Šta je novo?

Prečišćivač vode za piće

Da li ima neko ko ima filtere za vodu u šahti?

i posle silne rasprave , sta preporucujete sta raditi?
Ja sam primetio da kada pijem vodu iz cesme imam ceste upale grla. Da ne pricam sto kada sipam vodu u stakleni bokal, ona je skroz bela od hlora! Takodje na mestu gde se sipa voda, vidi se ogromna fleka od kamenca. Sta meni tacno smeta ja ne znam, ali moram nesto da preduzmem. Kada pijem flasiranu, to nije slucaj. E sad cuo sam da flasirana ima mikroplastike, pa bih uzeo neki filtar.
Sta mislite o Brita on tap? Ima li neko? Iskustva?Imam obican bokal, od 2000 dinara s filtrom s aktivnim ugljem i ne deluje mi nista spec...

Da ne pricam sto kada sipam vodu u stakleni bokal, ona je skroz bela od hlora!

Hlor nije bele boje, a drugo kad bi u toj količini video hlor i popio to bi bilo poslednje....
To belo je vazduh koji se kovitla u samoj česmi sa vodom i obično ga nema kada se česma pusti do kraja.

To belo su mehurići vazduha koje perlator sa česme ubacuje u mlaz vode.

Ako su upale grla i kod upotrebe hladnog piva svrati malo do zdravstvene ustanove da malo čačnu krajnike, da išamaraju dugu resu. Nije ovo net klinika.
Sipaj bilo koju vodu osim demi vode u čašu da odstoji i biće tragova "kamenca", svaka voda sadrži i minerale.
Što se tiče fleka najzanimljivije je pre nekih 40 godina Sarajevski kiseljak gde su bile čuvene lepinje sa kajmakom retko gde su služili njihovu vodu Kiseljak jer ima dosta magnezijuma u sebi i čaše je bilo mučno lepo oprati.

aha, tako dakle... ima dosta ljudi koji i ovde i po drugim forumima kazu da je nasa voda PUNA hlora, ali ovde izgleda postoji par ljudi koji to ne misle... dobro.
Da li isto mislite i za kamenac?
Dalje, ajde pustite moje upale grla i ne, posle piva je sve oke, samo posle cesmuse, prosto osecam da mi ne prija.
Nego da se vratimo temi, sta mislite u preciscivacima, ima li iko makar neka pozitivna iskustva?

Pijem vodu sa česme.
Bokal koristim za ketler uglavnom zbog kamenca. Ako sipam direkt sa česme, ketler mora da se čisti otprilike jednom nedeljno, možda deset dana, od kamenca. Ako sipam iz bokala onda preko mesec dana nema kamenca.
Hlorisanje kao vid dezinfekcije može na nekoliko načina da se vrši. Mislim da sam Hlor kao hlor u gasnom obliku nije odavno u upotrebi, možda i grešim. Nisam odavno u toku ali bi trebalo da se danas koriste tečni hloramini ili hlor-dioksid... Tako da ono kada pustiš vodu hlor uglavnom ispari dok sipaš odavno ne stoji.
U pravu si za to što ti se čini da vidiš beličasto ponekad, ali trebalo bi da je to jako retko kod normalnog rada. Obično se dešava kod nekih remonta, ispiranja sitema, povišene zagađenosti... Što te naravno niko ne obaveštava više u današnje vreme. Za nekih zadnjih 15 godina sam primetio to možda par puta, ali menjam oko 200-300 litara vode po akvarijumima...
Može inače da misli ko šta hoće, jedino se analizom to može to ustanoviti i tvrditi. Plivao sam deset godina, veruj mi da znam šta je to puno hlora :)
Nemam problema sa vodom sa česme ali koristi bokal ako imaš smetnje. Samo redovno menjaj filter.
Za protočne nemam mišljenje, jako je to mali koeficijent efikasnosti. Ako moraš onda nema izbora, ali i tu mora redovno održavanje.

Da li isto mislite i za kamenac?

Zavisno od lokacije a prvenstveno od instalacija. Kod mene u soliteru ima dosta kamenca ali to je definitivno do starih cevi pa dok dođe do mog 9. sprata obogati se poprilično kamencem...

Inače već par godina za piće koristimo bokal Barrier sa Hardness filterom koji je namenski za tvrdu vodu i kao što kaže @nesa69 najbolje se vidi efekat u ketleru jer nema kamenca.

1000098014.jpg

Koji biste mi preporučili filter od ova dva:

Cena je slična, ne znam koliko se često menjaju filter i koja im je tačna cena. Kada kažem tačna cena mislim na to da se možda ne menjaju u isto vreme svi.

Ono što mi je bitno da može da se instalira na postojeću slavinu, ne pada mi na pamet da bušim sudoperu za još jednu slavinu, a da dajem 20K za "duplu slavinu" mi tek ne pada na pamet :D

Na isti sistem je priključena mašina za sudove tako da bi sistem bio hladna voda - mašina za sudove - sudopera.

Sudopera se jako retko koristi za samo pranje sudova, mašina obavi najveći deo posla.

Naravno bitno mi je da dete može da mi pije tu vodu.

Koristimo Akvafor bokal ali on nije praktičan, glomazan je a ja pijem baš puno vode pa stalno moramo da filtriramo i da punimo čak dodatne bokale kako bismo imali vode za piće.

Česmovača (Bg) bez filtriranja mi izaziva gorušicu, a sa Akvaforom nemam te probleme.

