Šta je novo?

Prečistač vazduha

Sinoc mi je po prvi put pokazao 52, nakon sto sam provetrio sobu pred spavanje i krenuo je malo jace da radi.

Počelo grejanje... :rolleyes:

Teska prevara.

Koliko shvatam to je jonizator sto je samo po sebi lose jer jonizatori proizvode prizemni ozon koji je toksican. Ako vas preciscivac vazduha poseduje funkciju jonizacije, iskljucite je i koristite samo filter. Druga stvar je sto jedan tako mali aparat ne moze da ima nikakvog uticaja na otvorenom prostoru pogotovo ako se krecete jer je protok vazduha izuzetno veci nego njegov navodni kapacitet. Ovo je bukvalno u nivou amajlija i zecijih sapi.

Zasto su jonizatori losa stvar: https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/what-are-ionizers-and-other-ozone-generating-air-cleaners

Taj uredjaj jeste budalaština. Ali nisu svi jonizatori isti, neki ne proizvode ozon ili veoma malo. Bitno je da postoji informacija proizvodjača, ako ne kažu ništa o ozonu, onda se mora pretpostaviti da proizvodi prekomernu količinu ozona. Npr za Gorenje OptiAir 203M jasno piše da proizvodi manje od 0.05 ppm ozona i to može da napravi problem samo u dugotrajnom radu u prostoriji bez ventilacije. Dok slovenački Ionex uopšte ne proizvodi ozon, kao ni Sharp Plasmacluster tehnologija.

I na tarabi pise svasta ali fizika je pak nepobitna, svaki jonizator proizvodi ozon. Postoje sertifikacije kao sto je UL 2998 koje se smatraju "zero ozone" emisijom ali ni to nije nula vec ispod odredjenog nivoa koji se smatra bezazlenim pa je onda kao "nula". Kazes da OptiAir 203M "jasno" deklarise od strane svog proizvodjaca da proizvodi manje od 0.05 ppm ozona dok se u Kanadi recimo preporucuje da je max izlozenost koncentraciji od 0.02 ppm 8 sati. Ja bih ipak trazio neki uredjaj sa nezavisnom sertifikacijom kao sto je UL 2998 koja je ogranicena na 0.005 ppm (sto opet nije nula ali je otp najbolje moguce).

Poenta price je da sa jonizatorom (kod nas su bili nazivani i ozonizatori, jelte) unosite polutant koji nije prisutan u vazduhu a ne "odnosite" nista vec samo elektricnim nabojem "lepite" prasinu za zidove i povrsine u kuci, koliko ko smatra da mu je takav nacin "ciscenja" koristan nek prosudi sam. Uz dobar filter jonizator je potpuno suvisan i nepotreban, po meni.

Evo ako nekoga zanima jedna "sirotinjska" varijanta prečistača vazduha 😁
U pitanju je relativno jednostavna i jeftina (15-20EUR) "uradi sam" izvedba.
Nažalost, zbog loše situacije sa vazduhom u delu grada u kojem živim (prvi komšija je još u pećinskom dobu i loži najgori lignit - džabe meni 5 inverter klima :( ), ukazala se potreba za većim brojem ovih uređaja kod mene u kući. Inače koristim 3 prečistača, dva Xiaomija (3H i 3C) i jedan stariji Sinclair (Gree). Pošto sam shvatio da mi treba još, odlučih da pokušam nešto sam da zbudžim, jeftinije je jel...
Od materijala sam koristio:
-Blue air HEPASilent filter, koji može da se nađe za 1100din
-Blue air prefilter, cena oko 600din
-Sturodur od 2cm, koji sam isekao skalperom za donji i gornji poklopac
-12cm ventilator za kompjuter (morao sam malo da mu skratim ćoškove)
-4 šrafa za drvo
-Ispravljač od starog rutera na 12V
(Ove poslednje tri stavke sam imao kod kuće)
Uz malo truda i seckanja, uspeo sam da napravim upotrebljivu spravicu :)
Slike u prilogu

Prilozi

• p2.jpg
    p2.jpg
    190.3 KB · Pregleda: 143
  • p1.jpg
    p1.jpg
    191.4 KB · Pregleda: 142
I na tarabi pise svasta ali fizika je pak nepobitna, svaki jonizator proizvodi ozon.
To važi za klasične jonizatore koji proizvode jone uz pomoć metalne igle. Postoje uredjaji koji rade drugačije, već sam pomenuo Ionex i Plasmacluster.

