Šta je novo?

Prečišćivač vode za piće

Uzeo sam ovaj RO-70S, i vidim da mnogo vise vode izlazi iz crnog creva nego sa cesme, sad valjda ceka se 1h da prodje voda kroz sistem nakon stavljanja membrane, i onda se isprazni rezerva, mada ne znam da li sam nesto pogresio ili jednostavno RO sistem tako radi? Mada ako ovako radi tesko da cu dobit ikakve koristi od njega.

Misliš na crevo za drenažu?
Imaju prilično malu efikasnost svi ti prečiščavaći vode. Tako rade. Mislim da nisam video neki da dobaci više od 40%-50% uz svakave recirkulacije, a treba ti mini postrojenje za tako nešto. Ne znam za to oko membrane, svaki ima neki svoj sistem startovanja. Ako sam uopšte dobro razumeo pitanje.
Piše ti za ovaj tvoj da je 1:4 ili 1:6. Znači u najboljem slučaju imaš 1 litar filtrirane od potrošene 4 litre.

Misliš na crevo za drenažu?
Imaju prilično malu efikasnost svi ti prečiščavaći vode. Tako rade. Mislim da nisam video neki da dobaci više od 40%-50% uz svakave recirkulacije, a treba ti mini postrojenje za tako nešto. Ne znam za to oko membrane, svaki ima neki svoj sistem startovanja. Ako sam uopšte dobro razumeo pitanje.
Piše ti za ovaj tvoj da je 1:4 ili 1:6. Znači u najboljem slučaju imaš 1 litar filtrirane od potrošene 4 litre.
Da, mislio sam i da je tako, oko 30min ili manje da se napuni rezervoar od 5l.
Ukus RO vode tesko da se poredi sa cesmovacom koja je bas gadna. U poređenju sa Rosom tu su negde jer ne osecam nekakvu razliku.

Samo nisam siguran da li mi treba air-gap, koji je valjda tu da spreci otpadnu vodu od vracanja u rezervor ako nestane voda ili tako nesto.

Mi na kraju uzeli Blanco filter i prezadovoljni smo.
Voda je poprilicno neutralna i shvatili smo da mnogo vise pijemo vode nego ranije.
Takodje pravimo led sa tom filtriranom vodom i kada se led u casi otopi ne ostaje nista iza. Dok led napravljen sa vodom sa slavine ostavlja neki ostatak u vodi.

Drugar uzeo Voden desktop, takodje veoma zadovoljan.

Procitao ovu temu od pocetka do kraja i sad tek nista ne znam :D.

U jednom trenutku se zagrejem za RO u drugom trenutku steknem utisak da sam ovca za sisanje ako uzmem to i da gradska cesmusa zavrsava posao uz eventualno bokal.

Elem, vec godinam vucaram plasticne flase iz prodavnice i hocu to da resim. Cesmusu ne mogu nikako da pijem jer se "oseti" . Za sada sam najvise zagrejan za ovaj aquaphor RO-70s, za 20k mi deluje skroz ok resenje.
Ono sto mi se ne svidja je ona njihova slavina koja mi se nikako ne uklapa, pa bi mozda uzeo negde nek udrugu, nije mi frka da "vire 2 slavine".

E sad, na predhodnim stranicama sam procitao gde je neko tvrdio da ovaj RO sitem nije dobar jer se bakterije nakupljaju u samim filterima jer se isti menjaju jednom godisnje. Takodje sam citajuci thread, posumnjao koliko je ova voda iz RO sistema ispravna na kraju, odnosno da li ta mineralizacija na kraju ipak vrati sve sto treba.

Kao sto rekoh, nikad vise informacija koje te samo zbune. :)

I ja sam se zagrejao za RO sistem, video sam da ga dosta Rusa kod nas uzima Ruse drže onu radnju na NBGD u A bloku (ako je to A blok), ali ovde tvrde da piješ kao destilovanu vodu sa RO sistemom, da sve "očisi" iz vode i što valja i ne, onda kao na kraju naknadno mineralizuje. Cepterov sistem je isto RO i za to mi rekoše da zato nije popularan i dobar.
Onda kažem sebi da uzmem Voden sistem, taj ne "očisti" sve iz vode, ostane i korisnih sastojaka, ali ispada da ne čisti ni kamenac. Kamenac, ko je nekad otvarao bojler ili video zna šta je kamenac, da me neko ubedi da je to zdravo da mi se taloži u bubrezima zaista nemoguće.
Na kraju sam uzeo običan stakleni bokal Aquaphor dok ne smislim šta ću.
Video sam Philips prečistače u Gigi, ali ništa ne znam o njima, ako neko ima iskutva neka podeli?

RO uklanja apsolutno sve iz vode i onda je pozeljno imati naknadno dodavanje minerala nakon osmoze.

