Šta je novo?

Prečistač vazduha

Hepa filteri su isti na oba.

Ok, znači misterija rešena, uz oba izgleda kod nas dolaze True Hepa H13, odnosno onaj "sivi" filter sa njihovog sajta.

Verovatno u drugim zemljama uz 3C dolazi ili je ranije dolazio neki drugi filter pa zato na sajtovima piše da uz 3H dolazi H13, a uz 3C slabiji (verovatno H11, odnosno "zeleni" sa sajta).

Vredi li odvojiti za Pro H ili je ipak, sasvim dovoljan 3H? Da li filter na Pro H zaista duze traje, kako je navedeno u spec?

Veći filter u istim uslovima traje duže

Vredi li odvojiti za Pro H ili je ipak, sasvim dovoljan 3H? Da li filter na Pro H zaista duze traje, kako je navedeno u spec?
Ja sam ga uzeo na nekoj akciji prošle godine.
Pored njega imam običan Pro i jedan 2s.

Dosta je tiši i na većim brzinama. Drži dnevnu sobu na Auto ispod 5 konstantno. Pro je tu bio ispod 10 recimo.

Filter (prvi) je sad na 40% i još 130 dana

Po redovnoj ceni ne vredi razlike (bolje 2 kom 3H)

Dosta je tiši i na većim brzinama. Drži dnevnu sobu na Auto ispod 5 konstantno. Pro je tu bio ispod 10 recimo.

Mislio sam 2 pro H (vs 2 3H)

Koristi li ko ove osvježivače vazduha, koliko je zdravo uopšte udisati te arome esencijalnih ulja non stop kući? Konkretno, imam u ponudi za sitne pare Moye GX-23K
Untitled.png

Cisto da li vredi razliku u ceni, glava za glavu. Posto je oko 17k 3H, a pro H oko 28 (ako su ti shopovi uopste legit za kupovinu od njih)

Ili mozda za te novce (30-35k) bolje traziti neke druge preciscivace (2 kom mi je neki plafon)?

Izvinjavam se za dupli post, istekao edit

Cisto da li vredi razliku u ceni, glava za glavu. Posto je oko 17k 3H, a pro H oko 28 (ako su ti shopovi uopste legit za kupovinu od njih)
Grubo računajuči, ako bi menjao filtere po specifikaciji, razlika u ceni bi trebalo da se ispegla za 2-3 godine zbog ređe promene filtera na Pro H modelu.
Pitanje je kolika je prostorija (i položaj uređaja u prostoriji). Ako su prostorije do 30m2, ja mislim da nečeš osetiti korist od Pro H u samom radu.

Ili mozda za te novce (30-35k) bolje traziti neke druge preciscivace (2 kom mi je neki plafon)?

Ja nemam iskustva sa drugim brendovima. Ja sam sa ovim zadovoljan. Taman bio i placebo, a nije.

Grubo računajuči, ako bi menjao filtere po specifikaciji, razlika u ceni bi trebalo da se ispegla za 2-3 godine zbog ređe promene filtera na Pro H modelu.
Pitanje je kolika je prostorija (i položaj uređaja u prostoriji). Ako su prostorije do 30m2, ja mislim da nečeš osetiti korist od Pro H u samom radu.

Ja nemam iskustva sa drugim brendovima. Ja sam sa ovim zadovoljan. Taman bio i placebo, a nije.
Znaci osim filtera, nema neke razlike u samom radu, po efikasnosti? Sem manje buke (mada spec pokazuje i veci raspon dB..). Mislio sam jedan u dnevnu, jedan u spavacu, a ako predjem u veci stan, onda da ih pomeram po stanu.

Placebo nije sigurno, toliko zadovoljnih ljudi ima

Razlika u buci se dešava kada je veće zagađenje. Pro H će ga očistiti uz sporiji rad ventilatora, pa će samim tim biti tiši.

Meni to sa stanjem uređaja nikad nije uspevalo. Realno nisu teški, ali je sve to kabasto za svadnevno šetanje tamo/vamo.

Na kraju, koliko prostoja - toliko uređaj.