Kazes da OptiAir 203M "jasno" deklarise od strane svog proizvodjaca da proizvodi manje od 0.05 ppm ozona dok se u Kanadi recimo preporucuje da je max izlozenost koncentraciji od 0.02 ppm 8 sati.
Ne znam čemu si stavio navodnike, ali evo ti copy-paste sa sajta Gorenja, zanimljivo je i da oni pominju kanadsku preporuku.

This product complies with the maximum allowable concentration of ozone of 0.050
parts per million by volume (ppmv) in a 24-hour period. The Health Canada
Guideline 2010 recommends that the maximum exposure limit, based on an
averaging time of 8 hours, is 0.020 ppmv or less when tested in a sealed, controlled
room approximately 30 m³.

Ja bih ipak trazio neki uredjaj sa nezavisnom sertifikacijom kao sto je UL 2998 koja je ogranicena na 0.005 ppm (sto opet nije nula ali je otp najbolje moguce).
UL 2998 imaju neki stambeni i industrijski ventilacioni i klima uredjaji, npr Panasonic je dobio prošle godine UL 2998 za svoje ClimaPure klima uredjaje. Da li postoje prečišćivači vazduha sa tom sertifikacijom?

Uz dobar filter jonizator je potpuno suvisan i nepotreban, po meni.
Slažem se, filter je obavezan i završava većinu posla. Jonizator ima dobru osobinu da alergene i čestice oteža i obori na zemlju, pa oni nisu u vazduhu, ali svejedno moraju da se usisaju sa zemlje. Plus tehnologije kao Panasonic Nanoe ili pomenuti Sharp Plasmacluster mogu da neutrališu patogene organizme koji se prenose vazduhom, pogotovo sadašnju situaciju sa koronom obe kompanije koriste da sprovode ekperimente i rezultate koriste kao reklamu.

Pocelo je…

Prilozi

• 87DD0B47-D548-4B77-AD73-4FDE26315BE9.png
    87DD0B47-D548-4B77-AD73-4FDE26315BE9.png
    519.1 KB · Pregleda: 112
To važi za klasične jonizatore koji proizvode jone uz pomoć metalne igle. Postoje uredjaji koji rade drugačije, već sam pomenuo Ionex i Plasmacluster.

"It is also very quiet and produces virtually no harmful Ozone gas (unlike most ionic air purifiers). In fact, its the lowest emitter of Ozone from all ionic air cleaners at less than 0.01 parts per million Ozone." Ne postoji jonizacija bez proizvodnje ozona, fizika je fizika.
Ne znam čemu si stavio navodnike, ali evo ti copy-paste sa sajta Gorenja, zanimljivo je i da oni pominju kanadsku preporuku.

This product complies with the maximum allowable concentration of ozone of 0.050
parts per million by volume (ppmv) in a 24-hour period. The Health Canada
Guideline 2010 recommends that the maximum exposure limit, based on an
averaging time of 8 hours, is 0.020 ppmv or less when tested in a sealed, controlled
room approximately 30 m³.
Navodnici jer je to tvrdnja proizvodjaca, bez nezavisne sertifikacije to je i dalje marketing i ne moze se uzeti zdravo za gotovo.
UL 2998 imaju neki stambeni i industrijski ventilacioni i klima uredjaji, npr Panasonic je dobio prošle godine UL 2998 za svoje ClimaPure klima uredjaje. Da li postoje prečišćivači vazduha sa tom sertifikacijom?
Nisam upoznat da li postoje preciscivaci na nasem trzistu sa ovom sertifikacijom samo znam da bez takve sertifikacije proizvodjac moze da pise apsolutno sta mu volja, kao sto vec rekoh.

Daikin "streamer" tehnologija, koju koriste u prečistačima i nekim klimama bi trebala biti low ozone.

Ne postoji jonizacija bez proizvodnje ozona, fizika je fizika.
Jeste, Plasmacluster proizvodi ozon, ali koji se momentalno raspada. Indijski ogranak Sharp-a je obavio eksperiment baš da rasturi mitove o ozonu.