Filteri kao sto su Voden ili bokal samo "cede" vodu i tu se zadrzava prirodni sastav vode a uklanjaju se stetne materije.
Iz iskustva mogu reci da se uklanja vecina kamenca kroz obican mehanicki filter.

Licno mislim da ako je voda iz vodovoda ok kvaliteta nema potrebe za RO sistemom.

Nećeš verovati ali uzeli smo: https://aquaphor.com/sr-rs/prikljucci-za-slavinu/modern-2
bio je fazon 'ajde da probamo, jeftin je, imamo gde premestiti ako ne valja (naglašavam da smo bili zadovoljni i Akvafor bokalom) i ovo nam je super rešenje s obzirom na razliku u ceni.
Definitivno je bolji od bokala, ne sumnjam da su ovi skuplji bolji, ali 5x ne znam baš.
U Akvafor prodavnici mi rekoše da za sve te modele ispod slavine mora druga slavina koja isto dosta košta ako je dupla ili da se buši postojeća.
Jel imaš neke dodatne utiske/komentare, posle 2 meseca korišćenja?

Razmišljam da ubacim jedan modern 2, kao zamenu za akvafor bokal.

Jel imaš neke dodatne utiske/komentare, posle 2 meseca korišćenja?

Razmišljam da ubacim jedan modern 2, kao zamenu za akvafor bokal.
Iskreno preporuka.
Ja sam odštampao na 3d štampaču nosač za crevce da ide niz slavinu i ne smeta puno.
Lakše je nego bokal koristiti, manje kamenca, bolja voda nego na bokalu.

Za ovu cenu sumnjam da ima bolje rešenje.

Uzeo sam ovaj RO-70S, i vidim da mnogo vise vode izlazi iz crnog creva nego sa cesme, sad valjda ceka se 1h da prodje voda kroz sistem nakon stavljanja membrane, i onda se isprazni rezerva, mada ne znam da li sam nesto pogresio ili jednostavno RO sistem tako radi? Mada ako ovako radi tesko da cu dobit ikakve koristi od njega.
Kakav je utisak posle nekoliko dana koriscenja?

Planiram isti sistem da pazarim. Interesuje me da li se cini ok kvalitet vode, kakav je sam pritisak kada se pusti filtrirana voda, da li moras cekati da nakapa ili ide slicno kao gradska voda.
Takodje ako kapiram dobro, ima spremnik od 5l, kako voda ide iz spremnika, pomocu pritiska vode ili ima neku pumpu koja gura?

Sto se tice filtera, ako sam shvatio dobro ima jedan glavni filter koji se menja jednom godisnje i 2 dodatna.

Kakav je utisak posle nekoliko dana koriscenja?

Planiram isti sistem da pazarim. Interesuje me da li se cini ok kvalitet vode, kakav je sam pritisak kada se pusti filtrirana voda, da li moras cekati da nakapa ili ide slicno kao gradska voda.
Takodje ako kapiram dobro, ima spremnik od 5l, kako voda ide iz spremnika, pomocu pritiska vode ili ima neku pumpu koja gura?

Sto se tice filtera, ako sam shvatio dobro ima jedan glavni filter koji se menja jednom godisnje i 2 dodatna.
Meni se tih 5l napuni za 25min, nemam nikakvu pumpu samo kroz pritisak ide, a pritisak koji izlazi iz cesme sa filtera nije jak, mada to nista ni ne znaci koliko je jak pritisak sa cesme filtera jer i da je nekako jaci opet filtracija je oko 25 min za 5l tako da kad se isprazni onda moras da sacekas da se napuni.

Direktno sa cesme ukus vode je kao da je puna metala i time ukus bio veoma los, sa filtera je skroz drugi ukus i slican Rosi, dovoljno slican da je pijem vec 6 dana a ne primecujem nekakvu razliku od Rose koju pijem 7-8 godina.

Pozdrav, planiram da uzmem stakleni Aquaphor bokal i on koliko vidim koristi Maxfor tip filtera. E sada na njihovom sajtu ima 3-4 vrste tog tipa, Maxfor+, Maxfor+H, B25 (Mg) Maxfor, ima li izmedju njih neke krucijalne razlike (za novosadsku cesmusu) i koji bi izbor trebao da mi bude?

R O S A Staklena 0,75

Prilozi

• Voda Rosa 0,75.png
    Voda Rosa 0,75.png
    223.3 KB · Pregleda: 82
i posle silne rasprave , sta preporucujete sta raditi?
Ja sam primetio da kada pijem vodu iz cesme imam ceste upale grla. Da ne pricam sto kada sipam vodu u stakleni bokal, ona je skroz bela od hlora! Takodje na mestu gde se sipa voda, vidi se ogromna fleka od kamenca. Sta meni tacno smeta ja ne znam, ali moram nesto da preduzmem. Kada pijem flasiranu, to nije slucaj. E sad cuo sam da flasirana ima mikroplastike, pa bih uzeo neki filtar.
Sta mislite o Brita on tap? Ima li neko? Iskustva?Imam obican bokal, od 2000 dinara s filtrom s aktivnim ugljem i ne deluje mi nista spec...
Ja sam sad uzela ovaj, sa Aquaphora posle nekoliko godina preći ću na LAICA made in Italy :) Javljam utiske. Prelazim sa plastičnog na stakleni bokal. I malo drugačije filtere.

