Šta je novo?

Prečistač vazduha

Definitivno Philips 3000i ukoliko ti se uklapa u budžet. Filteri mu dugo traju.

Da li Phillips ima 'pravi' HEPA filter ili neki njihov proprietary filter? Koliko je to uopšte bitno? Za Bosch znam da ima HEPA13. Samo je Bosch nekako ispod radara, ne pronalazim puno recenzija, verovatno zato što su se od skoro pojavili u ovoj kategoriji proizvoda.

Baš je velika razlika u ceni:
1. https://www.tehnomedia.rs/kucni-aparati/aparat-za-tretiranje-vazduha/philips-ac3055-51.html
2. https://www.tehnomedia.rs/kucni-aparati/aparat-za-tretiranje-vazduha/bosch-air-4000.html#data

Čak i u poređenju sa Bosch najvećeg kapaciteta: https://www.tehnomedia.rs/kucni-aparati/aparat-za-tretiranje-vazduha/bosch-air-6000.html

Da li Phillips ima 'pravi' HEPA filter ili neki njihov proprietary filter? Koliko je to uopšte bitno? Za Bosch znam da ima HEPA13. Samo je Bosch nekako ispod radara, ne pronalazim puno recenzija, verovatno zato što su se od skoro pojavili u ovoj kategoriji proizvoda.

Baš je velika razlika u ceni:
1. https://www.tehnomedia.rs/kucni-aparati/aparat-za-tretiranje-vazduha/philips-ac3055-51.html
2. https://www.tehnomedia.rs/kucni-aparati/aparat-za-tretiranje-vazduha/bosch-air-4000.html#data

Čak i u poređenju sa Bosch najvećeg kapaciteta: https://www.tehnomedia.rs/kucni-aparati/aparat-za-tretiranje-vazduha/bosch-air-6000.html
Nema puno feedback-a vezano za Bosch, čak i na stranim forumima. Philips ima dobre senzore, filteri dugo traju (na boljim serijama) i mnogo više iskustva možeš da nađeš za njihove proizvode. Pre bih uzeo isprobani Xiaomi nego Bosch.

Zdravo svima, trazim preciscivac koji moze da pokrije stan od 80m2, i philips iz serije 3200 mi je zapao za oko: https://gigatron.rs/preciscivaci-va...rija-3200-ac322010-preciscivac-vazduha-683091
Problem je sto ne mogu da nadjem njegove filtere po internetu, barem na nasem trzistu. Jel moguce da neki preciscivaci nemaju filtere u prodaji iako se uredjaji uredno prodaju u vise prodavnica?
ja sam prosle nedelje uzeo Xiaomi Elite bas da probam da pokrijem ceo stan i izgleda da radi posao na 65kvm. Stoji mi u hodniku i probao sam da ga nosim po coskovima soba kada stabilizuje vrednost na displeju i uglavnom pokazuje isto, eventualno +1

ja sam prosle nedelje uzeo Xiaomi Elite bas da probam da pokrijem ceo stan i izgleda da radi posao na 65kvm. Stoji mi u hodniku i probao sam da ga nosim po coskovima soba kada stabilizuje vrednost na displeju i uglavnom pokazuje isto, eventualno +1
Jel može na njemu da se isključi jonizacija? Generator plazme, kako oni zovu

Nema puno feedback-a vezano za Bosch, čak i na stranim forumima. Philips ima dobre senzore, filteri dugo traju (na boljim serijama) i mnogo više iskustva možeš da nađeš za njihove proizvode. Pre bih uzeo isprobani Xiaomi nego Bosch.

Šta misliš o Phillips 3200 seriji koja se skoro pojavila, konkretno: https://www.tehnomedia.rs/kucni-aparati/aparat-za-tretiranje-vazduha/philips-ac3220-10.html#data?

Iskreno jedna od stvari koju gledam je i gabaritnost, da prečistač bude iole kompaktniji, do pola metra visine recimo. Kažem, ne treba mi za veliki stan, planiram da ga koristim naizmenično u dnevnom boravku i spavaćoj sobi, gde ukupno pričamo o 40m2. Tu ne računam kupatilo, terasu, itd., ali koliko razumem prečistač ionako nije efikasan između prostorija podeljenih zidovima, već samo unutar jedne prostorije

Prvo što treba da gledaš je dostupnost zamenskih filtera, onda sve ostalo.