Plasmacluster Ions are generated through a process called Plasma Discharge and traces of ozone is produced inside the Electronic Chamber and since it is unstable it discharges immediately. Hence ozone never is released into the air unlike the other Ionizers where the ozone is produced outside the air purifier unit.
Taj random http blog koji si našao je tehnički u pravu, ali ne navodi da se ozon ne ispušta u okolni prostor van samog uredjaja. Ti naravno imaš puno pravo da nekoj kompaniji ne veruješ za njihove tvdnje, ovaj njihov video je bukvalno ppt pretočen na yt.

Ostao si nedorečen za Ionex, da li veruješ tvrdnji da njihov uredjaj ne proizvodi ozon? To je navodno dokazao Institut Jožef Stefan iz Ljubljane. Ako su prevarili kupce, onda su prevarili i EU komisiju koja im je dala sredstva za razvoj jonizatora za automobile.

Ja bih ipak trazio neki uredjaj sa nezavisnom sertifikacijom kao sto je UL 2998 koja je ogranicena na 0.005 ppm (sto opet nije nula ali je otp najbolje moguce).
Nisam upoznat da li postoje preciscivaci na nasem trzistu sa ovom sertifikacijom
UL je američki standard, nisam ni mislio na naše tržište. Navedi bilo koji, da znam pa da pratim ako tako nešto nekad dodje u Evropu. Uspevam da nadjem samo one koji se montiraju na ventilacione sisteme, toplotne pumpe itd. Moj utisak je da taj standard više namenjen za sredine koje zahtevaju dosta visok kvalitet vazduha, kao sto su bolnice, laboratorije, terarijumi, sofisticirana industrijska postrojenja. Proizvode za kućnu upotrebu nalazim samo sa CARB tj UL 867, što je i dovoljno da proizvod bude u prodaji u Kaliforniji. Trebalo bi imati u vidu da sa marketinške strane možda kompanijama nije ni potreban 2998 za kućne uredjaje, što ne znači da ne zadovoljavaju isti.

Nije mi cilj da te dekonstruisem rec po rec. Moja poenta je da su tvrdnje proizvodjaca jedno, sertifikacija i nezavisni testovi nesto drugo. Kada je sertifikacija u pitanju onda se barem zna metodologija po kojoj je testirano, kada proizvodjac napise rejting to je uglavnom marketing jer ko radi protiv sebe?

UL 867 propisuje ne vise od 0.05 ppm produkciju ozona pri njihovom standardnom testu, ako zelimo da disemo cist vazduh i opterecujemo se da nam sve metrike budu idealno "0.0" ja ne vidim poentu u sistemu preciscavanja koji em nije bog zna kako efikasan, nista zaista ne cisti tj. odstranjuje, a uz to dodaje polutant koji tu ne bi bio bez tog istog procesa. Kao sto si rekao jonizovane cestice se obaraju i elektricnim nabojem "lepe" za povrsine te se moraju fizicki ukloniti tj. usisati. Ako se ne usisava redovno jonizacija ima potencijal da talozi prasinu i polutante u vecoj meri nego da nisu jonizovani. Cemu +- varijanta, meni to dodje malo "iz supljeg u prazno".

Evo primera proizvodjackog testa: https://global.sharp/corporate/news/210715-a.html

Tice se efektivnosti plasmacluster tehnologije na neutralizaciju covid-a. Sharp je zakljucio da je plasmacluster efektivan u otklanjanju 99.4% virusa na povrsinama nakon 2h ekspozicije pri odredjenoj vlaznosti vazduha (60%) sto zvuci super. Laicki bi se zakljucilo da ako se plasmacluster uredjaj koristi u prostoriji 2h ta prostorija postaje bezbedna! Dakle, resili smo epidemiju!

Ipak, to nije slucaj. Ako se procita ceo tekst dolazi se do toga da je ovaj rezultat postignut direktnom emisijom jona na petrijevu posudu pozicioniranu jako blizu (10 cm) i direktno ispod emitera u posudi od 38L kao i da je gustina tih jona bila 600,000/cm3 sto ne predstavlja nikakav dokaz efikasnosti u recimo prostoriji zapremine 60 m3 (25m2*2.4m visine). Koja je koncentracija koju uredjaj moze da ostvari u prostoriji koja je 157794% veca i koja je efikasnost te koncentracije za dato vreme? Nadam se da je sada jasnije. :)

Udišu se čestice koje su u vazduhu, a ne one koje leže na podu.

