolokvijumima usred ispita je znaci neistina... Takodje za vecinu predmeta pre 'reforme' nisu ni postojali kolokvijumi tako da... Naravno da na etf-u imas lab. vezbe koje su obavezne i uvek si imao, ne vidim sta je tu lose. Kao sto rekoh ono sto je ranije bilo problematicno (elektronicarska katedra) - sad vise nije osim ako upises bas elektroniku a i tad je ostvarivo savladati ih. Njihove lab. vezbe su bile bas 'zeznute'. Jos je tu ta katedra za telekomunikacije ali ni ona nije 'nesavladiva'. Ako pricas samo o pojedinim ispitima-onda se slazem ali vecina ostalih ispita nema veze sa tim sto pricas.

daniel1988: 174. poruka u toj temi, npr
i jos neke posle, uglavnom Driver

Poslednja izmena:
@vooodo-nbgd
Kad to ETF-ovci nisu znali sta je paskal? Nisam cuo za tu legendu.
Ma to fonovci nađu nekog energetičara koji je diplomirao pre 10 godina i na osnovu toga izgrade celu sliku o fakultetu.
Sto se toga tice, mislim da je zivot u NSu stvarno mnogo prijatniji.
Kako kome :)
@miljan
Predavanja nikada i nisu bila obavezna koliko ja znam, ali bez odbranjenih vezbi ili polozenih kolokvijuma iz pojedinih predmeta nisi mogao da dobijes poptis.
Ko što rekoh, potpisa više nema (osim iz lab. vežbi iz fizike :) )

Pa to je kvantni skok :d

@voodoo_nbgd
Ovde sam autom na bilo kojem kraju grada za max 15 minuta. U BGu bih umro u guzvi. I ovako radim skoro 10 sati dnevno - samo mi fali jos dodatna 2 sata u saobracaju... :S:

Ma dobro , po meni je daleko prijatnije ziveti u NS iako je ne bih mogao tamo da zivim ali to je jako subjektivna stvar... Saobracajni kolaps u BGD je stvarno strasna stvar pa i meni dodje da pobegnem u NS.

Maaa, nije ni bgd toliko losh...tj bio mi je losh, ali kad nauchish sporedne ulice i voznju po trotoarima, shpic se lako izbegne..ali gsp mrzim...

Dzaba ti fax ako ne skontash da ti oni samo pokazuju vrata, a ti treba da ih otvorish. Niko te ne moze nauchiti da programirash, za to morash sebi da raskrstish neke stvari u glavi...Etf je sve bolji i bolji, imash obaveznih vezbi, ali one nisu dzaba obavezne...ja sam energetichar, pa je kod nas ono shto je obavezno, prilichno praktichno :)

eatmyshorts, u vreme kada si ti slushao te priche (pre 2003) je stanje bilo prilichno krvavo (brat i sestra su mi magistrirali pre 2003) i za malo da ne upishem etf gledajuci ih koliko se pate...srecom, neki prilicno mocni ljudi su mi objasnili koliko etf moze biti profitabilan (u shta nisam verovao)...a od kada sam ja upisao (2003), pochele su reforme i iz godine u godinu sve je bolje i bolje...u smislu da se manje opterecuje mozak manje bitnim stvarima, a sve vishe se prate trendovi i gura se ka praktichnom radu...

etf sad i pre 5 godina - nebo i zemlja

E sad stvarno ne znam šta ću...ima još vremena...
Pre nekoliko dana bila je prezentacija FTN-a u gimnaziji. Dobili smo informatore u kojima piše da je FTN fax sa koga se najviše odlazi u inostranstvo. A na prošlogodišnjoj prezentaciji ETF-a, rekli su da je ETF fax sa koga se najviše bega preko (isto to kažu i na oficijalnom forumu fakulteta)...

Kakav je sad odnos profesor <=> student na ETF-u? Jel su studeni još uvek smatrani "alatom koji govori" ili se stvar promenila na bolje?

http://www.acg.edu/acg/start.php
ja sam njega zavrsio imaju odlican IT program ... dok sam ja studirao mogao nije bilo previse porblema sa dobijanjem stipendija a mogao si i da radis na fakultetu ... Trenutno nisam u toku kakvi su uslovi ... Jedan kolega sa tog faxa je otisao na IT postdiplomske studije u Svedsku, na engleskom za dz... ne znam da li nude i BSc program pod istim uslovima ali se vredi raspitati ... slicne uslove mislim da mozes da imas i u Belgiji sada sve zavisi od novcanih sredstava sa kojima rapsolazes ... Ali po meni ako mozes trebao bi da odes preko

U principu promenila se, asistenti i profesori odgovaraju na mailove, možeš da zakazuješ konsultacije itd.