Ima li neko Ikea prečistač? Razmišljam da uzmem onaj veći jer su zamenski filteri daleko povoljniji od bilo kog drugog brenda.

Mislim da nisu sa hepa filterom, pa je upitna efikasnost.

Momci, na jednom od dva prečišćivača u stanu (oba Pro H) je OLED ekran krenuo horizontalno da scroll-uje prikazane vrednosti, od pre nekoliko dana.

U startu sam mislio možda pustili neki update da se ne uprži slika, dinamičniji prikaz itd, ali odmah od kako je došlo do promene ekran ultra izbaguje i ceo prikaz bude išaran, i tako lagano scroll-uje.. i naravno ni na šta ne liči :)

Znači i dalje samo na jednom, nije na oba, iako su oba online konstantno.

Kada se pipne "taster" za jačinu osvetljenosti - slika se normalizuje, scroll-uje, ali vrlo brzo opet sve bude totalno razmazano prikazano.

Još neko?

Hm, vidiš i meni je nešto počelo da zuji, isto 3H i to posle samo par meseci. Mislio sam da tripujem i da se otpočetka tako čuje ali moraću da se iscimam da rešim.
Takodje, vec duze vremena, moj je i van garancije. pkusao sam sa WD40 da ga osposobim ali nije uspelo. Nasao sam neke komentare na netu gde kazu da treba koristiti mineralno ulje. Nasao sam u wody housu mineralno ulje za sitnu elektroniku, pa cu pokusati sa tim...

Inace, postalo je bas smarajuce od kako sam ih dodao u HASS - od tad taj mali ventilator radi non stop, valjda da cita sveze podatke sa senzora... :)

Zamenski deo sam pronasao na ali expresu, bio je oko 35usd, ali je shipping bio ~70...

Citajuci komentare, svako se zali na xiaomi 3h sa zujanjem. Da li ga treba zaobici? 3C nema tog problema, niko se ovde nije pozalio.
Trenutno je na bazzaru akcija sa promo kodom, xiaomi 3h za oko 14.200.
Pitanje kakvi su po pitanju garancije i svega ostalog? Ili ih zaobici i cekati ozbiljnijeg prodavca :)

Ja imam 3H oko godinu ipo dana, nikakav problem sa zujanjem nemam.

I ja gledam 3H, dobra mu je cena, koliko sam ja video cifra je 15.800 i neki dinar na B. do kraja meseca a ne 14200.
Ispravite me ako grešim, ali koliko sam ja gledao 3H je best buy trenutno?
Edit: sad vidim da treba ubaciti i onaj kod za dodatni popust, onda je 14.2k,odlično.

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi, ko ima MI purifiere cisto da ne bude u zabludi da njihovih 70 pm2.5 je dobar vazduh i misli da moze slobodno da drzi na Auto modu

Prva slika je zapravo kako MI gleda zagadjenje u pm2.5 Zeleno=dobro, narandzasto=umereno zagadjeno, crveno=veoma zagadjeno, narandzasto i crveno zapravo nisu problem, tu se kineski AQI i US malo usklade

Untitled.jpg

Zaokruzene boje sa prve slike se prenose na drugu ono kako to MI uredjaji gledaju po kineskom katastrofalnom AQI, moj savet je da gledate u americki AQI i ignoriste boje koje vas uredjaj prikazuje, gledajte samo broj i nedozvolite da ide preko jednocifrenog, sto zapravo i nije neki problem u zatvorenoj prostoriji.

AQI CN vs US.jpg

Mi smatra da je 75 pm.25 dobar vazduh (i to u zatvorenom prostoru..) , dok po americkom AQI skali vidite da spada u nezdrav 151-200 US AQI.

Evo indeks o vrednostima koji je zasnovan za Evropu. Tu su vrednosti za PM2.5, PM10, SO², NO², O³. :)

Prilozi

• Screenshot_20220218-001009~2.png
    Screenshot_20220218-001009~2.png
    81.8 KB · Pregleda: 34
  • Screenshot_20220218-001003~2.png
    Screenshot_20220218-001003~2.png
    67.7 KB · Pregleda: 34
Ovaj Šaomi 3H je žaomi datih para tačno.
Sve češće da novim filterom skoči sa 2 na 102 bez ikakvog razloga, ništa ne otvorim.
Dajte neki predlog šta ozbiljnije uzeti i da ima možda nešto za aromatične mirise? Zepter ili tako nesto mozda. Jako bitno da je skroz nečujan za razliku od ovog Žaomija koji i night mode čujem ležaj.