Prednost nekih prečišćivala koji emituju ozon je da ako ne koriste HEPA filter, već samo fotokatalitički (kao recimo Daikin MC70) mogu da rade daleko tiše pri većim brzinama ventilatora. HEPA prečišćivač je ok dok ga držite na low, ali recimo ako iz nekig razloga želite da radi na nekoj većoj brzini boravak u toj prostoriji je neprijatan zbog buke (gust materijal filtera i prolazak vazduha). Takođe taj fotokatalitički filter je periv, nije jednokratni. Ja da sam mogao tj da mi nije preskup uvek bih pre uzeo taj pomenuti Daikin, iako mu je načelno procenat prečišćavanja slabiji od Hepa prečišćivača.

Poslednja izmena:
Udišu se čestice koje su u vazduhu, a ne one koje leže na podu.
S obzirom da se radi o PM10 i manjim cesticama one se pobudjuju sa poda tj. povrsina izuzetno lako usled normalnog koriscenja prostora. Kada zgazis na tepih podignes oblak te mikro prasine pa je dalje nosi svako strujanje vazduha. Nisu to cigle, padne na pod i ne pomera se.

Nije mi cilj da te dekonstruisem rec po rec.
Ali ni ne vidim šta ima da se dekonstruiše, ti samo izražavaš ličnu sumnju i lično mišljenje (na šta imamo puno pravo). Tvrdiš da svi jonizatori oslobadjaju polutant, čak i kada sam naveo da postoje uredjaji koji rade drugačije.
Sharp tvrdi da se ozon ne ispušta iz uredjaja, da se u samom uredjaju proizvede u tragovima (0.003 ppm). Ja nisam našao nijedan slučaj da neko tvrdi da govore neistinu, samo pohvale kako su bolji od klasičnih jonizatora kod kojih se ispušta ozon. meni lično je to dovoljno, potpuno razumem ako tebi nije.
Ostao si nedorečen za Ionex, da li veruješ tvrdnji da njihov uredjaj ne proizvodi ozon?
Moja poenta je da su tvrdnje proizvodjaca jedno, sertifikacija i nezavisni testovi nesto drugo.
Nisi ništa rekao za Ionex. Ono što je kod nas Institut Vinča, to je u Sloveniji Institut Jožef Stefan. To je tamo vodeća naučna istraživačka institucija. A oni su ispitali Ionex i kažu da ne proizvodi ozon. Ako ne možeš da pobiješ njihovu tvrdnju onda nisi u pravu.
ja ne vidim poentu u sistemu preciscavanja koji em nije bog zna kako efikasan
Ionex sam kupio za oca koji ima problem sa alergijama. Uredjaj drži pored kreveta na noćnom stočiću i pali ga preko noći. Od kada ga koristi, nijednom se nije probudio sa zapušenim nosem. Što se mene tiče, pohvale i preporuke o tom uredjaju su istinite.
Ako se ne usisava redovno jonizacija ima potencijal da talozi prasinu i polutante u vecoj meri nego da nisu jonizovani. Cemu +- varijanta, meni to dodje malo "iz supljeg u prazno".
Ovo što si napisao nema poentu, svakako se prostorije gde ima prašine i gde žive osobe kojima to smeta često usisavaju.
Tice se efektivnosti plasmacluster tehnologije na neutralizaciju covid-a. Sharp je zakljucio da je plasmacluster efektivan u otklanjanju 99.4% virusa na povrsinama nakon 2h ekspozicije pri odredjenoj vlaznosti vazduha (60%) sto zvuci super. Laicki bi se zakljucilo da ako se plasmacluster uredjaj koristi u prostoriji 2h ta prostorija postaje bezbedna! Dakle, resili smo epidemiju!