Ponavljamo se.

ako ti je ok da za filter daješ 15.000 zašto da ne...

dostupnost za puno toga traje neko vrlo kratko vreme a onda više nema...kod nas je najvažnije da se proda uređaj a podrška i rezervni delovi su uglavnom nepostojeće kategorije...

Šta misliš o Phillips 3200 seriji koja se skoro pojavila, konkretno: https://www.tehnomedia.rs/kucni-aparati/aparat-za-tretiranje-vazduha/philips-ac3220-10.html#data?

Iskreno jedna od stvari koju gledam je i gabaritnost, da prečistač bude iole kompaktniji, do pola metra visine recimo. Kažem, ne treba mi za veliki stan, planiram da ga koristim naizmenično u dnevnom boravku i spavaćoj sobi, gde ukupno pričamo o 40m2. Tu ne računam kupatilo, terasu, itd., ali koliko razumem prečistač ionako nije efikasan između prostorija podeljenih zidovima, već samo unutar jedne prostorije
3200 je zamišljen kao neki crossover između 2000 i 3000 serije. kako u ceni, tako i kompaktnosti. Svi oni u principu koriste istu tehnologiju za filtriranje, razlika je u veličini (i CADR). On se reklamira kao 50% tiši, međutim ako uporediš decibele, to je neznatno smanjenje. Relativno je nov i još nema mnogo recenzija za njega. @PeleZr ima Xiaomi Elite, koji je u tom rangu, pa ti on može reći malo više o njemu.

@nidza je u pravu, jesu zakazili sa dostupnošću filtera konkretno za 3200, tako da bi se njima prvo obratio pre svake kupovine.

Uvek me fascinira nezajazljiva pohlepa domacih "trgovaca"...
Filter za Philips AC3055 u Srbiji kosta 128 evra a u okruzenju 89!

Ko god je iole čitao temu, kupiće isključivo Xiaomi. Ovi što se javljaju sa ostalim pitanja su ili botovi tih proizvodjača ili veoma lenji i neupućeni. Da ne kažem nešto teže.

Ja kada ništa ne znam o nečemu, ja pitam šta da kupim a ne dodjem i kažem evo ovaj ću. Čisto da izreklamiram. Ok, razumem da je neki mega lažni popust da navuče naivne, ali nije. Dakle, botovi.

Dobro vece, da samo bacim update, ima oko godinu dana kako imam Xiaomi Air Purifier 4 Lite i zadovoljan sam, radi za ono sto je namenjen, kostao je oko 12-13k i preporucujem ga. Nije da ga koristim svaki dan zato jer mi je generalno zagadjenost skoro uvek niska u spavacoj sobi, ali ga upalim nekad, prvestveno je koristan zato jer mi meri vlaznost vazduha i temperaturu u spavacoj sobi, a i zagadjenost vazduha. Te sve informacije idu u Home Assistant pa mogu da proverim istoriju podataka i pogledam chart godinu dana unazad ako treba.

Ne mora na max da to procisti, stavi ručno na broj obrtaja koji ti ne smeta i ostavi tako ili pojačaj desetak min da očisti pa vrati na auto.
Tako i radim. Auto drži na 25-30 (ne znam može li da se podesi prag za auto), manual (2/3 pune skale) spusti ispod 10, a napolju je oko 160 trenutno.

Ako pričamo o PM2.5, Zemun, koji je uvek kritičan, vrti oko 100, Ada je oko 120. Malopre sam prošao.
Sajtovi pokazuju 150+....Tošin Bunar i preko 200.

Subjektivni osećaj mi je bio bliži ovim merama 200, nego onome što merač pokazuje.

Valjda će sutra malo da dune vetar, jedini naš spas od smrtonosnog vazduha. Gledam danas klince kako piče fudbal na fizičkom i duša me boli. Ja da sam vlast sirena za opasnost bi mi svirala kad pređe stotku pm 2.5 …isto tako, da sam vlast mnogi se glave ne bi nanosili pa onda sreća što nisam.

Tako i radim. Auto drži na 25-30 (ne znam može li da se podesi prag za auto), manual (2/3 pune skale) spusti ispod 10, a napolju je oko 160 trenutno.
Imaš u meniju opciju "automation". Tu dodaješ scenarije kako želiš da se ponaša u kojim situacijama, tj na kojim merenjima. Pretraži temu, ima objašjeno. Nisam osavno koristio oa sam zaboravio detalje.

Sinoc uvece na terasi skoro 200 onih pm 2.5
Vidim gusi me kad izadjem napolje zadnjih dana,izaziva mi neki blagi nadrazaj na kasalj.
Pogledam par sajtova Beograd 200,300 i 465 rekord.
Rekoh dobro je,lepo kod nas ovde u Loznici.

Ponekad se cuje da ventilator skripucka,zacvili.
Da mu prsnem malo vd 40.
Kompakt 4,vec 2 godine,ne gasi se ,sem leti ponekad.

Imaš u Mi home app automation opciju. Tu možeš da se igraš i podešavaš kada da se pali, gasi i može i modove da prebacuje.

Jel može na njemu da se isključi jonizacija? Generator plazme, kako oni zovu
Moze, ima opciju u app i na displeju. Ja za sada drzim ukljuceno i to, nisam jos stigao da istrazim sve opcije koje ima i sta je bolje sta ne.

Od juce je krenuo da pokazuje malo vece vrednosti, tipa 16 - 22, nisam probao sada po prostorijama da ga nosam, probacu cim stignem, ali i napolju je koliko vidim haos, Zemun je u pitanju.

@Tpo Kako mogu da vidim "history" u vidu izveštaja koje si postavio? koristim Mi Home app na iphonu ali nigde ne nalazim ovu opciju.

@GhostFace Napisao je covek u prethodnom postu. Koristi Home Assistant server za logovanje i arhiviranje podataka sa uređaja.

Izvinjavam se nisam obratio pažnju, sada je već sve jasnije :)

@Tpo Kako mogu da vidim "history" u vidu izveštaja koje si postavio? koristim Mi Home app na iphonu ali nigde ne nalazim ovu opciju.
Ako imas neki uredjaj, to moze da bude i raspberry pi ili mini pc/server, instaliras neki linux distro i na njega instaliras home assistant. Mozes preko dockera.

Ja sam preko Helper Skripte instalirao zato jer je proces brzi https://tteck.github.io/Proxmox/ Inace koristim proxmox kao hypervisor pa na njega hostujem tako te stvari. Takodje imas tonu videa na youtube o tome i o tim Proxmox helper skriptama.

Home assistant ima mnogo koristi, moze da prati svasta, automatizacija i slicno. I jos je full open source projekat.

1732011855117.png

Pozdrav svima. Ima li neko iskustva sa Aeno ap1s prečišćivačem vazduha? Sad je na nekoj akciji u gigatronu za 15.000..
Ili šta preporučujete?
I jedno mozda bezvezno pitanje Da li prečišćivač može da prečisti celu kuću ili mora da se prebacuje iz sobe u sobu?

Ovde većina koristi Xiaomi, te očekuj preporuku za njih. Pored same f-je prečišćavanja vazduha treba obratiti pažnju na mogućnost nabavke zamenskih filtera, jer bez novog filtera, kad se postojeći potroši uređaj je beskorisan (osim kao stalak za saksiju). Tako da može i Mercedes f-ing Bentley da piše na njemu bez zamenskih filtera dzabe ti.
Teoretski jedan uređaj može da pokriva jednu kuću ako ta kuća nema pregradne zidove tj. ima samo jednu prostoriju, i ako je dobro dimenzionisan prema toj prostoriji. U drugim slučajevima teško. Uglavnom za svaku veću prostoriju/sobu ako se u njoj boravi duže vreme treba ti po jedan uređaj. Naravno sve to zavisi od grada gde živiš tj. mikroklime tvoje okoline.

Upuštam se i ja u ovu priču, beba u kući i supruga pojačano reaguje na prašinu i ostale stvari... Pošto je trenutno povoljna akcija i na Xiaomi prečistače i na filtere, razmišljam da odmah uzmem još koji filter za rezervu. Nisam našao nigdje da li utiče na efikasnost filtera to koliko su "ležali" prije upotrebe? Neka iskustva?

Nazad
Vrh Dno