Misliš na RO sisteme?Mana tog sistema je razvoj bakterija u filterima. Već za 6 meseci ćeš imati ozbiljne kolonije u filterima.
Bokal je za naše uslove zakon.
Mana tog sistema je razvoj bakterija u filterima. Već za 6 meseci ćeš imati ozbiljne kolonije u filterima.
Sto je najcrnje dobih preporuku lekara. I kad sam malo googlao,bas tako mi deluje.. i sad nisam pametanZvuči kao dobro organizovana pljačka. 😀
E zato htedoh da pitam nekog ko ume da objasni ovo sa hemijske strane,kao sto su objasnjavali neke momente i na prethodnim stranama. Suvise mi je to nekako mlak i jednolican marketing za takvu preporuku.A sa hemijske strane i nisam bas upoznat sa tim procesima,mada kao sto rekoh ovako na prvu prica mi uopste ne deluje uverljivoSvašta naši lekari mogi da preporuče. I oni su ljudi kao i mi, sa svim manama i vrlinama i ima ih svakakvih.
Ma jok, negde sam slucajno naleteo... inace nisam Novakov fan, nisam u zivotu pogledao 5 minuta njegovih meceva. Nego mi zanimljiv koncept (bar onako na prvu) jer ne pijem bas mnogo vodeDa pogodim, video si ih na Djokovicevom rukavu?![]()
A sta sad, necemo za svaku glupost otvarati novi topic... meni je nekako bilo ok da pitam ovde, jer ljubitelji vode ovde najvise svracajuWaterdrop nema veze za prečišćavanjem vode, baš kontra koliko vidim![]()
Evo da kazem i ja nesto. Imam vec skoro 2 godine Voden filter za vodu - https://voden.rs/pureal-filter-za-vodu/
I Voden tus - https://voden.rs/voden-tus-sa-filterom/
Kad sam ih kupio provalio sam test gde sipam vodu iz cesme ili sa tusa u casu, i odmah pomirisem, i mirise na hlor. A onda sipam vodu u drugu casu kroz Voden filter za vodu ili tus i pomirisem, i ne mirise na hlor. Tu sam negde ustanovio da "nesto radi".
Dodatno, kupio sam i onaj merac za tvrdocu vode, i kad mi je Voden filter za vodu bio nov, tvrdoca vode kroz filter je bila za nijansu niza od tvrdoce vode sa cesme (zivim na jugu negde, i ovde ljudi veruju da imamo dobru vodu sa cesme, al ko ce ga znati). Ovo mi je bilo logicno, jer kad sam pricao sa covekom iz Voden pre nego da kupim, on mi je reko da filter ne smanjuje tvrdocu vode, jer to su minerali koji trebaju nasem organizmu bla bla. Ali mi je reko da filter malo smanji tvrdocu vode, jer cisti i teske metale, pa zbog toga mozda malo umanji.
Ali sad posle skoro 2 godine, tvrdoca vode kroz Voden filter mi je malo visa od vode sa cesme. To bi moglo da bude jer se kamenac navatao u filter i/ili kroz cevcicu koja dovodi vodu od cesme do filtera, pa ovda nakupi malo kamenca dok mi izadje u casu. Ne znam.
A sto se tice tusa, moram na mesec dana da potopim u sirce onaj metal gde su rupice kroz koje voda izlazi. Rupice su male, zapuse se od kamenca. Potopim u sirce par minuta, i onda je kao nov. Malo smara sto moram ovo da radim, al dobro.
---
Upravo sam malo pre proveravao tvrdocu vode ponovo, I evo mi ih rezultati:
Distilovana voda - 0 ppm
Cesma - 180-230 ppm
Voden filter - 190-240
Voden tus - 220-240
Rosa - 20-30 ppm
Vodokotlic voda (vece solja) - 220 - 240 ppm
Ne znam kakvi bi resultati bili da skinem slavinu i sve vezanu za nju, pa tus i sve vezano za njega, i filter i sve vezano za njega, i sve da potopim u sirce, pa posle opet da proveravam. Ali nije ni bitno. Bitno je sta dobijam "u praksi".
Iz mog nekog istrazivanja vidim da World Health Organization preporucuje pijecu vodu do 300 ppm kao bezbednu. A drugde kazu da je najbolja 50-150 ppm. Moja sestra ima neki bokal priciscivac vode, i njoj je ppm na 120-130. A sto vise istrazujes to vise zavrsis na nista. Neko kaze da voda sa vrlo malo ppm ti iznosi minerale iz organizma i nije zdrava, dok neki kazu da to nije istina. Neki kazu da je istina, pa zato uzmes reversnu osmozu filter, i uzmes remineralizator da vracas minerale u vodu. Al onda pogledas te reminalizatore, i vidis da koriste Calcit, a to je kao nezdravo za coveka (al je super da ne zardjaju cevke i sta ja znam, i za to je prvo korisceno). Pa onda mozes sa svemira da narucis remineralizator gde koriste neke morkse plodove za remineralizaciju, i to je kao zdravo. I onda tako istrazis sve, i opet nista ne znas.