Ipak, to nije slucaj. Ako se procita ceo tekst dolazi se do toga da je ovaj rezultat postignut direktnom emisijom jona na petrijevu posudu pozicioniranu jako blizu (10 cm) i direktno ispod emitera u posudi od 38L kao i da je gustina tih jona bila 600,000/cm3 sto ne predstavlja nikakav dokaz efikasnosti u recimo prostoriji zapremine 60 m3 (25m2*2.4m visine). Koja je koncentracija koju uredjaj moze da ostvari u prostoriji koja je 157794% veca i koja je efikasnost te koncentracije za dato vreme? Nadam se da je sada jasnije.
Ali oni ni ne tvrde da je prostorija bezbedna posle 2h, niti kažu ništa o efikasnosti u prostoriji od 60m3. Lepo si preneo šta su odlike ekperimenta i šta su zaključili.
Da li postoje prečišćivači vazduha sa tom sertifikacijom?
Vidim da odgovora nema. Kada uzmem sve u obzir jasno mi je da samo pišeš da bi nešto napisao i da nema razgovora. Slažem se s tobom da je filter glavna stvar. Čuvaj se ovog našeg zagadjenog vazduha. Pozdrav i sve najbolje.

• Funny
Reagovanja: PPC
Ali ni ne vidim šta ima da se dekonstruiše, ti samo izražavaš ličnu sumnju i lično mišljenje (na šta imamo puno pravo). Tvrdiš da svi jonizatori oslobadjaju polutant, čak i kada sam naveo da postoje uredjaji koji rade drugačije.
Sharp tvrdi da se ozon ne ispušta iz uredjaja, da se u samom uredjaju proizvede u tragovima (0.003 ppm). Ja nisam našao nijedan slučaj da neko tvrdi da govore neistinu, samo pohvale kako su bolji od klasičnih jonizatora kod kojih se ispušta ozon. meni lično je to dovoljno, potpuno razumem ako tebi nije.

Nisi ništa rekao za Ionex. Ono što je kod nas Institut Vinča, to je u Sloveniji Institut Jožef Stefan. To je tamo vodeća naučna istraživačka institucija. A oni su ispitali Ionex i kažu da ne proizvodi ozon. Ako ne možeš da pobiješ njihovu tvrdnju onda nisi u pravu.

Ionex sam kupio za oca koji ima problem sa alergijama. Uredjaj drži pored kreveta na noćnom stočiću i pali ga preko noći. Od kada ga koristi, nijednom se nije probudio sa zapušenim nosem. Što se mene tiče, pohvale i preporuke o tom uredjaju su istinite.

Ovo što si napisao nema poentu, svakako se prostorije gde ima prašine i gde žive osobe kojima to smeta često usisavaju.

Ali oni ni ne tvrde da je prostorija bezbedna posle 2h, niti kažu ništa o efikasnosti u prostoriji od 60m3. Lepo si preneo šta su odlike ekperimenta i šta su zaključili.

Vidim da odgovora nema. Kada uzmem sve u obzir jasno mi je da samo pišeš da bi nešto napisao i da nema razgovora. Slažem se s tobom da je filter glavna stvar. Čuvaj se ovog našeg zagadjenog vazduha. Pozdrav i sve najbolje.
Ovakav tip rasprave sam pokusao da izbegnem upravo. Da, pozdrav i sve najbolje.

Ćao drugari, znam da je ižvakano milion puta ali moram da pitam. :)
Supruga i klinci strašno kašlju, što od alergija (ambrozija) što zbog drugih zagađivača a i beba je sada tu. Razmišljao sam o kupovini BlueAir HealthProtect 7770i za dnevnu sobu (30m2) ili slabiji model a za gornji sprat gde su spavaće sobe po jedan BA Blue 3210. Mada dolazi u obzir i Classic serija.

Pročitao sam par desetina stranica unazad i vidim da se uglavnom priča o Xioamiju i razumem da ću teško dobiti bilo kakav komentar za BA. Više me interesuje da li je pametno dotični uređaj uzeti zbog tih filtera koje poseduje ili je isti marketinški trik kao Zepter? Na par sajtova sam pročitao i preporuke za IQ Air Health Pro (samo je ružan do zla boga ali zdravlje je u pitanju, šta ga znam :) ).

Ako mislite da je bacanje para i da neće biti neke velike razlike, da li uzeti Xioami Pro za dnevnu i dva manja za gore? Gledao sam Philips (AC3858/50) i mnogo mi se sviđa dizajn i to što mi se čini da su filteri kvalitetniji od Xiaomija(?).

Rešio sam da ne želim da štedim u ovom slučaju pa ako neki od pomenutih uređaja opravdava cenu / kvalitet, bio bih vam zahvalan da mi proširite vidike jer tu ima cela nauka > da li uređaj minimalno proizvodi ozon ili ne, da li su filteri true hepa ili ne, šta je šarena laža, itd. Mozak da eksplodira. :)

Edit: da nadodam, ako imate predlog za neki drugi uređaj, samo napred.

