Šta je novo?

Prečistač vazduha

Ovde većina koristi Xiaomi, te očekuj preporuku za njih. Pored same f-je prečišćavanja vazduha treba obratiti pažnju na mogućnost nabavke zamenskih filtera, jer bez novog filtera, kad se postojeći potroši uređaj je beskorisan (osim kao stalak za saksiju). Tako da može i Mercedes f-ing Bentley da piše na njemu bez zamenskih filtera dzabe ti.
Teoretski jedan uređaj može da pokriva jednu kuću ako ta kuća nema pregradne zidove tj. ima samo jednu prostoriju, i ako je dobro dimenzionisan prema toj prostoriji. U drugim slučajevima teško. Uglavnom za svaku veću prostoriju/sobu ako se u njoj boravi duže vreme treba ti po jedan uređaj. Naravno sve to zavisi od grada gde živiš tj. mikroklime tvoje okoline.
Živim u kući gde okolno stanovništvo uključujući i mene se greje na drva ugalj itd. Kuća mi je orijentisana oko centralnog hodnika gde sam mislio da stavim prečišćivač da eventualno i filtrira i kupi dim koji izlazi tokom loženja. Mislio sam da ovaj jedan zbog kvadrature može da iznese celu kuću od 50-ak kvadrata. Da li onda bolje uzeti dva neka jeftinija za manju kvadraturu a da budu u sobama u kom se boravi i spava?
Razumeo sam te što se tiče filtera.

@Roy Fokker
Već pisah, da imam još jedan za rezervu za 3h/3c koji stoji više od godinu dana u kutiji, i sigurno će čekati do proleća. Tada kada sam kupovao sam naručio 3 kom. jer je bila neka akcija čini mi se 50% sniženje, dva u međuvremenu ubacio u uređaje. Nije to kvarljiva roba ako se pravilno skladišti (suvo, normalna t.)

Tako da, kolege ako naletite negde na akciju za filtere iako nije potrošen postojeći kupite slobodno. A ne bi bilo loše da javite i pustite link za akciju.
@Kennym
Ja bih uvek išao na više komada strateški raspoređenih po sobama, ali ako finansije ne dozvoljavaju kreneš od jednog pa vremenom, kad vidiš kakvo je stanje dokupiš još.

Poslednja izmena:
Trenutno je na Ananasu filter za običnu četvorku 3,999 pa pošto znam da budu nestašice rekoh da uzmem bar jedan dodatni.

Da li se neko seća da li su prošle godine za black friday xiaomi filteri bili na nekoj posebnoj akciji? Sad filter za 3C može da se nađe za 3.800, a ne znam da li uopšte idu ispod toga.

U jednom momentu su bili 2 hiljade, valjda na ananasu, ali ne redovna cena, već neka akcija. Ja se zeznuh što tad ne uzeh.

Zaboravih da pitam, da li su tačne te tvrdnje da BlueAir, Levoit, Xiaomi i ostali proizvođači imaju ugrađene jonizatore koji ne mogu da se isključe? Ovde sam našao detaljno istraživanje: https://smartairfilters.com/en/blog/blueair-air-purifiers-review-ionizer-ozone/

Screenshot 16.png

To je jedan od razloga zbog kojeg pri ovom traženju prečistača za svoj stan želim da zaobiđem sve te sa "pametnim" funkcijama i nestandardnim, properitary HEPA filterima. Zapravo još uvek nisam naišao ni na jedan prečistač da ima pravi, mehanički HEPA 13 filter recimo.

Mogu da se isključe (Xiaomi 4 Pro).
U pitanju je negativna jonizacija, pisao je neko lepo o tome na prošlim stranama. Ne vidim da je to neki bauk.

Moze li preporuka za preciscivac nekih 55 kvm,ima li vajde neke uopste od njih ,gledao sam xiaomi interesuje me koji model je dobar, moze se naci za normalnu cenu i da ima zamenskih filtera.
Hvala

Poslednja izmena:
Ko god je iole čitao temu, kupiće isključivo Xiaomi. Ovi što se javljaju sa ostalim pitanja su ili botovi tih proizvodjača ili veoma lenji i neupućeni. Da ne kažem nešto teže.

Ja kada ništa ne znam o nečemu, ja pitam šta da kupim a ne dodjem i kažem evo ovaj ću. Čisto da izreklamiram. Ok, razumem da je neki mega lažni popust da navuče naivne, ali nije. Dakle, botovi.
Nisam bot, ali mogu da pitam :D

Prelistao sam veći deo teme. Bio sam ''na klik'' od naručivanja 4 lite (čisto da probam koliko je efikasan, lako bih vremenom dodao još jedan ili dva), ali videh ovaj model na sniženju. Na papiru deluje malo bolje od Šaomija, ali da li je tako u praksi? Kapiram da je odgovarajući filter teže dostupan, pa je to minus. Npr. na GT sajtu nema komentara o tom modelu, pa ne znam šta može da se očekuje.