Plan mi je da kupim i ja jedan takav bokal priciscivac kao sto ima sestra, pa onda da vadim vodu kroz Voden filter, pa onda da filtriram u bokal, pa onda da pijem i kuvam kafe sa tom vodom. A logika je da Voden filter cisti mikroplastiku i teske metale i viruse i bakterije i sta ti ja znam, a onda taj bokal filter smanji kamenac, i dobijem kolko tolko cistu vodu.
Iz mog iskustva, voda koju imam (180-230 ppm - cesma i voden filter) mi prebrzo stvara kamenac u kuvalo. Prebrzo stvara kamenac u vece solju. Prebrzo stvara kamenac i zapusava rupice na tusu. I znam par devojaka sa decom, i uvek im daju flasiranu vodu po preporuci doktora, i ta voda je uvek Rosa (koja ima samo 20-30 ppm tvrdocu).
Kad sve to uzmem u obzir, plus par sajtova gde preporucuju da je najbolja tvrdoca pijece vode izmedju 50-150 ppm, zbog toga cu da koristim i Voden filter i jos neki bokal filter. To sa logikom da Voden ocisti sve sto ne valja osim kamenca, a bokal smanji kamenac.
---
Vreme mi je da menjam sva 3 filtera na Voden filter, pa cu da izmerim ppm vode ponovo kad to promenim i kad sve ocistim lepo. Javicu kako proslo.?
A provericu i PH vode kad me ne bude mrzelo. Imam neke strips ovde za to.?
I kad sve zavrsim, moram da nadjem gde mogu da odnesem vodu na proveravanje. Pa cu da odnesem uzorak sa cesme, uzorak kroz Voden filter, i uzorak kroz Voden Filter + Bokal Filter. I onda kad dobijem rezultate, znacu sto tacnije mi mozak i dzep omogucava sta ja to pijem.
Ako imate neka pitanja ili nesto da kazete, recite
---
EDIT: Ovde na primer pise - https://kigp.ru/bs/pribory-dlya-proverki-kachestva-vody-tds-metr-izmeryaem-zhestkost-vody-iz/
Koliko je bezbedna izmerena tečnost možete odrediti na sledećoj skali:
- 50 ppm je idealna voda za piće;
- do 170 ppm - sigurna voda, ima blagu mineralizaciju;
- do 300 ppm - voda iz slavine povećane tvrdoće. Smatra se uslovno sigurnim;
- do 400 ppm - sirova tečnost iz izvora;
- do 500 ppm i više - potencijalno opasna voda za piće.
A onda ovde pise - https://www.kent.co.in/blog/what-are-total-dissolved-solids-tds-how-to-reduce-them/
According to the Bureau of Indian Standards (BIS), the upper limit of TDS levels in water is 500 ppm. The TDS level recommended by WHO, however, is 300 ppm.
Tako da, sta god, kako god, kad god, niko nista ne zna...
Ovaj Bureau of Indian Standards ne bih bas previse gledao sta prica jer on prica za Indijce sta je bezbedno, a kad pogledas na internetu "indian street food" mislim da je voda nešto poslednje o čemu oni treba da se brinu, zato bih ja tu više gledao WHO šta kaže kao i neki EU organ šta preporučujeEvo da kazem i ja nesto. Imam vec skoro 2 godine Voden filter za vodu - https://voden.rs/pureal-filter-za-vodu/
I Voden tus - https://voden.rs/voden-tus-sa-filterom/
Kad sam ih kupio provalio sam test gde sipam vodu iz cesme ili sa tusa u casu, i odmah pomirisem, i mirise na hlor. A onda sipam vodu u drugu casu kroz Voden filter za vodu ili tus i pomirisem, i ne mirise na hlor. Tu sam negde ustanovio da "nesto radi".
Dodatno, kupio sam i onaj merac za tvrdocu vode, i kad mi je Voden filter za vodu bio nov, tvrdoca vode kroz filter je bila za nijansu niza od tvrdoce vode sa cesme (zivim na jugu negde, i ovde ljudi veruju da imamo dobru vodu sa cesme, al ko ce ga znati). Ovo mi je bilo logicno, jer kad sam pricao sa covekom iz Voden pre nego da kupim, on mi je reko da filter ne smanjuje tvrdocu vode, jer to su minerali koji trebaju nasem organizmu bla bla. Ali mi je reko da filter malo smanji tvrdocu vode, jer cisti i teske metale, pa zbog toga mozda malo umanji.
Ali sad posle skoro 2 godine, tvrdoca vode kroz Voden filter mi je malo visa od vode sa cesme. To bi moglo da bude jer se kamenac navatao u filter i/ili kroz cevcicu koja dovodi vodu od cesme do filtera, pa ovda nakupi malo kamenca dok mi izadje u casu. Ne znam.