Cena je slična, ne znam koliko se često menjaju filter i koja im je tačna cena. Kada kažem tačna cena mislim na to da se možda ne menjaju u isto vreme svi.

Ono što mi je bitno da može da se instalira na postojeću slavinu, ne pada mi na pamet da bušim sudoperu za još jednu slavinu, a da dajem 20K za "duplu slavinu" mi tek ne pada na pamet :D

Na isti sistem je priključena mašina za sudove tako da bi sistem bio hladna voda - mašina za sudove - sudopera.

Sudopera se jako retko koristi za samo pranje sudova, mašina obavi najveći deo posla.

Naravno bitno mi je da dete može da mi pije tu vodu.

Koristimo Akvafor bokal ali on nije praktičan, glomazan je a ja pijem baš puno vode pa stalno moramo da filtriramo i da punimo čak dodatne bokale kako bismo imali vode za piće.

Česmovača (Bg) bez filtriranja mi izaziva gorušicu, a sa Akvaforom nemam te probleme.
Zadrži Akvafor i kupi teglu sa slavinom u Ikea, da ne moraš da puniš druge bokale.

Ovaj Voden treba uporediti sa Akvafor Kristal ili Kristal H sistemom.
Akvafor sa linka koji si postavio je reverzna osmosa i skroz drugačiji sistem prečišćavanja. za RO neko kaže da je bolji, drugi ipak tvrde suprotno itd. Imaš na netu, ali i u ovoj temi kako sve to funkcioniše pa vidi da li ti tako nešto odgovara.
Možeš da instaliraš na već postojeću slavinu, ali slab je protok vode preko filtera pa je ugradnja dodatne česmice najbolje rešenje.

Hvala vam na odgovorima.

Prvi sa teglom ima negativan wife approval factor 😂

@Milan1980 da li pritisak značajno zavisi od pritiska vode? Pritisak u zgradi je odličan.
Zapravo pritisak je baš jak, možda ubrza protok.

Ne bih znao, samo ono što pročitam na sajtu. Za Akvafor piše 2.5lit/min, a za Voden 4-6lit/min (verovatno je ova razlika od 4 do 6 litara zbog pritiska vode iz instalacije). Voda prolazi kroz filtere pa nije za očekivati da je dobar protok vode kao direkt iz slavine.
Ako se odlučiš za RO oni imaju i svoju posudu 5,10,20 litara pa uvek imaš spremnu vodu za piće, da ne čekaš da "nakapa" :)
Takodje za sada imam Akvafor bokal pa se čisto informišem sa čime da ga zamenim.

Ne znam da li si gledao neku instalaciju, ali za dodatnu česmu dovoljno je izbušiti rupu od 11-12mm.

Trenutno opremamo kuhinju i planiramo filter za vodu ispod sudopere, slavina je vec kupljena i sada sam u portazi za filterom, sta mislimte o Blanco sistemu?
Interesantan mi je jer je kompaktan a pored toga ima i senzor koji meri protok vode tako da postoji informacija kada je za zamenu.
A ako ne Blanco sta bi drugo preporucili?

Kako, sem prokuvavanja vode, izbaciti mikroplastiku iz nje?

Aha.. Zarobe ih u kamenicu.. Pa moguće..

Znam da je RO za sada jedino moguće

i posle silne rasprave , sta preporucujete sta raditi?
Ja sam primetio da kada pijem vodu iz cesme imam ceste upale grla. Da ne pricam sto kada sipam vodu u stakleni bokal, ona je skroz bela od hlora! Takodje na mestu gde se sipa voda, vidi se ogromna fleka od kamenca. Sta meni tacno smeta ja ne znam, ali moram nesto da preduzmem. Kada pijem flasiranu, to nije slucaj. E sad cuo sam da flasirana ima mikroplastike, pa bih uzeo neki filtar.

Imam iste simptome kao ti, ali ja između mikroplastike i kamenca ipak biram mikroplastiku.

1000027446.jpg

Meni je u planu ovako neki sistem, zaro sam pitao za geyser.

Ili zepter

1000027448.jpg

I ja se razmišljam između ova dva, šta ste odličili?
Što sam više čitao na uopšte ovu temu više nisam znao, znam kakvu Indijanci piju vodu, ali kakav sistem sebi da stavim ne znam. Reversna osmoza se neki kunu da ne valja, neki se kunu da ne valja da piješ destilovanu vodu, zato sam isto bacio pogled na Voden, a on opet ima kamenac.
Nisam pametan više.

I ja se razmišljam između ova dva, šta ste odličili?
Što sam više čitao na uopšte ovu temu više nisam znao, znam kakvu Indijanci piju vodu, ali kakav sistem sebi da stavim ne znam. Reversna osmoza se neki kunu da ne valja, neki se kunu da ne valja da piješ destilovanu vodu, zato sam isto bacio pogled na Voden, a on opet ima kamenac.
Nisam pametan više.
Nećeš verovati ali uzeli smo: https://aquaphor.com/sr-rs/prikljucci-za-slavinu/modern-2
bio je fazon 'ajde da probamo, jeftin je, imamo gde premestiti ako ne valja (naglašavam da smo bili zadovoljni i Akvafor bokalom) i ovo nam je super rešenje s obzirom na razliku u ceni.
Definitivno je bolji od bokala, ne sumnjam da su ovi skuplji bolji, ali 5x ne znam baš.
U Akvafor prodavnici mi rekoše da za sve te modele ispod slavine mora druga slavina koja isto dosta košta ako je dupla ili da se buši postojeća.

Nazad
Vrh Dno