Prelistao sam veći deo teme. Bio sam ''na klik'' od naručivanja 4 lite (čisto da probam koliko je efikasan, lako bih vremenom dodao još jedan ili dva), ali videh ovaj model na sniženju. Na papiru deluje malo bolje od Šaomija, ali da li je tako u praksi? Kapiram da je odgovarajući filter teže dostupan, pa je to minus. Npr. na GT sajtu nema komentara o tom modelu, pa ne znam šta može da se očekuje.

Zaobidji to. Xiaomi 4 Lite je trenutni sweet spot a Xiaomi lider u proizvodnji i filtera i senzora. Kada je Xiaomi proizvodio sve to, ovi drugi nisu ni znali šta je to.

Na forumu od 100 uredjaja, 95 su Xiaomi. Od 100 Xiaomi prečišćivača, 95 su 3h, 3C i sada 4Lite.

Proveren uredjaj, pouzdana garancija/servis. Dostupni filteri po vrhunskoj ceni, i delovi ako zatrebaju eventualno, ali slabo šta može da zatreba.

Problemi su prijavljivani ekstremo malo. 3H je imao problem sa zujanjem ventilatora na senzoru što se rešavalo garancijom ili preko Alija, na 4 lite se izliže štampa na tasteru ako ga pališ ručno. Ja ne znam ni za jedan više problem.

Nema potrebe za izmišljanjem tople vode. Mnoge od tih noname se ne isplati uzeti ni na poklon jer ćeš ga baciti za par godina u nedostatku filtera.

Плус за Xiaomi 4lite.

Taj 3H evo već u januaru će biti pune 4 godine kako radi...

4 lite je dobar, nemam zamerki na rad, ALI veliki minus je to što ne može da se normalno skine rešetka i očisti.

To je verovatno ostalo zaostavština od 3H, na kom faktički moraš da rasklopiš ceo uređaj da očistiš ispod rešetke.

Naručio i ja žaomi 4 lite, ako ne valja popljuvaću ga za sve pare (za koje sam ga uzeo na akciji😂), nego koje filtere da jurim za taj prečišćivač, ne razumem se previše u materiju 😁

Čekaj da ti uređaj stigne… nema potrebe da žuriš sa filterom osim ako bude na nekom velikom sniženju.

Stigli su, taktički rasporedjeni po prostorijama i nek rade svoje.

Odmah po ukljucivanju vrednosti su bile od 80 do 120, posle nekog vremena opalo je svuda do 5 tako da je sada ok.

Šta je do mene uradio sam, sad jedino da idem da se bijem sa nenormalnim komsijama ne znam vise sta. :)

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    116.2 KB · Pregleda: 76

Ja sam naručio da mi stigne i našao sam filtere po 3500 (a inače su po 6-7000) i narucio sam 2 komada tako da cu biti miran sigurno godinu ipo dana. Kako će se pokazati u praksi videću pa ću napisati ovde.

Stigli su, taktički rasporedjeni po prostorijama i nek rade svoje.

Odmah po ukljucivanju vrednosti su bile od 80 do 120, posle nekog vremena opalo je svuda do 5 tako da je sada ok.

Šta je do mene uradio sam, sad jedino da idem da se bijem sa nenormalnim komsijama ne znam vise sta. :)
Zasto 80 d0 120 kako
Kod mene se dese takve vrednosti ako mi kamin malo zadimi ali vetrenje i pustanja preciscavaca na max resi za 15ak minuta

I mene zanima gde mogu da nađem filtere po toj ceni.

U Dr. Techno u NS, mozda je ostao jos 1 ili 2 u Premium store.

Ne znam koji to ali za 4 lite je 4,999 upravo zvao.

Jel može na njemu da se isključi jonizacija? Generator plazme, kako oni zovu
Da li neko moze da mi objasni zasto je ovo stetno i zasto je potrebno iskljuciti???
Ja imam Xiaomi 3C, ne znam ni kako da isljucim.

Imam ovaj aparat 3 godine, treba mu jedno 15 min da ocisti sobu od 25 m2. Nikada nisam dobio oznaku da treba da promenim filter vec sam posle 2 godine izvrsio zamenu. Ove zime ne prikazuje na display zagadjenje kako treba. Udje dim, on pokazuje 53 i zeleno a realno je blizu 200 kako je obicno prikazivao ranije. Nisam ni siguran da li stvarno uspeva da uklanja 2.5 PM cestice ili je to vise nabudzena propaganda.

Zbog stvaranja ozona.

Uspeva da ukloni čestice.

Vrh Dno