Ja koristim Philips bokal za vodu sa filterom za omeksavanje vode i bas sam zadovoljan. Otklanja i kamenac pa tu vodu koristim za kuvanje i za waterpik.

Ubacio sam neki Geyser Classic filter. Čovek koji prodaje me je intenzivno savetovao da uzmem tri puta skuplji RO, ali sam se setio koliko mi na tajlandu nije prijala ta ro voda.
Zanimljivija stvar je slavina koju sam uzeo sa temu (kod njega je ta identična 14k, meni došla za 5).
Moj vodoinstalater je ugradio sve ovo (za upola para nego sto taj servis nudi) i pošteno se namučio jer je kod mene sve budženo;) tako da sad imam jednu staru i jednu novu brinox vezu, redukciju 1/2" na 3/8" i gomilu kudelje i teflona...

Ja imam dobar pritisak u stanu, tako da voda bas šiba i na običnoj i na filter vodi.

Pustio sam dosta da teku obe cevi, sad pijem, deluje ok. Ne mogu da procenim kamenac i ostalo, ali deluje ok u odnosu na plastični bokal svakako.

Prilozi

• 1000030499.jpg
    1000030499.jpg
    97.9 KB · Pregleda: 53
  • 20250316_175700.jpg
    20250316_175700.jpg
    130.3 KB · Pregleda: 47
  • 20250316_175610.jpg
    20250316_175610.jpg
    225.3 KB · Pregleda: 49
Ja sam sad uzela ovaj, sa Aquaphora posle nekoliko godina preći ću na LAICA made in Italy :) Javljam utiske. Prelazim sa plastičnog na stakleni bokal. I malo drugačije filtere.

Utisci?

Loši. Kao da nema filtera. Jako čudno. Boca kao boca je baš super ali…? Možda ću se ipak prebaciti na onaj stari bokal, ali od ovog istog italijanskog proizvodjača, od plastike, pa ću prebaciti u taj njihov stakleni bokal - baš hoću da vidim razliku ali to tek kad mi se potroše filteri za ovaj stakleni, imam ih još 3 😆 plaky… da probam i to. Pa ću javiti utiske (kad ga kupim) 😆

Kod mene je neki Tuperware filter u upotrebi. Voda je odlična i sa česme a koristi se samo za uklanjanja kamenca za ketler. Isti mi đavo kao i onaj ruski koji smo koristili pre ovoga.
Tako da ih menjam na dva meseca (ima neki jednostavan tajmer na poklopcu).
Ono što je bitno je da bokal puniš na 1,7 litara i dobijaš litar filtrirane vode. Fizički je zapremina filtera znači 0,7 litara. Nemoj da te čudi što imaš utisak da kao da nije filtrirao, jako je mali filter a time i kapacitet na tom staklenom. Ako ti je loša voda, jedino gledaj da ima što veći filter, da ne bi menjala svaki čas.
Najveći problem kod bilo kog filtera za vodu je jako niska efikasnost. Mislim da nisam video neki koji ima 50% efikasnost i to na nekom kao industrijskom nivou sa raznim recirkulacijama... neka prosečna efikasnost koju sam uglavnom viđao je oko 30%.

Ja koristim akvafor sa a5 filterom i bukvalno nema kamenca max 10 dana i krece opet. Sada sam uzeo a5h za tvrdu vodu, pa cemo videti ima li razlike

Evo filtera izvadjenog iz zepter lotus tusa posle 2 meseca, voda sa Novog Beograda.
Uskoro treba prvi put da se zameni filter nakon 6 meseci u edel wasseru, bas me zanima sta je sakupio i sta bih popio sa cesme za to vreme.
Inace ne koristim vodu sa cesme vise od 10 godina. Gde god da odem vucaram balone vode sa sobom, uglavnom rosa. Napokon sam ugradio preciscivac.

20250329_132406.jpg

20250329_132301.jpg

Porucuio shower head sa aliexpressa instant nakon tvojih slika. Dodao i filtere za cevi za cesmu i za bojler, kao i za ves masinu.
Inace, o kvalitetu nase vode diskutuju i rusi koji su dosli. Zene govore da ovde imaju vise problema sa kožom i da im je koža losija od dolaska.

Pomalo nepovezano pitanje, a da li je neko naručivao sa Alija filter za Delonghi aparate?
Ima li to smisla uopšte?

Ko god je bar nekoliko meseci živeo van Srbije zna koliko problema sa zdravljem nestane samo od sebe samo zbog preseljenja, bez i jedne druge promene. A nije bilo tako pre deset i više godina.

Vrh Dno