A sto se tice tusa, moram na mesec dana da potopim u sirce onaj metal gde su rupice kroz koje voda izlazi. Rupice su male, zapuse se od kamenca. Potopim u sirce par minuta, i onda je kao nov. Malo smara sto moram ovo da radim, al dobro.
---
Upravo sam malo pre proveravao tvrdocu vode ponovo, I evo mi ih rezultati:
Distilovana voda - 0 ppm
Cesma - 180-230 ppm
Voden filter - 190-240
Voden tus - 220-240
Rosa - 20-30 ppm
Vodokotlic voda (vece solja) - 220 - 240 ppm
Ne znam kakvi bi resultati bili da skinem slavinu i sve vezanu za nju, pa tus i sve vezano za njega, i filter i sve vezano za njega, i sve da potopim u sirce, pa posle opet da proveravam. Ali nije ni bitno. Bitno je sta dobijam "u praksi".
Iz mog nekog istrazivanja vidim da World Health Organization preporucuje pijecu vodu do 300 ppm kao bezbednu. A drugde kazu da je najbolja 50-150 ppm. Moja sestra ima neki bokal priciscivac vode, i njoj je ppm na 120-130. A sto vise istrazujes to vise zavrsis na nista. Neko kaze da voda sa vrlo malo ppm ti iznosi minerale iz organizma i nije zdrava, dok neki kazu da to nije istina. Neki kazu da je istina, pa zato uzmes reversnu osmozu filter, i uzmes remineralizator da vracas minerale u vodu. Al onda pogledas te reminalizatore, i vidis da koriste Calcit, a to je kao nezdravo za coveka (al je super da ne zardjaju cevke i sta ja znam, i za to je prvo korisceno). Pa onda mozes sa svemira da narucis remineralizator gde koriste neke morkse plodove za remineralizaciju, i to je kao zdravo. I onda tako istrazis sve, i opet nista ne znas.
Plan mi je da kupim i ja jedan takav bokal priciscivac kao sto ima sestra, pa onda da vadim vodu kroz Voden filter, pa onda da filtriram u bokal, pa onda da pijem i kuvam kafe sa tom vodom. A logika je da Voden filter cisti mikroplastiku i teske metale i viruse i bakterije i sta ti ja znam, a onda taj bokal filter smanji kamenac, i dobijem kolko tolko cistu vodu.
Iz mog iskustva, voda koju imam (180-230 ppm - cesma i voden filter) mi prebrzo stvara kamenac u kuvalo. Prebrzo stvara kamenac u vece solju. Prebrzo stvara kamenac i zapusava rupice na tusu. I znam par devojaka sa decom, i uvek im daju flasiranu vodu po preporuci doktora, i ta voda je uvek Rosa (koja ima samo 20-30 ppm tvrdocu).
Kad sve to uzmem u obzir, plus par sajtova gde preporucuju da je najbolja tvrdoca pijece vode izmedju 50-150 ppm, zbog toga cu da koristim i Voden filter i jos neki bokal filter. To sa logikom da Voden ocisti sve sto ne valja osim kamenca, a bokal smanji kamenac.
---
Vreme mi je da menjam sva 3 filtera na Voden filter, pa cu da izmerim ppm vode ponovo kad to promenim i kad sve ocistim lepo. Javicu kako proslo.?
A provericu i PH vode kad me ne bude mrzelo. Imam neke strips ovde za to.?
I kad sve zavrsim, moram da nadjem gde mogu da odnesem vodu na proveravanje. Pa cu da odnesem uzorak sa cesme, uzorak kroz Voden filter, i uzorak kroz Voden Filter + Bokal Filter. I onda kad dobijem rezultate, znacu sto tacnije mi mozak i dzep omogucava sta ja to pijem.
Ako imate neka pitanja ili nesto da kazete, recite
---
EDIT: Ovde na primer pise - https://kigp.ru/bs/pribory-dlya-proverki-kachestva-vody-tds-metr-izmeryaem-zhestkost-vody-iz/
Koliko je bezbedna izmerena tečnost možete odrediti na sledećoj skali:
- 50 ppm je idealna voda za piće;
- do 170 ppm - sigurna voda, ima blagu mineralizaciju;
- do 300 ppm - voda iz slavine povećane tvrdoće. Smatra se uslovno sigurnim;
- do 400 ppm - sirova tečnost iz izvora;
- do 500 ppm i više - potencijalno opasna voda za piće.
A onda ovde pise - https://www.kent.co.in/blog/what-are-total-dissolved-solids-tds-how-to-reduce-them/
According to the Bureau of Indian Standards (BIS), the upper limit of TDS levels in water is 500 ppm. The TDS level recommended by WHO, however, is 300 ppm.
Tako da, sta god, kako god, kad god, niko nista ne zna...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari