Šta je novo?

Prečistač vazduha

Prečistač vazduha je prosta sprava; ide vazduh kroz filter :) Filter je tu najbitnija stavka. Merač čestica može da bude bolji ili lošiji i to će svakako uticati na cenu. Kao što utiče dizajn, brend i sl. Dyson je lepo dizajnirana spravica sa kvalitetnijim meračem čestica, uobičajenim filterom i fino napucanom cenom.
Pošto gotovo sve zavisi od filtera, a kome je stalo da ima apsolutno vrh uređaj mislim da je ipak isplativije, odnosno bolje da kupi npr. IQ Air. Viša cena ide zbog sistema filtracije i ukupnog kvaliteta uređaja, a manje zbog samog dizajna :)
Naravno da je do filtera i do protoka ali i da sam detektuje. Nisam imao prilike bar Xiaomi da vidim na delu (dok ga nisam kupio) a svi vi ga hvalite. A merac mu je ogromnaaa mana koja je i bitna. Onda ja ne razumem kako ga svi vi korsitite??? Koja podesavanje stalno ukljucen. Jer bi trebalo da SAM prepozna neko zagadjenje i da poveca. Dzabe i mega giga filter ako merac nije ispravan. Ili prosto xiaomi nije za moje potrebe. Sva sreca pa nije ni cena ogromna kao kod nekih.
Problem je sto nemas gde lepo da testiras ni jedan uredjaj. Na YTu sve isti Ja ako zapalim sibicu pored senzora naravno da ce detektovati. Poenta je valjda da se detektuje i malo dalje od "nosa" senzora. A Dysona sam ja video na delu i radi super. To sto je air flow sporiji meni ne igra neku ulogu. Bitno da preciznije i mnogo brze detektuje.
Evo primera. Ja znam da je to uredjaj za mene ali sam i sam priznao da mi je trenutno mnogo para pa sam kupio Xiaomi procitavsi samo pozitivne utiske. Dyson nema bas cistu peticu.Screenshot_20211203-182242_Samsung Internet.jpg

Poslednja izmena:
Polen je ~PM10, poseban senzor koji ce razlikovati polen od drugih cestica ne postoji.

Svi filteri sa aktivnim ugljem u ovim portabl preciscivacima su marketing i sarena laza. Aktivnom uglju treba povrsina da bi funkcionisao a to u 3mm tankom filteru povrsine 20x20cm ne mere. Mislim pokupice i to nesto... jednom, i zasitice se. Da bi aktivni ugalj imao funkciju i da se ne bi zasitio u roku od 15 sekundi treba ti cilindar velicine otp celog portabl preciscivaca vazduha tipa ovako nesto kao sto fina teta pokazuje.

Imas po marketima i one Colgate cetkice za zube "sa aktivnim ugljem", to je otp taj nivo. Cetkice kao cetkice su super tho, koristim ih. Vrlo meke i tanke, skoro pa na nivou Curaproxa. Ali da tu aktivni ugalj ima ikakvog smisla, nema. :)
71tnr+UMDfL._SY679_.jpg

Ja moj uglavnom držim na nekoj ručno setovanoj brzini. Te niske brzine u auto modu su mi nekako male i mislim da praktično ništa ne uradi. Oko detekcije, kad otvorim prozor pokaže neke veće vrednosti, a koliko je to tačno ne znam. Brzina reakcije; da li će ubrzati ventilator za 5 ili 25 sekundi mislim da nije od nekog značaja jer da bi pročistio vazduh mora da radi neko vreme.