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo sada manji Philips. Napisah, osetljivijimu je senzor nego Xiaomiju 3h koji imam.
Sta znam, dobar je Xiaomi, ali mislim da je Philips ozbiljniji proizvodjac, pa ako novac nije problem...
Ako je budzet tesan, onda nas kinez Comi...

Ćao drugari, znam da je ižvakano milion puta ali moram da pitam. :)
Supruga i klinci strašno kašlju, što od alergija (ambrozija) što zbog drugih zagađivača a i beba je sada tu. Razmišljao sam o kupovini BlueAir HealthProtect 7770i za dnevnu sobu (30m2) ili slabiji model a za gornji sprat gde su spavaće sobe po jedan BA Blue 3210. Mada dolazi u obzir i Classic serija.

Pročitao sam par desetina stranica unazad i vidim da se uglavnom priča o Xioamiju i razumem da ću teško dobiti bilo kakav komentar za BA. Više me interesuje da li je pametno dotični uređaj uzeti zbog tih filtera koje poseduje ili je isti marketinški trik kao Zepter? Na par sajtova sam pročitao i preporuke za IQ Air Health Pro (samo je ružan do zla boga ali zdravlje je u pitanju, šta ga znam :) ).

Ako mislite da je bacanje para i da neće biti neke velike razlike, da li uzeti Xioami Pro za dnevnu i dva manja za gore? Gledao sam Philips (AC3858/50) i mnogo mi se sviđa dizajn i to što mi se čini da su filteri kvalitetniji od Xiaomija(?).

Rešio sam da ne želim da štedim u ovom slučaju pa ako neki od pomenutih uređaja opravdava cenu / kvalitet, bio bih vam zahvalan da mi proširite vidike jer tu ima cela nauka > da li uređaj minimalno proizvodi ozon ili ne, da li su filteri true hepa ili ne, šta je šarena laža, itd. Mozak da eksplodira. :)

Edit: da nadodam, ako imate predlog za neki drugi uređaj, samo napred.
Zepter je uglavnom firma koja se bavi prevarama u smislu da naplacuju masu para za obicne stvari ili stvari koje nemaju poentu (Bioptron, svetlost od koje raste patka, prim. aut.), imas na desetine boljih alternativa koje ti nece naplatiti kao bubreg. Preciscivaci vazduha nisu "raketna nauka", ventilator koji gura vazduh kroz filter koji ti je najbitnija stavka u celoj prici. Nadji uredjaj koji ima sertifikovan HEPA filter sa sertifikovanim rejtingom (H13, H14). https://en.wikipedia.org/wiki/HEPA

"Some companies use a marketing term known as "True HEPA" to give consumers assurance that their air filters meet the HEPA standard, although this term has no legal or scientific meaning.[25] Products that are marketed to be "HEPA-type," "HEPA-like," "HEPA-style" or "99% HEPA" do not satisfy the HEPA standard and may not have been tested in independent laboratories. Although such filters may come reasonably close to HEPA standards, others fall significantly short".

Xiaomi ima H13 sertifikaciju sto je dobro, uzmi neki od aparata koji koristi recimo ovaj filter. https://mi-srbija.rs/smart-home/preciscivaci/hepa-filter-za-preciscivace-vazduha

Sto se tice ozona, samo funkcija jonizatora proizvodi isti, dakle nemoj je ukljucivati i ok si. Ja svakako preporucujem da se ne ukljucuje. Ako iz nekog razloga bas zelis i jonizator idi na neki koji proizvodi sto manje ozona tipa gore pomenuti plasmacluster koji je najminimalniji sa proizvodnjom ozona. Licno, ja ne bih uzimao jonizator (niti mu davao ikakav prioritet) ali ko voli nek izvoli.

Sto se tice udobnosti koriscenja uredjaja ja bih tu izdvojio novce u smislu buke koja se proizvodi jer moze biti naporna i time demotivisati da se uredjaj koristi. Ako vec dajes pare gledaj da nadjes uredjaj koji je tih (a to nece biti jeftino). Ujedno, uzmi uredjaj cije odrzavanje mozes lako da priustis tj. da menjas filter redovno jer je to najbitnija stavka.