Propaganda je cudo :D .
Cisto da ti malo razbijem iluzije , ni na jednom od ta dva neces imati tretman kao bog i nervirace te mnoge stvari koje ne funkcionisu kako treba kako lokalno na tom faksu tako i globalno na univerzitetu.

Odnos student - profesor na etf-u zavisi od predmeta do predmeta. Vecinom imaju barem korektan odnos sa studentima. U prvoj godini sigurno neces osetiti neku 'prisnost' sa profesorima zbog ogromnog broja studenata gde se jos nije ni iskristalisalo ko ce da nastavi studije...
Kasnije sa dobrim brojem profesora mozes uspostaviti ovakvu ili onakvu saradnju i to dosta zavisi od tebe samog.
Odgovor na pitanje - smatram da se po tom pitanju etf promenio na bolje. Naravno ima izuzetaka kod profesora koji su nepopravljivi (elektronicarska katedra i nesto njih na telekomunikacijama) :D ali ipak imas mogucnost izbora.
Sto se tice racunarske katedre moje misljenje je da tamo bar oko 60% profesora/asistenata ima maksimalno korektan odnos sa studentima. Naravno i na racunarskoj katedri ima nekoliko 'likova'. Mislim mogu ja sad da ti imenujem za koje profesore smatram da su super likovi a za koje mislim da su 'freak'-ovi ali ne vidim poentu. Poenta price je da za sta god da se odlucis ako budes dao celog sebe da se 'upetljas' u materiju neces lose proci. Kao sto rekoh sama diploma ftn-a ili etf-a ne garantuje da ce te neko povuci za rukav da odes da radis u inostranstvu. U svim konkursima za posao koji stizu na etf na raznorazne mailing liste traze se tacno odredjene vestine koje treba da posedujes. Te vestine ne mozes steci ako se samo provuces na ispitu. Neretko se trazi i dobar prosek. Ono sto ja znam o etf-u to je da sigurno preko 95% ljudi sa prosekom preko 9 nadje odlican posao najcesce uz pomoc profesora ili u inostranstvu ili u zemlji.

@marko_84
Eh da, podsetio si me... ja sam od pocetka studija (morao sam) najurio svega dva potpisa (fizika,oet) upisao sam 2002 tako da ta prica sa potpisima pada u vodu...

a jes, bile su obavezne i vezbe iz oet-a :) Al` sve u svemu, te vezbe sluze chisto da imash uvid shta radish u zadatcima :D

U masala, "sa prosekom preko 9", svaka vama cast kolega ako se tu nalazite, ali ne tece svima med i mleko na faksu.

Svim buducim ETFovcama upozorenje. OET2 preko kolokvijuma ASAP. Inace, ako Antonije bude neraspolozen dva tri roka za redom, crno vam se pise.

Cilj je izdvojiti se iz mase, a ne biti prosecan.

U masala, "sa prosekom preko 9", svaka vama cast kolega ako se tu nalazite, ali ne tece svima med i mleko na faksu.

Svim buducim ETFovcama upozorenje. OET2 preko kolokvijuma ASAP. Inace, ako Antonije bude neraspolozen dva tri roka za redom, crno vam se pise.

Ne nalazim se naravno (vrtim se oko 8-ice), cak sam i okinuo jednu godinu ali moram da kazem da sam upoznao dosta 'kolega' na etf-u koji imaju takav prosek (>9). Necu da pricam koliko talenta, rada i zrtve takav prosek zahteva, bar na etf-u... To naravno na nekima ostavlja posledice :D .

Oet2 je primer gde su stvari otisle na losije posle reforme :D . Ispitnu zbirku u ruke i na kolokvijume :D .

Ja se još uvek nisam odlučio... jedno je sigurno: ne želim velike posledice na zdravlje dok završim fax... ipah bih da ga završim, a da ostanem normalan...
Nemam pojma ni kako da se odlučim (pismo/glava? :D)

Nazad
Vrh Dno