Bio mi je pusac u goste, naravno na terasi pod otvorenim prozorom pusi ali opet uredjaj koji je u stanu, doduse blizu vrata ka balkonu detektuje i fino zavrti. Vrata su pritvorena nijesu totalno zatvorena al ono, dim ide ka napolje al eto vata ga i sa dalje lokacije da kazem. Ok mi je to bio dokaz da radi nesto, jedino sto ja ne pusim a i gosti rijetko pa da vidim sa samim vazduhom sto ce biti :D

Dragi eksperti, pošto se ništa ne razumem u ove prečišćivače vazduha, a treba mi jedan za kuću, da li može jedno mišljenje za ovaj : https://www.coolshop.rs/hoover-preciscivac-vazduha-hhp55ca011

Ima ga pored kuće, deluje OK na oko. Imao je i xiaomi 3h/c ali su filteri baš skupi za njih... Inače koji bi mi precistac preporučili, budžet negde do 40k max... Hvala unapred. (sharp ne please, preskupi su). Ima i neki esperanza, samo što za njih nema puno ocena...

Nigde ne mogu da nadjem na domacem trzistu zamenske filtere za tog Hoovera ali ovo sto nalazim na amazonu su 50e+, ne znam kako si izracunao da je Xiaomi "bas skup" u odnosu na to.

Ok deluje taj Hoover mada sve je to manje vise isto, ventilator koji gura vazduh kroz filter. Sve dok je filter HEPA 13 rejting ili bolji nema sta mnogo da se razmislja. Naravno ako hoces aplikacije i te "quality of life" stvari, to se dodatno placa ali u osnovi gledaj rejting filtera (mada su sad svi ok), buku uredjaja pri normalnom radu (ne night mode) i cenu zamene filtera. To su bitne stavke.

Nigde ne mogu da nadjem na domacem trzistu zamenske filtere za tog Hoovera ali ovo sto nalazim na amazonu su 50e+, ne znam kako si izracunao da je Xiaomi "bas skup" u odnosu na to.

Ok deluje taj Hoover mada sve je to manje vise isto, ventilator koji gura vazduh kroz filter. Sve dok je filter HEPA 13 rejting ili bolji nema sta mnogo da se razmislja. Naravno ako hoces aplikacije i te "quality of life" stvari, to se dodatno placa ali u osnovi gledaj rejting filtera (mada su sad svi ok), buku uredjaja pri normalnom radu (ne night mode) i cenu zamene filtera. To su bitne stavke.
Hvala lepo na odgovoru, da, teško je naći i za ovaj hoover filtere...
Da nemaš možda neki predlog osim xiaomi - ja? Nije mi problem da platim skuplje uređaj, ali ako je zamena filtera preko 1/3 cene uređaja, j**** to...

Da nemaš možda neki predlog osim xiaomi - ja? Nije mi problem da platim skuplje uređaj, ali ako je zamena filtera preko 1/3 cene uređaja, j**** to...
Pa svi filteri su tako oko 50ak eura
Nema jeftinije. Namerno to svi rade. Osim ako kupis uredjaj od 800-1000€ onda nije 1/3 *** tako je. Ali xiaomijev traje. Drugo kad isteknu oni njegovi dani i dalje moze da se koristi. Pa ne zivimo mi ipaaak u Indiji gde je svakog dana bas tolikooo zagadjenje.

Ako je za tog Hoovera tesko naci zamenski filter ja bih ga preskocio, da ne bude sutra da filtera nema i onda si platio 40k dinara za single use uredjaj ili da moras da se extra cimas da trazis filter po netu. Kao sto sam vec rekao preciscivac vazduha je ultra prost uredjaj, ventilator koji gura vazduh kroz filter i dodatna elektronika za senzore i smart funkcije. S obzirom da Xiaomi zaista ne naplacuje mnogo sam uredjaj onda filter mozda tebi deluje "skup" jer kosta 1/2 cene novog uredjaja ali po meni to ti i nije bas neka logika.

Nista ne postizes sa ultra skupim uredjajima. Svaki uredjaj koji reklamira da cisti gasove tj. volatilna organska jedinjenja (VOC) laze. Za to je potreban aktivan ugalj a aktivnom uglju je potrebna povrsina a za tu povrsinu, masa. Ni jedan od ovih preciscivaca to nema, oni stave jedan sloj filtera sa aktivnim ugljem i kao to je to, nije, to ne radi nista i cist je marketing.

Zanimljiv je pristup koji sam video kod Dysona sa katalitickim filterom za formaldehid koji deluje kao da nije bas sarena laza. Mada i oni na svom sajtu imaju sitan print bas za taj filter koji se svodi na "your mileage may vary" ali hemijski ima osnove to sto pricaju. Koliko je zaista efektivno pitanje je. Takodje ja bih pre preporucio pristup vise manjih preciscivaca za svaku od soba nego jedan veliki za ceo stan jer te manje onda mozete da pustite da rade na najmanjoj brzini i da opet imate ok lokalni efekat. Taj veliki "za ceo stan" onda morate da pustite na max da bi to bilo to a onda ce se verovatno cuti skoro ko usisivac sto ja licno ne mogu da trpim pa makar se ugusio.

Evo javno da priznam. Pojeo sam Ja malo go...a. xiaomi je krenuo ova dva dana u NSu da polazuje vece vrednosti. Pljuvao sam ga jer mi je nemofuce bilo da je napolju po xiaomiju 001, 003max. A sada bogami dodje i do 30. Ali ne preko toga.
P.S. Dyson marka je vrhunska. Jer zaista prodaju inzenjerski dobre uredjaje i gde su mene kupili a to je da ne lazu. Naravno zivimo u Srbiji gde je proslek plate paa mozda trecina njihovog preciscivaca. Ali to je do politike ne do firme. Ali mi opet dajemo 1000+ € za najnovije telefone koje svakako ne vrede taj novac.

Polen je ~PM10, poseban senzor koji ce razlikovati polen od drugih cestica ne postoji.

Svi filteri sa aktivnim ugljem u ovim portabl preciscivacima su marketing i sarena laza. Aktivnom uglju treba povrsina da bi funkcionisao a to u 3mm tankom filteru povrsine 20x20cm ne mere. Mislim pokupice i to nesto... jednom, i zasitice se. Da bi aktivni ugalj imao funkciju i da se ne bi zasitio u roku od 15 sekundi treba ti cilindar velicine otp celog portabl preciscivaca vazduha tipa ovako nesto kao sto fina teta pokazuje.

Imas po marketima i one Colgate cetkice za zube "sa aktivnim ugljem", to je otp taj nivo. Cetkice kao cetkice su super tho, koristim ih. Vrlo meke i tanke, skoro pa na nivou Curaproxa. Ali da tu aktivni ugalj ima ikakvog smisla, nema. :)
71tnr+UMDfL._SY679_.jpg

Zašto da aktivni ugalj nema smisla? Četkica će duže biti sterilna i neće razvijati bakterije kad se ne koristi. Koliko god da je to mala količina aktivne supstance, vreme koje ima da reaguje je jako dugačko.

Isto važi i za prečišćivače vazduha, tj. da dovlači vazduh spolja efektivnost bi bila mnogo manja, ali unutar iste prostorije, gde nije prečišćavanje u realmom vremenu novog vazduha već ima desetine minuta da vazduh mnogo puta prođe kroz filter, pa i kroz sloj gde je aktivni ugalj, matematikom velikih brojeva kao kod četkice, efektivnost se višestruko uvećava.

Ja ne bih potcenjivao komponentu.

Moras prvo da znas kako funkcionise aktivni ugalj a po ovome sto si napisao vidim da ne razumes.

Što se tiče četkice i sterilnosti, aktivan ugalj ne čini ništa sterilnim niti ima antisepticko dejstvo. U primeru cetkice apsolutno veze s mozgom nema i 101% je cist marketing vezivanja dve stvari koje "ciste" u jedan produkt upravo zarad ostvarivanja prividne konekcije koju si ti video iako ona ne postoji.