@gpxy

Pogledah i onaj Ionex slovenacki, pa ta firma prodaje i zappere kao i knjige o "magicnom lecenju" apsolutno svega negativnim jonima... leci sidu. Nuff said sto se mene tice.

Zepter je uglavnom firma koja se bavi prevarama u smislu da naplacuju masu para za obicne stvari ili stvari koje nemaju poentu (Bioptron, svetlost od koje raste patka, prim. aut.), imas na desetine boljih alternativa koje ti nece naplatiti kao bubreg. Preciscivaci vazduha nisu "raketna nauka", ventilator koji gura vazduh kroz filter koji ti je najbitnija stavka u celoj prici. Nadji uredjaj koji ima sertifikovan HEPA filter sa sertifikovanim rejtingom (H13, H14). https://en.wikipedia.org/wiki/HEPA

"Some companies use a marketing term known as "True HEPA" to give consumers assurance that their air filters meet the HEPA standard, although this term has no legal or scientific meaning.[25] Products that are marketed to be "HEPA-type," "HEPA-like," "HEPA-style" or "99% HEPA" do not satisfy the HEPA standard and may not have been tested in independent laboratories. Although such filters may come reasonably close to HEPA standards, others fall significantly short".

Xiaomi ima H13 sertifikaciju sto je dobro, uzmi neki od aparata koji koristi recimo ovaj filter. https://mi-srbija.rs/smart-home/preciscivaci/hepa-filter-za-preciscivace-vazduha

Sto se tice ozona, samo funkcija jonizatora proizvodi isti, dakle nemoj je ukljucivati i ok si. Ja svakako preporucujem da se ne ukljucuje. Ako iz nekog razloga bas zelis i jonizator idi na neki koji proizvodi sto manje ozona tipa gore pomenuti plasmacluster koji je najminimalniji sa proizvodnjom ozona. Licno, ja ne bih uzimao jonizator (niti mu davao ikakav prioritet) ali ko voli nek izvoli.

Sto se tice udobnosti koriscenja uredjaja ja bih tu izdvojio novce u smislu buke koja se proizvodi jer moze biti naporna i time demotivisati da se uredjaj koristi. Ako vec dajes pare gledaj da nadjes uredjaj koji je tih (a to nece biti jeftino). Ujedno, uzmi uredjaj cije odrzavanje mozes lako da priustis tj. da menjas filter redovno jer je to najbitnija stavka.

@gpxy

Pogledah i onaj Ionex slovenacki, pa ta firma prodaje i zappere kao i knjige o "magicnom lecenju" apsolutno svega negativnim jonima... leci sidu. Nuff said sto se mene tice.
Mislim da gresis za Zepterom preciscivac al aj. ima H13 hepa standard filtera a pritom znam dosta ljudi koji su zadovoljni tim uredjajem. Jeste da malo preteruju sa cenom ali mislim da uvek moze da se nadje za manje pare ali ako nadjes za manje pare onda je to to. Neces naci bolji u toj klasi.

U pravu si, u toj "klasi" necu sigurno naci bolji... a ni gori. Jer ako pod klasom smatramo cenovnu klasu, ni jedan drugi uredjaj mu nije ni blizu. Top modeli Daikina, Sharpa i Philipsa su upola jeftiniji. Upravo je to i bila moja poenta za Zepter, ne kazem da je njihov uredjaj "los" vec da im je cena sumanuta i da se moze uzeti ekivalent za mnogo manje novca.

Evo recimo https://www.sharpconsumer.com/home-appliances/hg40el/ ima cak i funkciju ovlazivaca a kosta 50% zeptera dok su mu sve druge metrike otp iste. Zamenski filter je takodje dosta jeftiniji. Jedina prednost kod zeptera je 5 god garancije, sharp daje standardno 2 god. Ko misli da to vredi duplo para nek uzme zepter.

Jeste. Još ako imaš onaj kod što su davali uz poslednji račun za sbb - zeleni filter je bio 4000 din, skinuli su cenu na shoppster-u 20%, tako da je bio 3200 din. Ubaciš kod od 1000 din, tako da te izađe 2200 din.
Stigao mi kući za 3, 4 dana, još mi nisu naplatili poštarinu. Za 2200 din definitivno nema povoljnije.

Vrh Dno