I meni se to dešavalo posle čišćenja filtera, smanjilo se prilično kad sam fenom "izduvao" senzor, a posle kratkog vremena i prestalo skroz.

Ovaj Šaomi 3H je žaomi datih para tačno.
Sve češće da novim filterom skoči sa 2 na 102 bez ikakvog razloga, ništa ne otvorim.
Dajte neki predlog šta ozbiljnije uzeti i da ima možda nešto za aromatične mirise? Zepter ili tako nesto mozda. Jako bitno da je skroz nečujan za razliku od ovog Žaomija koji i night mode čujem ležaj.
Dati 800 EUR za ventilator, filter i malo elektronike?

Ja ne znam sta ce preciscivac ljudima koji zimi kad je los vazduh kod nas sede kuci zabunkirani ne otvore prozor, tako moja devojka i ima vecni 1 (tj 0) pm2.5 u stanu. Ja licno sam uzeo uredjaj jer i zimi drzim otvoreno tako sam ceo zivot navikao i ako je napolju recimo 150 zagadjenje kod mene u sobi je 40% od toga sto je katastrofa, zato mi treba uredjaj. Takodje mogu da razumem za leto ko ima alergije itd protiv polena, ovo ostalo gde ti sam uredjaj uvek na minimum broju i bez paljenja je odlican momenat da prodas aparat jer ti realno ne treba.

Meni je Xiomi 3H odličan. Imam ga nekih 18 meseci, od toga bar 16-17 radi 24/7. Isključen je samo kad smo na odmoru i sl. Brojeve mnogo i ne gledamo, zavisi da li su prozori zatvoreni ili ne. U jesen/zimu/proleće uglavnom stoji na manual 12-22m2 ili na prvoj brzini noću. Na 12-22m2 jeste malo bučniji, ali smo se navikli pa ga više ni ne čujemo. Leti je uglavnom na prvoj brzini. Odlična stvar za cenu koju košta. Razmišljao sam i o Daikin uređaju od 500eur, ali mislim da nema potrebe davati toliko više novca. Od mene apsolutno pozitivan utisak.

Ja ne znam sta ce preciscivac ljudima koji zimi kad je los vazduh kod nas sede kuci zabunkirani ne otvore prozor, tako moja devojka i ima vecni 1 (tj 0) pm2.5 u stanu. Ja licno sam uzeo uredjaj jer i zimi drzim otvoreno tako sam ceo zivot navikao i ako je napolju recimo 150 zagadjenje kod mene u sobi je 40% od toga sto je katastrofa, zato mi treba uredjaj. Takodje mogu da razumem za leto ko ima alergije itd protiv polena, ovo ostalo gde ti sam uredjaj uvek na minimum broju i bez paljenja je odlican momenat da prodas aparat jer ti realno ne treba.
Ja ne znam šta će prečišćivač ljudima koji planiraju da drže non-stop otvoren prozor.

Saglasan.

Za dane kad se manje luftira jer je napolju horor, kupio sam od kineza merač koji meri i ove druge stvarčice: formaldehid, organske gasove i CO2. E, sad, nama je stan poprilično veliki, pa dosta vremena može da se ne luftira da bi to uopšte krenulo da raste, ali nikad nije ni blizu nekih visokih vrednosti, da ne govorim o alarmantnim.

Možda će vam biti od koristi informacija da nisam po bgd nigde izmerio napolju ova tri parametra kuda sam se kretao, ali čestice jesu problem.

Ljudi koji kupuju prečišćivače i merače (slobodno ću reći upitnog kvaliteta) bi prvo trebalo da nauče kako se i kada luftira.

P.S. Ne mislim samo na poslednje komentare, već na sve.

Vrh Dno