Sto se filtracije vazduha tice aktivni ugalj radi na principu adsorpcije (ne absorpcije) sto znaci da se molekuli pripajaju po povrsini tog materijala i stvaraju film preko njega. Cim se sva povrsina tog materijala zasiti, adsorpcija prestaje. Zato je svaki ozbiljan filter sa aktivnim ugljem veliki i ima dosta mase kao i granule koje su ekspandirane da bi se dobilo sto vise na povrsini. Staviti jedan platneni sloj debljine 3mm koji kao ima aktivni ugalj u sebi je izuzetno mala povrsina za pomenutu adsorpciju i vrlo kratko ce imati ucinka. Nebitno je koliko puta vazduh prolazi kroz filter ako su sva mesta za koje se taj gas moze vezati popunjena. Nije isti princip rada HEPA filtera i filtera aktivnog uglja. Da jeste, apsolutno ne bi bilo potrebe praviti filtere aktivnog uglja kao sto sam vec kacio. Mislim, ako ti znas nesto sto cela industrija ne zna vreme je da to i unovcis. :)

P.S. Dyson marka je vrhunska. Jer zaista prodaju inzenjerski dobre uredjaje i gde su mene kupili a to je da ne lazu. Naravno zivimo u Srbiji gde je proslek plate paa mozda trecina njihovog preciscivaca. Ali to je do politike ne do firme. Ali mi opet dajemo 1000+ € za najnovije telefone koje svakako ne vrede taj novac.
Svi lazu pa i Dyson. Samo je pitanje koliko laze. Takvo je vreme, marketing je 95% prodaje. Danas marketing ako ne laze, nije konkurentan. Dobrodosao u buducnost. :/

Sad cu ja kao zagrizeni apple fan da branim Dyson. Na sajtu i pise protok vazduha. Sve brojke pisu. Kako se i inzenjer malo spetnjao nije samo u protoku vazduha. Uspesno detektuje posebno zagadjenje i pise na displeju koje je. Pritom na max je mnogo tisi od xiaomija npr... Ali Dyson naplacuje svoju tehnologiju. Air Multiplier, onda svoj Hyperdymium motor, kvalifet izrade i na kraju dizajn. Ni jedan uredjaj ne izgleda tako. (Sada da jer kopiraju). I da. Taj model greje i hladi. A imaju modsl koji greje, hladi, preciscava i ovlazuje vazduh. Tako da eto tri u jednom. Ja posedujem tri uredjaja ove kompanije i sa sva ti sam jako zadovoljan.

Sad cu ja kao zagrizeni apple fan da branim Dyson. Na sajtu i pise protok vazduha. Sve brojke pisu. Kako se i inzenjer malo spetnjao nije samo u protoku vazduha. Uspesno detektuje posebno zagadjenje i pise na displeju koje je. Pritom na max je mnogo tisi od xiaomija npr... Ali Dyson naplacuje svoju tehnologiju. Air Multiplier, onda svoj Hyperdymium motor, kvalifet izrade i na kraju dizajn. Ni jedan uredjaj ne izgleda tako. (Sada da jer kopiraju). I da. Taj model greje i hladi. A imaju modsl koji greje, hladi, preciscava i ovlazuje vazduh. Tako da eto tri u jednom. Ja posedujem tri uredjaja ove kompanije i sa sva ti sam jako zadovoljan.
Još bolje ako si zadovoljan, ali za te pare mušterije sigurno zaslužuju bolje. Ne kažem da je do inženjera, njemu je zapao vruć krompir ali je do generalnog iskustva i efikasnosti koje je, kao što možemo videti u videu, krajnje ograničeno. Mogu oni da patentiraju više tehnologija ali džaba im ako dobro ne radi osnovnu funkciju posebno imajući u vidu cenu proizvoda (to što greje i hladi je plus).

Ako pusis bilo sta sem "ekoloskog" onda za tebe preciscivac vazduha nije, bez ljutnje. .

Davno nisam pročitao perverzniji post na forumu-forumima od ovog :)

Predlzem ga za naj post godine :)

Istinomer se bavio izjavom Ministarke da su podaci Agencije za zaštitu životne sredine jedino relevantni, ocena je neistina.

Čime god upravlja mafijaško fašistička uprava se na žalost ne može verovati.

Istinomer se bavio izjavom Ministarke da su podaci Agencije za zaštitu životne sredine jedino relevantni, ocena je neistina.

