Šta je novo?

Prečistač vazduha

• Začetnik teme Začetnik teme alter
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Original filter za Xiaomi 4 Lite narednih mesec dana 3200 din tako da razlika u novcu nije neka da bi rizikovao sa 3rd party filterima.
Ma da, to sam i uradio istog dana. Skontao sam posle po serijskom broju da to nije to pa sam vratio Ananasu i otisao u Xiaomi radnju uzeo lepo za 3200 i cao. Glavna stvar koja me navukla kad sam gledao je sto je pisalo Xiaomi pod Brend. Sve vise mi ide na zivce sto sve moras da citas gledas istrazujes pre kupovine..

Imam neki obican Phillipsov, ne znam napamet model...
U Stutgartu je ovih dana uzasno zagadjen vszduh (po iqair cak kao/gori od BGa nekih dana). Nemam cime da izmerim - ali ne ocisti dovoljno.
Isto i za Xiaomi i onaj Zepter skupi (bio 200e preko firme tada, inace bi me izasao 5-600e koliko vec..)

Mozda oni umanje one najgore PM2.5.. Ali u nosu je bas uzasno.

Precistaci zaista jesu dobra stvar ali ne provodimo svi ceo dan u kuci a da ne izadjemo, ne bi bilo ni normalno jel?
Na kraju se svede da pola dana provedes trujući se a pola dana kod kuce na rehabilitaciji.

Imam Xiaomi Mi Purifier 3H
Bez razloga sa 2 prebaci na 150 počne sa luduje, čistio sam PM 2.5 senzor i ništa se nije promenilo verovatno je pokvaren.

Ovo je očigledno zamenski deo? Nisam siguran kako se spaja, verovatno ima neki mali konektor?
Da nema ovo još jeftinije od 11 evra?

Lako se menja, otvori onu pregradicu gde stoji i sve će ti biti jasno… par šafova i džek.
Kad sam ga uzimao bio je oko 10$, verovatno može na nekim akcijama i malo niže…
Inače kinez je uspeo prvo da mi posalje pogresan, 🙄 sreća pa je refund prošao bez problema.

Kakvi su ovi Xiaomijevi za prašinu u sobi? Jedini problem je ona, vazduh napolju je ok, uzeo bih ga samo zbog prašine u sobi.

Nijedan prečićivač nije zamena za čišćenje u prostorijama, prečišćivač može da smanji malo količinu sitne prašine ali veći efekat za smanjenje prašine je po meni eliminisanje tepiha i staza gde god to može i redovno čišćenje prostorija npr sa nekim solidnim robot usisivačem koji po meni manje diže i efikasnije skuplja prašinu.

Tepih je eliminisan, usisavanje nije problem, veci je skupljanje prasine po policama, stolovima, krevetu, laptopu, televizoru...

Zar nije svrha tepiha upravo da bude manje prašine? Pa onda sa vremena na vreme da se opere?
Ja sam do sada živeo u ubeđenju da tepisi upravo zbog toga i postoje, da bi bilo manje prašine u prostoriji jer je oni upijaju

Po našem iskustvu u stanu, jedinu razliku, i to ozbiljnu, je napravila mašina za sušenje veša. Ispostavilo se da je većina prašine po stanu bila ta od sušenja veša po sušilima po stanu. Od kada smo kupili mašinu za sušenje smanjila se prašina (da ne preteram) za 80%.

Tepih je eliminisan, usisavanje nije problem, veci je skupljanje prasine po policama, stolovima, krevetu, laptopu, televizoru...
Smanjuje prašinu, ali nije zamena za čišćenje. Filter treba redovno usisavati

Od kada koristim prečišćavač vazduha i robota usisivača, na soundbaru ima primetno manje prašine — to sam baš zapazio.

Od kada koristim prečišćavač vazduha i robota usisivača, na soundbaru ima primetno manje prašine — to sam baš zapazio.
Isto sam i ja komentarisao kada sam počeo oba uređaja da koristim. Sa njima je baš primetna razlika u prašini, a sa i bez tepiha nisam siguran jer ih malo imam.

Mnogo se prasine podigne kretanjem sa poda, a robot to redovno kupi i onda se to znatno manje podiže. Prečišćivač dodatno izvuče prašine iz vazduha, ali primarno je robot taj koji pomaže u tome.

Poručio sam Xiaomi Elite, planiram da ga koristim na spratu od otprilike 100 kvm, a cena je bila relativno povoljna, oko 250 e. Interesuje me, naravno ko ima iskustva, koliko izdrži filter, s obzirom da je nepušačka prostorija, ali se vrlo često koristi kuhinja gde aspirator ne radi baš najbolje svoj posao?

Meni Mi 4 Pro stoji u predsoblju, filter mi je navodno bio potrosen pre par meseci, samo sam resetovao timer i nastavio da koristim. Ne vidim nikakvu razliku, obara zagadjenje po potrebi isto kao i pre... Usisavam mu prasinu redovno, cistim senzor i vozi 😀

Презасићен активни угаљ није ништа страшно...

Merača te (pre)zasićenosti nema. Prosto odbrojavanje ne mož' biti realno merenje zasićenosti, već samo aproksimacija (do upućivanja na kupovinu sledećeg filtera uz vendor lock-in i nevešto planned-obsolescence) na osnovu vremena rada.
Broji se broj sati rada ventilatora, (možda i) brzina rada, (a možda i) nekakav algoritam pretpostavlja "prosečno zagađenje".
Kako god, pošto mernog uređaja zasićenosti filtera prečistača nema, nije naročita mudrost korisnički oceniti da li je filter za zamenu (prestaje da ima efekta na kvalitet vazduha) il' za dalju upotrebu, bez napadnih obaveštenja/upozorenja.
Kod mene je prečistač u prostoriji gde se na prste jedne ruke može nabrojati koliko je puta bio nakratko intenzivnije u pogonu, u toku podrazumevanih 300+ dana. I nakon što sam ga "opravio" filter je služio bez ikakvih problema još par meseci. Pa to je kućni prečistač, nije na kiši u Boru, nit' u pogonu livnice sivog liva.

Ja ga koristim samo u zmiskom periodu, negde od oktobra/novembra do aprila. Radi uvek na auto rezimu. Ne znam da li je u ovoj temi bilo, kacio je neko istrazivanje o veku trajanja, siguran sam da je u preciscivacu algoritam bazdaren na pospesivanje prodaju filtera 😀

Naručio sam ovaj, nešto ih hvale, 165e i jedan manji za klinca, 55e.

1000032009.png

Nazad
Vrh Dno