Čime god upravlja mafijaško fašistička uprava se na žalost ne može verovati.

Ako uzmes za postulate da "ovi" sve lazu a "oni" su nepogresivi nista nisi uradio konstruktivno, tako svako sa polarizovanim misljenjem razmislja. Zvezda, partizan.

Ja apelujem da procitas tekst pazljivije, nigde niko nije diskreditovao drzavnu mrezu za monitoring nego su pricali o ulaznim podacima, raznim indeksima, razlikama u ocenama, itd. I na kraju svega toga... presuda internet portala koji naravno za cilj ima samo da u Srbiji bude bolje kaze... NEISTINA. Neistina ustvar da su "samo drzavni podaci relevantni" iako kroz tekst, svi preuzimaju od njih ulazne podatke.

Definitivno se na mom Mi purifier 3H glasnije čuje ventilator dok je u nižem režimu rada ali ne stalno, s vremena na vreme. Takođe sam primetio i da kad je isključen, ponekad zazuji malo na 5-6 sekundi.

Nosio ga u servis pošto je pod garancijom i kažu da po njima nema šta da se popravlja a kamoli da ga zamene.

Pisalo se ovde o tom problemu, da li ga i dalje imate i kako ste torešavali.

Uzgred filter pokazuje da je za zamenu, imam novi ali cenim da obzirom da ga ne koristim non stop, može da gura do godinu dana.

Nis u ljubicastom. Na AirVisual 255 AQI u Durlanu, pre par sati sam prolazio tamo, sve je pod smogom. Nista bolje ni u ostatku grada, do Niske Banje sam isao kolima, smog svuda.

Kod mene gde je veca nadmorska visina senzor napolju ocitava preko 100, a smoga neuporedivo manje nego u gradu. Uzas.

Uspeli su da zapale blato u elektranama, zatvarajte prozore.

Prilozi

• Screenshot_20211221-204238.jpg
    Screenshot_20211221-204238.jpg
    92.1 KB · Pregleda: 96
Dovoljno je bilo da večeras stane vetar i da zahladjenje svu čadj koju su elektrane nemilosrdno izbacivale prethodnih dana iz viših slojeva atmosfere vrati na tlo.

Ovo je nehumano. U prilogu slika TE Nikola Tesla od juče. Ista situacija je sa svim elektranama oko Beograda.

Ko zna koliko će se ljudi zbog ovoga razboleti i umreti pre vremena

Prilozi

• Screenshot_20211221-223506.jpg
    Screenshot_20211221-223506.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 90
I teroja o malim ognjištima? Vazduh bio odličan dok TENT nije radio, iako su svi ložili.

A inace ne postoji povoljan dan dok TENT radi, jel da? Dok radi tent svaki dan je zakucano na 250 ali kad ne radi ono padne na 10? Ajde bre, klasican confirmation bias. Najveci regulator aerozagadjenja su klimatski uslovi. Inace iskocila je jedna od 4 TENT elektrane, 3 su i dalje radile, sta cemo sad sa tom teorijom?

Btw eto sta se desi kada se lozi jalovina i ostalo smece. Ljudi ne kapiraju (sto se vidi na sve strane i medju vama i medju ovima sto sada vode elektrane) da termoelektrana nije smederevac i sta god da mozes da zapalis u njemu ono ce da greje i da radi. To sto se lozi u termoelektranama mora da postigne odredjenu temperaturu a da bi postiglo mora da bude kaloricno gorivo. Znaci prica da se tamo lozi apsolutno sve i svasta evo vidite kako prolazi, vrlo lose, elektrana na remont.

Tema je prečistač vazduha.

moze jedno pitanje? sipam destilovanu vodu, kupljena na benzijskoj stanici, destilovana za akumulatore, baterije- u ovlazivac, i kad krene ovlazivac da radi, moj preciscac pored krene da dize vrednosti.... oba su xiaomi.... sta je objasnjenje? pitanje br. 2: da li je uopste pametno korisiti takvu destilovanu vodu, sa benzijske stanice?

Nazad
Vrh Dno